jacekw21 Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Lutego 2023 (edytowane) SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -szynka 2,5 kg krojona w kostkę 1-1,5 cm -boczek 2 kg / mielone na maszynce nr.8 sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól 18g/kg -pieprz czarny 3g/kg -pieprz ziołowy 2g/kg -czosnek 4-5g/kg -gorczyca 4g/kg -woda 10% ilości miesa -jelita wp. 28/30 mm WYKONANIE Z boczku zdejmujemy skórę tniemy w kostkę około 3 cm, szynkę docelowo kroimy w kostkę 1-2 cm i peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie boczek mielimy, dodajemy szynkę ,wodę i mieszamy, następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Odwieszamy do osadzenia 1 godz. Rozpalamy w wędzarni, wygrzewamy ją. Wieszamy kiełbasę i osuszamy na samym żarze w jak najmniejszej ilości dymu przy dużym ruchu powietrza. Osuszamy, aż powierzchnia kiełbasy będzie całkowicie sucha i ciepła. Następnie wędzimy już docelowo w temp. 55-60 stopni do uzyskania odpowiedniego koloru. Na sam koniec po wędzeniu parzymy w wodzie o temp. 80 st. do uzyskania temp. w środku kiełbasy 70 stopni gdy uzyskamy właściwą temp. natychmiast wyjmujemy i topimy ja w zimnej wodzie około 10 min. Do parzenia kto chce można dodać liść laurowy i ziele angielskie. Odwieszamy, aż kiełbasa wyschnie i chowamy do lodówki. Polecam tą kiełbaskę jest smaczna. Edytowane 21 Lutego 2023 przez jacekw21 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Lutego 2023 Powinna nazywać się Mistrzowska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-816529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 21 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Lutego 2023 Powinna nazywać się Mistrzowska Nazwy nie było miałem coś wymyśleć później, ale wyszło tak, że dałem kawałem kiełbaski dla synka mówię masz spróbuj co tatuś dziś uwędził i pytam się jego no i jak, a on na to SMACZNA no i myślę a niech będzie i smaczna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-816534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Lutego 2023 SMACZNIE wygląda Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-816541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Lutego 2023 Piękna, naprawdę "Mistrzowska" jak mówi Cezar !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-816542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Lutego 2023 (edytowane) Wygląda super,zapisuję przepis jako do zrobienia (w pierwszej kolejności)A jak konsystencja ,nie rozpada się za bardzo? Edytowane 21 Lutego 2023 przez Azizi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-816546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 21 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Lutego 2023 SMACZNIE wygląda Dzięki [Dodano: 21 lut 2023 - 18:11] Piękna, naprawdę "Mistrzowska" jak mówi Cezar !!! Dziękuję [Dodano: 21 lut 2023 - 18:14] A jak konsystencja ,nie rozpada się za bardzo? Wcale się nie rozpada można kroić cienkie plasterki ale powiem, że najlepiej smakuje z pajdą świeżego chleba i do tego kawałek pęta w łapce nie uznaje plasterków Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-816614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Lutego 2023 Gratuluje wyrobu dodałem do ulubionych Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-816619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 23 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Lutego 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-816868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 24 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Lutego 2023 dodałem do ulubionych Zerknij tu może coś się spodoba https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16432-kie%C5%82basy/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-817194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Lutego 2023 Szynka bez kwalifikacji? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-817196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Lutego 2023 Szynka bez kwalifikacji? Ja zakładam że szynka to jedynka . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-817205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Lutego 2023 Z przekroju tak wygląda. Ktoś nowy pokroi jak leci i może nie być szczęśliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-817207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 24 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Lutego 2023 Szynka bez kwalifikacji? klasa 1[Dodano: 24 lut 2023 - 23:01] Ja zakładam że szynka to jedynka Zgadza się tak jak piszesz klasa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-817212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomisss Opublikowano 22 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Czerwca 2024 (edytowane) Naprawdę smaczna. Robię już trzeci raz z małymi modyfikacjami co do mięsa. Zestaw przyprawowy jakby dla mnie stworzony. Dzięki. Edytowane 22 Czerwca 2024 przez tomisss Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-932659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Czerwca 2024 (edytowane) Godzinę temu, tomisss napisał(a): Robię już trzeci raz z małymi modyfikacjami co do mięsa. Ja bym tych modyfikacji nie robił bo skład jest optymalny. Może boczek zastąpił bym podgardlem bez gruczołów, ale nie każdy lubi podgardle. Najlepsze kiełbasy wychodzą z mięsa szynki chyba ,że robimy kabanosy to najlepsza będzie biodrówka.Jeśli dla kogoś jest za krucha to można dodać nieco III wp. Edytowane 22 Czerwca 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-932679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomisss Opublikowano 22 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Czerwca 2024 47 minut temu, arkadiusz napisał(a): 2 godziny temu, tomisss napisał(a): Robię już trzeci raz z małymi modyfikacjami co do mięsa. Ja bym tych modyfikacji nie robił Modyfikacje wynikają z konieczności opróżniania zamrażarki. Jak się nazbiera 5 kg okrawków z formowania szynek, to coś nimi trzeba zrobić. Dopasowuję wtedy resztę składu, tak aby ilość tłuszczu się zgadzała, doprawiam według przepisu i robię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-932692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Czerwca 2024 2 godziny temu, tomisss napisał(a): Jak się nazbiera 5 kg okrawków z formowania szynek, to coś nimi trzeba zrobić. Okrawki z szynki to dalej szynka więc modyfikacji raczej nie ma i dobrze.🙂 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-932714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 22 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Czerwca 2024 Obrzynki z formowania szynki to raczej nie jest jedynka. Tym niemniej nadal mięso z szynki. Dla pewności bym to zmielił, nawet na szarpaku w domowej maszynce. Mniejsza szansa na trafienie żylastego kawałka w kiełbasie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-932773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Czerwca 2024 7 minut temu, quadro555 napisał(a): Obrzynki z formowania szynki to raczej nie jest jedynka. A ja nic nie pisałem ,że to I wp. Proszę uważnie czytać tym bardziej ,że w przepisie nic nie ma o klasie mięsa z szynki. 10 minut temu, quadro555 napisał(a): Mniejsza szansa na trafienie żylastego kawałka w kiełbasie. Z obróbki szynki można uzyskać mięso bez żylastego kawałka jedynie z tłuszczem o ile jest ze skórą. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-932776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Czerwca 2024 @arkadiusz Czytaj całość. Autor przepisu jednak pisze o jedynce z szynki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-932789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CPN Opublikowano 23 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Czerwca 2024 Converse Cytuj Ed Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-932796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Czerwca 2024 (edytowane) W dniu 21.02.2023 o 12:30, jacekw21 napisał(a): SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -szynka 2,5 kg krojona w kostkę 1-1,5 cm -boczek 2 kg / mielone na maszynce nr.8 sitko 10 mm Rzeczywiście dalej jest dopracowane , ale odniosłem się do przepisu. Zwracam honor.🙂 Edytowane 23 Czerwca 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-932877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 23 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 23 Czerwca 2024 23 godziny temu, tomisss napisał(a): Naprawdę smaczna Cieszę się że smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-932901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 23 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 23 Czerwca 2024 21 godzin temu, arkadiusz napisał(a): zastąpił bym podgardlem Podgardle jest super lubię bardzo ale masz racje nie każdy tęskni za nim Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-932902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.