mamuśka Opublikowano 28 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 28 Listopada 2024 To ja mam chyba wyjątkowych kurierów (tych starych i nowych).☺️ Wszyscy zgadzają się na taką taktykę. A jakie wrażenie świeży kurier ma, jak lecę do niego z nożem co ma około 20cm ostrze. 😜 Z daleka wołam "sprawdzamy paczkę". Generalnie sprawdzam paczki od nieznanych sprzedawców i te które mogą się łatwo uszkodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-971520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 28 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 28 Listopada 2024 15 minut temu, mamuśka napisał(a): A jakie wrażenie świeży kurier ma, jak lecę do niego z nożem co ma około 20cm ostrze. 😜 To ty tak za każdym razem lecisz z tym nożem jak przyjeżdża nowy kurier? 👀 😜😁 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-971527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 28 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 28 Listopada 2024 (edytowane) Nie sprawdzam każdej paczki. Tylko te wrażliwe. Nieraz jak przyjeżdża kurier, mnie nie ma, a wiem że w paczce jest coś co się tak łatwo nie uszkodzi to kurier dostaje hasło "rzut przez płot". On ma dostawę wykonaną, a ja paczkę. Edytowane 28 Listopada 2024 przez mamuśka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-971554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balbina35 Opublikowano 28 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 28 Listopada 2024 6 godzin temu, mamuśka napisał(a): to kurier dostaje hasło "rzut przez płot". On ma dostawę wykonaną, a ja paczkę. U mnie też częsta taka praktyka.....nie zawsze na moją prośbę 🤪, ostatnio jak rzucił,a ja dopiero z chałupy wychodziłam do bramy,to widziałam już tylko jego zadek samochodu,efekt taki , że plastikowy taboret stracił róg nogi i musiał pójść na zwrot ....😬 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-971655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 1 Grudnia 2024 Normalnie jesteśmy GENIALNI (ale skromnością nie grzeszę 😜). Naprawiliśmy pokrywę. Ninja zasuwa jak ta lala. 😄 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 1 Grudnia 2024 24 minuty temu, mamuśka napisał(a): Naprawiliśmy pokrywę Parę spawów, złącze GEBO i po robocie 😁 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 1 Grudnia 2024 15 minut temu, Muski napisał(a): Parę spawów, złącze GEBO i po robocie Dwie nowe sprężynki z długopisów i trochę wazyliny. 😄 Chyba z 20 długopisów rozkręciłam 😜. Taka drobnostka a cieszy, że działa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 1 Grudnia 2024 9 minut temu, mamuśka napisał(a): Dwie nowe sprężynki z długopisów i trochę wazyliny. 😄 Chyba z 20 długopisów rozkręciłam 😜. Taka drobnostka a cieszy, że działa. Zapamiętałaś z jakich długopisów pasuję?😉😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 1 Grudnia 2024 Oczywiście że nie. 😜 Przepraszam Piotrze, bo to w tym ferworze działania było. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balbina35 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 2 Grudnia 2024 20 godzin temu, mamuśka napisał(a): Normalnie jesteśmy GENIALNI (ale skromnością nie grzeszę 😜). Naprawiliśmy pokrywę. Ninja zasuwa jak ta lala. 😄 No to gratulacje👏,nam też się zdarzyło, że nówka wkrętarka akumulatorowa kupiona w sklepie,a w domu po jakimś czasie się okazało, że jedna z blaszek w ładowarce ułamana i trza było domowymi sposobami ratować -też się udało i o wiele bardziej cieszyło, niż gdybyśmy wywalczyli reklamację w sklepie,bo to niby uszkodzenie mechaniczne i różnie mogłoby być z uznaniem tego😬 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balbina35 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Jestem po pierwszym teście Ninji na farszu parówkowym, napiszę tak: bardzo dobrze miksuje,bez porównania do blendera ręcznego, próbny farsz miał 1,5 kg, podzieliłam na dwie partie,farsz przed miksowaniem temp.0-1 stopni, do tego woda z pokruszonym lodem, miksowałam 2x na puree,po pierwszym miksowaniu temp. wzrosła do 4-5 stopni,po drugim do ok/7-8 stopni więc elegancko👍. Drugą partię dla próby przepuściłam 1 raz na Chop i 2 razy Puree i temp. wzrosła do 11 stopni, więc już na granicy🤔. Według mojej oceny 2x puree jest wystarczająco,trzeba tylko bardzo uważać przy wyciąganiu farszu i noży między partiami,bo noże b.ostre,a ręce tłuste od farszu i bardzo łatwo o kuku....🤪 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balbina35 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 2 Grudnia 2024 (edytowane) Poległam tylko znowu na jelitach baranich,bo fujara ze mnie, ponieważ myślałam, że mam lejek cienki do parówek i kabanosów,ale okazów się,że NIE !!, mój lejek ma fi zewnętrzne co najmniej 15 mm, a nie 12 i za żadne skarby nie mogłam nasunąć tej tubki z jelitem na lejek, pozostała męczarnia ręcznego nasuwania flaczka 😬 Edytowane 2 Grudnia 2024 przez Balbina35 Literówka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balbina35 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Farsz parówkowy,gotowe parówki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 2 Grudnia 2024 10 minut temu, Balbina35 napisał(a): Według mojej oceny 2x puree jest wystarczająco,trzeba tylko bardzo uważać przy wyciąganiu farszu i noży między partiami,bo noże b.ostre,a ręce tłuste od farszu i bardzo łatwo o kuku....🤪 Super że się podoba, też uważam że 2x pure jest okej , ja robię tak że dziele mięso i tłuszcz na kulki które razem ważą 1kg(65dkg+35dkg) i pierwszy raz puszczam samo mięso plus polowa zimnej wody/lodu i drugie raz dodaję tłuszcz i resztę wod/lodu, temp praktycznie niewiele się zmienia. Tyle że trochę zabawy z dzieleniem na te kg (więcej niż chyba 6kg nie robiłem ) Lejek do nadziewarki jest na forum ale zapomniałem u kogo razem z pilotem do jelit. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balbina35 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 2 Grudnia 2024 I kabanosy jeszcze 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 2 Grudnia 2024 (edytowane) Bardzo ładne paróweczki podaj skład jeśli możesz ☺️ Kabanoski zawsze pięknie wyglądają Edytowane 2 Grudnia 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balbina35 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Teraz, szrekPL napisał(a): pierwszy raz puszczam samo mięso plus polowa zimnej wody/lodu i drugie raz dodaję tłuszcz i resztę wod/lodu Dokładnie tak samo zrobiłam, może z tą różnicą, że 3/4 należnej wody/lodu dodałam do chudego,a końcówkę tej wody/lodu po dorzuceniu tłustego i drugi raz purre 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balbina35 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 2 Grudnia 2024 8 minut temu, szrekPL napisał(a): Tyle że trochę zabawy z dzieleniem na te kg (więcej niż chyba 6kg nie robiłem ) To prawda,podziwiam,ja bym się chyba na 6 kg nie zdecydowała na raz😝,ja odważam do woreczków do mrożenia,spłaszczam i do zamrażarki na ok/1 godzinkę (oczywiście już przemielony na makówce), kontroluję i jak już lekko go po brzegach łapie mrożenie to do Ninji od razu,wtedy pół na pół woda z lodem i wtedy ta temperatura miksowania tak nie idzie do góry 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balbina35 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 2 Grudnia 2024 12 minut temu, szrekPL napisał(a): Bardzo ładne paróweczki podaj skład jeśli możesz ☺️ Mogę podać,ale przyznam się, że nie jest to mój autorski przepis,tylko zaciągnięty z neta, są bardzo łagodne,delikatne,ale takie nam właśnie smakują,jedyna modyfikacja to ciut więcej soli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 2 Grudnia 2024 8 minut temu, Balbina35 napisał(a): nie jest to mój autorski przepis,tylko zaciągnięty z neta Nie jest to wszak przestępstwo , zawsze możesz podać link i jesteś korekt podajesz swoje modyfikacje i super. 2 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 2 Grudnia 2024 6 minut temu, Balbina35 napisał(a): Mogę podać,ale przyznam się, że nie jest to mój autorski przepis,tylko zaciągnięty z neta, są bardzo łagodne,delikatne,ale takie nam właśnie smakują,jedyna modyfikacja to ciut więcej soli To ja też się muszę przyznać...moje wyroby też nie są autorskie w większości, z uwielbieniem powtarzam wyczyny SIBów z tej strony za co jestem im dozgonnie wdzięczny...😂🤣 Podsumowując, jeśli chcesz się podzielić to wrzucasz jeśli nie ... ale warto podać bo czasami korekta tego co nam się wydaje za pewnik jest potrzeba 😉😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balbina35 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Przepis na parówki na 1 kg mięsa: 0,7 kg szynki(takie jasne kawałki mięśni) , 0,3 kg podgardla , przyprawy na 1 kg mięsa: pieprz biały 0,7 g , pieprz czarny 0,7 g , gałka muszkatołowa 0,5 g , papryka słodka 2 g , mleko w proszku 14 g , imbir 0,2 g , sól/peklosól (50:50) 18 g , woda/lód 140 g 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balbina35 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 2 Grudnia 2024 O szit, zapomniałam jeszcze 1 g cukru,ten cukier idzie razem ze solą do peklowania na co najmniej 24h, mleko w proszku i przyprawy wszystkie miksuję z chudym mięsem na pierwszy puree,a potem dodaje tłuste i drugie puree Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Teraz, Balbina35 napisał(a): zapomniałam jeszcze Następnym razem daj tego lodu z wodą 220-250g Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balbina35 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 2 Grudnia 2024 2 minuty temu, Muski napisał(a): Następnym razem daj tego lodu z wodą 220-250g Dzięki 👍, tak się właśnie zastanawiałam czy nie dać więcej tej wody/lodu , bo spokojnie by to mięso wchłonęło i luźniejsze parówki by wyszły Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.