Stumm190 Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Listopada 2023 Mam pytanie do forumowiczów. Czy kolor mięsa w 5 dniu peklowania jest ok? Pojawiająca się sinizna budzi moje zaniepokojenie. Łączna waga mięsa (szynka, boczek, polędwica schabowa) to 3,72kg. Wykonałem zalewę peklującą z 1,5l wody (przegotowanej i ostudzonej), następnie dodałem 170g peklosoli oraz wywar 50ml z gotowanych 2 liści laurowych i 3 kulek ziela angielskiego, 2 kulki jałowca). Przed peklowaniem wykonałem nastrzyk tą samą solanką w której peklowałem mięso. Mięso cały czas było przykryte bez kontaktu z powietrzem. Po drugim dniu gdy obracałem mięso nie było widać tej sinizny. Zaobserwowałem ja w 5 dniu peklowania. Woda jest przezroczysta bez zamętnienia. Jest lekko czerwona. ale nie jest śliska. Temperatura w lodówce 6-7st. Co może być powodem? Czy powinienem wyrzucić mięso? Druga połowa mięsa którą pekluję na sucho (20g peklosoli oraz 10g zwykłej soli na każdy kilogram) jest piękna czerwona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Listopada 2023 Pewnie pod talerzem było powietrze, obróć talerz czymś dociśnij i będzie w porządku Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-877374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stumm190 Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Listopada 2023 Całkiem możliwe ze pod talerzem znalazło się powietrze. Jednak sinizna na mięsie nie była u góry garnka (bezpośrednio pod talerze) tylko głębiej. Może styczność mięsa z boczną ścianką garnka nie pozwalała na dojście zalewy peklującej w głąb mięsa... Najprawdopodobniej wyrzucę to mięso. Boję się żeby nie otruć rodziny i siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-877404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Listopada 2023 8 minut temu, Stumm190 napisał(a): Najprawdopodobniej wyrzucę to mięso. Boję się żeby nie otruć rodziny i siebie. Odetnij powierzchniowo z 1cm i zobacz co dzieje się pod spodem. Jak jest różowe/czerwone i nie śmierdzi t będzie ok. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-877410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Listopada 2023 30 minut temu, Stumm190 napisał(a): Najprawdopodobniej wyrzucę to mięso Nie rób tego. Zasinienia występują często jako reakcja z powietrzem; również tym, rozpuszczonym w wodzie. Po wedzeniu wszystko zniknie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-877417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Listopada 2023 Uwędzisz i wszystko będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-877426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Listopada 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Stumm190 napisał(a): Może styczność mięsa z boczną ścianką garnka nie pozwalała na dojście zalewy peklującej w głąb mięsa.. Nic nie wyrzucaj. To jest normalny objaw przy peklowaniu tzw. utlenianie powierzchniowe. Jest akurat odwrotnie niż myślisz. Tam gdzie mięso się ze sobą styka lub dotyka do garnka i nie ma swobodnego dostępu do solanki jest czerwone a tam gdzie jest szare solanka ma swobodny dostęp..Po wędzeniu wszystko wróci do normy. Peklowanie na sucho a na mokro to dwa różne procesy. Edytowane 14 Listopada 2023 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-877452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Listopada 2023 (edytowane) 2 godziny temu, wróbel75 napisał(a): Odetnij powierzchniowo z 1cm i zobacz co dzieje się pod spodem. Nic nie odcinaj.Tyle lat na forum i nie słyszałeś o utlenianiu powierzchniowym. Wstyd mi za Ciebie Wróbelku.😉 Edytowane 14 Listopada 2023 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-877454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Listopada 2023 16 minut temu, arkadiusz napisał(a): Nic nie odcinaj.Tyle lat na forum i nie słyszałeś o utlenianiu powierzchniowym. Wstyd mi za Ciebie Wróbelku.😉 Arkadiusz słyszałem, słyszałem. Ale do dzisiaj jak czegoś nie jestem pewien to ścinam/sprawdzam 1-2mm mięsa (koledze napisałem cm bo jest początkujący i nie miałem czasu tłumaczyć że wystarczy mm). Lepiej ściąć nawet cm i się uspokoić niż wyrzucić wszystko. A Ty zapomniałeś jaki byłeś wystraszony przy swoich pierwszych peklowaniach/wędzonkach? 🤨 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-877457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Listopada 2023 Nic nie wycinaj i nie wyrzucaj,to jest normalny objaw ,wszyscy tak mają. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-877496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Listopada 2023 Też nie jeden raz przykryłem talerzem w identyczny sposób, efekt tego był taki sam jak Twój. Niczego jeszcze nie wyrzuciłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-877502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stumm190 Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Listopada 2023 Dziękuje wszystkim za pomoc. jutro odetnę kilka milimetrów mięsa i sprawdzę co jest pod ta sinizną. Oczywiście zrobię zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-877505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Listopada 2023 (edytowane) 4 godziny temu, wróbel75 napisał(a): A Ty zapomniałeś jaki byłeś wystraszony przy swoich pierwszych peklowaniach/wędzonkach No pewnie byłem choć było to dawno i mogę już nie pamiętać, ale pamiętam , że nikt mi nie doradzał żeby to ścinać.😉 Edytowane 14 Listopada 2023 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-877526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Listopada 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Stumm190 napisał(a): Dziękuje wszystkim za pomoc. jutro odetnę kilka milimetrów mięsa i sprawdzę co jest pod ta sinizną Po co chłopie😏.Pod siwizną jest różowe mięso.Zostaw to jak jest.Nikt tego nie ścina bo to jest normalny objaw przy mokrym peklowaniu.Po uwędzeniu wszystko będzie ok, Edytowane 14 Listopada 2023 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-877529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Listopada 2023 11 minut temu, arkadiusz napisał(a): ale pamiętam , że nikt mi nie doradzał żeby to ścinać.😉 Eee tam, pewnie zapomniałeś 😁 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-877530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stumm190 Opublikowano 5 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Grudnia 2023 Dziękuje wszystkim za pomoc i radę. Mieliście rację. po wędzeniu i sparzeniu wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-884243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Grudnia 2023 5 godzin temu, Stumm190 napisał(a): Mieliście rację A co nie wierzyłeś ?😏.My tu w maliny nikogo nie wpuszczamy w przeciwieństwie do You Tube bo opieramy się na sprawdzonej technologii przetwórstwa mięsa a nie na poradach pożal się boże masarzy. 3 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-884335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 6 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Zapomniałeś dodać że opieramy się również na własnych doświadczeniach, popartych przez wielu. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20301-problem-z-peklowaniem-pytanie-do-forumowicz%C3%B3w/#findComment-884436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.