Cez19 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Grudnia 2022 (edytowane) Proszę o radę dlaczego zrobił sie siwy srodek w szynce. Wydaje mi się że wszystko robiłem dobrze. Peklowanie na mokro, 9 dni w rostworze peklosoli 100g/l. Wedzenie 4 godziny w temperaturze ok 48C. Parzenie w temperaturze 75-80C do osiągnięcia w srodku 71C. Edytowane 18 Grudnia 2022 przez Cez19 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Proszę o radę dlaczego zrobił sie siwy srodek w szynce. Wydaje mi się że wszystko robiłem dobrze.Peklowanie na mokro, 9 dni w rostworze peklosoli 100g/l.Wedzenie 4 godziny w temperaturze ok 48C. Parzenie w temperaturze 75-80C do osiągnięcia w srodku 71C.Był nastrzyk? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez19 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Tak, robiłem nastrzyki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Tak, robiłem nastrzyki.Nie napisałeś. Ale jak był, to być może niezbyt dokładnie. Zdjęcia często ułatwiają sprawę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez19 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zamieściłem zdjęcie szynki. W smaku jest dobra ale ten środek trochę odstrasza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zamieściłem zdjęcie szynki. W smaku jest dobra ale ten środek trochę odstrasza.Wg mnie to niedopeklowanie. Do szybkiego zjedzenia. Następnym razem dokładniejszy nastrzyk w środek mięśnia.[Dodano: 18 gru 2022 - 23:24] rostworze peklosoli 100g/l Na ile mięsa ten litr? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez19 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Na 6kg miesa uzylem 3 litry roztworu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez19 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Chyba rzeczywiście jest niedopeklowane, bo mniejsze sztuki sa ok. Nastepnym razem sprobuje wiecej powstrzykiwać do dużego kawałka. Dam znać jaki result będzie. [Dodano: 18 gru 2022 - 16:26] Dziękuję bardzo za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Grudnia 2022 Nastepnym razem sprobuje wiecej powstrzykiwać Gęściej. Dziękuję bardzo za porady. Drobiazg Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Grudnia 2022 Jak gęściej? Przecież to dokładna ilość wstrzykniętej solanki jest najważniejsza. Przy 9 dniach jakby ilość była OK to nie byłoby oczka. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Grudnia 2022 Przecież to dokładna ilość wstrzykniętej solanki jest najważniejsza Wstrzykujesz tę ilość w jedno miejsce i się sama rozprowadza? Nie rozumiesz słowa gęściej? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Grudnia 2022 Jak wstrzyknął mało i się nie zapeklowało a tą samą ilość wstrzyknie gęściej to będzie lepiej i się zapekluje? No może ale jakoś przy jednodniowym peklowaniu nikt się nie cackał z gęściejszym nastrzykiem i było idealnie. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Grudnia 2022 jednodniowym peklowaniu nikt się nie cackał z gęściejszym nastrzykiem i było idealnie Było dużo wg wagi i miejsce przy miejscu, gęsto. Na pewno kolega wie co ma zrobić i następnym razem dokładniej zapekluje. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roman1957 Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Grudnia 2022 niska temperatura Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez19 Opublikowano 20 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Grudnia 2022 Czy niska temperatura wędzenia czy raczej parzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Grudnia 2022 niska temperatura Czy niska temperatura wędzenia czy raczej parzenia?Zrobiło się u nas zimno i chyba roman1957 o tym pisze. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 20 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Grudnia 2022 Jedyna temperatura jaka może mieć wpływ na niedopeklowanie to temperatura jaką masz w lodówce.Peklowanie baaaardzo spowalnia jeśli jest blisko zera.Doświadczyłem tego jak mi lodówka chłodziła zbyt mocno i miałem prawie zero w miejscu gdzie peklowało się mięso Tylko skąd pomysł, że temperatura była za niska, skoro nie podałeś żadnej informacji o niej Większa szansa, że to wina niewystarczającego/nieodpowiedniego nastrzyku niż temperatury peklowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 20 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Grudnia 2022 Zły nastrzyk, za niska temperatura podczas peklowania, za krótki czas peklowania, złe stężenie solanki, kiepskiej jakości mięso..... sam sobie odpowiedz na te pytania a podejrzewam że poznasz przyczynę. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez19 Opublikowano 20 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Grudnia 2022 Temperature w lodowce trzymalem ok 5C. Jaka jest optymalna temperatura do peklowania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Grudnia 2022 Temperature w lodowce trzymalem ok 5C. Jaka jest optymalna temperatura do peklowania?4-8 st. C Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez19 Opublikowano 20 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Grudnia 2022 Temperature w lodowce trzymalem ok 5C. Jaka jest optymalna temperatura do peklowania? 4-8 st. CCzyli temperatura była dobra, ale troszkę zwiększę następnym razem. Dzięki za uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Grudnia 2022 ale troszkę zwiększę następnym razem. Nic nie zwiększaj. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roman1957 Opublikowano 20 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Grudnia 2022 Temperatura dobra, moze być zly nastrzyk. Proponuję 10% lub15% nastrzyku domięsniowo a solankę zalewową 10%. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Grudnia 2022 10% solanka to dla większości zbyt słone wyroby - choć każdy musi wytestować jaka słoność mu pasuje Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Grudnia 2022 Gdy już mamy na forum kolejny przykład niedopeklowanego mięsa, to zapytam - dlaczego upieramy się do 10% nastrzyku przy peklowaniu długoterminowym (pow. 7dni)? Co się stanie jeśli wstrzykniemy 15%-20%?Kiedyś przed laty był temat którego w czeluściach forum już chyba nie odnajdę, ale wryła mi się w głowie jedna wypowiedź Mira - o ciśnieniu osmotycznym.Skoro nie stosujemy żadnych "ulepszaczy" trzymających wodę, to co się stanie z mięsem w które wstrzykniemy trochę więcej peklosolanki (nie piszę tu aby wlać litr na kg)? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.