Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 12.11.2025 o 22:38, EAnna napisał(a):

Cielak - waga ok. 50kg

 

Po dwóch latach od poprzedniej łani, 7. października b.r. przywiozłam do domu cielaka płci męskiej, o wadze ok. 50kg.

Kawał dobrej roboty Aniu.👏

Wyroby wyglądają wyśmienicie zresztą jak zawsze. 😋

  • Upvote 2

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/6/#findComment-1048120
Udostępnij na innych stronach

O matko Aniu! Zrobiłaś to tak dobrze, że dziczyzna po prostu uciekła na drzewo. Jestem po raz kolejny pod wielkim wrażeniem tego, co stworzyłaś. Widać ogrom pracy i talentu. To jest tak dopracowane, że wszystkie inne projekty przy tym to ledwo zipią... Muszą uciekać na dzicz, by nabrać ogłady! Wspaniała robota wielkie brawa👏.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/6/#findComment-1048124
Udostępnij na innych stronach

Aniu, wyrazy uznania ! poradziłaś sobie z cielakiem z taką siłą spokoju, taką klasą i opanowaniem, że naprawdę zasługujesz na wielkie brawa. Nie chodzi o samo zadanie, lecz o to, jak pięknie i odpowiedzialnie je wykonałaś. Pokazałaś, że potrafisz zmierzyć się z trudnością z godnością i profesjonalizmem.

Ania posiada niezwykle rzadką cechę: do każdego tematu podchodzi z odpowiednim przygotowaniem. Zanim cokolwiek zacznie, najpierw zatrzymuje się na chwilę — w tej swojej spokojnej, charakterystycznej ciszy — i chłonie wszystko, co ważne. Zgłębia. Rozumie. Planuje. Jakby budowała w sobie cichą, wewnętrzną mapę tego, co ma powstać.💪

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/6/#findComment-1048150
Udostępnij na innych stronach

W dniu 14.11.2025 o 19:41, Grzewlod napisał(a):

Zrobiłaś to tak dobrze, że

 

W dniu 14.11.2025 o 22:10, SZCZEPAN napisał(a):

pięknie i odpowiedzialnie

No NIE Panowie !!!

Jesteśmy na tematycznym forum, gdzie wpisy powinny być merytorycznie-krytyczne a tu, jakbym asystenta AI słyszała .

W dodatku jakieś TWA :facepalm: :frantics:

Powiem, że spodziewałam się pewnej dozy krytyki, bo są powody, wyroby nie były do końca dopilnowane.

Liczyłam na @Arkadiusza, szczególnie w temacie "bielskiej".

  1. Tłuszcz nie był dokutrowany do wymiaru recepturowego, widoczne zbyt duże oczka.
  2. Kiełbasa została przesuszona, do 67% wagi pierwotnej.
  3. Widoczny jest lekki pierścień na przekroju, (liczę jednak na wyrównanie wilgotności po leżakowaniu w próżni)

Kabanosy są wyraźnie przesuszone, straciłam nad nimi kontrolę w nawale różnych spraw.

Jednak w obliczu powyższych, tylu pozytywnych opinii przyznam, że mam ogromne trudności ze zmierzeniem się z nimi. Proszę mi wybaczyć i zrozumieć moje stanowisko.

W dniu 14.11.2025 o 22:10, SZCZEPAN napisał(a):

Planuje

Z tym się zgadzam.

Rozbierając sztukę już z góry znam przeznaczenie każdego kawałka i robię je na czysto i "na gotowo".

Taki sposób postępowania po prostu się opłaca.

 

 

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/6/#findComment-1048695
Udostępnij na innych stronach

Aniu, jestem pełen podziwu dla Twojego sposobu zagospodarowania mięsa i poradzenia sobie z cielakiem 💪 jak na kobietę to naprawdę duży wyczyn. Jeśli chodzi o ocenę wyrobów, nie będę się wypowiadał, ponieważ nie był mi znany zamierzony cel Twoich produktów. Stopień wysuszenia to również kwestia indywidualnych preferencji. Natomiast rozdrobnienie na kutrze powinno być takie, jakie chcesz osiągnąć, ponieważ to urządzenie daje bardzo szerokie możliwości regulacji.

  • Upvote 1

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/6/#findComment-1048709
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, EAnna napisał(a):
  •  
  • Kiełbasa została przesuszona, do 67% wagi pierwotnej.
  • Widoczny jest lekki pierścień na przekroju, (liczę jednak na wyrównanie wilgotności po leżakowaniu w próżni)

Aniu, zwróciłbym większą uwagę na samo wędzenie. Widać, że przeprowadzasz ten proces bez odpowiedniej kontroli. Pierścień, o którym wspomniałaś, jest skutkiem nieprawidłowego wędzenia, a polędwica również została źle uwędzona – ta szara otoczka wyraźnie na to wskazuje. Nawet najlepsze produkty na etapie wędzenia można łatwo zepsuć, a u Ciebie widać, że temperatura była zbyt wysoka. Podpiekanie kabanosów także przeprowadzałaś przy bardzo wysokiej temperaturze.

Można dojść tylko do jednego wniosku – przyda Ci się lekcja prawidłowego wędzenia. Widziałem Twoje urządzenie i uważam, że nie masz nad wędzarnią odpowiedniej możliwości sterowania, dlatego osiągasz takie efekty. 

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/6/#findComment-1048772
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, EAnna napisał(a):

Liczyłam na @Arkadiusza, szczególnie w temacie "bielskiej".

Wszedłem ,popatrzyłem i aż nie wierzyłem własnym oczom. Nie chciałem nic pisać bo zaraz będzie ,że tylko potrafię krytykować. Ale jak już mnie wywołałaś do tablicy to zacznę od polędwicy. Nie wiem czemu wędzisz w folii , ale na pewno w za wysokiej temperaturze. Bielską sama oceniłaś. Nic dodać nic ująć. A ten tłuszcz w niej na przekroju nie gniewaj się ale, to już porażka. Przecież wiesz jak to zrobić ,żeby było dobrze. Przekrój w ogóle nie przypomina Bielskiej. Drugie wędzenie bielskiej było w jakiej temperaturze bo wydaje mi się ,że tu przesadziłaś z temperaturą i stąd ten pierścień . Co do kabanosów to moim zdaniem podpiekane były dobrze tylko nie masz dobrych warunków do suszenia i musisz ich mocno pilnować.

P.S

A co do klakierów. Niektórzy już tak mają ,że wszystko im się podoba. Całe szczęście , że zdajesz sobie z tego sprawę.

Przeczytałem teraz co napisał Szczepan i chyba pierwszy raz się z nim prawie całkowicie zgadzam.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/6/#findComment-1048811
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

A co do klakierów. Niektórzy już tak mają ,że wszystko im się podoba.

Zdajesz sobie sprawę, że powyższym wpisem złamałeś zasady etykiety!

 

19 godzin temu, EAnna napisał(a):

Powiem, że spodziewałam się pewnej dozy krytyki, bo są powody, wyroby nie były do końca dopilnowane.

Aniu nie będę rozwijał tematu bo mądrej głowie dość po słowie, na pewno zdajesz sobie sprawę, że zajmujesz "wyższe miejsce" w etykiecie. Co, się z tym wiąże napewno się dobrze orientujesz.

 

 

Edytowane przez Grzewlod
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/6/#findComment-1048842
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Zdajesz sobie sprawę, że powyższym wpisem złamałeś zasady etykiety!

Możesz mieć takie zdanie , ale nie wiem czemu akurat Ty w ogóle zareagowałeś bo nie wszystko w czambuł chwalisz i nie Ciebie miałem na myśli .A co do etykiety to nie polega ona na bezmyślnym chwaleniu wszystkich i wszystkiego co poniektórzy tu uprawiają .Szkoda też ,że tylko na to zwróciłeś uwagę a nie na merytorykę mojego wpisu. Pozdrawiam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

. Pozdrawiam.

Edytowane przez arkadiusz
  • Upvote 2

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/6/#findComment-1048865
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, arkadiusz napisał(a):

Nie wiem czemu wędzisz w folii , ale na pewno w za wysokiej temperaturze.

Polędwice w planach miały być zimnowędzone. Na skutek spiętrzenia w październiku spraw rodzinnych, poszłam na łatwiznę i dorzuciłam je do drugiego wędzenia kiełbasy. w dodatku temp. wędzenia oscylowala koło 35 st.C.

W zasadzie ten pośpiech odbił się na kilku etapach produkcji, zaczynając od kutrowania. Nie sprawdziłam stopnia rozdrobnienia tłuszczu i stąd ten przekrój 

6 godzin temu, arkadiusz napisał(a):

Przekrój w ogóle nie przypomina Bielskiej.

Jednak stanę w obronie tego tłuszczu, ma nieodpowiednią (nierecepturową) granulację ale nie jest rozmazany! :)

Od czasu do czasu przekonuję się, że należy wyrobom poświęcić uwagę na każdym etapie produkcji aby nie wpaść w poziom amatorszczyzny.

10 godzin temu, SZCZEPAN napisał(a):

wędzenie. Widać, że przeprowadzasz ten proces bez odpowiedniej kontroli.

Tym razem tak było, jednak kabanosy zostały prawidłowo uwędzone i dopieczone.

Moja wędzarnia wymaga uwagi i zaopiekowania, wtedy się odwdziecza. Przy ich braku robi to, co się jej podoba :devil:

Dziękuję Wszystkim za cenne uwagi, które postawiły mnie do pionu i przydadzą się przy następnym zwierzątku (mam nadzieję, że będzie) :D 

 

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/6/#findComment-1048876
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.