Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Marchew po Koreańsku

 

1/2 kg marchwi

1 łyżka cukru

3 łyżki octu ryżowego

pół łyżeczki pieprzy

pół łyżeczki soli

1/4 litra oleju

1/4 łyżeczki kolendra mielona

czosnek 4-5 ząbków

 

Marchew zetrzeć na tarce , najlepiej na drobne słupki , ja nie mam takiej tarki więc na normalnej jarzynowej , dodać czosnek wyciśnięty praską , sól ,cukier , pieprz ,kolendre wymieszać , olej podgrzeć , dodać gorący do marchewki dobrze wymieszać , odstawić najmniej na 3 h , zjadamy na zimno .

powinno być tak

 

u mnie wygląda tak , bo nie mam odpowiedniej tarki

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/5/#findComment-258010
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 141
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Haniu , już zrobiona ,naprawdę godna polecenia.

 

 

Pozdrawiam Ciebie przed świątecznie. :clap:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/5/#findComment-258068
Udostępnij na innych stronach

najlepiej na drobne słupki

dla cierpliwych krojenie nożem w "julienkę" :lol: A przepisik godny uwagi :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/5/#findComment-258091
Udostępnij na innych stronach

kaszubka33, Bardzo dziekuje za przepis, bardzo ciekawiebrzmi, na pewno zrobie . Pozdrawiam

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/5/#findComment-258112
Udostępnij na innych stronach

ANNAM, brzmi nieźle ,a jak smakuje !!! :thumbsup: :clap:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/5/#findComment-258150
Udostępnij na innych stronach

wujtom, to przepis Kaszubki. a jak smakuje przekonam sie kiedy zrobie .

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/5/#findComment-258153
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Poprzeglądałem trochę forum i nie znalazłem jakoś przepisu na moją ulubioną sałatkę :) jarzynową świąteczną... zawsze robimy ją w domu na Boże Narodzenie, Wielkanoc.. urodziny, imieniny czy też inne rodzinne święta..

W sklepach można dostać wiele wersji tejże sałatki, niektóre są całkiem niezłe.. chyba dlatego jest to sałatka świąteczna - kiedy wykonujemy są samodzielnie efekt powala na kolana.. zawsze jest jej za mało! A czym się dłużej odstoi, tym lepsza się staje.. smaki się przegryzają.. po około 2 tygodniach już nie czuć poszczególnych składników, tylko jedną spójną całość :) ale trzeba cudu aby tyle odstała w lodówce..

 

Składniki:

-marchew

-pietruszka

-seler

-ziemniaki

-ogórki kiszone

-pory

-groszek z puszki

-jajka

-jabłko

-majonez

-musztarda

-przyprawy; sól, pieprz (drobno mielony - pył), kwasek cytrynowy, cukier

 

 

Z dawnych czasów pamiętam, że kolejnym powodem do robienia tej sałatki była choroba :P jak brało rodzinę przeziębienie babcia gotowała wielki gar rosołu.. nikt nie miał ochoty na jedzenie a wiadomo, że dobry rosół dodaje sił :)

następnym logicznym krokiem było przerobienie warzyw z rosołu na coś pysznego aby wszyscy, jak już wyzdrowieją, mieli do pojedzenia :P

 

A zatem.. kluczowe dla tej sałatki są jarzyny; marchew, pietruszka i seler ugotowane w rosole. Przechodzą cudownym mięsnym, delikatnym smakiem, który później oddają sałatce. Gotowanie w rosole oznacza, że do miękkości absolutnej ale na bardzo wolnym ogniu.. i tak ma być :)

Kolejną czynnością po ostudzeniu jest pokrojenie w dosyć drobną kostkę marchewki i pietruszki.. selera w ciut grubszą.

Następnie gotujemy jajka i ziemniaki w mundurkach.

Studzimy i obieramy. Jajka najlepiej pokroić w kostkę za pomocą takiego metalowego kółka z 'żyłkami' stalowymi - na upartego można za pomogą tego urządzenia pokroić także miękkie jarzyny. Ziemniaki obrane ze skórki kroimy z kostkę jeszcze większą niż seler.

mniej więcej.. marchew; kostka 2mm, seler 3mm, ziemniaki 5mm.

Pora rozkrawamy i dokładnie myjemy, kroimy w kostkę jak najdrobniej się da.

Ogórki kiszone powinny być ostre - dużo kopru, chrzanu i czosnku w nich :P kroimy w równie małą kostkę co marchew. Będzie przy tym sporo płynu.. nie może on trafić do sałatki! pokrojone ogórki odciskamy mocno w dłoniach nad zlewem.

Jabłko z jednej strony nie jest dodatkiem koniecznym :) ale wg mnie bardzo ważnym. Powinno być kwaskowe, o twardym miąższu. Na sporą miskę sałatki wystarczy połówka, którą należy pokroić w kostkę wielkości selera.

Groszek z puszki należy opłukać na sicie pod bieżącą wodą i odsączyć dokładnie.

Majonez oczywiście najlepszy będzie własnoręcznie zrobiony, ale można użyć kupnego, jeżeli już polecam do tej sałatki Helmans - tylko żadnych wynalazków typu Light!

Ostrość sałatki kontrolujemy dodatkiem musztardy i pieprzu..

Majonezu nie można dać za dużo, sałatka ma być zwarta acz nie sucha, dlatego też oprócz odpowiedniej ilości majonezu (ok. szklanki na dużą miskę) dodajemy dla kwasowości kwasek cytrynowy a nie sok z cytryny.

Ważna wskazówka co do mieszania sałatki; najpierw łączymy z majonezem jajka, pory itp. wszystko pokrojone drobno.. wtedy też przed pierwszym mieszaniem doprawiamy (doprawianie można poprawić jeszcze na końcu, ale tak żeby za dużo już nie mieszać).

W ostatnim etapie mieszania dodajemy ziemniaki i groszek - po to tylko, żeby niechcący ich nie rozgnieść.

Doprawianie cukrem często jest zbędne.. zależy od tego ile damy jarzyn z rosołu, które nadają sałatce naturalnej słodyczy.

Dokładnych ilości nie podaję. Zawsze robiliśmy ją na oko i zawsze wychodziła super.. ogólne zasady; mało jabłka, marchewki więcej niż pietruszki, pietruszki więcej niż selera - proporcje mniej więcej takie jakie mamy w 'worku' czy też pakiecie z włoszczyzną.

Nie można przesadzić z porem - na duża misję wystarczą 2 malutkie, jeden średni lub pół dużego.. jeżeli mamy ogromnego pora warto dodać nie tylko białą część - zielona część też robi swoje ;) 3-4 jajka na dużą misję w zupełności wystarczą..

Duża ilość składników sprawia, że wydaje się jakoby duża micha tej sałatki powstawała z niczego :) ot kilka jajek, marcheweczek na krzyż.. a jednak :grin:

 

Jak wspominałem.. najlepiej dać co najmniej kilka dni naszej sałatce, aby mogła się przegryźć.. zrobić zawczasu i zapomnieć.

Podajemy ją uroczyście w misce, obsmarowaną z wierzchu majonezem i z małym listkiem pietruszki pośrodku :) to nie może się nie udać!

 

Jestem przekonany, że wiele osób na forum dobrze zna tą sałatkę jarzynową i uwielbia tak samo jak ja :) jestem bardzo ciekaw czy nasze przepisy różnią się czymś..

kiedyś mama mojego kolegi z gimnazjum zrobiła bardzo podobną, tyle że z oliwkami w niewielkiej ilości.. efekt był bardzo fajny - więc proszę piszcie jak Wy robicie tą sałatkę i czy jest jakiś twist do niej, który warto wypróbować :) Pozdrawiam

 

 

http://img823.imageshack.us/img823/893/rosoek2013luty4.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/5/#findComment-269846
Udostępnij na innych stronach

Ja do takiej sałatki dodaję jeszcze cebulę (wpierw pokrojoną w drobną kostkę, posoloną i po pewnym czasie odciśniętą z soku). Jeden dzień musi się przegryzać,ale nigdy nie dotrwa czwartego, jest za dobra żeby pozwolić jej skisnąć :wink:
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/5/#findComment-269850
Udostępnij na innych stronach

U mnie tradycją rodzinną (mama i babcia tak robiły) jest doprawienie sałatki łyżką musztardy sarepskiej .

Poza tym jeśli chodzi o proporcje ,to daję wagowo tyle samo marchewek, co ziemniaków.Reszta składników j/w. Czasami rezygnuję z dodania pora,gdyż mam w rodzinie osoby ,które nie tolerują tego warzywa.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/5/#findComment-269902
Udostępnij na innych stronach

Jeden dzień musi się przegryzać,ale nigdy nie dotrwa czwartego, jest za dobra żeby pozwolić jej skisnąć

:grin: jak bonie dydy, spokojnie 2 tygodnie potrafi wytrzymać hehe :P

spróbuję zrobić trochę z taką cebulką ;) często używam takiej do dressingów..

U mnie tradycją rodzinną (mama i babcia tak robiły) jest doprawienie sałatki łyżką musztardy sarepskiej .

:cool: u mnie było dokładnie tak samo.. musztarda sarepska zawsze ;) ale lubię nowych rzeczy próbować :P sarepska najlepsza jak do tej pory..

Karolu, to już pełny posiłek wychodzi ^^ jarzynka, ziemniaczek, mięsko hehe smakowitości :) myślałem o zrobieniu wariantu z piersią kurczaka a'la curry - kupna sałatka od 'Jędrusia' mnie skierowała w tym kierunku.. swojska byłaby pewnie niezła :P popróbuję hehe Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/5/#findComment-269928
Udostępnij na innych stronach

U mnie z surówek od dawna króluje jedna, prosta, sprawdzona.

- duża marchew, starta na drobne wiórki

- duże jabłko, najlepiej winne - grube wiórki

- pół pora, ciachany jak mi się chce, najlepiej drobno

Do tego majonez, niewiele, tyle tylko żeby się to wszystko w nim upaćkało. Z przypraw: pieprz, cukier, czasem odrobina soli, sok z cytryny i obowiązkowo koperek suszony. Można też robić ze śmietaną czy jogurtem greckim, sprawdzałem, mi bardziej pasuje odrobina majonezu. Lepiej smakuje następnego dnia po przechowywaniu w lodówce. Smaki przejdą, marchew zmięknie, por złagodnieje (nie parzę przed dodaniem).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/5/#findComment-269936
Udostępnij na innych stronach

Dziś sałatka na szybko kapusta pekinska ser żółty starty na tarce oliwki filety z kurczaka podsmażone w przyprawie do kebaba i sos czosnkowy polecam

 

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/5/#findComment-270766
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Sałatka z paluszków krabowych

3 opakowania paluszków krabowych

Zielony ogórek

4 jajka ugotowane na twardo

Koperek

majonez

sól pieprz

 

 

 

Paluszki kroimy na kawałki około 1 cm

ogórka trzemy na tarce o dużych oczkach

jajka kroimy w kosteczkę

koperek szatkujemy

wszystko razem mieszamy dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem dodajemy majonez i gotowe.Polecam

 

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/5/#findComment-282250
Udostępnij na innych stronach

 

będę musiał przetestować :cool:

natomiast robię nieco inną wersję:

makaron ryżowy (250g)

opakowanie paluszków krabowych

ogórek

majonez

sok z cytryny

koperek suszony...

 

makaron zalewamy wrzątkiem (dodajemy odrobinę soli) - potem cedzimy

paluszki (jeszcze lekko zamrożone )kroimy na centymetrowe odcinki i skrapiamy sokiem z 1 cytryny

ogórek świeży kroimy w ćwierćplasterki (ok 0,5cm grubości)

odsączony makaron tniemy nożyczkami na krótsze odcinki (ok 3-5 cm)

dodajemy trzy (można więcej zależnie od upodobania) czubate łyżki majonezu

łyżkę koperku, ogórek, paluszki i mieszamy

 

PS

do tej sałatki nie toleruję innych dodatków :blush:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/5/#findComment-282254
Udostępnij na innych stronach

Wybaczcie Panowie, ale ja z tych sałatek to zjadłbym jedynie, ogórek ,sok z cytryny. i koperek.

Żadnych paluszków krabowych ani rybnych,nawet nam się nie śni co producenci takowych potrafią przemycić w tak wydawało by się ładnych i spójnych paluszkach. :devil:

 

[ Dodano: Czw 25 Kwi, 2013 19:37 ]

Jaja też bym zjadł (szczególnie na twardo)

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/5/#findComment-282255
Udostępnij na innych stronach

nawet nam się nie śni co producenci takowych potrafią przemycić w tak wydawało by się ładnych i spójnych paluszkach. :devil:

PePe,a ja jestem ciekaw co przemycają oprócz zmielonego mięsa z ryb chyba białych :rolleyes:

Jak możesz to wyjaśnija :wink:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/5/#findComment-282288
Udostępnij na innych stronach

Sałatka z paluszków krabowych

3 opakowania paluszków krabowych

Zielony ogórek

4 jajka ugotowane na twardo

Koperek

majonez

sól pieprz

 

 

 

 

O ... a ja dzisiaj właśnie nabyłam 3 opakowania paluszków krabowych.

Karolu..Ty trzesz całego świeżego ogórka ,czy pozbawiasz go środka ,czyli nasion?

 

no ..nie pozostaje mi nic innego ,tylko też wypróbować przepis :cool: :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/5/#findComment-282297
Udostępnij na innych stronach

PePe, popieram :P kiedyś kupiłem i próbowałem usmażyć.. zaczęły się rozwarstwiać jakoś tak dziwnie, jak naleśnik.. pomalowany, gumowaty naleśnik wyszedł.. pozwijany o dziwnym kwaśno-chemicznym posmaku :?

nie wiem czemu to nazywają paluszki 'krabowe' bo koło kraba to nigdy nie leżało :lol:

ale skoro Karol poleca.. Karolu powiedz jakiej marki te paluszki kupujesz :) może w makro mi się jakieś felerne czy nieświeże trafiły..

mama na ten przykład nawet w sklepie czasem taka sałatkę 'surimi' z tymi paluszkami kupuje, więc czemu by nie wypróbować domowego przepisu :) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/5/#findComment-282333
Udostępnij na innych stronach

PePe, na coś trzeba umrzeć :rolleyes: ....

 

nikt nikomu nie każe.... a co producenci przemycają w innych wyrobach to musiałbyś wyjechać na bezludną wyspę :tongue:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/5/#findComment-282356
Udostępnij na innych stronach

Najprostsza sałatka, którą zacząłem robić z kolegami, wiele lat temu podczas wypraw nad mazurskie jeziora:

 

1 kg pomidorów

1 kg ogórków

2 cebule

sól

pieprz

 

Warzywa kroimy w plasterki, dodajemy pieprz i sól wg uznania.

Mieszamy i zostawiamy na około 1 godz.

Pasuje praktycznie do wszystkiego :)

 

Pozdrawiam

Coś kiedyś czytałem, że nie powinno się łączyć ogórków z pomidorem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/5/#findComment-282376
Udostępnij na innych stronach

Coś kiedyś czytałem, że nie powinno się łączyć ogórków z pomidorem.

Wódeczki z piffkiem też się nie powinno, ale jak znam życie to ..... A że główka nie tego, dnia następnego, to co tam. Najważniejsze że nam smakuje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/5/#findComment-282389
Udostępnij na innych stronach

'surimi'

dzięki Karolu :) może w tym tkwił problem.. ja wziąłem markę tanią i zazwyczaj bardzo dobrą 'aro'.. jak się mamie zachce sałatki 'surimi' to kupię marki 'surimi' :grin:

Wódeczki z piffkiem też się nie powinno, ale jak znam życie to ..... A że główka nie tego, dnia następnego, to co tam. Najważniejsze że nam smakuje.

oj tak :P nie ma co się ratować drobiazgami bombardując jednocześnie organizm masą niepotrzebnych trucizn.. (mówię oczywiście tylko o sobie :blush: ) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/5/#findComment-282452
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.