Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

DZIADKU . Jaka ładna brązowa , ale bałeś się jednak że się sznurek przepali i powiesiłeś na haczyku :smile: Masz rację szkoda jak by miała wpaść w popiół .

 

 

Pozdrawiam gorąco .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-49720
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 99
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Szynka była wędzona 10godz w różnych temperaturach od 40do chwilowo nawet 85 st C ostatnie 4 godz bez nadzoru w temp ok 40st . taka partyzantka z braku czasu. Dzisiaj parzenie parzy się w temp 82 st C już prawie 3godz a temp wewnątrz 31st C. Bardzo przydatny minutnik kupiony w Lidlu . z funkcją zegara ,stopera i nastawiania czasu . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-49806
Udostępnij na innych stronach

Jak tylko przed wędzeniem, to pół biedy. Umyj ją pod bieżącą wodą, pozwól by trochę odciekła i parz. Podczas parzenia zmień kilka razy wodę. Będą Ci potrzebne dwa garnki z woda o tej samej temperaturze. Powinno być ok.

I pamietaj o przysłowiu: "Gdzie kucharek sześć, tam....."

Powodzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-49809
Udostępnij na innych stronach

Mój tata przesolił szynkę. Zmieniając wodę (przed wędzeniem) dodawał soli.Po uwędzeniu okazało się że jest za słona co robić???

Czy była już parzona? Jeśli tak, to poczekać, aż wystygnie i dopiero ocenić smak. Gdyby okazała się za słona to: cienko kroić na kanapki lub włożyć do wody jeszcze raz i parzyć w niej o temp. do 75 C, przez czas większy od parzenia pierwszego.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-49810
Udostępnij na innych stronach

I rada na przyszłość. Jeśli coś się stanie podczas produkcji i potrzebne jest szybkie działanie, masz na górze strony forum taką fajna karetkę. Jest to "erka" naszego zadymiarskiego pogotowia. Sa podane numery - radzę wybrać numer naszego Gł. Technologa (Bagno) i po usłyszeniu zgłoszenia abonenta, wyłuszczyć swój problem. Problem zostanie rozwiązany od ręki.

Zapewniam.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-49811
Udostępnij na innych stronach

Merytoryczne rady zostały już udzielone więc ja pokuszę się o jeszcze jedną - trochę żartobliwą, ale nie do końca - jeśli jesteś pełnoletnia :

 

KUP trochę piwa :lol: - powinno pomóc - wspaniale redukuje słoność .

 

P.S. Też trochę przesoliłem swoje wyroby - ale nie martwię się i tak są o niebo lepsze od kupnych :lol: .

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-49812
Udostępnij na innych stronach

Myślę że wyjściem będzie - smarować chleb duża ilością masła a plasterki kroić na 1 mm. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-49827
Udostępnij na innych stronach

Bardzo serdecznie dziekuję za wszystkie rady mam nadzieję że się uda odsolić wyroby na święta. A tak piwo wskazane do mocno osolonych "przystawek".

I zgadzam się że swoje wyroby to po prostu niebo w gębie. Jeszcze raz dziekuję :)

Paulina
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-49868
Udostępnij na innych stronach

Jest nareszcie gotowa można jeść .Babcia twierdzi że jest smaczna ,krucha no i co najważniejsze na słoność akurat . A jej smaczek to taki że każdą zupę dosalam na talerzu bez próbowania . Wygląda jak z komina nie były stosowane żadne środki do nadania koloru. . Parzona była standartowo, przez 6godz 57 min. w torbie z lnu by można było robić swobodne manewry w garnku i później łatwo wyjąć. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-49884
Udostępnij na innych stronach

Zico - wystąpił problem . Ty dasz się pokroić za tą szynkę, Babcia też . Kalkując szynka zostanie ale stracimy kolegę foromuwicza ,a ja Babcię . Zapraszam na konsumcję może jakoś się pogodzicie . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-49926
Udostępnij na innych stronach

Zico - wystąpił problem . Ty dasz się pokroić za tą szynkę, Babcia też . Kalkując szynka zostanie ale stracimy kolegę foromuwicza ,a ja Babcię . Zapraszam na konsumcję może jakoś się pogodzicie . Pozdrawiam

Dzięki bardzo za zaproszenie jesli kiedyś będe w okolicy nie omieszkam zastukac do twych drzwi jako zgłodniały wędrowiec:)

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-50037
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Podkusiliście mnie i kupiłem dzisiaj szynkę z golonką po 8.50 zł nastrzyknięta i już w solance się pekluje w wiaderku.

Szynka ważyła 9,150 kg po obróbce myślę że 8.50 kg. Solanki potrzeba było 9 L, oczywiście wymierzyłem wodę zalewając ją ,wyjąłem z niej szynkę i zrobiłem solankę z przyprawami .

na 9 l wsypałem 85 dkg mieszanki peklującej- peklosól , dodałem listek, pieprz i ziele ang. wszystko to zaparzone oraz główkę czosnku cukier 1,5 % do solanki i magi .Do nastrzyku zużyłem 2 L tej solanki tak że zrobiła się okrąglutka. Załączam fotorelację .

Dziadku !

nie podałeś czasu peklowania :sad: .... chyba, że przegapiłem :???:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-65467
Udostępnij na innych stronach

Z postów wynika że 11XII nastrzyknięta obficie i zapeklowana. 18XII wyjęta z solanki i przez noc poddana ociekaniu na wisząco. 19 XII wędzona. Teraz wszystko jasne tylko trzeba policzyć . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-65469
Udostępnij na innych stronach

Z całym szacunkiem Dziadku

ale post wraz ze zdjęciami przedstawiającymi przygotowanie mięsa mógł być napisany równie dobrze tydzień po wykonaniu powyższych czynności :wink:

ale i tak wszystko jasne :grin:

pozdrawiam

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-65487
Udostępnij na innych stronach

Inaczej nie było. zdjęcia robione w te same dni i i od razu wysyłane. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-65520
Udostępnij na innych stronach

Tak tylko konsultowałem sobie proporcje do peklowania :wink:

ponieważ popełniam szynkę z kością na otwarcie sezonu żeglarskiego :grin: , a nie chciałbym jakiegoś trefnego POPiSa dokonać :blush:

P.S.

Z Tomusiem wykonaliśmy kilka takich szynek, ale różnie wychodziły.

Dążę do powtarzalności , więc teraz wszystko zapisuję . :wink:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-65527
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam !

Sukces w pełni tego słowa znaczeniu :grin:

wyszła super smaczna :grin:

miała ok 7 kg wagi

( wystarczy trzymać się wskazówek na forum a sukces pewny )

- dzięki kol. Andrzejowi "Bagno" za wskazówki i trzymanie kciuków :wink:

żeglarze wchłonęli szynę , a ja zostałem " bohaterem imprezy " :rolleyes:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-67206
Udostępnij na innych stronach

żeglarze wchłonęli szynę , a ja zostałem " bohaterem imprezy " :rolleyes:

To nie musiałeś zmywać pokładu :rolleyes: :cool:

No, no Fentelku z taką szyneczką na morzu to i do portu nie trzeba zabijać :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/3/#findComment-67209
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.