Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 post-72431-0-91799600-1676978904_thumb.jpgpost-72431-0-75420500-1676978912_thumb.jpgpost-72431-0-22056200-1676978920_thumb.jpg

 

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 

-szynka 2,5 kg krojona w kostkę 1-1,5 cm

 

-boczek 2 kg / mielone na maszynce nr.8 sitko 10 mm

 

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

 

-peklo sól 18g/kg

 

-pieprz czarny 3g/kg

 

-pieprz ziołowy 2g/kg

 

-czosnek 4-5g/kg

 

-gorczyca 4g/kg

 

-woda 10% ilości miesa

 

-jelita wp. 28/30 mm

 

WYKONANIE

 

 Z boczku zdejmujemy skórę tniemy w kostkę około 3 cm, szynkę docelowo kroimy w kostkę 1-2 cm i peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie boczek mielimy, dodajemy szynkę ,wodę i mieszamy, następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości.  Odwieszamy do osadzenia 1 godz. Rozpalamy w wędzarni, wygrzewamy ją. Wieszamy kiełbasę i osuszamy na samym żarze w jak najmniejszej ilości dymu przy dużym ruchu powietrza. Osuszamy, aż powierzchnia kiełbasy będzie całkowicie sucha i ciepła. Następnie wędzimy już docelowo w temp. 55-60 stopni do uzyskania odpowiedniego koloru. Na sam koniec po wędzeniu parzymy w wodzie o temp. 80 st. do uzyskania temp. w środku kiełbasy 70 stopni gdy uzyskamy właściwą temp. natychmiast wyjmujemy i topimy ja w zimnej wodzie około 10  min. Do parzenia kto chce można dodać liść laurowy i ziele angielskie. Odwieszamy, aż kiełbasa wyschnie i chowamy do lodówki. Polecam tą kiełbaskę jest smaczna.

Edytowane przez jacekw21
  • Like 1
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Powinna nazywać się Mistrzowska

Nazwy nie było miałem coś wymyśleć później, ale wyszło tak, że dałem kawałem kiełbaski dla synka mówię masz spróbuj co tatuś dziś uwędził i pytam się jego no i jak, a on na to SMACZNA no i myślę a niech będzie i smaczna  ;)   

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-816534
Udostępnij na innych stronach

SMACZNIE wygląda :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-816541
Udostępnij na innych stronach

 

 

SMACZNIE wygląda
 

Dzięki 


[Dodano: 21 lut 2023 - 18:11]

 

 

Piękna, naprawdę "Mistrzowska" jak mówi Cezar !!!
 

Dziękuję  :thumbsup:


[Dodano: 21 lut 2023 - 18:14]

 

 

A jak konsystencja ,nie rozpada się za bardzo?
 

Wcale się nie rozpada można kroić cienkie plasterki ale powiem, że najlepiej smakuje z pajdą świeżego chleba i do tego kawałek pęta w łapce nie uznaje plasterków  :D  ;)  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-816614
Udostępnij na innych stronach

Gratuluje wyrobu  :clap: dodałem do ulubionych  :)

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-816619
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szynka bez kwalifikacji? 

 

Ja zakładam że szynka to jedynka  .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-817205
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szynka bez kwalifikacji? 

klasa 1


[Dodano: 24 lut 2023 - 23:01]

 

 

Ja zakładam że szynka to jedynka 
 

Zgadza się tak jak piszesz klasa 1

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-817212
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Naprawdę smaczna. Robię już trzeci raz z małymi modyfikacjami co do mięsa. Zestaw przyprawowy jakby dla mnie stworzony. Dzięki.

Edytowane przez tomisss
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-932659
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, tomisss napisał(a):

Robię już trzeci raz z małymi modyfikacjami co do mięsa.

Ja bym tych modyfikacji nie robił bo skład jest optymalny. Może boczek zastąpił bym podgardlem bez gruczołów, ale nie każdy lubi podgardle. Najlepsze kiełbasy wychodzą z mięsa szynki chyba ,że robimy kabanosy to najlepsza będzie biodrówka.Jeśli dla kogoś jest za krucha to można dodać nieco III wp.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-932679
Udostępnij na innych stronach

47 minut temu, arkadiusz napisał(a):
2 godziny temu, tomisss napisał(a):

Robię już trzeci raz z małymi modyfikacjami co do mięsa.

Ja bym tych modyfikacji nie robił

Modyfikacje wynikają z konieczności opróżniania zamrażarki. Jak się nazbiera 5 kg okrawków z formowania szynek, to coś  nimi trzeba zrobić. Dopasowuję wtedy resztę składu, tak aby ilość tłuszczu się zgadzała, doprawiam według przepisu i robię.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-932692
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, tomisss napisał(a):

Jak się nazbiera 5 kg okrawków z formowania szynek, to coś  nimi trzeba zrobić.

Okrawki z szynki to dalej szynka więc modyfikacji raczej nie ma i dobrze.🙂

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-932714
Udostępnij na innych stronach

Obrzynki z formowania szynki to raczej nie jest jedynka. Tym niemniej nadal mięso z szynki. Dla pewności bym to zmielił, nawet na szarpaku w domowej maszynce. Mniejsza szansa na trafienie żylastego kawałka w kiełbasie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-932773
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, quadro555 napisał(a):

Obrzynki z formowania szynki to raczej nie jest jedynka.

A ja nic nie pisałem ,że to I wp. Proszę uważnie czytać tym bardziej ,że w przepisie nic nie ma o klasie mięsa z szynki.

 

10 minut temu, quadro555 napisał(a):

Mniejsza szansa na trafienie żylastego kawałka w kiełbasie.

Z obróbki szynki można uzyskać mięso bez żylastego kawałka jedynie z tłuszczem o ile jest ze skórą.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-932776
Udostępnij na innych stronach

W dniu 21.02.2023 o 12:30, jacekw21 napisał(a):
SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 

 

-szynka 2,5 kg krojona w kostkę 1-1,5 cm

 

 

 

 

 

-boczek 2 kg / mielone na maszynce nr.8 sitko 10 mm

 

 

 

 

Rzeczywiście dalej jest dopracowane , ale odniosłem się do przepisu. Zwracam honor.🙂

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-932877
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, arkadiusz napisał(a):

zastąpił bym podgardlem

Podgardle jest super lubię bardzo ale masz racje nie każdy tęskni za nim :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/#findComment-932902
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.