Leszek Rodziewicz Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Sierpnia 2023 taka prośba może będziesz mi mógł pomóc . spierdzieliłem, zasoliłem kaszankę próbowałem ratować ale nic z tego nie wyszło więc pomyslałem że przełożę trochę do pojemników żeby mieć może na gorąco .... resztę w kibel i tak myślę co tu teraz zrobić z tym towarem. Może pomożesz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Rodziewicz Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Sierpnia 2023 chodzi o to że nie parzyłem kaszanki przed umieszczeniem w pojemnikach i nie wiem czy mogę np. jesć na zimno bez parzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Jeśli nie parzyłeś, to musisz sparzyć. Włóż do słoików i zapasteryzuj. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Rodziewicz Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Teraz, Maxell napisał(a): Jeśli nie parzyłeś, to musisz sparzyć. a np. tylko jesć na gorąco np. z patelni ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Sierpnia 2023 2 minuty temu, Leszek Rodziewicz napisał(a): nie parzyłem kaszanki przed umieszczeniem w pojemnikach i nie wiem czy mogę np. jesć na zimno bez parzenia Należało niezwłocznie słoiki z kaszanką spasteryzować. To jest produkt, który wymaga niezwłocznej obróbki termicznej tuż po wymieszaniu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Rodziewicz Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Teraz, EAnna napisał(a): Należało niezwłocznie słoiki z kaszanką spasteryzować. To jest produkt, który wymaga niezwłocznej obróbki termicznej tuż po wymieszaniu. czyli w kibel ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Uwodniona krew suszona nabiera takich samych właściwości jak krew świeża. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Rodziewicz Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Sierpnia 2023 ok. to rozumiem tylko takie pytanko czy jest możliwość uratowania od wczoraj w lodówce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Spróbuj zapasteryzować jak najszybciej i zobaczysz co z tego wyjdzie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Rodziewicz Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Sierpnia 2023 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Sierpnia 2023 2 minuty temu, Leszek Rodziewicz napisał(a): takie pytanko czy jest możliwość uratowania od wczoraj w lodówce Porządnie ją przesmaż i sprawdź zapach i smak. Jakikolwiek, nawet śladowy kwaśny posmak dyskwalifikuje kaszankę a'priori. Zawsze możesz zaryzykować na własny rachunek. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Rodziewicz Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Sierpnia 2023 wywaliłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Rodziewicz Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Sierpnia 2023 6 minut temu, EAnna napisał(a): Porządnie ją przesmaż i sprawdź zapach i smak. Jakikolwiek, nawet śladowy kwaśny posmak dyskwalifikuje kaszankę a'priori. Zawsze możesz zaryzykować na własny rachunek. nigdy nie ryzykuje bo nie tylko ja się posilam ale cała rodzina łącznie z wnukiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Sierpnia 2023 4 minuty temu, Leszek Rodziewicz napisał(a): nigdy nie ryzykuje Jak byś napisał wczoraj lub rano - to przed południem przejeżdżałem przez Ostródę pewnie cos byśmy zadziałali....... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Sierpnia 2023 5 minut temu, Leszek Rodziewicz napisał(a): nigdy nie ryzykuje bo nie tylko ja się posilam ale cała rodzina łącznie z wnukiem Tym bardziej mnie dziwi, że aż tak drastycznie odbiegłeś od przeprowadzenia produkcji tego delikatnego wyrobu, wg prawideł technologicznych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Rodziewicz Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Sierpnia 2023 1 minutę temu, Muski napisał(a): Jak byś napisał wczoraj lub rano - to przed południem przejeżdżałem przez Ostródę pewnie cos byśmy zadziałali....... wódkę mam ... wprawdzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Teraz, Leszek Rodziewicz napisał(a): wódkę mam ... wprawdzie Za późno teraz już w domu .... nalewki też jeszcze miałem.... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Rodziewicz Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Sierpnia 2023 1 minutę temu, Muski napisał(a): Za późno teraz już w domu .... nalewki też jeszcze miałem.... 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-848739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Listopada 2023 Nie będę zaśmiecał forum nowym tematem. Kochani na 1kg pasztetu ile średnio dajecie soli? Pytam bo wiem że daje się do smaku, ale interesuje mnie ile mniej-więcej wychodzi. Pytanie narodziło się w chwili gdy pomyślałem że może odkurzę zamrażalki i podreptam przy jakimś pasztecie w słoikach. I wszystko było by fajnie gdyby nie fakt, że większość mięs mam peklowanych (16g/kg). Teraz się zastanawiam, czy te 16g to "do smaku" nie będzie za dużo. Ps. Wiem że pasztety się soli a nie pekluje, ale jak się nie ma co się lubi... Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-876743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Listopada 2023 (edytowane) Powinno być oki . Surowiec gotujesz pewnie dodatkowo z warzywami+ dodajesz rósł to ilość soli spadnie. (woda + warzywa zaabsorbują część soli) . Jeżeli dodatkowo dodajesz bułkę to też rozcieńczy sol no i jeszcze wątroba cebulka . Nie wspomnę o żurawinie i co tam sobie dodasz . To ilość soli w kg pasztetu spadnie. Może się okazać że trzeba będzie dosolić Jak masz ochotę zrób wątrobianke pobiedziską według śp.Andrzeja polecam . Dobra jest też że sloika Edytowane 11 Listopada 2023 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-876744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Listopada 2023 śp.Andrzeja robiłem Leberkę, pamiętam że była wyborna. I to jest chyba mój jedyny kontakt z pasztetami/pasztetowymi. 21 minut temu, Maciekzbrzegu napisał(a): wątrobianke pobiedziską według śp.Andrzeja polecam . Pomożesz i podeślesz linka (jak masz gdzieś pod ręką), bo u Andrzeja jest 154strony postów, to trochę sporo do przerzucenia (ale pomału będę szukał). Z tym przesoleniem, to rzeczywiście chyba nie będzie tak źle, bo mam jeszcze np. niepeklowane podgardla 🙂 Muszę tylko spojrzeć na przepis co i ile dać. Głównie to chciałbym zużyć warkocze bo się ich trochę nazbierało, ale wspomogę je mięsem aby nie jeść samej III 😄 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-876754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Listopada 2023 1 Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-876755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Listopada 2023 To sem mógł szukać pobiedziskiej 😂 Dzięki Maćku 🙂 Biorę się za czytanie (to chyba właśnie tą wykonywałem, tylko podwędzaną) 👍 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-876756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 11 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Listopada 2023 33 minuty temu, wróbel75 napisał(a): Kochani na 1kg pasztetu ile średnio dajecie soli? Przy pieczeniu 14-15g w sloiku nieco mniej,u mnie na koniec i tak Aga robi ostatni szlif czasem troszkę dosoli itd. Przy pieczeniu proponuję lekko przesolić, w słoiku robię w tzw. "punkt" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-876757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Listopada 2023 Dzięki Grzewlod 👍 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20075-pomoc/#findComment-876758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.