mamuśka Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Aniu, ja jestem noga w serach. Jako kompletny laik mogę tylko tak napisać. Dojrzały ser ma mieć wg mnie swój zapach specyficzny, w lodówce będzie taki miękki, ale sprężysty, porośnięty białym meszkiem. W temperaturze pokojowej środek sera (bez samej skórki) będzie w barwie kremowo żółtej (pastelowej),o równym (bez gródek) mięciutkim, do rozsmarowaniu miąższu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-921033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 29 Kwietnia 2024 3 godziny temu, Muski napisał(a): Wpadnij Rozpalaj już jadę wziąłem konfiturę z żurawiny i rudu napitek😉. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-921041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 29 Kwietnia 2024 48 minut temu, EAnna napisał(a): oznaka dojrzałości tego typu sera? To trochę tak jak z wędlinami dojrzewającymi oraz z wcześniejszym założeniem. Dobry ser pleśniowy, niezależnie od rodzaju i przebiegu procesu dojrzewania, powinien być zrównoważony w smaku – nie może być zbyt mocny, zbyt ostry, zbyt gorzki, z wieloma innymi posmakami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-921043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 29 Kwietnia 2024 31 minut temu, Grzewlod napisał(a): już jadę wziąłem konfiturę z żurawiny i rudu napitek Rudej ci u mnie dostatek , żurawina też sie znajdzie....................Grill gazowy = 10 min i 200 st C😚 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-921045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Godzinę temu, mamuśka napisał(a): Dojrzały ser ma mieć wg mnie swój zapach specyficzny, w lodówce będzie taki miękki, ale sprężysty, porośnięty białym meszkiem. To jest dopiero półprodukt prawdziwego camemberta. Następnym etapem jest stopniowy zanik pleśni i pojawienie się tzw. różu, czyli zmiana koloru na skutek działania bekterii czerwieni. Od tego momentu ser (z temp. 13 st.C) powinien trafić do chłodni, czyli temp. <10 st.C. Od tego momentu zaczyna się ostateczne dojrzewanie sera. Niestety, w handlu oferuje się sery wyłącznie na etapie kożuszka pleśniowego i jest to spowodowane wyłącznie względami dystrybucyjnymi (sery na tym etapie sa stabilne). Prawdziwe, dojrzałe camemberty można kupić bezpośrednio od rzemieślników na południu Europy. Zapewniam, że są to nieporównywalne doznania i cena też Można w warunkach domowych takie sery wykonać, tylko należy zapoznac się z całym cyklem technologicznym i go przestrzegać. Kiedyś się w to bawiłam, jednak teraz unikam produktów mlecznych ze wzgledu na alergię. Rozumiem, że jako osoba początkująca musisz się trzymać jakiegoś jednego przepisu, dlatego nie komentuję np. temperatur, o których wspomniałaś. Poza tym istotne są takie czynniki jak ilość tłuszczu w mleku (nie może być zbyt duża, bo ser popłynie), wstępne dojrzewanie mleka, czas uzyskania skrzepu, odpowiednia pielęgnacja i nasolenie, itd. Życzę powodzenia i trzymam kciuki za smakowitość serka. Serdeczności Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-921052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Dziękuję Aniu za trochę twojej wiedzy 😘 Wielka szkoda że na Ciebie trafiło, że masz alergię na produkty mleczne. Ja mam na razie tylko problem z większą ilością śmietany. Raz jadłam ciasto "kret", tak mnie wymęczył że nigdy więcej go nie ruszę. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-921114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 3 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 3 Maja 2024 Witam Kochani 😗 Jedni śpią, a drudzy rozrabiają w kuchni . Moja rodzinka jak wstanie to do kawusi ma serniczek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-921844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 3 Maja 2024 40 minut temu, mamuśka napisał(a): jak wstanie to do kawusi ma serniczek. Ja już dawno wstałem więc jest szansa, że jak dojadę na kawę to i serniczka trochę dostanę 😅😋😉. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-921847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 3 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 3 Maja 2024 No pewno Grzesiu, znajdzie się kawa i serniczek, chociaż jestem pewna że Twoja Aga robi nie gorsze, a do tego jak pięknie dekoruje. Podziwiam ją za to 😍 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-921907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 3 Maja 2024 (edytowane) 14 minut temu, mamuśka napisał(a): No pewno Grzesiu, znajdzie się kawa i serniczek, chociaż jestem pewna że Twoja Aga robi nie gorsze, a do tego jak pięknie dekoruje. Podziwiam ją za to 😍 Dziękuję nie omieszkam skorzystać przy tzw okazji. Również zapraszam na kawę do siebie, życzę udanego wypoczynku majoweg 😀. Edytowane 3 Maja 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-921917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 3 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 3 Maja 2024 Wszyscy grillują to ja też muszę coś uszykować na grilla. Karczek, ziemniaczki i surówka to dobry sposób na cholesterol 😘. Mięsko się gryzie do jutra w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-922102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 3 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 3 Maja 2024 A tak z ciekawości jaka marynata? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-922122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 3 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 3 Maja 2024 Tak z pamięci: cebula. czosnek, ketchup, musztarda, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól, liść laurowy, papryka słodka, majeranek, olej i symbolicznie przyprawy do grilla i drobina do karczku (jak mam). Taki mam przepis od dobrych dziesięciu lat i tak robię. Pozdrawiam.😄 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-922129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 3 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 3 Maja 2024 Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-922130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 5 Maja 2024 Udało się Camemberty pokryły się meszkiem. Teraz odwrócić je do góry nogami ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-922460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 5 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 5 Maja 2024 53 minuty temu, mamuśka napisał(a): Camemberty pokryły się meszkiem. Bardzo ładne 53 minuty temu, mamuśka napisał(a): Teraz odwrócić je do góry nogami Możesz odwrócić Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-922474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 20 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 20 Maja 2024 Moje camemberty poszły do lodówki. W paru miejscach mają takie kłaczki. Te kłaczki są bialutkie. Przyznaję się bez bicia 😜 jeden serek zjedliśmy, nie wytrzymałam. I tak: - niebo lepszy niż sklepowy, nawet Zbyszkowi smakował (Zbyszek sklepowego camemberta nie je, bo mu nie smakuje) - pod cieniutką skórką serek jest jak mięciutkie masełko, potem jest taki zwarty (jednolity), ale nie ma grudek - jak kawałek serka trafi do buzi to się rozpływa na języku, a smak "mniamnuśne skarpetki". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-925954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 20 Maja 2024 22 minuty temu, mamuśka napisał(a): pod cieniutką skórką serek jest jak mięciutkie masełko, potem jest taki zwarty (jednolity), Te sery dojrzewają stopniowo od zewnątrz. Nie dałaś mu szans Te "klaczki" należy złamać poprzez odwrócenie serków i dać im szansę na rozwój bakterii różu. Najlepszy - jak dla mnie - jest stan półpłynny. Są jednak różne szkoły i niektórzy tak sterują parametrami, aby ta płynność nie była nadmierna. Zbyt długie trzymanie sera w dojrzewalni może skutkować zjedzeniem wnętrza przez bakterie; w efekcie pozostanie sama skorupa Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-925962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 20 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 20 Maja 2024 Aniu, dziękuję bardzo za porcję nowej wiedzy 54 minuty temu, EAnna napisał(a): Nie dałaś mu szans Tylko jednemu, jeszcze cztery są. 58 minut temu, EAnna napisał(a): Najlepszy - jak dla mnie - jest stan półpłynny. Dla mnie też stan półpłynny jest najlepszy. Za tydzień, góra dwa zjemy drugiego. Jestem ciekawa czy z upływem czasu będzie przechodził w stan półpłynny, czy raczej będzie taki jak teraz. Ja używałam bakterii z Serowara. Wiem że część SiBów używała bakterii z Agrovisu i tam były dwie odmiany camemberta. Jedna taka półpłynna, a druga bardziej zwarta. W Serowarze nie ma odmian camemberta, niestety. Próbowałam znaleźć kontakt do Agrovisu, ale się nie udało. Wiecie może czy Agrovis jeszcze działa i czy można kupić u nich dodatki do wyrobów serowarskich? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-925987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 20 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 20 Maja 2024 (edytowane) Agrovis zmienił nazwę na Lactic i możesz go znaleźć pod tym adresem.... https://lactic.pl/pl/c/Kultury-starterowe/85 Edytowane 20 Maja 2024 przez MariuszB Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-925989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 20 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 20 Maja 2024 46 minut temu, MariuszB napisał(a): pod tym adresem.. Popatrzyłem na liczbę starterów oraz wyrywkowo przeczytałem o właściwościach i zastowaniu niektórych w różnych wyrobach serowarskich to przed Mamuśką przynajmniej 10 lat prób i testów👍. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-926001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 22 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 22 Maja 2024 W dniu 20.05.2024 o 21:07, Grzewlod napisał(a): przynajmniej 10 lat prób i testów Łoj, to już będę siwa 😜, ale dziękuję za namiary na firmę. Popatrzyłam trochę na firmową stronę, ale nie mają (przynajmniej ja nie znalazłam) przepisów na konkretny ser (tak było na starej stronie Agrovisu)., ale są Siby (w przypadkowej kolejności napiszę, np: Aksamit97, Biotit, Perszing37, WAnna i wielu jeszcze innych) z wiedzy można skorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-926382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 6 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 6 Czerwca 2024 Miało być EAnna, nie WAnna. Przepraszam Aniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-929163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 23 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 23 Czerwca 2024 Kochani Braciszkowie Dziś Dzień Taty. Z tej okazji wszystkim Tatusiom (i tym starszym i tym młodszym) życzymy zdrowia, spełnienia marzeń i niech się Wam wiedzie w życiu 😗💐🍾. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-932887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 18 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 18 Września 2024 SiB-y robią zapasy na zimę to ja też 😚 Kupiłam 30 kg podłużnych buraków. 20 kg startych będzie po ugotowaniu w skórce. Potem ocet, sól, cukier, pieprz. Cebuli nie dodaję do słoików, tylko dodaję ją przed podaniem buraków na talerze. Dzięki takiemu działaniu mam wybór czy chcę buraki na ciepło, czy na zimno. Jak mam chęć dodaję śmietanę. Przy tych burakach można zrobić je na różny sposób (smak). Tu w misce 10kg ugotowanych i doprawionych buraków. Z 10 kg wychodzi 12 słoików 720, czy 750 ml. Teraz gotuje się w słoikach drugie 10 kg. Jutro ostatnie 10kg z 30kg. Te 10 kg będą z papryką. 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-955109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.