Skocz do zawartości

Szare oczko w szynce- zjadamy szybko czy utylizujemy


Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów, 

 

Bardzo często na różnych forach tematycznych nowi wędliniarze a czasem i starzy pokazują szare oczko w swoich wyrobach. 

Padają pytania czy to jest spoko do jedzenia czy do wywalenia. Jak dla mnie jest to absolutnie nie do jedzenia. No bo przecież ten szary kawałek mięsa 

był bez jakiegokolwiek zabezpieczenia przez cały okres przechowywania przed peklowaniem, podczas peklowania, po obrócę termicznej jeszcze leży w lodówce itd. 

Moja rada dla nich jest zawsze taka sama, żeby mięso wywalić i następny raz przyłożyć się do peklowania, za co jestem bardzo mocno hejtowany. Większość użytkowników 

twierdzi że to jest ok i spokojnie nadaje się to do zjedzenia. Jaka jest Wasza opinia na ten temat? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19801-szare-oczko-w-szynce-zjadamy-szybko-czy-utylizujemy/
Udostępnij na innych stronach

Można jeść,jak swoje. W Irlandii ten temat wogóle nie istnieje, oni na mięsie nic się nie znają. Edytowane przez Zofintal
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19801-szare-oczko-w-szynce-zjadamy-szybko-czy-utylizujemy/#findComment-826929
Udostępnij na innych stronach

nadaje się to do zjedzenia

Ale w krótkim terminie , jak nie wykazuje oznak typowych dla zepsucia. Z drugiej strony masz rację może być siedliskiem bakteryjnym , proces parzenia trochę to wyhamuje  ale nie zlikwiduje.   ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19801-szare-oczko-w-szynce-zjadamy-szybko-czy-utylizujemy/#findComment-826931
Udostępnij na innych stronach

Ale przecież są tacy wędliniarze którzy robią specjalnie kiełbasę z szarym oczkiem, i się tym nawet chwalą. Ja osobiście nie znoszę takich wędlin, bo nawet jeśli nie są niebezpieczne dla zdrowia, to wyglądają wstrętnie, jak zepsute, więc jak dla mnie nieakceptowalne, bo ja "jem również oczami"  :facepalm: !!! https://www.gov.pl/web/rolnictwo/kielbasa-swojska-z-oczkiem-z-zaborowa

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19801-szare-oczko-w-szynce-zjadamy-szybko-czy-utylizujemy/#findComment-826932
Udostępnij na innych stronach

W kiełbasie typu wiejska cienka jest to akceptowalne,natomiast w wędzonkach typu szynka,baleron,polędwica,boczek nie do zaakceptowania ,gdyż w krótkim czasie tworzy się proces gnilny tworzący z czasem

charakterystyczny smrodek, który psuje wędlinę, dlatego proces peklowania powinien być dokładnie przeprowadzony,wraz z kontrolą stopnia przepeklowania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19801-szare-oczko-w-szynce-zjadamy-szybko-czy-utylizujemy/#findComment-827063
Udostępnij na innych stronach

W kiełbasie typu wiejska cienka jest to akceptowalne.

 

Dla mnie nawet w kiełbasie jest nieakceptowalne, ze względów o których napisałem wcześniej, ale co kto lubi, i co komu pasuje :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19801-szare-oczko-w-szynce-zjadamy-szybko-czy-utylizujemy/#findComment-827065
Udostępnij na innych stronach

 

 

W kiełbasie typu wiejska cienka jest to akceptowalne

Ponieważ jest to kiełbasa w cienkim jelicie, krucha i porządnie upieczona w wędzarni. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19801-szare-oczko-w-szynce-zjadamy-szybko-czy-utylizujemy/#findComment-827085
Udostępnij na innych stronach

Dodam że w kiełbasie jest akceptowalne szare oczko (farsz jest zasolony), gdyż jest ona tylko solona bez użycia peklosoli,natomiast przy wędzonkach jak szynka itp.stopień zapeklowania jest źle niedokładnie przeprowadzony przez zły nastrzyk domięśniowy,lub peklowanie zalewowe w małym pojemniku z małą ilością solanki na dodatek w dość niskiej temperaturze gdzie proces jest spowolniony,do tego brak rotacji mięśni podczas peklowania, zatem solanka w pewne głębsze partie nie doszła.

[Dodano: 11 kwi 2023 - 15:54]

Znam "osoby" które robią jak to nazywają zdrowe wyroby z małą ilością peklosoli tłumacząc-tworząc historię jak one dbają o zdrowie klienta,tylko sposób wykonania nawet hań downi tak nie robiono,mianowicie peklują boczek,czy małą szynkę nacierając peklosolą godzinę przed wędzeniem,po czym wędzą, uwędzone ładnie,a w środku gnój wędlina po dwóch dniach,to tak jako ciekawostkę napisałem:-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19801-szare-oczko-w-szynce-zjadamy-szybko-czy-utylizujemy/#findComment-827097
Udostępnij na innych stronach

 

Ponieważ jest to kiełbasa w cienkim jelicie, krucha i porządnie upieczona w wędzarni. 

 

 

Ja to wszystko doskonale wiem EAnno, tyle razy już temat był przecież wałkowany. Jednak optycznie to nie moje klimaty, i nic na to nie poradzę, ale jeżeli ktoś lubi to czemu nie, voila :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19801-szare-oczko-w-szynce-zjadamy-szybko-czy-utylizujemy/#findComment-827105
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.