Wnuczek Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Listopada 2008 Po każdym uboju zostaja jelita. Tradycyjna metoda czyszczenia jest bardzo pracochłonna. Rozprowadzanie, zdejmowanie tłuszczu, płukanie, skrobanie znów płukanie. Po takiej obróbce zostają krótkie kawałki jelit. Mam więc pytanie czy można jakoś ułatwić sobie tą pracę. :rolleyes: Może znacie jakieś metody?Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Listopada 2008 Andrzej na zlocie pokazywał technologię obróbki jelit (jelita wp. cienkie - kiełbasnice). Szło mu szybko i bardzo sprawnie. Być może na filmie ze zlotu gdzieś jest ten kawałek. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-45633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Listopada 2008 Rozprowadzanie, zdejmowanie tłuszczu, płukanie, skrobanie znów płukanie. Po takiej obróbce zostają krótkie kawałki jelit. Może znacie jakieś metody?Nie wiem, czy dotyczy to, jelit cienkich, czy grubych? Z jelitami, jeśli nie ma się wprawy, należy postępować ostrożnie, gdyż prowadzi to porwania lub nawet zniszczenia. Jelita cienkie w całej długości po oderwaniu od "otoki" chwytam w połowie i usuwam zawartość środka , przesuwając między palcami. Później następuje przepłukanie i ... pozostawienie, w zależności od warunków temp. na kilka lub kilkanaście godzin celem zmacerowania(rozluźnienia) jelita. Następna czynność to, szlamowanie przy użyciu drewnianego "szlamulca". W przemyśle po opróżnieniu, jelita wędrują do gniatarko-szlamiarki. Maszyna działająca na zasadzie obracających się walców, które gniotąc jelito powodują oddzielenie wszystkiego, co niedobre od jelita właściwego. Jeśli posiadasz w domu kompletną stara "franię" to, spróbuj przepościć kilkakrotnie kawałek jelita przez walce, może coś z tego wyjdzie. Nie stosowałem tego, chociaż o tym sposobie myśłałem. Gorzej jest z jelitami grubymi, gdyż najgorszą i najtrudniejszą czynności jest zdjęcie tłuszczu otokowego, tzw. kaszlowanie. Najlepiej wykonywać to, gdy jelita jeszcze są ciepłe, można delikatnie usunąć zastudzony tłuszcz(otoka) palcami lub namoczyć w ciepłej wodzie, by tłuszcz stał się miękki i znów delikatnie usuwać. W przemyśle służą do tego maszyny o nazwie kaszlarki, jelito jest wkładane pomiędzy dwa obracające się walce z drobnymi wypustkami, które delikatnie zdrapują otokę z powierzchni. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-45675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesiorek Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Listopada 2008 Kolega Bagno ma racje. jeżeli nie masz wprawy w czyszczeniu jelit , to będziesz miał na początku problemy. Najlepiej jak ktoś pokaże podczas rozbioru to wtedy jest łatwiej . tego za bardzo nie da się wytłumaczyć. Cytuj Pozdrawiam Wiesiorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-45685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Listopada 2008 Witam Wnuczek , może i masz rację że czyszczenie jelit jest pracochłonne ale jak się troszkę zorganizujesz to wszystko idzie zrobić bez maszyn . Przecież to domowy wyrób wędlin Warto się troszkę pomęczyć pęczek 90m kosztuje już 57zł . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-45700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Listopada 2008 Warto także sobie poczytać: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=613 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-45701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Listopada 2008 Po każdym uboju zostaja jelita. Tradycyjna metoda czyszczenia jest bardzo pracochłonna. Rozprowadzanie, zdejmowanie tłuszczu, płukanie, skrobanie znów płukanie. Po takiej obróbce zostają krótkie kawałki jelit. Mam więc pytanie czy można jakoś ułatwić sobie tą pracę. :rolleyes: Może znacie jakieś metody? Pzdr. Wnuczek a trzeba było "Franię" na złom wyrzucić :grin: pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-45702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Listopada 2008 Wnuczek a trzeba było "Franię" na złom wyrzucićCo tam "Frania" wyżymaczka jest ważna :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-45703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Listopada 2008 Witam !!Jak ja "LUBIĘ" ten "ZAPACH" rozbieranego kompletu jelit wieprzowych Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-45709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Listopada 2008 Przecież to domowy wyrób wędlin Warto się troszkę pomęczyć pęczek 90m kosztuje już 57zł . tu masz Andrzej racje,ludzie idą na wygode i czasem kupują gorsze jelita za taką kase ,a świnka ma swoje tylko masarzom nie chce się bawić czyszcząc je. kiedyś wszyscy czyścili teraz to już rzadkość,każdy masarz chce byle szybko opier papier świnke tak na gotowo z wyrobami 5-6 godzin kaske skasować i do domciu,a gospodarz jelita tak czy siak kupi za 57zl,a gdzie przyprawy inne,badanie miesa no i zaplata dla masarza (150zl Jasienica,okolice zywca) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-45856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Listopada 2008 Witam tu masz Andrzej racje,ludzie idą na wygode i czasem kupują gorsze jelita Dlatego że jelitka sam wyczyściłem poznałem różnicę między świeżymi a kupnymi . Były bardzo mięciutkie na kiełbasce , również zauważyli ci co jedli kiełbaskę . Szóstego grudnia będę miał świniobicie jelita również będę czyścił ciekaw jestem czy to się potwierdzi :question: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-45861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Listopada 2008 Andrzej potwierdzi się zobaczysz,czasem te solone kupne bardziej capią od tychświeżych.podam ci taki mały pic,mianowicie dodaj do solenia jelit aby przegryzł się zapach obraną jedną lub dwie surowe cebule wymieszane z solą.mieszanka tą mozesz nawet solić zoladek na salceson,póżniej dokladniewyplukaj z soli i cebuli zimna wodą.jak zrobisz zobaczysz efekt który ciezaskoczysłonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-45863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Listopada 2008 :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-45864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Listopada 2008 Szóstego grudnia będę miał świniobicieChciałabym mieszkać w Pobiedziskach :wink: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-45871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Listopada 2008 Witam Chciałabym mieszkać w Pobiedziskach :wink: Jeżeli się uda to zrobię parę fotek . W ten sposób tylko mogę pomóc :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-45963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Dla weselnych i innych masarzy obróbka jelit to utrapienie. Kilka fotek z obróbki trochę inną techniką szlamowanie jelit w ręku w powietrzu za pomocą maleńkiej deseczki z wycięciem w kształcie litery V. przez przeciąganie przez to wycięcie jelit po opróżnieniu . Jest to obróbka wstępna na pozbycie się futrówki i wszystkiego co w tej fazie da się usunąć. Następnie jelita przetrzymywane są w wodzie z solą . Dalszy etap czyszczenia, przed nadziewaniem kiełbas. Kilka zdjęć z obróbki jelit grubych . Przeważnie robi się 4 odcinki najcieńsze reszta do wyrzucenia jak również żołądek http://images32.fotosik.pl/411/b5a0f23e1f7f8fa4m.jpg http://images27.fotosik.pl/300/134043edae364fbfm.jpg http://images30.fotosik.pl/301/7d122af8f71975abm.jpg http://images29.fotosik.pl/300/79a67017766b2a9em.jpg http://images43.fotosik.pl/36/5f8ec781d68ea711m.jpg http://images45.fotosik.pl/36/0e8a99356436591am.jpg http://images43.fotosik.pl/36/f0b9513a68cede72m.jpg http://images43.fotosik.pl/36/314c916d2cf2bb9fm.jpg http://images36.fotosik.pl/36/bd8b89ab4cc8a72bm.jpg Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-47726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Witam. Przeważnie robi się 4 odcinki najcieńsze reszta do wyrzucenia jak również żołądek Dziadku, a dlaczego takie marnotrawstwo :question: :sad: Według mnie najlepsze idzie do wyrzucenia :sad: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-47743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesiorek Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Grudnia 2008 bo zawsze brakuje na to czasu Cytuj Pozdrawiam Wiesiorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-47746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Grudnia 2008 bo zawsze brakuje na to czasu Jakbym słyszał swoją żonę, że na nic czasu nie ma.A jak pójdzie do siostry to siedzą i pie...ą o d...ie Maryni. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-47747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesiorek Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Gonzo - co do kobiet - masz w zupełności rację.Nie wiem , czy brałeś udział w świniobiciu , gdzie trzeba się naprawdę uwijać , a z czyszczeniem jelit to schodzi trochę czasu.Jak jelita się dobrze rozprowadzają to pól biedy , gorzej jak się zaczną targać to wtedy nasz czas idzie na marne. i lepiej dać sobie spokój z czyszczeniem. Wziąć to co grube i dobre , a resztę zutylizować. Żołądek oczywiście zostawiam . Cytuj Pozdrawiam Wiesiorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-47760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Witam.Brałem udział w niejednym świniobiciu (zawsze w roli pomagiera), z tym że było wszystko robione na luzie, dla siebie. Ale ostatnio byłem u znajomego masarza, który bijąc świnki, wszystkie jelita wyrzuca, łącznie z cienkimi. Mówił, że za 15 zł nie będzie się bawił .Na moje pytanie czy ja mogę wziąć jelita i żołądek nawet pomógł mi wstępnie oczyścić i wierz mi Wiesiorek, że te 15 min bo tyle trwala cała operacja, nikogo nie zbawi. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-47764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Witam lepiej dać sobie spokój z czyszczeniem. Wziąć to co grube i dobre , a resztę zutylizować . Już niebawem się okaże w moim przypadku . Pochwalę się ,ale już się boję Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-47765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 2 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Dziadku, jeśli można proszę o zdjęcie i wymiary takiej deseczki. Jakiś tydzień temu słyszałem o metodzie z naciętą deską. Przyznam się nie uwierzyłem. Ale teraz, muszę spróbować.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-47784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Wnuczek to jest mała łopatka ,prawie taka jak do smarowania masła z lekim wycięciem ok 1 cm od końca . Najczęściej wystrugana osobiście przeż "operatora" ,przynajmniej w naszym rejonie tak to wygląda. Najważniejsze to zrobić jak są świeże i nie bardzo zimne :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-47804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Grudnia 2008 Wnuczek, Narzędzie proste do szlamowania jelit, w nie których rejonach kraju nazywa się "szlamulec". Na drugim zdjęciu pokazany jest sposób obróbki (bez jelita). Przytrzymuje się szlamowane jelito pomiędzy deseczką a opuszką kciuka i przeciąga do dołu, a druga ręka ciągnie się za jelito w górę. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/#findComment-47872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.