Leszek Rodziewicz Posted August 1, 2023 Report Share #1 Posted August 1, 2023 taka prośba może będziesz mi mógł pomóc . spierdzieliłem, zasoliłem kaszankę próbowałem ratować ale nic z tego nie wyszło więc pomyslałem że przełożę trochę do pojemników żeby mieć może na gorąco .... resztę w kibel i tak myślę co tu teraz zrobić z tym towarem. Może pomożesz? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/ Share on other sites More sharing options...
Leszek Rodziewicz Posted August 1, 2023 Author Report Share #2 Posted August 1, 2023 chodzi o to że nie parzyłem kaszanki przed umieszczeniem w pojemnikach i nie wiem czy mogę np. jesć na zimno bez parzenia Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848710 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 1, 2023 Report Share #3 Posted August 1, 2023 Jeśli nie parzyłeś, to musisz sparzyć. Włóż do słoików i zapasteryzuj. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848711 Share on other sites More sharing options...
Leszek Rodziewicz Posted August 1, 2023 Author Report Share #4 Posted August 1, 2023 Teraz, Maxell napisał(a): Jeśli nie parzyłeś, to musisz sparzyć. a np. tylko jesć na gorąco np. z patelni ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848712 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 1, 2023 Report Share #5 Posted August 1, 2023 2 minuty temu, Leszek Rodziewicz napisał(a): nie parzyłem kaszanki przed umieszczeniem w pojemnikach i nie wiem czy mogę np. jesć na zimno bez parzenia Należało niezwłocznie słoiki z kaszanką spasteryzować. To jest produkt, który wymaga niezwłocznej obróbki termicznej tuż po wymieszaniu. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848713 Share on other sites More sharing options...
Leszek Rodziewicz Posted August 1, 2023 Author Report Share #6 Posted August 1, 2023 Teraz, EAnna napisał(a): Należało niezwłocznie słoiki z kaszanką spasteryzować. To jest produkt, który wymaga niezwłocznej obróbki termicznej tuż po wymieszaniu. czyli w kibel ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848715 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 1, 2023 Report Share #7 Posted August 1, 2023 Uwodniona krew suszona nabiera takich samych właściwości jak krew świeża. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848717 Share on other sites More sharing options...
Leszek Rodziewicz Posted August 1, 2023 Author Report Share #8 Posted August 1, 2023 ok. to rozumiem tylko takie pytanko czy jest możliwość uratowania od wczoraj w lodówce Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848718 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 1, 2023 Report Share #9 Posted August 1, 2023 Spróbuj zapasteryzować jak najszybciej i zobaczysz co z tego wyjdzie. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848723 Share on other sites More sharing options...
Leszek Rodziewicz Posted August 1, 2023 Author Report Share #10 Posted August 1, 2023 dzięki Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848726 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 1, 2023 Report Share #11 Posted August 1, 2023 2 minuty temu, Leszek Rodziewicz napisał(a): takie pytanko czy jest możliwość uratowania od wczoraj w lodówce Porządnie ją przesmaż i sprawdź zapach i smak. Jakikolwiek, nawet śladowy kwaśny posmak dyskwalifikuje kaszankę a'priori. Zawsze możesz zaryzykować na własny rachunek. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848728 Share on other sites More sharing options...
Leszek Rodziewicz Posted August 1, 2023 Author Report Share #12 Posted August 1, 2023 wywaliłem Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848729 Share on other sites More sharing options...
Leszek Rodziewicz Posted August 1, 2023 Author Report Share #13 Posted August 1, 2023 6 minut temu, EAnna napisał(a): Porządnie ją przesmaż i sprawdź zapach i smak. Jakikolwiek, nawet śladowy kwaśny posmak dyskwalifikuje kaszankę a'priori. Zawsze możesz zaryzykować na własny rachunek. nigdy nie ryzykuje bo nie tylko ja się posilam ale cała rodzina łącznie z wnukiem Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848731 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 1, 2023 Report Share #14 Posted August 1, 2023 4 minuty temu, Leszek Rodziewicz napisał(a): nigdy nie ryzykuje Jak byś napisał wczoraj lub rano - to przed południem przejeżdżałem przez Ostródę pewnie cos byśmy zadziałali....... Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848734 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 1, 2023 Report Share #15 Posted August 1, 2023 5 minut temu, Leszek Rodziewicz napisał(a): nigdy nie ryzykuje bo nie tylko ja się posilam ale cała rodzina łącznie z wnukiem Tym bardziej mnie dziwi, że aż tak drastycznie odbiegłeś od przeprowadzenia produkcji tego delikatnego wyrobu, wg prawideł technologicznych. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848735 Share on other sites More sharing options...
Leszek Rodziewicz Posted August 1, 2023 Author Report Share #16 Posted August 1, 2023 1 minutę temu, Muski napisał(a): Jak byś napisał wczoraj lub rano - to przed południem przejeżdżałem przez Ostródę pewnie cos byśmy zadziałali....... wódkę mam ... wprawdzie Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848736 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 1, 2023 Report Share #17 Posted August 1, 2023 Teraz, Leszek Rodziewicz napisał(a): wódkę mam ... wprawdzie Za późno teraz już w domu .... nalewki też jeszcze miałem.... Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848738 Share on other sites More sharing options...
Leszek Rodziewicz Posted August 1, 2023 Author Report Share #18 Posted August 1, 2023 1 minutę temu, Muski napisał(a): Za późno teraz już w domu .... nalewki też jeszcze miałem.... 😀 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848739 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted November 11, 2023 Report Share #19 Posted November 11, 2023 Nie będę zaśmiecał forum nowym tematem. Kochani na 1kg pasztetu ile średnio dajecie soli? Pytam bo wiem że daje się do smaku, ale interesuje mnie ile mniej-więcej wychodzi. Pytanie narodziło się w chwili gdy pomyślałem że może odkurzę zamrażalki i podreptam przy jakimś pasztecie w słoikach. I wszystko było by fajnie gdyby nie fakt, że większość mięs mam peklowanych (16g/kg). Teraz się zastanawiam, czy te 16g to "do smaku" nie będzie za dużo. Ps. Wiem że pasztety się soli a nie pekluje, ale jak się nie ma co się lubi... Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-876743 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted November 11, 2023 Report Share #20 Posted November 11, 2023 (edited) Powinno być oki . Surowiec gotujesz pewnie dodatkowo z warzywami+ dodajesz rósł to ilość soli spadnie. (woda + warzywa zaabsorbują część soli) . Jeżeli dodatkowo dodajesz bułkę to też rozcieńczy sol no i jeszcze wątroba cebulka . Nie wspomnę o żurawinie i co tam sobie dodasz . To ilość soli w kg pasztetu spadnie. Może się okazać że trzeba będzie dosolić Jak masz ochotę zrób wątrobianke pobiedziską według śp.Andrzeja polecam . Dobra jest też że sloika Edited November 11, 2023 by Maciekzbrzegu Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-876744 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted November 11, 2023 Report Share #21 Posted November 11, 2023 śp.Andrzeja robiłem Leberkę, pamiętam że była wyborna. I to jest chyba mój jedyny kontakt z pasztetami/pasztetowymi. 21 minut temu, Maciekzbrzegu napisał(a): wątrobianke pobiedziską według śp.Andrzeja polecam . Pomożesz i podeślesz linka (jak masz gdzieś pod ręką), bo u Andrzeja jest 154strony postów, to trochę sporo do przerzucenia (ale pomału będę szukał). Z tym przesoleniem, to rzeczywiście chyba nie będzie tak źle, bo mam jeszcze np. niepeklowane podgardla 🙂 Muszę tylko spojrzeć na przepis co i ile dać. Głównie to chciałbym zużyć warkocze bo się ich trochę nazbierało, ale wspomogę je mięsem aby nie jeść samej III 😄 Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-876754 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted November 11, 2023 Report Share #22 Posted November 11, 2023 1 Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-876755 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted November 11, 2023 Report Share #23 Posted November 11, 2023 To sem mógł szukać pobiedziskiej 😂 Dzięki Maćku 🙂 Biorę się za czytanie (to chyba właśnie tą wykonywałem, tylko podwędzaną) 👍 Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-876756 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted November 11, 2023 Report Share #24 Posted November 11, 2023 33 minuty temu, wróbel75 napisał(a): Kochani na 1kg pasztetu ile średnio dajecie soli? Przy pieczeniu 14-15g w sloiku nieco mniej,u mnie na koniec i tak Aga robi ostatni szlif czasem troszkę dosoli itd. Przy pieczeniu proponuję lekko przesolić, w słoiku robię w tzw. "punkt" 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-876757 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted November 11, 2023 Report Share #25 Posted November 11, 2023 Dzięki Grzewlod 👍 Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-876758 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.