Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

taka prośba może będziesz mi mógł pomóc

. spierdzieliłem, zasoliłem kaszankę próbowałem ratować ale nic z tego nie wyszło więc pomyslałem że przełożę trochę do pojemników żeby mieć może na gorąco .... resztę w kibel i tak myślę co tu teraz zrobić  z tym towarem. Może pomożesz?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie parzyłeś, to musisz sparzyć.

Włóż do słoików i zapasteryzuj.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848711
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Leszek Rodziewicz napisał(a):

nie parzyłem kaszanki przed umieszczeniem w pojemnikach i nie wiem czy mogę np. jesć na zimno bez parzenia

Należało niezwłocznie słoiki z kaszanką spasteryzować.

To jest produkt, który wymaga niezwłocznej obróbki termicznej tuż po wymieszaniu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848713
Udostępnij na innych stronach

Teraz, EAnna napisał(a):

Należało niezwłocznie słoiki z kaszanką spasteryzować.

To jest produkt, który wymaga niezwłocznej obróbki termicznej tuż po wymieszaniu.

czyli w kibel ?

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848715
Udostępnij na innych stronach

Uwodniona krew suszona nabiera takich samych właściwości jak krew świeża.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848717
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj zapasteryzować jak najszybciej i zobaczysz co z tego wyjdzie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848723
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Leszek Rodziewicz napisał(a):

takie pytanko czy jest możliwość uratowania od wczoraj w lodówce

Porządnie ją przesmaż i sprawdź zapach i smak. Jakikolwiek, nawet śladowy  kwaśny posmak dyskwalifikuje kaszankę a'priori.

Zawsze możesz zaryzykować na własny rachunek.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848728
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, EAnna napisał(a):

Porządnie ją przesmaż i sprawdź zapach i smak. Jakikolwiek, nawet śladowy  kwaśny posmak dyskwalifikuje kaszankę a'priori.

Zawsze możesz zaryzykować na własny rachunek.

nigdy nie ryzykuje bo nie tylko ja się posilam ale cała rodzina łącznie z wnukiem

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848731
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, Leszek Rodziewicz napisał(a):

nigdy nie ryzykuje

Jak byś napisał wczoraj lub rano - to przed południem przejeżdżałem przez Ostródę pewnie cos byśmy zadziałali.......

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848734
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Leszek Rodziewicz napisał(a):

nigdy nie ryzykuje bo nie tylko ja się posilam ale cała rodzina łącznie z wnukiem

Tym bardziej mnie dziwi, że aż tak drastycznie odbiegłeś od przeprowadzenia produkcji tego delikatnego wyrobu, wg prawideł technologicznych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848735
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Muski napisał(a):

Jak byś napisał wczoraj lub rano - to przed południem przejeżdżałem przez Ostródę pewnie cos byśmy zadziałali.......

wódkę mam ... wprawdzie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848736
Udostępnij na innych stronach

  • Maxell zmienił(a) tytuł na Pomoc
  • 3 miesiące temu...

Nie będę zaśmiecał forum nowym tematem.

 

Kochani na 1kg pasztetu ile średnio dajecie soli?

Pytam bo wiem że daje się do smaku, ale interesuje mnie ile mniej-więcej wychodzi.

Pytanie narodziło się w chwili gdy pomyślałem że może odkurzę zamrażalki i podreptam przy jakimś pasztecie w słoikach. I wszystko było by fajnie gdyby nie fakt, że większość mięs mam peklowanych (16g/kg).

Teraz się zastanawiam, czy te 16g to "do smaku" nie będzie za dużo.

Ps.

Wiem że pasztety się soli a nie pekluje, ale jak się nie ma co się lubi...

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-876743
Udostępnij na innych stronach

Powinno być oki . Surowiec gotujesz pewnie  dodatkowo z warzywami+ dodajesz rósł to ilość soli spadnie. (woda + warzywa zaabsorbują część soli) . Jeżeli dodatkowo dodajesz bułkę to też rozcieńczy sol no i jeszcze wątroba cebulka . Nie wspomnę o żurawinie i co tam sobie dodasz . To ilość soli w kg pasztetu spadnie. Może się okazać że trzeba będzie dosolić

Jak masz ochotę zrób wątrobianke pobiedziską według śp.Andrzeja polecam . Dobra jest też że sloika 

 

 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-876744
Udostępnij na innych stronach

śp.Andrzeja robiłem Leberkę, pamiętam że była wyborna. I to jest chyba mój jedyny kontakt z pasztetami/pasztetowymi.

21 minut temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

wątrobianke pobiedziską według śp.Andrzeja polecam .

Pomożesz i podeślesz linka (jak masz gdzieś pod ręką), bo u Andrzeja jest 154strony postów, to trochę sporo do przerzucenia (ale pomału będę szukał).

 

Z tym przesoleniem, to rzeczywiście chyba nie będzie tak źle, bo mam jeszcze np. niepeklowane podgardla 🙂

Muszę tylko spojrzeć na przepis co i ile dać.

Głównie to chciałbym zużyć warkocze bo się ich trochę nazbierało, ale wspomogę je mięsem aby nie jeść samej III 😄

 

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-876754
Udostępnij na innych stronach

To sem mógł szukać pobiedziskiej 😂

Dzięki Maćku 🙂

Biorę się za czytanie (to chyba właśnie tą wykonywałem, tylko podwędzaną) 👍

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-876756
Udostępnij na innych stronach

33 minuty temu, wróbel75 napisał(a):

Kochani na 1kg pasztetu ile średnio dajecie soli?

Przy pieczeniu 14-15g w sloiku nieco mniej,u mnie na koniec i tak Aga robi ostatni szlif czasem troszkę dosoli itd. Przy pieczeniu proponuję lekko przesolić, w słoiku robię w tzw. "punkt"

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-876757
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Grzewlod 👍

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-876758
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.