Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Po każdym uboju zostaja jelita. Tradycyjna metoda czyszczenia jest bardzo pracochłonna. Rozprowadzanie, zdejmowanie tłuszczu, płukanie, skrobanie znów płukanie. Po takiej obróbce zostają krótkie kawałki jelit. Mam więc pytanie czy można jakoś ułatwić sobie tą pracę. :rolleyes: Może znacie jakieś metody?

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/
Udostępnij na innych stronach

Andrzej na zlocie pokazywał technologię obróbki jelit (jelita wp. cienkie - kiełbasnice). Szło mu szybko i bardzo sprawnie. Być może na filmie ze zlotu gdzieś jest ten kawałek.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-45633
Udostępnij na innych stronach

Rozprowadzanie, zdejmowanie tłuszczu, płukanie, skrobanie znów płukanie. Po takiej obróbce zostają krótkie kawałki jelit. Może znacie jakieś metody?

Nie wiem, czy dotyczy to, jelit cienkich, czy grubych?

Z jelitami, jeśli nie ma się wprawy, należy postępować ostrożnie, gdyż prowadzi to porwania lub nawet zniszczenia.

Jelita cienkie w całej długości po oderwaniu od "otoki" chwytam w połowie i usuwam zawartość środka , przesuwając między palcami. Później następuje przepłukanie i ... pozostawienie, w zależności od warunków temp. na kilka lub kilkanaście godzin celem zmacerowania(rozluźnienia) jelita.

Następna czynność to, szlamowanie przy użyciu drewnianego "szlamulca".

W przemyśle po opróżnieniu, jelita wędrują do gniatarko-szlamiarki. Maszyna działająca na zasadzie obracających się walców, które gniotąc jelito powodują oddzielenie wszystkiego, co niedobre od jelita właściwego.

Jeśli posiadasz w domu kompletną stara "franię" to, spróbuj przepościć kilkakrotnie kawałek jelita przez walce, może coś z tego wyjdzie. Nie stosowałem tego, chociaż o tym sposobie myśłałem.

Gorzej jest z jelitami grubymi, gdyż najgorszą i najtrudniejszą czynności jest zdjęcie tłuszczu otokowego, tzw. kaszlowanie. Najlepiej wykonywać to, gdy jelita jeszcze są ciepłe, można delikatnie usunąć zastudzony tłuszcz(otoka) palcami lub namoczyć w ciepłej wodzie, by tłuszcz stał się miękki i znów delikatnie usuwać.

W przemyśle służą do tego maszyny o nazwie kaszlarki, jelito jest wkładane pomiędzy dwa obracające się walce z drobnymi wypustkami, które delikatnie zdrapują otokę z powierzchni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-45675
Udostępnij na innych stronach

Kolega Bagno ma racje. jeżeli nie masz wprawy w czyszczeniu jelit , to będziesz miał na początku problemy. Najlepiej jak ktoś pokaże podczas rozbioru to wtedy jest łatwiej . tego za bardzo nie da się wytłumaczyć.

Pozdrawiam Wiesiorek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-45685
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Wnuczek , może i masz rację że czyszczenie jelit jest pracochłonne ale jak się troszkę zorganizujesz to wszystko idzie zrobić bez maszyn . Przecież to domowy wyrób wędlin

Warto się troszkę pomęczyć pęczek 90m kosztuje już 57zł .

 

Pozdrawiam

 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-45700
Udostępnij na innych stronach

Warto także sobie poczytać: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=613

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-45701
Udostępnij na innych stronach

Po każdym uboju zostaja jelita. Tradycyjna metoda czyszczenia jest bardzo pracochłonna. Rozprowadzanie, zdejmowanie tłuszczu, płukanie, skrobanie znów płukanie. Po takiej obróbce zostają krótkie kawałki jelit. Mam więc pytanie czy można jakoś ułatwić sobie tą pracę. :rolleyes: Może znacie jakieś metody?

Pzdr.

Wnuczek a trzeba było "Franię" na złom wyrzucić :grin:

 

pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-45702
Udostępnij na innych stronach

Przecież to domowy wyrób wędlin

Warto się troszkę pomęczyć pęczek 90m kosztuje już 57zł .

tu masz Andrzej racje,ludzie idą na wygode i czasem kupują gorsze jelita

za taką kase ,a świnka ma swoje tylko masarzom nie chce się bawić czyszcząc je.

kiedyś wszyscy czyścili teraz to już rzadkość,każdy masarz chce byle szybko

opier papier świnke tak na gotowo z wyrobami 5-6 godzin kaske skasować i do

domciu,a gospodarz jelita tak czy siak kupi za 57zl,a gdzie przyprawy inne,badanie miesa no i zaplata dla masarza (150zl Jasienica,okolice zywca)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-45856
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

tu masz Andrzej racje,ludzie idą na wygode i czasem kupują gorsze jelita

Dlatego że jelitka sam wyczyściłem poznałem różnicę między świeżymi a kupnymi . Były bardzo mięciutkie na kiełbasce , również zauważyli ci co jedli kiełbaskę . Szóstego grudnia będę miał świniobicie jelita również będę czyścił ciekaw jestem czy to się potwierdzi :question:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-45861
Udostępnij na innych stronach

Andrzej potwierdzi się zobaczysz,czasem te solone kupne bardziej capią od tych

świeżych.podam ci taki mały pic,mianowicie dodaj do solenia jelit aby

przegryzł się zapach obraną jedną lub dwie surowe cebule wymieszane z solą.

mieszanka tą mozesz nawet solić zoladek na salceson,póżniej dokladnie

wyplukaj z soli i cebuli zimna wodą.jak zrobisz zobaczysz efekt który cie

zaskoczy

słonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-45863
Udostępnij na innych stronach

Szóstego grudnia będę miał świniobicie

Chciałabym mieszkać w Pobiedziskach :wink:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-45871
Udostępnij na innych stronach

Witam

Chciałabym mieszkać w Pobiedziskach :wink:

Jeżeli się uda to zrobię parę fotek . W ten sposób tylko mogę pomóc :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-45963
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dla weselnych i innych masarzy obróbka jelit to utrapienie. Kilka fotek z obróbki trochę inną techniką szlamowanie jelit w ręku w powietrzu za pomocą maleńkiej deseczki z wycięciem w kształcie litery V. przez przeciąganie przez to wycięcie jelit po opróżnieniu . Jest to obróbka wstępna na pozbycie się futrówki i wszystkiego co w tej fazie da się usunąć. Następnie jelita przetrzymywane są w wodzie z solą . Dalszy etap czyszczenia, przed nadziewaniem kiełbas.

Kilka zdjęć z obróbki jelit grubych . Przeważnie robi się 4 odcinki najcieńsze reszta do wyrzucenia jak również żołądek http://images32.fotosik.pl/411/b5a0f23e1f7f8fa4m.jpg http://images27.fotosik.pl/300/134043edae364fbfm.jpg http://images30.fotosik.pl/301/7d122af8f71975abm.jpg http://images29.fotosik.pl/300/79a67017766b2a9em.jpg http://images43.fotosik.pl/36/5f8ec781d68ea711m.jpg http://images45.fotosik.pl/36/0e8a99356436591am.jpg http://images43.fotosik.pl/36/f0b9513a68cede72m.jpg http://images43.fotosik.pl/36/314c916d2cf2bb9fm.jpg http://images36.fotosik.pl/36/bd8b89ab4cc8a72bm.jpg

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-47726
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Przeważnie robi się 4 odcinki najcieńsze reszta do wyrzucenia jak również żołądek

 

Dziadku, a dlaczego takie marnotrawstwo :question: :sad:

Według mnie najlepsze idzie do wyrzucenia :sad:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-47743
Udostępnij na innych stronach

bo zawsze brakuje na to czasu

Jakbym słyszał swoją żonę, że na nic czasu nie ma.A jak pójdzie do siostry to siedzą i pie...ą o d...ie Maryni.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-47747
Udostępnij na innych stronach

Gonzo - co do kobiet - masz w zupełności rację.

Nie wiem , czy brałeś udział w świniobiciu , gdzie trzeba się naprawdę uwijać , a z czyszczeniem jelit to schodzi trochę czasu.

Jak jelita się dobrze rozprowadzają to pól biedy , gorzej jak się zaczną targać to wtedy nasz czas idzie na marne. i lepiej dać sobie spokój z czyszczeniem. Wziąć to co grube i dobre , a resztę zutylizować. Żołądek oczywiście zostawiam .

Pozdrawiam Wiesiorek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-47760
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Brałem udział w niejednym świniobiciu (zawsze w roli pomagiera), z tym że było wszystko robione na luzie, dla siebie. Ale ostatnio byłem u znajomego masarza, który bijąc świnki, wszystkie jelita wyrzuca, łącznie z cienkimi. Mówił, że za 15 zł nie będzie się bawił .Na moje pytanie czy ja mogę wziąć jelita i żołądek nawet pomógł mi wstępnie oczyścić i wierz mi Wiesiorek, że te 15 min bo tyle trwala cała operacja, nikogo nie zbawi.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-47764
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

lepiej dać sobie spokój z czyszczeniem. Wziąć to co grube i dobre , a resztę zutylizować .

Już niebawem się okaże w moim przypadku . Pochwalę się ,ale już się boję

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-47765
Udostępnij na innych stronach

Dziadku, jeśli można proszę o zdjęcie i wymiary takiej deseczki. Jakiś tydzień temu słyszałem o metodzie z naciętą deską. Przyznam się nie uwierzyłem. Ale teraz, muszę spróbować.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-47784
Udostępnij na innych stronach

Wnuczek to jest mała łopatka ,prawie taka jak do smarowania masła z lekim wycięciem ok 1 cm od końca . Najczęściej wystrugana osobiście przeż "operatora" ,przynajmniej w naszym rejonie tak to wygląda.

Najważniejsze to zrobić jak są świeże i nie bardzo zimne :wink:

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-47804
Udostępnij na innych stronach

Wnuczek, Narzędzie proste do szlamowania jelit, w nie których rejonach kraju nazywa się "szlamulec".

Na drugim zdjęciu pokazany jest sposób obróbki (bez jelita). Przytrzymuje się szlamowane jelito pomiędzy deseczką a opuszką kciuka i przeciąga do dołu, a druga ręka ciągnie się za jelito w górę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-47872
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.