Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, quadro555 napisał(a):

Tym niemniej nadal mięso z szynki. Dla pewności bym to zmielił, nawet na szarpaku

Zostały zmielone na oczku 10 mm. Te okrawki to była raczej klasa 2, jakieś 30 % tłuszczu. Do całości dodałem jeszcze klasę 1 z szynki tylko krojone i boczek na oczku 10, tak żeby mieć w całości jakieś 25- 30 % tłuszczu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-932909
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli każdą klasę mielisz na innej siatce to peklujesz oddzielnie

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-934938
Udostępnij na innych stronach

W dniu 2.07.2024 o 19:45, Kamil ksi napisał(a):

Pytanie o boczek czy peklujemy go z mięsem z szynki? I dopiero później oddzielamy i mielimy? 

Dokładnie tak jak Arkadiusz pisze 👍

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-935675
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
W dniu 5.07.2024 o 16:16, jacekw21 napisał(a):

Dokładnie tak jak Arkadiusz pisze 👍

Czyli boczek peklujemy osobno, szynkę peklujemy osobno - całość peklosoli proporcjonalnie do wagi obu składników?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-971324
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dzień Dobry, nazywam sie Grzegorz, kupiłem produkty. W piątek chciałem zapeklować, a w niedzielę uwędzić. To bedzie moja pierwsza kiełbasa:) Chciałbym się upewnić, że wszystko zrobię zgodnie z zaleceniami. 1.Pekluję pokrojoną szynkę i boczek. 2.Boczek mielę, a szynkę nie? 3.Nabijarka nabije jelito pokostkowaną szynką? 4.Należy dodać 10% wody, czyli jeśli mięsa mam 2,5 kg, to mam dodać 250 gramów wody? 5.Przy wędzeniu sugerujemy się jedynie kolorem wędliny, czy jest jakiś min i max czas? Reszta jest dla mnie jasna. Wybaczcie te pytania, ale to będzie mój kiełbaskowy debiut, a żonka i dzieci już się cieszą na tą okoliczność 😉. Pozostałe wyroby wychodzą mi całkiem przyzwoicie, (chleb piecze żonka).IMG_2534.thumb.jpeg.5aed6a75fc31a9deb476d8106f1e1808.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-976600
Udostępnij na innych stronach

Pofatyguj się nieco i przejrzyj na Forum dział "Kiełbasy", w którym znajdziesz takie wątki, gdzie są podane dokładne przepisy. 

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-976602
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, GrzegorzK71 napisał(a):

1.Pekluję pokrojoną szynkę i boczek. 2.Boczek mielę, a szynkę nie?

Zapomniałeś napisać o przyprawach i mieszaniu.

Ponadto brakuje masy wiążącej czyli kl III  w ilości 10-15%( mięso chude i ścięgniste- pozyskaj z golonki).

Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-976603
Udostępnij na innych stronach

Wątki przejrzałem, ale chcę zrobić właśnie tą konkretnie kiełbasę. Dlatego zadałem kilka pytań pomocniczych, ponieważ przepis nie jest dla mnie jasny. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-976618
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, GrzegorzK71 napisał(a):

1.Pekluję pokrojoną szynkę i boczek. 2.Boczek mielę, a szynkę nie? 3.Nabijarka nabije jelito pokostkowaną szynką? 4.Należy dodać 10% wody, czyli jeśli mięsa mam 2,5 kg, to mam dodać 250 gramów wody? 5.Przy wędzeniu sugerujemy się jedynie kolorem wędliny, czy jest jakiś min i max czas?

1 - tak

2 - tak

3 - tak ,w przepisie jest pokrojona na kawałki 1-1,5 cm. Bez problemu przejdzie przez nadziewarkę.

4 - tak, ale czasem  trzeb dodać mniej lub więcej wody (albo wcale ) w zależności od mięsa .To widać w czasie   

      wyrabiania mięsa. Po czasie nabierzesz wprawy i będziesz wiedział o co chodzi.

5 - tak ,wędzimy nie na czas a do koloru jaki nam odpowiada.

Edytowane przez Azizi
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-976694
Udostępnij na innych stronach

A po co ci marynata do kiełbasy ?

Sama wodę dolewasz do farszy w czasie wyrabiania.

Chyba że pytasz o co innego.

Edytowane przez Azizi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-977216
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, BazylWidzew napisał(a):

W peklosoli 

Na sucho bez wody.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19668-kie%C5%82basa-wieprzowa-smaczna/page/2/#findComment-977227
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.