andrzej k Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Witam DZIADKU . Jaka ładna brązowa , ale bałeś się jednak że się sznurek przepali i powiesiłeś na haczyku :smile: Masz rację szkoda jak by miała wpaść w popiół . Pozdrawiam gorąco . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-49720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Szynka była wędzona 10godz w różnych temperaturach od 40do chwilowo nawet 85 st C ostatnie 4 godz bez nadzoru w temp ok 40st . taka partyzantka z braku czasu. Dzisiaj parzenie parzy się w temp 82 st C już prawie 3godz a temp wewnątrz 31st C. Bardzo przydatny minutnik kupiony w Lidlu . z funkcją zegara ,stopera i nastawiania czasu . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-49806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paulina Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Pomocy!!! Mój tata przesolił szynkę. Zmieniając wodę (przed wędzeniem) dodawał soli.Po uwędzeniu okazało się że jest za słona co robić??? Cytuj Paulina Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-49808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Jak tylko przed wędzeniem, to pół biedy. Umyj ją pod bieżącą wodą, pozwól by trochę odciekła i parz. Podczas parzenia zmień kilka razy wodę. Będą Ci potrzebne dwa garnki z woda o tej samej temperaturze. Powinno być ok.I pamietaj o przysłowiu: "Gdzie kucharek sześć, tam....."Powodzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-49809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Mój tata przesolił szynkę. Zmieniając wodę (przed wędzeniem) dodawał soli.Po uwędzeniu okazało się że jest za słona co robić??? Czy była już parzona? Jeśli tak, to poczekać, aż wystygnie i dopiero ocenić smak. Gdyby okazała się za słona to: cienko kroić na kanapki lub włożyć do wody jeszcze raz i parzyć w niej o temp. do 75 C, przez czas większy od parzenia pierwszego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-49810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 20 Grudnia 2008 I rada na przyszłość. Jeśli coś się stanie podczas produkcji i potrzebne jest szybkie działanie, masz na górze strony forum taką fajna karetkę. Jest to "erka" naszego zadymiarskiego pogotowia. Sa podane numery - radzę wybrać numer naszego Gł. Technologa (Bagno) i po usłyszeniu zgłoszenia abonenta, wyłuszczyć swój problem. Problem zostanie rozwiązany od ręki.Zapewniam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-49811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Merytoryczne rady zostały już udzielone więc ja pokuszę się o jeszcze jedną - trochę żartobliwą, ale nie do końca - jeśli jesteś pełnoletnia : KUP trochę piwa :lol: - powinno pomóc - wspaniale redukuje słoność . P.S. Też trochę przesoliłem swoje wyroby - ale nie martwię się i tak są o niebo lepsze od kupnych :lol: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-49812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 20 Grudnia 2008 I pamietaj o przysłowiu: "Gdzie kucharek sześć, tam....." ...tylko jedną pieść!!! :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-49813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Myślę że wyjściem będzie - smarować chleb duża ilością masła a plasterki kroić na 1 mm. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-49827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paulina Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Bardzo serdecznie dziekuję za wszystkie rady mam nadzieję że się uda odsolić wyroby na święta. A tak piwo wskazane do mocno osolonych "przystawek". I zgadzam się że swoje wyroby to po prostu niebo w gębie. Jeszcze raz dziekuję Cytuj Paulina Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-49868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 21 Grudnia 2008 Jest nareszcie gotowa można jeść .Babcia twierdzi że jest smaczna ,krucha no i co najważniejsze na słoność akurat . A jej smaczek to taki że każdą zupę dosalam na talerzu bez próbowania . Wygląda jak z komina nie były stosowane żadne środki do nadania koloru. . Parzona była standartowo, przez 6godz 57 min. w torbie z lnu by można było robić swobodne manewry w garnku i później łatwo wyjąć. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-49884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 21 Grudnia 2008 DZIADKU jesli smakuje tak jak wygląda to dam sie za nia pokroić Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-49905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 21 Grudnia 2008 Sliczny wyrob az mi zal ze to nie lezy w mojej kuchni Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-49924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zico - wystąpił problem . Ty dasz się pokroić za tą szynkę, Babcia też . Kalkując szynka zostanie ale stracimy kolegę foromuwicza ,a ja Babcię . Zapraszam na konsumcję może jakoś się pogodzicie . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-49926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Szynka wczoraj wędzona : a teraz się parzy: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-50026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Nie wieziesz jej czasem do syna? :wink: :wink: :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-50034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zico - wystąpił problem . Ty dasz się pokroić za tą szynkę, Babcia też . Kalkując szynka zostanie ale stracimy kolegę foromuwicza ,a ja Babcię . Zapraszam na konsumcję może jakoś się pogodzicie . PozdrawiamDzięki bardzo za zaproszenie jesli kiedyś będe w okolicy nie omieszkam zastukac do twych drzwi jako zgłodniały wędrowiec:) Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-50037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Szynka wczoraj wędzona : za tą też dam się pokroić Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-50038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Podkusiliście mnie i kupiłem dzisiaj szynkę z golonką po 8.50 zł nastrzyknięta i już w solance się pekluje w wiaderku. Szynka ważyła 9,150 kg po obróbce myślę że 8.50 kg. Solanki potrzeba było 9 L, oczywiście wymierzyłem wodę zalewając ją ,wyjąłem z niej szynkę i zrobiłem solankę z przyprawami . na 9 l wsypałem 85 dkg mieszanki peklującej- peklosól , dodałem listek, pieprz i ziele ang. wszystko to zaparzone oraz główkę czosnku cukier 1,5 % do solanki i magi .Do nastrzyku zużyłem 2 L tej solanki tak że zrobiła się okrąglutka. Załączam fotorelację .Dziadku ! nie podałeś czasu peklowania :sad: .... chyba, że przegapiłem :???: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-65467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Z postów wynika że 11XII nastrzyknięta obficie i zapeklowana. 18XII wyjęta z solanki i przez noc poddana ociekaniu na wisząco. 19 XII wędzona. Teraz wszystko jasne tylko trzeba policzyć . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-65469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Z całym szacunkiem Dziadkuale post wraz ze zdjęciami przedstawiającymi przygotowanie mięsa mógł być napisany równie dobrze tydzień po wykonaniu powyższych czynności :wink: ale i tak wszystko jasne :grin: pozdrawiam Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-65487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Inaczej nie było. zdjęcia robione w te same dni i i od razu wysyłane. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-65520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Tak tylko konsultowałem sobie proporcje do peklowania :wink: ponieważ popełniam szynkę z kością na otwarcie sezonu żeglarskiego :grin: , a nie chciałbym jakiegoś trefnego POPiSa dokonać :blush:P.S.Z Tomusiem wykonaliśmy kilka takich szynek, ale różnie wychodziły.Dążę do powtarzalności , więc teraz wszystko zapisuję . :wink: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-65527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 5 Maja 2009 Witam ! Sukces w pełni tego słowa znaczeniu :grin: wyszła super smaczna :grin: miała ok 7 kg wagi ( wystarczy trzymać się wskazówek na forum a sukces pewny ) - dzięki kol. Andrzejowi "Bagno" za wskazówki i trzymanie kciuków :wink: żeglarze wchłonęli szynę , a ja zostałem " bohaterem imprezy " :rolleyes: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-67206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 5 Maja 2009 żeglarze wchłonęli szynę , a ja zostałem " bohaterem imprezy " :rolleyes: To nie musiałeś zmywać pokładu :rolleyes: No, no Fentelku z taką szyneczką na morzu to i do portu nie trzeba zabijać :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-67209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.