Balbina35 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 2 Grudnia 2024 2 minuty temu, Muski napisał(a): Następnym razem daj tego lodu z wodą 220-250g Dzięki 👍, tak się właśnie zastanawiałam czy nie dać więcej tej wody/lodu , bo spokojnie by to mięso wchłonęło i luźniejsze parówki by wyszły Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-972608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 2 Grudnia 2024 9 minut temu, Balbina35 napisał(a): Dzięki 👍, tak się właśnie zastanawiałam czy nie dać więcej tej wody/lodu , bo spokojnie by to mięso wchłonęło i luźniejsze parówki by wyszły No widzisz....tak jak pisałem, konstruktywna korekta naszych poczynań mile wskazana ....🤣😂( ja daję 250ml ale EAnna poradziła zmniejszenie no i mleka daję 10g ale były głosy żeby całkiem odpuścić) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-972611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 2 Grudnia 2024 (edytowane) 43 minuty temu, Balbina35 napisał(a): bo spokojnie by to mięso wchłonęło i luźniejsze parówki by wyszły Taki pewny to ja by nie był bo czy wchłonie a czy utrzyma to zasadnicza różnica. Po drugie ścisłość emulsji nie zależy tylko od tego ile wody tam wlejesz ,ale ważniejsze z jakiego mięsa została zrobiona emulsja. Mogą być luźne z małą ilością wody i ścisłe z dużą. Ja daję 150- 200 ml/kg i mleka ani mąki ziemniaczanej nie dodaję. Edytowane 2 Grudnia 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-972620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balbina35 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Teraz jak jest Ninja w domu ,to ja się mogę pobawić w modyfikowanie przepisów parówkowych,bo po ręcznym blendowaniu w ogóle zaniechałam produkcję parówek.Wyznaję zasadę, że jak szukam ulepszenia przepisu,to zmieniam po jednym składniku w następnych partiach,bo później nie wiem co polepszyło smak,czyli na następny raz pójdzie zwiększenie wody/lodu , później zastanowię się nad zmniejszeniem mleka ...... może 🤔 ale nadal potrzebuję porady co do pracy z flaczkiem,pilotka już wiem,mam pytanie czy czymś natłuszczanie lejek , żeby ten flak lepiej wchodził i schodził (bez podtekstów poproszę tylko,bo wiem jak to brzmi🤣)z tego lejka, spróbowałam podgrzanego oleju kokosowego,ale jak on zastygnie w tym flaczku na lejku,to jeszcze bardziej tempo schodzi,wydaje mi się,że też gorzej jest na plastikowych lejkach, może z tych z nierdzewki lepiej schodzi, będę wdzięczna za jakieś sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-972623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balbina35 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 2 Grudnia 2024 10 minut temu, arkadiusz napisał(a): Taki pewny to ja by nie był bo czy wchłonie a czy utrzyma to zasadnicza różnica. Po drugie ścisłość emulsji nie zależy tylko od tego ile wody tam wlejesz ,ale ważniejsze z jakiego mięsa została zrobiona emulsja. Mogą być luźne z małą ilością wody i ścisłe z dużą. Ja daję 150- 200 ml/kg i mleka ani mąki ziemniaczanej nie dodaję. Ja jestem na samiuśkim początku drogi parówkowej,jeszcze bardzo,bardzo dużo nauki przede mną,ale będę próbować......kto nie próbuje, ten nie je...🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-972626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 2 Grudnia 2024 (edytowane) 33 minuty temu, Balbina35 napisał(a): co do pracy z flaczkiem Pisałem musi być po zewnątrz 12mm - też to przećwiczyłem. Kup lejek od JUMBO - 12mm ! idealny. Do parówek możesz spokojnie użyć osłonek celulozowych i tak je zdejmujesz. Parówki o ile mają być smaczne, wbrew pozorom to trudny wyrób. Edytowane 2 Grudnia 2024 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-972633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balbina35 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 2 Grudnia 2024 8 minut temu, Muski napisał(a): Pisałem musi być po zewnątrz 12mm - też to przećwiczyłem. Kup lejek od JUMBO - 12mm ! idealny. Do parówek możesz spokojnie użyć osłonek celulozowych i tak je zdejmujesz. Parówki o ile mają być smaczne, wbrew pozorom to trudny wyrób. Tak,tak,wiem pisałeś, a ja świecie przekonana, że mam takowy,tylko suwmiarka pokazała co innego.....🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-972636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 2 Grudnia 2024 (edytowane) 1 godzinę temu, arkadiusz napisał(a): mleka ani mąki ziemniaczanej nie dodaję. 👍. 1 godzinę temu, arkadiusz napisał(a): Taki pewny to ja by nie był bo czy wchłonie a czy utrzyma to zasadnicza różnica. Wszystko to zależy od odpowiedniego peha😁, no chyba, że wada. 1 godzinę temu, Balbina35 napisał(a): czy czymś natłuszczanie Słonecznikowy lub rzepakowy. Godzinę temu, Muski napisał(a): Parówki o ile mają być smaczne, wbrew pozorom to trudny wyrób. 👍 Balbina żadnych udziwnień 50/50 sama peklosól 17g wystarcza. Jeśli używasz maggi zastąp ją korzeniem lubczyka w proszku, będzie zdrowiej bez gluta i podkręca lepiej smak jak maggi. Edytowane 2 Grudnia 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-972655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 2 Grudnia 2024 33 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Jeśli używasz maggi zastąp ją korzeniem lubczyka w proszku, będzie zdrowiej bez gluta i podkręca lepiej smak jak maggi. Co Ty kombinujesz , tam w przepisie nie ma żadnego maggi Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-972663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 2 Grudnia 2024 17 minut temu, Muski napisał(a): Co Ty kombinujesz , tam w przepisie nie ma żadnego maggi Wydawało mi się, że jest , nie ma tematu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-972669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip10 Opublikowano 28 Stycznia Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 28 Stycznia W dniu 17.11.2024 o 12:22, Muski napisał(a): No nie jest to młynek koloidalny 😁, ale do drobiazgów bardzo pomocny malakser. Ooo młynek koloidalny, marzenie ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-986855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filiip10 Opublikowano 13 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 13 Lutego Marzenia się spełniają kupiłem kuterek 14 L T4ALL. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-991506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 13 Lutego Gratuluję, niech dobrze i długo służy 👍 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-991513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filiip10 Opublikowano 18 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 18 Lutego Kochani mój kuter jedzie do mnie ma 14L ale to tak na prawdę farszu 14 kg można wrzucić do misy ? Czy trochę mniej bo plus lód i przyprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-993389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 18 Lutego (edytowane) 28 minut temu, Filiip10 napisał(a): mój kuter jedzie do mnie ma 14L Jak sama nazwa wskazuje 14L a nie 14 kg więc mięsiwa raczej nie wejdzie 14kg tylko mniej ale ile to sam napiszesz jak już będziesz miał u siebie i coś nim wykonasz. Do mieszarki do mięsa 10L wchodzi w zależności od stopnia rozdrobnienia max 7 kg Edytowane 18 Lutego przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-993405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 18 Lutego 33 minuty temu, Filiip10 napisał(a): ale to tak na prawdę farszu 14 kg można wrzucić do misy ? Czy trochę mniej bo plus lód i przyprawy Do 14 l wejdzie pewnie 4-5 kg farszu i do 1 kg lodu w płatkach . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-993411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filiip10 Opublikowano 18 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 18 Lutego Lol serio w opisie napisane 😅 Wydajność produkcyjna: 230 kg/h Jakiś chwyt marketingowy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-993412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filiip10 Opublikowano 18 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 18 Lutego 18 minut temu, Muski napisał(a): Do 14 l wejdzie pewnie 4-5 kg farszu i do 1 kg lodu w płatkach . O matko boska 😅 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-993418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 18 Lutego (edytowane) Obym się mylił 😉, ale to i tak super sprzęcior . Do mieszałki 20l max dasz 15kg by dobrze wymieszała - to tak trochę analogia Edytowane 18 Lutego przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-993419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filiip10 Opublikowano 18 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 18 Lutego 10 minut temu, Muski napisał(a): Obym się mylił 😉, ale to i tak super sprzęcior . Do mieszałki 20l max dasz 15kg by dobrze wymieszała - to tak trochę analogia No raczej hehe 12 kg mięsa pekluje się na parówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-993423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 18 Lutego 57 minut temu, Filiip10 napisał(a): Lol serio w opisie napisane 😅 Wydajność produkcyjna: 230 kg/h Jakiś chwyt marketingowy Jeżeli kutrujesz 3 minuty to podziel przez 20 😁. Ty z mięsa i lodu robisz parówki, a marketingowcy robią wodę z mózgu.😂 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-993447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filiip10 Opublikowano 18 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 18 Lutego 26 minut temu, quadro555 napisał(a): Jeżeli kutrujesz 3 minuty to podziel przez 20 😁. Ty z mięsa i lodu robisz parówki, a marketingowcy robią wodę z mózgu.😂 Hah prawda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-993456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masgar1 Opublikowano 12 Marca Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 12 Marca Witam Noszę się z zamiarem kupna małego kutra. Mam nadzieję, że wybór forum jest trafiony. Do tego może się nadać a'la kuter Ninja - coś w rodzaju BL682 EU. Nie mogę go na razie dorwać w Internecie. Jest również dość przystępny cenowo z firmy Royal Catering - Mega-M52. Taki do 5 kg wsadu. Nie wiem jak sobie ten kuter radzi w kutrowaniu farszu na przykład przy parówkach. Może ktoś z was może się na ten temat wypowiedzieć i doradzić Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-999277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 12 Marca Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 12 Marca 35 minut temu, masgar1 napisał(a): Nie mogę go na razie dorwać w Internecie Jest tego do oporu od regenerowanych do nówek. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-999297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masgar1 Opublikowano 12 Marca Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 12 Marca To dobra wiadomość. Widać z tego że słabo szukałem. Możesz dać jakiś namiar? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/6/#findComment-999305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.