Skocz do zawartości

boczek wędzony pieczony


Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem Wam przekazać mój sposób na boczek wędzony pieczony. Kiedyś robiąc porządek w szafie kuchennej znalazłem butelkę nalewki '' tybetańskiej ''zrobionej kilka lat temu '' dla zdrowotności ''(nalewka ta to -200g na 250ml. spirytusu- czosnek przepuścić przez praskę, zalać spirytusem, odczekać 4 tygodnie, odcisnąć, zażywać po kilka kropel z mlekiem). Pomyślałem, że przecież boczek kocha czosnek, więc postanowiłem połączyć tę parę. Kilogram boczku zapeklowałem na 5 dni metodą mokrą wg tabeli. do solanki dodałem 50 ml nalewki i zrobiłem kilkanaście nakłuć strzykawką. po peklowaniu, ocieknięciu i podsuszeniu, wędziłem na gorąco (50 stopni) przez 180 minut do jasnobrązowego koloru. Potem pieczenie przez godzinę do temp 100 stoni. Studzenie na powietrzu, następnego dnia próba.

soczystość-b.dobra

smak-b. dobry (chociaż zaskakujący, inny od spodziewanego)

kruchośc-dobra (trochę żujka)

przy następnym wędzeniu przedłużyłem czas pieczenia do 1 h 20 min. Kruchość się poprawiła, ale najlepszy jest jak poleży sobie w lodówce zawinięty w folię alu przez kilka dni. Od tej [pory boczek stał się moją ulubioną wędliną, niestety zjadam go najchętniej bez chleba przez co szybko się kończy. I znowu musze peklować.

Czuj dym

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/
Udostępnij na innych stronach

Na jak długo wystarczy ci nalewki? Poźniej nie będzie boczusia? :grin:

Spróbuj zrobić tak: dorzucasz czosnek do solanki i dodajesz odpowiednia ilość procentów, nastrzyk solanką a potem robisz jak do tej pory. Czy będzie różnica w smaku?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/#findComment-45694
Udostępnij na innych stronach

niestety zjadam go najchętniej bez chleba

Czyżby dieta dr. Kwaśniewskiego?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/#findComment-45698
Udostępnij na innych stronach

kruchośc-dobra (trochę żujka)

jak to możliwe że pieczony boczek w takiej temp. masz jak żujke :question:

czyżbyś wedzil go w całosci :question:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/#findComment-45749
Udostępnij na innych stronach

Bagno - nalewki wystarczy mi na jeszcze jedno peklowanie. Ale spróbuję skorzystać z Twojej rady i po wykonaniu, podzielę się uwagami.Żona właśnie pojechała na zakupy, i może trafi na odpowiedni boczek. Jeśli tak to dzisiaj pekluję.

E.Anno - nie stosuję żadnej z diet - próbowałem wielu (efekt jojo).Noszę dumnie swoje 140 kg przy wzroście 190 cm = typowy niedowzrost. Ja wiem , jedzenie boczku bez chleba to grzech łakomstwa - chyba.

.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/#findComment-45755
Udostępnij na innych stronach

Marek z Bielska: Wiesz-Nie wiem-zabawę z mięsem rozpocząłem w kwietniu i jak do tej pory wędziłem już różne asortymenty mięs i niektóre z nich piekłem w wędzarni. Wszystkie były dobre, tylko boczek żujliwy. Co ciekawe-zrobiłem boczeka parzony wg przepisu, tj. na kg boczku 15 minut gotowania, potem obniżenie temp. do 80 stopni i parzenie jeszcze 45 minut. I też był twardawy, dopiero jak go wsadziłem do wędzarni i piekłem jedną godzinę w temperaturze do 100 stopni to był miękki i kruchy. Myślę, że to specyficzne mięso, (tkankę ma taką żyłówatą), albo ja mam tępe zęby.

Czuj dym

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/#findComment-45766
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że to specyficzne mięso, (tkankę ma taką żyłówatą), albo ja mam tępe zęby.

:grin: masz racje boczek, to specyficzne mięso, dlatego niektórzy parzą dwie godziny.

Starym sposobem sprawdzenia, czy boczek jest miękki to, próba przebicia palcem skóry boczku. Jeśli palec przebija skórę bez problemu - boczek miękki, jeśli napotyka opór- musimy jeszcze parzyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/#findComment-45770
Udostępnij na innych stronach

Pepe ja z boczku skóre wywalam,robie boczki-paski o szerkosci tak na dwa max 3

palce,wedze i pieke z godzinke w temp. ile wedzarnia da 140-160'C tak az z niego

lekko kapie,boczek juz nie parze w wodzie,wychodzi naprawde super,parzone

boczki to juz kojarza mi sie z tymi ze sklepu,a taki fajnie upieczony fajnie się

micha nożykiem na deseczce zajadajac świeżutki chlebuś mniam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/#findComment-45824
Udostępnij na innych stronach

Boczek pieczony w wykonaniu Babci. Dzisiaj kupiony, dzisiaj upieczony, Palce lizać tak mięciutki że w ustach się rozpuszcza Ciekawe jak długo poleży na tym talerzu . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/#findComment-46548
Udostępnij na innych stronach

Boczek pieczony w wykonaniu Babci.

Gdzie Babcia kupiła taki gruby boczek? Czy to był peklowany boczuś?

Wygląda superapetycznie. Czy Dziadek mógłby się przymilić i poprosić o przepis (dla nas :!: )

Z góry dziękuję Babci i Dziadkowi.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/#findComment-46549
Udostępnij na innych stronach

Po niedzieli podam przepis bo dzisiaj nie mam czasu . Jutro wyjeżdżamy z Babcią do Gdańska na uroczyste wręczenie dyplomów Uniwersytetu Gdańskiego - do syna , stąd dzisiaj te pieczenia i wędzenia . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/#findComment-46550
Udostępnij na innych stronach

Boczek pieczony w wykonaniu Babci.

Raczej dziś Babcia nie "dopuściła" Dziadka do boczusia ;) Zwłaszcza, że i do Gdańska musi dojechać (boczuś)

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/#findComment-46557
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Czy to był peklowany boczuś?

Tak sobie tylko myślę że jak pieczony to nie peklowany , bynajmniej w moim rejonie się tego nie praktykowało .

 

Teraz dopiero zauważyłem że wędzony pieczony , to zupełnie inna sprawa . :blush:

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/#findComment-46563
Udostępnij na innych stronach

uroczyste wręczenie dyplomów Uniwersytetu Gdańskiego - do syna

Gratulacje dla Babci i Dziadka, że wychowali takiego syna!

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/#findComment-46568
Udostępnij na innych stronach

WITAM

...boczek kocha czosnek

to prawda...

 

skład :

boczek wędzony surowy 1 kg

5-6 główek czosnku

2 łyżeczki musztardy

tymianek

estragon

pieprz

sól (jeżeli kupowany to z solą ostrożnie)

1 piwo

 

boczek nacieramy musztardą ,przyprawiamy tymiankiem i estragonem (większa część tymianku)

wstawiamy na noc do lodówki .

 

CDN.

Pozdrawiam stolarzM.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/#findComment-46629
Udostępnij na innych stronach

WITAM

 

Boczuś się wyleżał i czas na pieczenie tj.

na dno blaszki lub naczynia żaroodpornego wsypujemy ząbki czosnku w łupinach solimy , pieprzymy i podlewamy całym piwem

 

wstawiamy do piekarnika na ok. 2 godzin 180 st. po godzinie obracamy boczek i jeśli jest potrzeba podlewamy jeszcze piwem.(skórka ma być miękka)

 

 

Aromat pieczenia .... nie potrafię tego opisać , boczuś podajemy jak kto lubi ja podaję z ziemniakami , chrzan lub musztarda i obowiązkowo piwko (wersja dla dorosłych :lol: )

 

Boczek znika w 15 min. a o czosnyczku nie wspomnę.

No to podkład mam mogę się zbierać na zabawę andrzejkową. :grin:

Pozdrawiam stolarzM.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/#findComment-46692
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

wsypujemy ząbki czosnku w łupinach solimy ,

Proszę podpowiedzieć dlaczego czosnek w łupinach i jak sobie dajesz później radę z obieraniem , bo widzę że jest na talerzyku .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/#findComment-46695
Udostępnij na innych stronach

Proszę podpowiedzieć dlaczego czosnek w łupinach i jak sobie dajesz później radę z obieraniem , bo widzę że jest na talerzyku .

ząbki są w łupinach z tego względu że jakby były bez to po 2 godz.pieczenia zrobiła by się papka , jem wysysając zawartość łupinki . (łupinki też dają aromat )

Pozdrawiam stolarzM.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/#findComment-46699
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

ząbki są w łupinach z tego względu że jakby były bez to po 2 godz.pieczenia zrobiła by się papka

Tak przypuszczałem , ale wolałem się upewnić :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/#findComment-46700
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

Po niedzieli podam przepis bo dzisiaj nie mam czasu .

 

Można prosić o przepis na ten smaczny boczuś .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/#findComment-47270
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.