Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, niedawno rozpocząłem przygodę z wędzeniem.

Zrobiłem ostatnio wędzona polędwice, skład solanki użyłem 30g peklosoli i 10g soli na 750g wody. Polędwica peklowała się około 14 dni

Po uwędzeniu cała polędwica była różowa na całym przekroju. Cześć z nich pokroiłem na plastry i włożyłem do lodówki. Po 4-5 dniach w lodowce polędwica zaczęła szarzec po bokach. Mięso nie śmierdzi, nie jest obślizgłe, spróbowałem kawałek i smakuje normalnie. Pytanie czy to jest zepsute mięso, czy jest jakiś inny powód szarzenia?

post-113913-0-75214500-1677429893_thumb.jpeg

post-113913-0-45420400-1677429902_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19681-kolor-w%C4%99dzonki-po-tygodniu-w-lodowce/
Udostępnij na innych stronach

Na ile kg mięsa. ? Stężenie słabe 5 % a nawet mniejsze bo użyłeś soli (co Cię podkusiło)Tak wygląda mięso niedopekloewne. Ryzyko je jeść. Wyrzuć. A następnym razem na 1 kg polendwicy 0,4 l wody 32- 36 g peklosoli !!! i nastrzyk i temperatura peklowania +2-4 stopnie. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19681-kolor-w%C4%99dzonki-po-tygodniu-w-lodowce/#findComment-817446
Udostępnij na innych stronach

30g peklosoli i 10g soli na 750g wody

To zaledwie 5,3% solanka i w dodatku częściowo na soli.

Mięso jest niedopeklowane i szarzeje.

Generalnie jest słabo zabezpieczone bakteriologicznie.

Ten zielonkawy, opalizujący połysk wskazuje na rozwój bakterii tlenowych.  

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19681-kolor-w%C4%99dzonki-po-tygodniu-w-lodowce/#findComment-817447
Udostępnij na innych stronach

skład solanki użyłem 30g peklosoli i 10g soli na 750g wody.

Skąd wziąłeś takie proporcje? Jaka była masa mięsa peklowanego?

 

To zaledwie 5,3% solanka i w dodatku częściowo na soli.

Peklosól 4% i sól 1,3%. 

 

 

Generalnie jest słabo zabezpieczone bakteriologicznie.

:thumbsup:

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19681-kolor-w%C4%99dzonki-po-tygodniu-w-lodowce/#findComment-817450
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za uwagi, możecie dać link do jakiś sprawdzonych receptur do solanki? Dla porównania tak wyglada polędwica zapakowana próżniowo od razu po uwędzeniu i sparzeniu.

post-113913-0-12765000-1677439792_thumb.jpeg

Edytowane przez Hamster151
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19681-kolor-w%C4%99dzonki-po-tygodniu-w-lodowce/#findComment-817487
Udostępnij na innych stronach

Dlatego ja pekluję na sucho i jeszcze nigdy ta metoda mnie nie zawiodła.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19681-kolor-w%C4%99dzonki-po-tygodniu-w-lodowce/#findComment-817507
Udostępnij na innych stronach

Na mokro też nie zawiedzie,pod warunkiem że zrobi to z głową.

I nigdy kolego do peklowania nie mieszaj pekli z solą, nawet w małych dawkach - nie ma to sensu.

 

Metoda worków jest rewelacyjna, tylko podnosi koszty.


[Dodano: 26 lut 2023 - 23:19]

Kolego te różowe wyroby też zszarzeją gdy tylko dostaną powietrza.

Po otwarciu szybka konsumpcja, a jeszcze lepiej dokładaj do dań na gorąco (np. jajecznica, bigos czy zupa) aby zabić ew. bakterie. 

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19681-kolor-w%C4%99dzonki-po-tygodniu-w-lodowce/#findComment-817511
Udostępnij na innych stronach

Kolego uważam , ze powinieneś  wyroby potraktować jako trening - produkcję zutylizować . Przejrzeć linki  wskazane przez kolegów , obowiązkowo przypomnieć sobie liczenie stężeń  oraz procentów  .Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19681-kolor-w%C4%99dzonki-po-tygodniu-w-lodowce/#findComment-817570
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.