Jump to content

Recommended Posts

taka prośba może będziesz mi mógł pomóc

. spierdzieliłem, zasoliłem kaszankę próbowałem ratować ale nic z tego nie wyszło więc pomyslałem że przełożę trochę do pojemników żeby mieć może na gorąco .... resztę w kibel i tak myślę co tu teraz zrobić  z tym towarem. Może pomożesz?

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/
Share on other sites

2 minuty temu, Leszek Rodziewicz napisał(a):

nie parzyłem kaszanki przed umieszczeniem w pojemnikach i nie wiem czy mogę np. jesć na zimno bez parzenia

Należało niezwłocznie słoiki z kaszanką spasteryzować.

To jest produkt, który wymaga niezwłocznej obróbki termicznej tuż po wymieszaniu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848713
Share on other sites

2 minuty temu, Leszek Rodziewicz napisał(a):

takie pytanko czy jest możliwość uratowania od wczoraj w lodówce

Porządnie ją przesmaż i sprawdź zapach i smak. Jakikolwiek, nawet śladowy  kwaśny posmak dyskwalifikuje kaszankę a'priori.

Zawsze możesz zaryzykować na własny rachunek.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848728
Share on other sites

6 minut temu, EAnna napisał(a):

Porządnie ją przesmaż i sprawdź zapach i smak. Jakikolwiek, nawet śladowy  kwaśny posmak dyskwalifikuje kaszankę a'priori.

Zawsze możesz zaryzykować na własny rachunek.

nigdy nie ryzykuje bo nie tylko ja się posilam ale cała rodzina łącznie z wnukiem

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848731
Share on other sites

5 minut temu, Leszek Rodziewicz napisał(a):

nigdy nie ryzykuje bo nie tylko ja się posilam ale cała rodzina łącznie z wnukiem

Tym bardziej mnie dziwi, że aż tak drastycznie odbiegłeś od przeprowadzenia produkcji tego delikatnego wyrobu, wg prawideł technologicznych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848735
Share on other sites

  • Maxell changed the title to Pomoc
  • 3 months later...

Nie będę zaśmiecał forum nowym tematem.

 

Kochani na 1kg pasztetu ile średnio dajecie soli?

Pytam bo wiem że daje się do smaku, ale interesuje mnie ile mniej-więcej wychodzi.

Pytanie narodziło się w chwili gdy pomyślałem że może odkurzę zamrażalki i podreptam przy jakimś pasztecie w słoikach. I wszystko było by fajnie gdyby nie fakt, że większość mięs mam peklowanych (16g/kg).

Teraz się zastanawiam, czy te 16g to "do smaku" nie będzie za dużo.

Ps.

Wiem że pasztety się soli a nie pekluje, ale jak się nie ma co się lubi...

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-876743
Share on other sites

Powinno być oki . Surowiec gotujesz pewnie  dodatkowo z warzywami+ dodajesz rósł to ilość soli spadnie. (woda + warzywa zaabsorbują część soli) . Jeżeli dodatkowo dodajesz bułkę to też rozcieńczy sol no i jeszcze wątroba cebulka . Nie wspomnę o żurawinie i co tam sobie dodasz . To ilość soli w kg pasztetu spadnie. Może się okazać że trzeba będzie dosolić

Jak masz ochotę zrób wątrobianke pobiedziską według śp.Andrzeja polecam . Dobra jest też że sloika 

 

 

Edited by Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-876744
Share on other sites

śp.Andrzeja robiłem Leberkę, pamiętam że była wyborna. I to jest chyba mój jedyny kontakt z pasztetami/pasztetowymi.

21 minut temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

wątrobianke pobiedziską według śp.Andrzeja polecam .

Pomożesz i podeślesz linka (jak masz gdzieś pod ręką), bo u Andrzeja jest 154strony postów, to trochę sporo do przerzucenia (ale pomału będę szukał).

 

Z tym przesoleniem, to rzeczywiście chyba nie będzie tak źle, bo mam jeszcze np. niepeklowane podgardla 🙂

Muszę tylko spojrzeć na przepis co i ile dać.

Głównie to chciałbym zużyć warkocze bo się ich trochę nazbierało, ale wspomogę je mięsem aby nie jeść samej III 😄

 

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-876754
Share on other sites

To sem mógł szukać pobiedziskiej 😂

Dzięki Maćku 🙂

Biorę się za czytanie (to chyba właśnie tą wykonywałem, tylko podwędzaną) 👍

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-876756
Share on other sites

33 minuty temu, wróbel75 napisał(a):

Kochani na 1kg pasztetu ile średnio dajecie soli?

Przy pieczeniu 14-15g w sloiku nieco mniej,u mnie na koniec i tak Aga robi ostatni szlif czasem troszkę dosoli itd. Przy pieczeniu proponuję lekko przesolić, w słoiku robię w tzw. "punkt"

  • Like 1
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-876757
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.