Marek z Bielska Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Witam Przed chwilą miałem właśnie telefon od osoby, która robiła kiełbasę białą wg przepisu z fotki,z tym że interpretowała przyprawy jak i sól na kilogram mięsa,nie myśląc o tym że przepis był obliczony na ilość 5kg białej kiełbasy! Wydawało się Pani że tych przypraw jest jakość mało (tak jest w przepisach branżowych)...więc po porównaniu np.z moim dawkowaniem np.pieprz 3g na 1kg mięsa , zastosowała dawkowanie wg swego toku myślenia, tylko wyszły jaja jak berety,bo na 10kg mięsa dała 1,10kilograma soli, tak tak 1100gram soli (tysiac sto gram soli),no bo w przyprawach było 0,11kg soli,11 dekagramów,ale na 5kg białej! Osobiście uważam i dawno odeszłem od używania w przepisach dekagramów, używam tylko nazewnictwa w gramach np. 10kg mięsa x 3g pieprzu=30gitd.z innymi przyprawami. W przepisach branżowych ilość przyprawpodawana jest w kilogramach np.pieprz 0,005kg, należy uważać przy przeliczaniu bo można się pomylić i to grubo. 10kg mięsa w tym wołowina zostało zasolone 1,10kg soli,szkoda kobiety,szkoda i mięsa,kapli się jak skosztowali kiełbasy,poprostu spojrzenia mówiły wszystko,nie ma jak uratować tą kiełbasę Piszę to ku przestrodze,nie robić w emocjach,bo to one zwiodły,a diabeł miesza, zresztą sam kiedyś mielonkę doprawiłem pieprzem 30g na kilogram,ale było to tylko kilo hehehaha, każdy się może pomylić,nawet w zakładzie x robiono solankę dali wszystko prócz peklosoli....cała masownica 500kg mięsa trzeba było zakopać do ziemi To tyle Smoki, róbcie i bądźcie czujni3-majta się [Dodano: 03 kwi 2023 - 19:50]Link do przepisu: https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19778-ku-przestrodze-interpretacja-przepis%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Życie ... Człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach. Ciekawe czy tą kiełbasę można jakoś spożytkować. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19778-ku-przestrodze-interpretacja-przepis%C3%B3w/#findComment-825430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Cóż, matematyka trudna dziedzina...Natomiast mnie trochę irytuje (pewnie z braku wiedzy) podawanie ilości saletry do peklowania mięs.Dzisiaj używa się peklosol ...Saletra to tak 35-40 lat temu była popularna (petardy z niej robiłem:) ). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19778-ku-przestrodze-interpretacja-przepis%C3%B3w/#findComment-825431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 (edytowane) Człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach.To jest prawda.Jednak, jak ktoś jest z jednostkami miary na bakier to i własne błędy go nie nauczą Ludzie mają kłopoty z przeliczeniem kg/dkg/g, a co dopiero z mm/μm/nm. To dla nich jest kompletna abstrakcja.Również dla wysoko wykształconych profesjonalistów, którzy mają tytuły naukowe i wszystkie rozumy pozjadali .Tak, że mnie już nic nie zdziwi Natomiast mnie trochę irytuje (pewnie z braku wiedzy) podawanie ilości saletry do peklowania mięs.Dzisiaj używa się peklosol ...Saletra to tak 35-40 lat temu była popularna Na forum publikowane są stare przepisy w oryginale.Poza tym, do dzisiaj używa się saletry do wędlin dojrzewających. Edytowane 4 Kwietnia 2023 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19778-ku-przestrodze-interpretacja-przepis%C3%B3w/#findComment-825433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 (edytowane) tylko wyszły jaja jak berety,bo na 10kg mięsa dała 1,10kilograma soliMarku , na zwykłe najprostsze kucharzenie Nie wydawało się Pani za dużo? nawet wizualnie ? Edytowane 3 Kwietnia 2023 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19778-ku-przestrodze-interpretacja-przepis%C3%B3w/#findComment-825437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 (edytowane) Jak dla mnie to nawet 22g/kg soli z przepisu to za dużo . My nie jesteśmy słonolubni , ale ważyłem ściśle wg przepisu . Natomiast jak zobaczyłem 110g w szklance od razu wiedziałem ,że to dla mnie za dużo , a kg porażka . Edytowane 3 Kwietnia 2023 przez Yerba Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19778-ku-przestrodze-interpretacja-przepis%C3%B3w/#findComment-825443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 jak zobaczyłem 110g w szklance od razu wiedziałem ,że to dla mnie za dużo Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19778-ku-przestrodze-interpretacja-przepis%C3%B3w/#findComment-825448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 (edytowane) tylko wyszły jaja jak berety,bo na 10kg mięsa dała 1,10kilograma soliMarku , na zwykłe najprostsze kucharzenie Nie wydawało się Pani za dużo? nawet wizualnie ?Waldku to zrobiły zapewne emocje i nerwówka przed świętami,szkoda dziewczyny bo się narobiła i poszło na marne,nie wiem może się wypowie w temacie...Przed świętami kobiety są nerwowe,bo tyle obowiązków,ja sam aż się boję hehehaha Edytowane 3 Kwietnia 2023 przez Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19778-ku-przestrodze-interpretacja-przepis%C3%B3w/#findComment-825453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 (edytowane) którzy mają tytuły naukoweBo te dyplomy pewnie dostali za jajka i słoninę.[Dodano: 04 kwi 2023 - 07:46] Ciekawe czy tą kiełbasę można jakoś spożytkować.Kiełbasę na plasterki i zamiast soli i pieprzu do zup,bigosów itp. Edytowane 4 Kwietnia 2023 przez EAnna Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19778-ku-przestrodze-interpretacja-przepis%C3%B3w/#findComment-825491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Bo wszyscy zabiegani a najbardziej Ci ktorzy na ostatnia chwile ,pierwszy raz i od razu 20 kg wyrobu . W necie sa przeliczniki jak ktos ma proble z podstawami matematyki .Sa tez tacy co nie czytaja uwaznie ,tez znam takich rozpisalam przepis komus kiedys zaznaczylam na czerwono ilosci a i tak do 4 l mleka wlal 1/2 l wody zeby w niej rozpuscic podpuszczke a mialo byc 50 ml. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19778-ku-przestrodze-interpretacja-przepis%C3%B3w/#findComment-825530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Na forum publikowane są stare przepisy w oryginalePoza tym, do dzisiaj używa się saletry do wędlin dojrzewających.OK, ale ja nie jestem technologiem żywności i po prostu nie mam wiedzy, jak przeliczyć sól z saletrą na peklosól, a z forumowych przepisów jak najbardziej korzystam.(Może jakaś wskazówka?) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19778-ku-przestrodze-interpretacja-przepis%C3%B3w/#findComment-825761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Kwietnia 2023 jak przeliczyć sól z saletrą na peklosó Zastąpić sól peklosolą 1:1. Jeśli w przepisie jest napisane, że potrzebujemy 100g soli to odmierzamy 100g peklosoli. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19778-ku-przestrodze-interpretacja-przepis%C3%B3w/#findComment-825923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Już doczytałem, ale dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19778-ku-przestrodze-interpretacja-przepis%C3%B3w/#findComment-825931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.