Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Aniu, ja jestem noga w serach.

Jako kompletny laik mogę tylko tak napisać.

Dojrzały ser ma mieć wg mnie swój zapach specyficzny, w lodówce będzie taki miękki, ale sprężysty, porośnięty białym meszkiem. W temperaturze pokojowej środek sera (bez samej skórki) będzie w barwie kremowo żółtej (pastelowej),o równym (bez gródek) mięciutkim, do rozsmarowaniu miąższu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-921033
Udostępnij na innych stronach

48 minut temu, EAnna napisał(a):

oznaka dojrzałości tego typu sera?

To trochę tak jak z wędlinami dojrzewającymi oraz z wcześniejszym założeniem. Dobry ser pleśniowy, niezależnie od rodzaju i przebiegu procesu dojrzewania, powinien być zrównoważony w smaku – nie może być zbyt mocny, zbyt ostry, zbyt gorzki, z wieloma innymi posmakami.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-921043
Udostępnij na innych stronach

31 minut temu, Grzewlod napisał(a):

już jadę wziąłem konfiturę z żurawiny i rudu napitek

Rudej ci u mnie dostatek , żurawina też sie znajdzie....................Grill gazowy = 10 min i 200 st C😚

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-921045
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, mamuśka napisał(a):

Dojrzały ser ma mieć wg mnie swój zapach specyficzny, w lodówce będzie taki miękki, ale sprężysty, porośnięty białym meszkiem.

To jest dopiero półprodukt prawdziwego camemberta.

Następnym etapem jest stopniowy zanik pleśni i pojawienie się tzw. różu, czyli zmiana koloru na skutek działania bekterii czerwieni.

Od tego momentu ser (z temp. 13 st.C) powinien trafić do chłodni, czyli temp. <10 st.C. Od tego momentu zaczyna się ostateczne dojrzewanie sera.

Niestety, w handlu oferuje się sery wyłącznie na etapie kożuszka pleśniowego i jest to spowodowane wyłącznie względami dystrybucyjnymi (sery na tym etapie sa stabilne).

Prawdziwe, dojrzałe camemberty można kupić bezpośrednio od rzemieślników na południu Europy. Zapewniam, że są to nieporównywalne doznania i cena też:laugh:

Można w warunkach domowych takie sery wykonać, tylko należy zapoznac się z całym cyklem technologicznym i go przestrzegać.

Kiedyś się w to bawiłam, jednak teraz unikam produktów mlecznych ze wzgledu na alergię.

Rozumiem, że jako osoba początkująca musisz się trzymać jakiegoś jednego przepisu, dlatego nie komentuję np. temperatur, o których wspomniałaś.

Poza tym istotne są takie czynniki jak ilość tłuszczu w mleku (nie może być zbyt duża, bo ser popłynie), wstępne dojrzewanie mleka, czas uzyskania skrzepu, odpowiednia pielęgnacja i nasolenie, itd.

Życzę powodzenia i trzymam kciuki za smakowitość serka.

Serdeczności

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-921052
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Aniu za trochę twojej wiedzy 😘

Wielka szkoda że na Ciebie trafiło, że masz alergię na produkty mleczne. Ja mam na razie tylko problem z większą ilością śmietany. Raz jadłam ciasto "kret", tak mnie wymęczył że nigdy więcej go nie ruszę.

 

Pozdrawiam serdecznie.:hug:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-921114
Udostępnij na innych stronach

40 minut temu, mamuśka napisał(a):

jak wstanie to do kawusi ma serniczek.

Ja już dawno wstałem więc jest szansa, że jak dojadę na kawę to i serniczka trochę dostanę
😅😋😉.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-921847
Udostępnij na innych stronach

No pewno Grzesiu, znajdzie się kawa i serniczek, chociaż jestem pewna że Twoja Aga robi nie gorsze, a do tego jak pięknie dekoruje. Podziwiam ją za to 😍

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-921907
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, mamuśka napisał(a):

No pewno Grzesiu, znajdzie się kawa i serniczek, chociaż jestem pewna że Twoja Aga robi nie gorsze, a do tego jak pięknie dekoruje. Podziwiam ją za to 😍

Dziękuję nie omieszkam skorzystać przy tzw okazji.

Również zapraszam na kawę do siebie, życzę udanego wypoczynku majoweg 😀.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-921917
Udostępnij na innych stronach

Wszyscy grillują to ja też muszę coś uszykować na grilla.

Karczek, ziemniaczki i surówka to dobry sposób na cholesterol 😘.

 

Mięsko się gryzie do jutra w lodówce.

 

mms_img-1221607968.thumb.jpg.7695ac9d2df0fc488e0d67ac90e8bae5.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-922102
Udostępnij na innych stronach

Tak z pamięci: cebula. czosnek, ketchup, musztarda, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól, liść laurowy, papryka słodka, majeranek, olej i symbolicznie przyprawy do grilla i drobina do karczku (jak mam).

Taki mam przepis od dobrych dziesięciu lat i tak robię.

 

Pozdrawiam.😄

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-922129
Udostępnij na innych stronach

53 minuty temu, mamuśka napisał(a):

Camemberty pokryły się meszkiem.

 

Bardzo ładne:thumbsup:

 

53 minuty temu, mamuśka napisał(a):

Teraz odwrócić je do góry nogami

 

Możesz odwrócić 

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-922474
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Moje camemberty poszły do lodówki. W paru miejscach mają takie kłaczki. Te kłaczki są bialutkie.

 

mms_img1083737794(1).jpg.6fc1074f8ae9829dda9c7de041fc2ad0.jpg

 

 

Przyznaję się bez bicia 😜 jeden serek zjedliśmy, nie wytrzymałam. 

I tak:

- niebo lepszy niż sklepowy, nawet Zbyszkowi smakował (Zbyszek sklepowego camemberta nie je, bo mu nie smakuje)

- pod cieniutką skórką serek jest jak mięciutkie masełko, potem jest taki zwarty (jednolity), ale nie ma grudek

- jak kawałek serka trafi do buzi to się rozpływa na języku, a smak "mniamnuśne skarpetki".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-925954
Udostępnij na innych stronach

22 minuty temu, mamuśka napisał(a):

pod cieniutką skórką serek jest jak mięciutkie masełko, potem jest taki zwarty (jednolity),

Te sery dojrzewają stopniowo od zewnątrz.

Nie dałaś mu szans :facepalm:

Te "klaczki" należy złamać poprzez odwrócenie serków i dać im szansę na rozwój bakterii różu. Najlepszy - jak dla mnie - jest stan półpłynny.

Są jednak różne szkoły i niektórzy tak sterują parametrami, aby ta płynność nie była nadmierna.

Zbyt długie trzymanie sera w dojrzewalni może skutkować zjedzeniem wnętrza przez bakterie; w efekcie pozostanie sama skorupa :laugh:

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-925962
Udostępnij na innych stronach

Aniu, dziękuję bardzo za porcję nowej wiedzy :hug:

54 minuty temu, EAnna napisał(a):

Nie dałaś mu szans

Tylko jednemu, jeszcze cztery są.

 

58 minut temu, EAnna napisał(a):

Najlepszy - jak dla mnie - jest stan półpłynny.

Dla mnie też stan półpłynny jest najlepszy.

 

Za tydzień, góra dwa zjemy drugiego. Jestem ciekawa czy z upływem czasu będzie przechodził w stan półpłynny, czy raczej będzie taki jak teraz.

Ja używałam bakterii z Serowara. Wiem że część SiBów używała bakterii z Agrovisu i tam były dwie odmiany camemberta. Jedna taka półpłynna, a druga bardziej zwarta. W Serowarze nie ma odmian camemberta, niestety.

 

Próbowałam znaleźć kontakt do Agrovisu, ale się nie udało. Wiecie może czy Agrovis jeszcze działa i czy można kupić u nich dodatki do wyrobów serowarskich?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-925987
Udostępnij na innych stronach

Agrovis zmienił nazwę na Lactic i możesz go znaleźć pod tym adresem....

https://lactic.pl/pl/c/Kultury-starterowe/85

Edytowane przez MariuszB

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-925989
Udostępnij na innych stronach

46 minut temu, MariuszB napisał(a):

pod tym adresem..

Popatrzyłem na liczbę starterów oraz wyrywkowo przeczytałem o właściwościach i zastowaniu niektórych w różnych wyrobach serowarskich to przed Mamuśką przynajmniej 10 lat prób i testów👍.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-926001
Udostępnij na innych stronach

W dniu 20.05.2024 o 21:07, Grzewlod napisał(a):

przynajmniej 10 lat prób i testów

Łoj, to już będę siwa 😜, ale dziękuję za namiary na firmę.

 

Popatrzyłam trochę na firmową stronę, ale nie mają (przynajmniej ja nie znalazłam) przepisów na konkretny ser (tak było na starej stronie Agrovisu)., ale są Siby (w przypadkowej kolejności napiszę, np: Aksamit97, Biotit, Perszing37, WAnna i wielu jeszcze innych) z wiedzy można skorzystać.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-926382
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Kochani Braciszkowie

 

Dziś Dzień Taty.

Z tej okazji wszystkim Tatusiom (i tym starszym i tym młodszym) życzymy zdrowia, spełnienia marzeń i niech się Wam wiedzie w życiu 😗:hug:💐🍾.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-932887
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

SiB-y robią zapasy na zimę to ja też 😚

Kupiłam 30 kg podłużnych buraków.

20 kg startych będzie po ugotowaniu w skórce. Potem ocet, sól, cukier, pieprz. Cebuli nie dodaję do słoików, tylko dodaję ją przed podaniem buraków na talerze. Dzięki takiemu działaniu mam wybór czy chcę buraki na ciepło, czy na zimno. Jak mam chęć dodaję śmietanę. Przy tych burakach można zrobić je na różny sposób (smak).

Tu w misce 10kg ugotowanych i doprawionych buraków.

mms_img93769596(1).thumb.jpg.1aa454fdbf4bbb6ee94198ae28ded807.jpg

Z 10 kg wychodzi 12 słoików 720, czy 750 ml.

Teraz gotuje się w słoikach drugie 10 kg.

 

Jutro ostatnie 10kg z 30kg. Te 10 kg będą z papryką. 😄

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/10/#findComment-955109
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.