Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Muski napisał(a):

Następnym razem daj tego lodu z wodą 220-250g

Dzięki 👍, tak się właśnie zastanawiałam czy nie dać więcej tej wody/lodu , bo spokojnie by to mięso wchłonęło i luźniejsze parówki by wyszły 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-972608
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, Balbina35 napisał(a):

Dzięki 👍, tak się właśnie zastanawiałam czy nie dać więcej tej wody/lodu , bo spokojnie by to mięso wchłonęło i luźniejsze parówki by wyszły 

No widzisz....tak jak pisałem, konstruktywna korekta naszych poczynań mile wskazana ....🤣😂( ja daję 250ml ale EAnna poradziła zmniejszenie no i mleka daję 10g ale były głosy żeby całkiem odpuścić):thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-972611
Udostępnij na innych stronach

43 minuty temu, Balbina35 napisał(a):

bo spokojnie by to mięso wchłonęło i luźniejsze parówki by wyszły 

Taki pewny to ja by nie był bo czy wchłonie a czy utrzyma to zasadnicza różnica. Po drugie ścisłość emulsji nie zależy tylko od tego ile wody tam wlejesz ,ale ważniejsze  z jakiego mięsa została zrobiona emulsja. Mogą być luźne z małą ilością wody i ścisłe z dużą. Ja daję 150- 200 ml/kg i mleka ani mąki ziemniaczanej  nie dodaję.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-972620
Udostępnij na innych stronach

Teraz jak jest Ninja w domu ,to ja się mogę  pobawić w modyfikowanie przepisów parówkowych,bo po ręcznym blendowaniu w ogóle zaniechałam produkcję parówek.Wyznaję zasadę, że jak szukam ulepszenia przepisu,to zmieniam po jednym składniku w następnych partiach,bo później nie wiem co polepszyło smak,czyli na następny raz pójdzie zwiększenie wody/lodu , później zastanowię się nad zmniejszeniem mleka ...... może 🤔 ale nadal potrzebuję porady co do pracy z flaczkiem,pilotka już wiem,mam pytanie czy czymś natłuszczanie lejek , żeby ten flak lepiej wchodził i schodził (bez podtekstów poproszę tylko,bo wiem jak to brzmi🤣)z tego lejka, spróbowałam podgrzanego oleju kokosowego,ale jak on zastygnie w tym flaczku na lejku,to jeszcze bardziej tempo schodzi,wydaje mi się,że też gorzej jest na plastikowych lejkach, może z tych z nierdzewki lepiej schodzi, będę wdzięczna za jakieś sugestie 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-972623
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, arkadiusz napisał(a):

Taki pewny to ja by nie był bo czy wchłonie a czy utrzyma to zasadnicza różnica. Po drugie ścisłość emulsji nie zależy tylko od tego ile wody tam wlejesz ,ale ważniejsze  z jakiego mięsa została zrobiona emulsja. Mogą być luźne z małą ilością wody i ścisłe z dużą. Ja daję 150- 200 ml/kg i mleka ani mąki ziemniaczanej  nie dodaję.

Ja jestem na samiuśkim początku drogi parówkowej,jeszcze bardzo,bardzo dużo nauki przede mną,ale będę próbować......kto nie próbuje, ten nie je...🤣

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-972626
Udostępnij na innych stronach

33 minuty temu, Balbina35 napisał(a):

co do pracy z flaczkiem

Pisałem musi być po zewnątrz 12mm - też to przećwiczyłem.

Kup lejek od JUMBO - 12mm ! idealny. Do parówek możesz spokojnie użyć osłonek celulozowych i tak je zdejmujesz. Parówki o ile mają być smaczne, wbrew pozorom to trudny wyrób. 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-972633
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, Muski napisał(a):

Pisałem musi być po zewnątrz 12mm - też to przećwiczyłem.

Kup lejek od JUMBO - 12mm ! idealny. Do parówek możesz spokojnie użyć osłonek celulozowych i tak je zdejmujesz. Parówki o ile mają być smaczne, wbrew pozorom to trudny wyrób. 

Tak,tak,wiem pisałeś, a ja świecie przekonana, że mam takowy,tylko suwmiarka pokazała co innego.....🤣

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-972636
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, arkadiusz napisał(a):

mleka ani mąki ziemniaczanej  nie dodaję.

👍.

1 godzinę temu, arkadiusz napisał(a):

Taki pewny to ja by nie był bo czy wchłonie a czy utrzyma to zasadnicza różnica.

Wszystko to zależy od odpowiedniego peha😁, no chyba, że wada.

 

1 godzinę temu, Balbina35 napisał(a):

czy czymś natłuszczanie

Słonecznikowy lub rzepakowy.

Godzinę temu, Muski napisał(a):

Parówki o ile mają być smaczne, wbrew pozorom to trudny wyrób. 

👍

Balbina żadnych udziwnień 50/50 sama peklosól 17g wystarcza. Jeśli używasz maggi zastąp ją korzeniem lubczyka w proszku, będzie zdrowiej bez gluta i podkręca lepiej smak jak maggi.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-972655
Udostępnij na innych stronach

33 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Jeśli używasz maggi zastąp ją korzeniem lubczyka w proszku, będzie zdrowiej bez gluta i podkręca lepiej smak jak maggi.

Co Ty kombinujesz , tam w przepisie nie ma żadnego maggi :facepalm:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-972663
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
28 minut temu, Filiip10 napisał(a):

mój kuter jedzie do mnie ma 14L

Jak sama nazwa wskazuje 14L a nie 14 kg więc mięsiwa raczej nie wejdzie 14kg tylko mniej ale ile to sam napiszesz jak już będziesz miał u siebie i coś nim wykonasz. Do mieszarki do mięsa 10L wchodzi w zależności od stopnia rozdrobnienia max 7 kg

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-993405
Udostępnij na innych stronach

33 minuty temu, Filiip10 napisał(a):

ale to  tak na prawdę farszu 14 kg można wrzucić do misy  ? Czy trochę mniej bo plus lód i przyprawy

Do 14 l wejdzie pewnie 4-5 kg farszu i do 1 kg lodu w płatkach . 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-993411
Udostępnij na innych stronach

Obym się mylił 😉, ale to i tak super sprzęcior . Do mieszałki 20l max dasz 15kg  by dobrze wymieszała  - to tak trochę analogia 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-993419
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, Muski napisał(a):

Obym się mylił 😉, ale to i tak super sprzęcior . Do mieszałki 20l max dasz 15kg  by dobrze wymieszała  - to tak trochę analogia 

 

No raczej hehe ;) 12 kg mięsa pekluje się na parówki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-993423
Udostępnij na innych stronach

57 minut temu, Filiip10 napisał(a):

Lol serio w opisie napisane 😅

Wydajność produkcyjna: 230 kg/h

 

Jakiś chwyt marketingowy ;) 

Jeżeli kutrujesz 3 minuty to podziel przez 20 😁.

Ty z mięsa i lodu robisz parówki, a marketingowcy robią wodę z mózgu.😂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-993447
Udostępnij na innych stronach

26 minut temu, quadro555 napisał(a):

Jeżeli kutrujesz 3 minuty to podziel przez 20 😁.

Ty z mięsa i lodu robisz parówki, a marketingowcy robią wodę z mózgu.😂

 

Hah prawda :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-993456
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam

Noszę się z zamiarem kupna małego kutra. Mam nadzieję, że wybór forum jest trafiony.

Do tego może się nadać a'la kuter Ninja - coś w rodzaju BL682 EU. Nie mogę go na razie dorwać w Internecie.

Jest również dość przystępny cenowo z firmy Royal Catering - Mega-M52. Taki do 5 kg wsadu.

Nie wiem jak sobie ten kuter radzi w kutrowaniu farszu na przykład przy parówkach.

Może ktoś z was może się na ten temat wypowiedzieć i doradzić

Grzegorz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-999277
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, masgar1 napisał(a):

Nie mogę go na razie dorwać w Internecie

Jest tego do oporu od regenerowanych do nówek.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-999297
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.