Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałem zrobić szynkę wieprzową z kością wędzoną.Nie wiem jak długo powinienem peklować taka szynkę (bo to przecież kawał miecha z koscią)? i czy proces peklowania taki sam jak normalnej szynki czy może ja naszprycowac przed wrzuceniem do zalewy peklujacej ? Proszę o jakieś sugestie

Pozdrawiam Tomek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 99
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Ja robię tak.Założenia

szynka 10 kg, 5 l wody z kranu , 0,5 kg soli ( 60% peklosoli i 40% soli warzonej). Taką mieszaniną dobrze nastrzykuje szynkę ok. 0.8 l i trzymam w marynacie mim 10 dni. temp. poniżej 8 st. do 3 st. Wędzę 8 godz. Parzę ok6 godz. w tem .75 st i zostawiam w rosole do rana ,aż wystygnie.. Zioła i czosnek daję na oko ok. 4 dni przed wędzeniem.Po parzeniu obwędzam ok. 2 godz. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1141

www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/#findComment-48394
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Np.

Szynka

 

Warto korzystać z opcji szukaj ;)

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/#findComment-48396
Udostępnij na innych stronach

Osobiści odradzam surową wodę z kranu. albo kupna wodę do picia lub ewentualnie wodę z kranu ale przygotowana i ostudzoną.

Co do peklosolanki / solanki

Przyjmuje się na każdy1kg mięsa 400 ml wody + 40 g peklosoli + ewentualne inne przyprwy wg własnego uznania

Jezeli ilość peklosolanki nie starczy do zakrycia miesa dodaje się solankę o tych samych parametrach czyli 400 ml wody + 40 g soli kamiennej.

jednak powinno sie dazyć do takiego naczynia, lub stosowania wypelniaczy aby peklowanie odbywalo się w samej peklosolance.

Reszta +/- OK, poza parzeniem przyjmuje się 50 min na każdy 1 kg szynki, ale to wtedy gdyby była okrągła, zazwyczaj jest spłaszczona i należe wbić termometr tak aby jego końcowka była mniej więcej w środku geometrycznym bryły szynki. I po osiągnieciu tej temperatury natychmiast się wyciąga i schładza!

Co do nastrzyków, nalezy glównie wstrzykiwać w okolice kości, bo tam własnie zaczyna się proces gnicia mięsa.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/#findComment-48397
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o szynkę z kością, to przede wszystkim trzeba już miec troche "pracy w temacie" za sobą, bo trudny obiekt. Trzeba szczególną uwagę zwrócić, aby solanka dotarła do samej kości, a to bez nastrzyku się nie uda, bo zanim peklosól zadziała przy zwykłym "moczeniu" to kość będzie żyła swoim życiem i może być specyficzny zapach ( lekki i tak zawsze będzie ). Później trzeba umieć się bawić wędzarnią, aby odpowiednio osuszyć i przewędzić, aby aromat totarł do najgłębszego miejsca, a powierzchnię nie przesycić za bardzo.

Ja najbardziej lubię surową wędzoną i jak już mam w swoich łapkach, to dzielę taką na pół i drugą połowę do kotła, na parzoną, razem z włoszczyzną, odrobiną suszonych grzybów.

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/#findComment-48408
Udostępnij na innych stronach

majchal ! Wierz mi miałam wyrzuty sumienia , jak widziałam ile pracy trzeba włożyć w zrobienie takiego "tortu". Ale pedro poradził sobie doskonale :grin: . Zresztą opisał swoje poczynania od a do z w linku podanym wyżej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/#findComment-48415
Udostępnij na innych stronach

majchal ! Wierz mi miałam wyrzuty sumienia , jak widziałam ile pracy trzeba włożyć w zrobienie takiego "tortu". Ale pedro poradził sobie doskonale :grin: . Zresztą opisał swoje poczynania od a do z w linku podanym wyżej.

Wierzę, bo nigdy nie miałem tyle samozaparcia, ażeby zrobić od początku do końca samemu i zawsze idę na sępa i podczepiam się "konia pociągowego"

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/#findComment-48421
Udostępnij na innych stronach

Gabi a jak to było podawane na stole na ciepło czy zimno??

I tak i tak . Na zimno :plaster szynki , bułeczka i swojska ćwikła z chrzanem ( zamiast tradycyjnego ciastka) :lol: .Na ciepło: pokrojona w grubsze plastry , podana z kapustą po "wiślańsku".
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/#findComment-48426
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj nabyliśmy szynkę z kością (taka jak zastała użyta do zrobienia tortu Gabi :grin: waga szynki 10,250kg).

Na razie leży w lodówie bo ja muszę kupić jakieś stosowne naczynie do peklowania.Niestety w nic na pewno nie wejdzie-wszystko za małe :mellow: ).

Na pewno będę prosiła o rady a także dokumentowała kolejne etapy. :tongue: :lol:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/#findComment-48437
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj nabyliśmy szynkę z kością (taka jak zastała użyta do zrobienia tortu Gabi :grin: waga szynki 10,250kg).

Na razie leży w lodówie bo ja muszę kupić jakieś stosowne naczynie do peklowania.Niestety w nic na pewno nie wejdzie-wszystko za małe :mellow: ).

Na pewno będę prosiła o rady a także dokumentowała kolejne etapy. :tongue: :lol:

Poszukaj hurtowni zaopatrzenia rzeźni i masarni. Tam mają beczki tego typu: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b889c7364aff6957.html Taką beczkę wycyganisz za 20 zł, a przy twoim osobistym uroku mogą Ci ją dać w prezencie. Potem umyj kilka razy roztworem kwasku cytrynowego z wodą. To tak odemnie.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/#findComment-48439
Udostępnij na innych stronach

Małgoś, możesz także kupić w sklepie z art. masarskimi taki duzy pojemnik prostokątny (kupiliśmy na ostatni zlot - jest na zdjęciach). Koszt ok. 40 zł, a na pewno Ci sie przyda choćby do mieszania farszu lub innego peklowania. Do tego pokrywka za (o ile pamietam) 25 zł.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/#findComment-48448
Udostępnij na innych stronach

Podobne pojemniki z atestem widziałem w Polsce w Castoramie, cena koło 35 zł, nie pamiętam

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/#findComment-48459
Udostępnij na innych stronach

Małgoś, Moja propozycja jest trochę inna, otóż, dopasuj szynkę do garnka jeśli takowy posiadasz. Szynkę wcześniej nastrzykniętą wkładasz go garnka, zalewasz solanką a wystająca nogę i część golonki porządnie, mocno nacierasz solą lub peklosolą.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/#findComment-48460
Udostępnij na innych stronach

Chociaż gdybym chciał tylko raz zapeklować szynkę i nie chciał bym inwestować w beczkę to nadal istnieje możliwość peklowania w worku foliowym, wiem że ta metoda na tym forum jest niemile widziana, ale działa, sam tak robiłem i robie daslej i żyje. Nigdy nie stwierdziłem niczego niepokojącego, ani nikt kto spożywał w ten sposób zapeklowane mięso.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/#findComment-48461
Udostępnij na innych stronach

Chociaż gdybym chciał tylko raz zapeklować szynkę i nie chciał bym inwestować w beczkę to nadal istnieje możliwość peklowania w worku foliowym,

Można i tak. Tylko należy uważać by nie przekuć worka. Pomysł jest wart rozważenia przez Małgoś.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/#findComment-48465
Udostępnij na innych stronach

Pomysł jest wart rozważenia przez Małgoś.

Ale Ci się teraz dostanie od Abratka o wymianie gazowej itd .... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

 

Tu masz taką operacje w akcji http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1538 :lol:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/#findComment-48468
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Coś takiego by się przydało. :grin:

Właśnie u nas w sklepie przy masarni sprzedają takie beczki po 30zł

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/#findComment-48474
Udostępnij na innych stronach

Zawsze można ciachnąć za kolankiem, albo za golonka i zostanie tzw. gitara, a wtedy już nie trzeba wielkiego gara.

Poza tym dość ciekawą alternatywą na szybko jest pojemnik fermentacyjny, taki do fermentacji wina ( moszczu ) kupić można w pierwszym lepszym markecie typu Praktiker, Leroy, czy Castorama. Ma przykrycie, a że pogoda jest odpowiednia, to można trzymać na balkonie, jak ja

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/#findComment-48475
Udostępnij na innych stronach

A ja się okazuje już mam!!!

Kiedyś do wora karmy 14 kg Royal Canin dla mojego ON-ka dostałam raz wielką puchę metalową a drugi raz plastikową (obie z deklami).Obie mają atest na kontakt z żarełkiem ,ale użyję plastikowej.. :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/#findComment-48485
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

.Obie mają atest na kontakt z żarełkiem

 

Ale tylko z żarełkiem do pieska :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/#findComment-48488
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.