ARCHIE I KAROLINA Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Lipca 2023 Salceson Archiego. Składniki: głowa wieprzowa cała 3,8 kg. po ugotowaniu 1,07 kg. nogi wieprzowe 7,8 kg. po ugotowaniu 1,84 kg. serca wieprzowe 2,0 kg. po ugotowaniu 1,1 kg. nerki wieprzowe 1,2 kg. po ugotowaniu i oczyszczeniu 0,42 kg. ozorki 2,8 kg. po ugotowaniu i obraniu 1,70 kg. golonka wieprzowa 2,9 kg. po ugotowaniu 1,41 kg. policzki wieprzowe 1,0 kg. po ugotowaniu 0,54 kg. uszy wędzone 2 szt. skórki po ugotowaniu z golonki i maski głów 0,87 kg. Nogi, głowę, golonki opalone, oczyszczone. Solanka: 70 gram peklosoli na litr wody u mnie weszło 7 litrów wody, cały towar w solankę na 48 h. temper. 6 stopni C. Można zrobić nastrzyk, ale po co nawet jeśli ozorek będzie w środku lekko szary to chyba sam urok, a nie wada. Mięso przed obróbką termiczna płuczemy. Cały towar gotujemy 15 min i zmieniamy wodę. Przyprawy do gotowania: jałowiec 5 szt. pieprz czarny cały 2 gramy ziele angielskie 2 gramy suszona cebula 10 gram suszony czosnek 10 gram suszone warzywa 50 gram goździk 5 szt. Nogi, golonki, głowy oraz przyprawy w jednym garnku temper 90 stopni C do miękkości u mnie 3 godziny. Serca, nerki, policzki, ozorki inny garnek tylko łyżka wegety własnej roboty, wkładamy do gotowania. Wyciągamy każdy gatunek kiedy jest lekko al dente . Ozorki po gotowaniu obrane z białej błonki składniki kroimy w kostkę i zalewamy gorącym wywarem, żeby nie wyschły i nie ściemniały. Przyprawy do farszu na każdy 1 kg: Pieprz czarny - 3g/kg Majeranek - 0,3g/kg Suszone warzywa - 5 g/kg Gałka muszkatałowa - 0,5 g/kg Czosnek granulowany - 0,5g/kg Kminek - 0,5G/kg Czosnek świeży przeciśnięty przez praskę 1g/kg Sól himalajska -18g/kg Czosnek niedźwiedzi - 0,3g/kg Gorczyca cała - 0,5g/kg Kolendra - 0,5g/kg Szczypta cynamonu na całość farszu Pieprz ziołowy - 0,5g/kg Cebula suszona - 1g/kg Chrzan suszony - 0,5g/kg Puder z suszonych grzybów - 1g/kg Przyprawy wszystkie ucieram i dodaje do bulionu gorącego około 12% wagi całej masy mięsa i skórek żeby się przegryzły, u mnie. Wszystkie skórki i mięsko z nóżek przepuszczam na maszynce 3 mm. Pozostałe mięso pocięte w kostkę 3x3, 2x2 Ucho wędzone sparzone i pokrojone w paski 1 cm. Pęcherz wieprzowy moczymy 3 h. Farsz mieszamy i napychamy do pęcherza i część do słoików. Parzymy przez 2 godziny w temper. 80 stopni C. Studzimy 5 min. w zimnej wodzie. Wkładamy do praski lekko dociskając do kształtu i do lodówki na 24 godziny temper.6 stopni C. Ja wkładam pęcherze do misek i dociska deseczkami kładąc jeden na drugim. Słoiki do piekarnika i tandenizacja przez 3 doby w piekarniku. Pozostały wywar wykorzystać można do galarety i bazę do zup. Osobiście dodajemy jeszcze do wywaru maggi i lubczyku po wyciągnięciu mięsa. Salceson jest smaczny jeśli takiego określenia można użyć, pięknie się kroi, pachnie obłędnie jest zwarty. Nadaje się do mrożenia. Podczas parzenia nie muszę przekłuwać pęcherza, ani podczas kiedy stygnie. Wyszło 9 kg. farszu, czyli 2 duże pęcherze i 7 słoików 0,5 litra. Co tu mrozić? Jeden poszedł w 10 minut, drugi podzielony zostanie za 3 dni i zostaną słoiczki na biesiadę na jakimś wypadzie.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Lipca 2023 Bardzo ładnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-843260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Lipca 2023 (edytowane) Piękne salcesony, o atrakcyjnym wyglądzie Drobna sugestia: Woda z nerek i ozorków nie nadaje się IMO do jedzenia, jest odpadem. Edytowane 8 Lipca 2023 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-843279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Lipca 2023 1 primo to to że nie ma Świniary,czysto robione a to lubię! 2 primo salceson jest bogaty,czyli mięsny. 3 primo musiał wyjść zwarty przy takiej ilości nóżek wieprzowych 4 primo on musi kosztować min.40zl Bajo bongo ciao bello salcesono primo 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-843296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARCHIE I KAROLINA Opublikowano 8 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Lipca 2023 Godzinę temu, EAnna napisał(a): Piękne salcesony, o atrakcyjnym wyglądzie Drobna sugestia: Woda z nerek i ozorków nie nadaje się IMO do jedzenia, jest odpadem. I dlatego na tej wodzie robimy jedzenie dla piesków, a z nóżek tylko wodę wykorzystujemy na galaretę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-843297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Lipca 2023 15 godzin temu, ARCHIE I KAROLINA napisał(a): Salceson Archiego Full wypas Ciekawe jak w smaku Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-843349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARCHIE I KAROLINA Opublikowano 9 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Lipca 2023 7 godzin temu, Muski napisał(a): Full wypas Ciekawe jak w smaku Moim skromnym zdaniem jest bardzo wyważony w smaku, jedząc każdy kawałek można wyczuć. Zapach jest kosmiczny. Tutaj jeszcze 7 słoiczków po trzeciej wizycie w piekarniku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-843457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARCHIE I KAROLINA Opublikowano 9 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Lipca 2023 Moja partnerka nie wytrzymała, drugi poszedł do krojenia po jednej dobie:) Lubi go ze słodką musztardą i chlebkiem własnej roboty... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-843461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 9 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Lipca 2023 Wcale się nie dziwię kobiecie, że nie wytrzymała. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-843482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARCHIE I KAROLINA Opublikowano 9 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Października 2023 Tym razem kolejny salceson z tych samych składników lecz bez peklowania... W smaku identyczny:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-868297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Października 2023 5 minut temu, ARCHIE I KAROLINA napisał(a): kolejny salceson z tych samych składników lecz bez peklowania... A jak uzyskałeś różowy kolor? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-868300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 9 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Października 2023 4 godziny temu, EAnna napisał(a): A jak uzyskałeś różowy kolor? Zapewne użył soli warzonej spożywczej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-868367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Października 2023 27 minut temu, bilu72 napisał(a): Zapewne użył soli warzonej spożywczej? @bilu72, Czy to jest żart ??? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-868374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Października 2023 13 minut temu, EAnna napisał(a): Czy to jest żart ??? Zapewne , na warzące szare Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-868376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Października 2023 8 godzin temu, Muski napisał(a): Zapewne , na warzące szare Na to wygląda, że tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-868412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARCHIE I KAROLINA Opublikowano 10 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Października 2023 Użyłem soli himalajskiej tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-868483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Października 2023 33 minuty temu, ARCHIE I KAROLINA napisał(a): Użyłem soli himalajskiej tylko. I to jest istotna informacja . Sole morskie, himalajskie, kłodawskie i inne kamienne (to przecież pozostałości z prehistorycznych mórz) zawierają poza NaCl wiele innych dodatków: soli oraz tlenków metali. Te dodatki delikatnie peklują mięso, czyli zapobiegają szarzeniu mioglobiny w wyniku obróbki termicznej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-868495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 10 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Października 2023 (edytowane) Super salcesony 🙂 Edytowane 10 Października 2023 przez Pools Pomyłka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-868553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Października 2023 Arek ... Brawa dla Was ... Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-868645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.