Skocz do zawartości

Problem z peklowaniem. Pytanie do forumowiczów.


Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do forumowiczów.

Czy kolor mięsa w 5 dniu peklowania jest ok? Pojawiająca się sinizna budzi moje zaniepokojenie.

Łączna waga mięsa (szynka, boczek, polędwica schabowa) to 3,72kg.

Wykonałem zalewę peklującą z 1,5l wody (przegotowanej i ostudzonej), następnie dodałem 170g peklosoli oraz wywar 50ml z gotowanych 2 liści laurowych i 3 kulek ziela angielskiego, 2 kulki jałowca). Przed peklowaniem wykonałem nastrzyk tą samą solanką w której peklowałem mięso. Mięso cały czas było przykryte bez kontaktu z powietrzem.

Po drugim dniu gdy obracałem mięso nie było widać tej sinizny. Zaobserwowałem ja w 5 dniu peklowania.

Woda jest przezroczysta bez zamętnienia. Jest lekko czerwona. ale nie jest śliska.

Temperatura w lodówce 6-7st.

Co może być powodem? Czy powinienem wyrzucić mięso?

 

Druga połowa mięsa którą pekluję na sucho (20g peklosoli oraz 10g zwykłej soli na każdy kilogram) jest piękna czerwona.

IMG_1442.JPG

IMG_1443.JPG

IMG_1444.JPG

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/
Udostępnij na innych stronach

Całkiem możliwe ze pod talerzem znalazło się powietrze. Jednak sinizna na mięsie nie była u góry garnka (bezpośrednio pod talerze) tylko głębiej. Może styczność mięsa z boczną ścianką garnka nie pozwalała na dojście zalewy peklującej w głąb mięsa...

 

Najprawdopodobniej wyrzucę to mięso. Boję się żeby nie otruć rodziny i siebie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-877404
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, Stumm190 napisał(a):

Najprawdopodobniej wyrzucę to mięso. Boję się żeby nie otruć rodziny i siebie.

Odetnij powierzchniowo z 1cm i zobacz co dzieje się pod spodem. Jak jest różowe/czerwone i nie śmierdzi t będzie ok.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-877410
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, Stumm190 napisał(a):

Najprawdopodobniej wyrzucę to mięso

Nie rób tego. Zasinienia występują często jako reakcja z powietrzem; również tym, rozpuszczonym w wodzie.

Po wedzeniu wszystko zniknie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-877417
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Stumm190 napisał(a):

Może styczność mięsa z boczną ścianką garnka nie pozwalała na dojście zalewy peklującej w głąb mięsa..

Nic nie wyrzucaj. To jest normalny objaw przy peklowaniu tzw. utlenianie powierzchniowe. Jest akurat odwrotnie niż myślisz. Tam gdzie mięso się ze sobą styka lub dotyka do garnka i nie ma swobodnego dostępu do solanki jest czerwone a tam gdzie jest szare solanka ma swobodny dostęp..Po wędzeniu wszystko wróci do normy.

Peklowanie na sucho a na mokro to dwa różne procesy.

 

 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-877452
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, wróbel75 napisał(a):

Odetnij powierzchniowo z 1cm i zobacz co dzieje się pod spodem.

Nic nie odcinaj.Tyle lat na forum i nie słyszałeś o utlenianiu powierzchniowym. Wstyd mi za Ciebie Wróbelku.😉

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-877454
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, arkadiusz napisał(a):

Nic nie odcinaj.Tyle lat na forum i nie słyszałeś o utlenianiu powierzchniowym. Wstyd mi za Ciebie Wróbelku.😉

 

 

Arkadiusz słyszałem, słyszałem. Ale do dzisiaj jak czegoś nie jestem pewien to ścinam/sprawdzam 1-2mm mięsa (koledze napisałem cm bo jest początkujący i nie miałem czasu tłumaczyć że wystarczy mm).

Lepiej ściąć nawet cm i się uspokoić niż wyrzucić wszystko.

A Ty zapomniałeś jaki byłeś wystraszony przy swoich pierwszych peklowaniach/wędzonkach? 🤨

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-877457
Udostępnij na innych stronach

Też nie jeden raz przykryłem talerzem w identyczny sposób, efekt tego był taki sam jak Twój. Niczego jeszcze nie wyrzuciłem 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-877502
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, wróbel75 napisał(a):

A Ty zapomniałeś jaki byłeś wystraszony przy swoich pierwszych peklowaniach/wędzonkach

No pewnie byłem choć było to dawno i mogę już nie pamiętać, ale pamiętam , że nikt mi nie doradzał żeby to ścinać.😉

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-877526
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Stumm190 napisał(a):

Dziękuje wszystkim za pomoc. jutro odetnę kilka milimetrów mięsa i sprawdzę co jest pod ta sinizną

Po co chłopie😏.Pod siwizną jest różowe mięso.Zostaw to jak jest.Nikt tego nie ścina bo to jest normalny objaw przy mokrym peklowaniu.Po uwędzeniu wszystko będzie ok,

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-877529
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, arkadiusz napisał(a):

ale pamiętam , że nikt mi nie doradzał żeby to ścinać.😉

Eee tam, pewnie zapomniałeś 😁

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-877530
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
5 godzin temu, Stumm190 napisał(a):

Mieliście rację

A co nie wierzyłeś ?😏.My tu w maliny nikogo nie wpuszczamy w przeciwieństwie do You Tube bo opieramy się na sprawdzonej technologii przetwórstwa mięsa a nie na poradach pożal się boże masarzy.

  • Like 3

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-884335
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałeś dodać że opieramy się również na własnych doświadczeniach, popartych przez wielu.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-884436
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.