Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Przed chwilą miałem właśnie telefon od osoby, która robiła kiełbasę białą wg przepisu z fotki,z tym że interpretowała przyprawy jak i sól na kilogram mięsa,nie myśląc o tym że przepis był obliczony na ilość 5kg białej kiełbasy!

 

Wydawało się Pani że tych przypraw jest jakość mało (tak jest w przepisach branżowych)...więc po porównaniu np.z moim dawkowaniem np.pieprz 3g na 1kg mięsa , zastosowała dawkowanie wg swego toku myślenia, tylko wyszły jaja jak berety,bo na 10kg mięsa dała 1,10kilograma soli, tak tak 1100gram soli (tysiac sto gram soli),no bo w przyprawach było 0,11kg soli,11 dekagramów,ale na 5kg białej!

 

Osobiście uważam i dawno odeszłem od używania w przepisach dekagramów, używam tylko nazewnictwa w gramach np.

 

10kg mięsa x 3g pieprzu=30g

itd.z innymi przyprawami.

 

W przepisach branżowych ilość przypraw

podawana jest w kilogramach np.pieprz 0,005kg, należy uważać przy przeliczaniu bo można się pomylić i to grubo.

 

10kg mięsa w tym wołowina zostało zasolone 1,10kg soli,szkoda kobiety,szkoda i mięsa,kapli się jak skosztowali kiełbasy,poprostu spojrzenia mówiły wszystko,nie ma jak uratować tą kiełbasę

 

Piszę to ku przestrodze,nie robić w emocjach,bo to one zwiodły,a diabeł miesza, zresztą sam kiedyś mielonkę doprawiłem pieprzem 30g na kilogram,ale było to tylko kilo hehehaha, każdy się może pomylić,nawet w zakładzie x robiono solankę dali wszystko prócz peklosoli....cała masownica 500kg mięsa trzeba było zakopać do ziemi

 

To tyle Smoki, róbcie i bądźcie czujni

3-majta się

 

post-40148-0-57013200-1680540117_thumb.jpg

[Dodano: 03 kwi 2023 - 19:50]

Link do przepisu:

 

https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19778-ku-przestrodze-interpretacja-przepis%C3%B3w/
Udostępnij na innych stronach

Cóż, matematyka trudna dziedzina...

Natomiast mnie trochę irytuje (pewnie z braku wiedzy) podawanie ilości saletry do peklowania mięs.

Dzisiaj używa się peklosol ...

Saletra to tak 35-40 lat temu była popularna (petardy z niej robiłem:) ).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19778-ku-przestrodze-interpretacja-przepis%C3%B3w/#findComment-825431
Udostępnij na innych stronach

Człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach.

To jest prawda.

Jednak, jak ktoś jest z jednostkami miary na bakier to i własne błędy go nie nauczą  :facepalm:

Ludzie mają kłopoty z przeliczeniem kg/dkg/g, a co dopiero z mm/μm/nm. To dla nich jest kompletna abstrakcja.

Również dla wysoko wykształconych profesjonalistów, którzy mają tytuły naukowe i wszystkie rozumy pozjadali :devil: .

Tak, że mnie już nic nie zdziwi  :laugh:

 

Natomiast mnie trochę irytuje (pewnie z braku wiedzy) podawanie ilości saletry do peklowania mięs.

Dzisiaj używa się peklosol ...

Saletra to tak 35-40 lat temu była popularna 

Na forum publikowane są stare przepisy w oryginale.

Poza tym, do dzisiaj używa się saletry do wędlin dojrzewających.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19778-ku-przestrodze-interpretacja-przepis%C3%B3w/#findComment-825433
Udostępnij na innych stronach

tylko wyszły jaja jak berety,bo na 10kg mięsa dała 1,10kilograma soli

Marku , na zwykłe najprostsze kucharzenie  Nie wydawało się Pani  za dużo? nawet wizualnie ?

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19778-ku-przestrodze-interpretacja-przepis%C3%B3w/#findComment-825437
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie to nawet 22g/kg soli z przepisu to za dużo . My nie jesteśmy słonolubni , ale  ważyłem ściśle wg przepisu . Natomiast jak zobaczyłem 110g w szklance od razu wiedziałem ,że to dla mnie za dużo , a kg :facepalm: porażka .

Edytowane przez Yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19778-ku-przestrodze-interpretacja-przepis%C3%B3w/#findComment-825443
Udostępnij na innych stronach

 

tylko wyszły jaja jak berety,bo na 10kg mięsa dała 1,10kilograma soli

Marku , na zwykłe najprostsze kucharzenie Nie wydawało się Pani za dużo? nawet wizualnie ?
Waldku to zrobiły zapewne emocje i nerwówka przed świętami,szkoda dziewczyny bo się narobiła i poszło na marne,nie wiem może się wypowie w temacie...

Przed świętami kobiety są nerwowe,bo tyle obowiązków,ja sam aż się boję hehehaha

Edytowane przez Marek z Bielska
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19778-ku-przestrodze-interpretacja-przepis%C3%B3w/#findComment-825453
Udostępnij na innych stronach

którzy mają tytuły naukowe

Bo te dyplomy pewnie dostali za jajka i słoninę.

[Dodano: 04 kwi 2023 - 07:46]

 

 

Ciekawe czy tą kiełbasę można jakoś spożytkować.

Kiełbasę na plasterki i zamiast soli i pieprzu do zup,bigosów itp.

Edytowane przez EAnna

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19778-ku-przestrodze-interpretacja-przepis%C3%B3w/#findComment-825491
Udostępnij na innych stronach

Bo wszyscy zabiegani a najbardziej Ci ktorzy na ostatnia chwile ,pierwszy raz i od razu 20 kg wyrobu . W necie sa przeliczniki jak ktos ma proble z podstawami matematyki .Sa tez tacy co nie czytaja uwaznie ,tez znam takich rozpisalam przepis komus kiedys zaznaczylam na czerwono ilosci a i tak do 4 l mleka wlal 1/2 l wody zeby w niej rozpuscic podpuszczke a mialo byc 50 ml.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19778-ku-przestrodze-interpretacja-przepis%C3%B3w/#findComment-825530
Udostępnij na innych stronach

Na forum publikowane są stare przepisy w oryginale

Poza tym, do dzisiaj używa się saletry do wędlin dojrzewających.

OK, ale ja nie jestem technologiem żywności i po prostu nie mam wiedzy, jak przeliczyć sól z saletrą na peklosól, a z forumowych przepisów jak najbardziej korzystam.

(Może jakaś wskazówka?)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19778-ku-przestrodze-interpretacja-przepis%C3%B3w/#findComment-825761
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak przeliczyć sól z saletrą na peklosó
  Zastąpić sól peklosolą 1:1. Jeśli w przepisie jest napisane, że potrzebujemy 100g soli to odmierzamy 100g peklosoli.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19778-ku-przestrodze-interpretacja-przepis%C3%B3w/#findComment-825923
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.