Hamster151 Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Lutego 2023 Witam wszystkich, niedawno rozpocząłem przygodę z wędzeniem.Zrobiłem ostatnio wędzona polędwice, skład solanki użyłem 30g peklosoli i 10g soli na 750g wody. Polędwica peklowała się około 14 dniPo uwędzeniu cała polędwica była różowa na całym przekroju. Cześć z nich pokroiłem na plastry i włożyłem do lodówki. Po 4-5 dniach w lodowce polędwica zaczęła szarzec po bokach. Mięso nie śmierdzi, nie jest obślizgłe, spróbowałem kawałek i smakuje normalnie. Pytanie czy to jest zepsute mięso, czy jest jakiś inny powód szarzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19681-kolor-w%C4%99dzonki-po-tygodniu-w-lodowce/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Lutego 2023 (edytowane) Na ile kg mięsa. ? Stężenie słabe 5 % a nawet mniejsze bo użyłeś soli (co Cię podkusiło)Tak wygląda mięso niedopekloewne. Ryzyko je jeść. Wyrzuć. A następnym razem na 1 kg polendwicy 0,4 l wody 32- 36 g peklosoli !!! i nastrzyk i temperatura peklowania +2-4 stopnie. Edytowane 26 Lutego 2023 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19681-kolor-w%C4%99dzonki-po-tygodniu-w-lodowce/#findComment-817446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Lutego 2023 (edytowane) 30g peklosoli i 10g soli na 750g wodyTo zaledwie 5,3% solanka i w dodatku częściowo na soli.Mięso jest niedopeklowane i szarzeje.Generalnie jest słabo zabezpieczone bakteriologicznie.Ten zielonkawy, opalizujący połysk wskazuje na rozwój bakterii tlenowych. Edytowane 27 Lutego 2023 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19681-kolor-w%C4%99dzonki-po-tygodniu-w-lodowce/#findComment-817447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Lutego 2023 (edytowane) skład solanki użyłem 30g peklosoli i 10g soli na 750g wody.Skąd wziąłeś takie proporcje? Jaka była masa mięsa peklowanego? To zaledwie 5,3% solanka i w dodatku częściowo na soli.Peklosól 4% i sól 1,3%. Generalnie jest słabo zabezpieczone bakteriologicznie. Edytowane 26 Lutego 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19681-kolor-w%C4%99dzonki-po-tygodniu-w-lodowce/#findComment-817450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamster151 Opublikowano 26 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Lutego 2023 (edytowane) Dzięki za uwagi, możecie dać link do jakiś sprawdzonych receptur do solanki? Dla porównania tak wyglada polędwica zapakowana próżniowo od razu po uwędzeniu i sparzeniu. Edytowane 26 Lutego 2023 przez Hamster151 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19681-kolor-w%C4%99dzonki-po-tygodniu-w-lodowce/#findComment-817487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Lutego 2023 możecie dać link do jakiś sprawdzonych receptur do solanki? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7109-%C5%9Bci%C4%85gawka-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19681-kolor-w%C4%99dzonki-po-tygodniu-w-lodowce/#findComment-817492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Lutego 2023 (edytowane) możecie dać link https://peklowanie-na-mokro.surge.sh/Tu masz dobrą tabele peklowania Dziadka i Szczepana w exceluhttps://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwihpomYgLT9AhUMv4sKHXcXD5wQFnoECA8QAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.gieldawd.pl%2Fstorage%2Fpraktyczneporady%2Ftabelapeklowania.xls&usg=AOvVaw3tNGsOS6r-lCUSG1ilcYLJ Edytowane 26 Lutego 2023 przez Azizi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19681-kolor-w%C4%99dzonki-po-tygodniu-w-lodowce/#findComment-817494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Lutego 2023 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/ Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19681-kolor-w%C4%99dzonki-po-tygodniu-w-lodowce/#findComment-817499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Lutego 2023 Dlatego ja pekluję na sucho i jeszcze nigdy ta metoda mnie nie zawiodła. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19681-kolor-w%C4%99dzonki-po-tygodniu-w-lodowce/#findComment-817507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Lutego 2023 (edytowane) Na mokro też nie zawiedzie,pod warunkiem że zrobi to z głową.I nigdy kolego do peklowania nie mieszaj pekli z solą, nawet w małych dawkach - nie ma to sensu. Metoda worków jest rewelacyjna, tylko podnosi koszty.[Dodano: 26 lut 2023 - 23:19]Kolego te różowe wyroby też zszarzeją gdy tylko dostaną powietrza.Po otwarciu szybka konsumpcja, a jeszcze lepiej dokładaj do dań na gorąco (np. jajecznica, bigos czy zupa) aby zabić ew. bakterie. Edytowane 26 Lutego 2023 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19681-kolor-w%C4%99dzonki-po-tygodniu-w-lodowce/#findComment-817511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Lutego 2023 Kolego uważam , ze powinieneś wyroby potraktować jako trening - produkcję zutylizować . Przejrzeć linki wskazane przez kolegów , obowiązkowo przypomnieć sobie liczenie stężeń oraz procentów .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19681-kolor-w%C4%99dzonki-po-tygodniu-w-lodowce/#findComment-817570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.