Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o radę dlaczego zrobił sie siwy srodek w szynce. Wydaje mi się że wszystko robiłem dobrze.

Peklowanie na mokro, 9 dni w rostworze peklosoli 100g/l.

Wedzenie 4 godziny w temperaturze ok 48C. Parzenie w temperaturze 75-80C do osiągnięcia w srodku 71C.post-111403-0-13191600-1671401006_thumb.jpgpost-111403-0-13802200-1671401069_thumb.jpg

Edytowane przez Cez19
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/
Udostępnij na innych stronach

Proszę o radę dlaczego zrobił sie siwy srodek w szynce. Wydaje mi się że wszystko robiłem dobrze.

Peklowanie na mokro, 9 dni w rostworze peklosoli 100g/l.

Wedzenie 4 godziny w temperaturze ok 48C. Parzenie w temperaturze 75-80C do osiągnięcia w srodku 71C.

Był nastrzyk?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804008
Udostępnij na innych stronach

Tak, robiłem nastrzyki.

Nie napisałeś. Ale jak był, to być może niezbyt dokładnie. Zdjęcia często ułatwiają sprawę.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804011
Udostępnij na innych stronach

Zamieściłem zdjęcie szynki. W smaku jest dobra ale ten środek trochę odstrasza.

Wg mnie to niedopeklowanie. Do szybkiego zjedzenia. Następnym razem dokładniejszy nastrzyk w środek mięśnia.

[Dodano: 18 gru 2022 - 23:24]

 

 

rostworze peklosoli 100g/l
 

Na ile mięsa ten litr?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804014
Udostępnij na innych stronach

Chyba rzeczywiście jest niedopeklowane, bo mniejsze sztuki sa ok. Nastepnym razem sprobuje wiecej powstrzykiwać do dużego kawałka. Dam znać jaki result będzie.

[Dodano: 18 gru 2022 - 16:26]

Dziękuję bardzo za porady.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804018
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nastepnym razem sprobuje wiecej powstrzykiwać

Gęściej. 

 

 

 

Dziękuję bardzo za porady.

Drobiazg 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804063
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przecież to dokładna ilość wstrzykniętej solanki jest najważniejsza

Wstrzykujesz tę ilość w jedno miejsce i się sama rozprowadza? Nie rozumiesz słowa gęściej? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804071
Udostępnij na innych stronach

Jak wstrzyknął mało i się nie zapeklowało a tą samą ilość wstrzyknie gęściej to będzie lepiej i się zapekluje? No może ale jakoś przy jednodniowym peklowaniu nikt się nie cackał z gęściejszym nastrzykiem i było idealnie.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804072
Udostępnij na innych stronach

 

 

jednodniowym peklowaniu nikt się nie cackał z gęściejszym nastrzykiem i było idealnie

Było dużo wg wagi i miejsce przy miejscu, gęsto.  :)   Na pewno kolega wie co ma zrobić i następnym razem dokładniej zapekluje.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804074
Udostępnij na innych stronach

niska temperatura

 

Czy niska temperatura wędzenia czy raczej parzenia?

Zrobiło się u nas zimno i chyba roman1957 o tym pisze.  :D  :facepalm:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804222
Udostępnij na innych stronach

Jedyna temperatura jaka może mieć wpływ na niedopeklowanie to temperatura jaką masz w lodówce.

Peklowanie baaaardzo spowalnia jeśli jest blisko zera.

Doświadczyłem tego jak mi lodówka chłodziła zbyt mocno i miałem prawie zero w miejscu gdzie peklowało się mięso  :facepalm:

 

Tylko skąd pomysł, że temperatura była za niska, skoro  nie podałeś żadnej informacji o niej  :facepalm:

 

Większa szansa, że to wina niewystarczającego/nieodpowiedniego nastrzyku niż temperatury peklowania. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804224
Udostępnij na innych stronach

Zły nastrzyk, za niska temperatura podczas peklowania, za krótki czas peklowania, złe stężenie solanki, kiepskiej jakości mięso..... sam sobie odpowiedz na te pytania a podejrzewam że poznasz przyczynę.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804238
Udostępnij na innych stronach

Temperature w lodowce trzymalem ok 5C. Jaka jest optymalna temperatura do peklowania?

4-8 st. C

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804286
Udostępnij na innych stronach

 

Temperature w lodowce trzymalem ok 5C. Jaka jest optymalna temperatura do peklowania?

 

4-8 st. C

Czyli temperatura była dobra, ale troszkę zwiększę następnym razem. Dzięki za uwagę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804302
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale troszkę zwiększę następnym razem.

Nic nie zwiększaj.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804303
Udostępnij na innych stronach

10% solanka to dla większości zbyt słone wyroby - choć każdy musi wytestować jaka słoność mu pasuje  :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804362
Udostępnij na innych stronach

Gdy już mamy na forum kolejny przykład niedopeklowanego mięsa, to zapytam - dlaczego upieramy się do 10% nastrzyku przy peklowaniu długoterminowym (pow. 7dni)? Co się stanie jeśli wstrzykniemy 15%-20%?

Kiedyś przed laty był temat którego w czeluściach forum już chyba nie odnajdę, ale wryła mi się w głowie jedna wypowiedź Mira - o ciśnieniu osmotycznym.

Skoro nie stosujemy żadnych "ulepszaczy" trzymających wodę, to co się stanie z mięsem w które wstrzykniemy trochę więcej peklosolanki (nie piszę tu aby wlać litr na kg)?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804364
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.