szam1953 Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 1 Maja 2012 No i dobrze, pod warunkiem, że wiesz jak izolacja termiczna lodówki zareaguje na temp. 90-120 stopni C. Nie wiem z czego jest zrobiona i nie mam pewności co tam może się wydzielać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/13/#findComment-216079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 1 Maja 2012 Tez panowie jestem na etapie budowy takiej DG Roberta już w domu Regulator ten z linku http://www.pamel.biz/sklep4/product_info.php?cPath=33&products_id=53 tez już w domu I taka grzałka z linku http://allegro.pl/grzalka-kuchenki-piekarnika-gorna-amica-2000-900-w-i2309862469.html też już w domu Do tego będzie komora drewniana z desek obiciowych (świerk wysuszony) ocieplona wata 5cm i od zewnętrznej strony również takie deski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/13/#findComment-216081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 2 Maja 2012 Szam1953Lodówka wypełniona pianką, na szybko w necie znalazłem takie parametry:pianki poliuretanowej zawiera się w przedziale 0,020 - 0,028 W/(m·K).1.Ochrona przed mrozem i upałem w zakresie od -60 °C do +130 °C.2.odporna na wysokie i niskie temperatury (od -50°C do +110°C)Jako regulator http://allegro.pl/regulator-temperatury-czujnik-termostat-sterownik-i2306024721.htmlgrzałka http://allegro.pl/grzalka-termoobiegu-piekarnika-wrozamet-2000w-i2288529352.htmllodówka http://www.ceneo.pl/7608a dalej to trochę pracy w wolnych chwilach (zamiana drzwi z dolnych na górne)Mam nadzieje, że się uda :question: [ Dodano: Sro 02 Maj, 2012 21:11 ]Zapomniałem dodać jeszcze tylko wyciąć plastik i ułożyć boazerię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/13/#findComment-216210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 2 Maja 2012 1.Ochrona przed mrozem i upałem w zakresie od -60 °C do +130 °C. 2.odporna na wysokie i niskie temperatury (od -50°C do +110°C)bardzo ciekawe... - szczególnie że "drugie" wyklucza "pierwsze".... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/13/#findComment-216211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szam1953 Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 2 Maja 2012 Wygląda to bdb. Zastanów się jeszcze nad uszczelką drzwiową, ktoś na forum polecał taką od "atmosa". Niestety nie wiem w jakim dziale i poście. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, żeby żaden "syf" nie ulatniał się pod wpływem temperatury. Idea wg. mnie przednia, jeżeli zachowasz ten warunek "syfu". W konsekwencji otrzymasz takiego lepszego - z powodu izolacji, bradleya. Zalecam ostrożność w użytkowaniu z powodu potencjalnego ryzyka zapalenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/13/#findComment-216212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 2 Maja 2012 abratekTo są warunki specyfikacji technicznej z dwóch różnych źródeł wiec tak naprawdę nie wiem jak to będzieszam 1953Właśnie sam się martwię jak to będzie z tymi uszczelkami, czy wytrzymają zaraz będę szukał na necie Twoją propozycje. :sad: [ Dodano: Sro 02 Maj, 2012 22:17 ]D..a nic nie znalazłem na temat uszczelek :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/13/#findComment-216214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szam1953 Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 2 Maja 2012 Gdzieś jest, 2 razy ją widziałem w opisie ze zdjęciami. Jestem też nowicjuszem na forum, nie orientuję się pewnie. Jak znajdę podeślę link. P.s. To: http://www.borniak.pl/ , nie jest to zo znalazłem kiedyś na forum, ale chyba powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/13/#findComment-216217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 2 Maja 2012 Po usunięciu plastikow od środka i wylozeniu drewnem szczelnie będzie super komora z izolacja i funkcjonalnoscia o jakiej Borniaki moga pomarzyć Ps Będzie lepiej niż dobrze lodówki przerobione z głowa są the beast;)Pierwsze uszczelnienie zapewnia oblozenie od środka drewnem drugie definitywne magnesy lodówki kto I kiedy "jedzie" 120 st C ? ... i po co ? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/13/#findComment-216221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szam1953 Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 2 Maja 2012 Nikt nie jedzie do temp. 120 stopni, ale bezwładność układu grzewczego i nierównomierność rozkładu temperatur w komorze, może spowodować że lokalnie lub w krótkim okresie czasu temp. taka może wystąpić, i to w szczególności gdy jest tylko jeden czujnik temperatury, a do tego jeszcze, jest zasłonięty np. przez pęta kiełbas lub wędzonek. Zaobserwowałem to zjawisko w cyfrowym bradleyu - wskazania na cyfrowym wyświetlaczu potrafią różnić się nawet o 20 stopni w stosunku do wskazań sondy zapuszczonej przez otwór wylotowy dymu. Stąd mój wniosek o odporność na temp. min 120-130 stopni i roztropność przy przy rozmieszczaniu grzałki i deflektora, szczególnie gdy wnętrze z drewna. Poniżej deflektora temp. może sięgać (jak szacuję, nie mierzyłem) nawet 200 stopni C podczas gdy umieszczony na ścianie, w środku komory czujnik, wskazywać może jedynie 90 stopni potrzebne do pieczenia. Tym większe to ma znaczenie, im większa jest moc grzałki. P.s. Dodam że sonda umieszczona była w środku geometrycznym komory miedzy pętami kiełbas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/13/#findComment-216242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 3 Maja 2012 OK Pomalutku, po troszeczkuJak będę miał już wszystko i trochę wolnego czasu ( z tym bywa gorzej) postaram się założyć nowy post i dokumentować swoje poczynania. Wiec czekam na DG od Rogera aby rozplanować dalsze czynności.Prawdopodobnie jeszcze zmienię grzałkę na inny kształt ale to jeszcze zobaczę. Pozdrawiam i dziękuje za cenne rady :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/13/#findComment-216320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szam1953 Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 3 Maja 2012 W bradleyu jest grzałka 500W, w tym większym można wędzić nawet do 14 kg kiełbas na drążkach. Moc grzałki jest wystarczająca. Wg. producenta można piec nawet w temp. 160 stopni C. W tej sytuacji wędzenie i podpiekanie nawet zimą przy - 20 stopni wydaje mi się gwarantowane. Izolacja jest niezbyt gruba, tak ok. 1 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/13/#findComment-216342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 4 Maja 2012 W bradleyu jest grzałka 500W, w tym większym można wędzić nawet do 14 kg kiełbas na drążkach. Moc grzałki jest wystarczająca. Wg. producenta można piec nawet w temp. 160 stopni C.Mam taką większą i 14 kg wsadu nie da rady uwędzić. Wsadzi może i tak :wink: Z pieczeniem przy pełnym wsadzie to też zapomnij. Moja max osiąga z wkładem 80-90 stopni na wyświetlaczu. a 160 :rolleyes: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/13/#findComment-216377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szam1953 Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 4 Maja 2012 Ostatnio na 3 rzędach drążków wędziłem 8 kg, miejsca było jeszcze na ok 6 kg. Z możliwością uwędzenia i upieczenia 14 kg poddaję się, nie próbowałem :blush: Doświadczenia moje sięgają 3 wędzeń. Niestety ciągle mam problem z tzw. twardą osłonką.W smaku wszystko ok. ale ta osłonka po wystudzeniu, a szczególnie podeschnięciu kiełbasy jest jak pancerz, o oderwaniu tego pancerza nie ma mowy, trzeba konsumować razem z pancerzem. Nie jest to przyjemne, ... takie rozgryzanie suchej, grubej skóry jakby. Dotychczas robiłem tylko kiełbasę swojską wg. przepisu Kol. Szczepana. Dopóki nie opanuję osłonki - pancerza nie odważę się na nic więcej. Wędziłem zgodnie z przepisem 4h ciepłym dymem o temp 50-60 stopni, potem parzenie lub pieczenie. Zresztą dopiero po ok. 4h wędzenia cała powierzchnia kiełbas miała pożądany kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/13/#findComment-216385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szam1953 Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 4 Maja 2012 Na forum ktoś określił to "twardym jelitem", no ale ten Kol. wędził aż 8-10 godz, moje wędzenie zgodnie z recepturą - 4h ciepłym dymem. Nie potrafię znaleźć tego wątku, ale pamiętam, że większość uznała za zbyt długi czas wędzenia, mój czas jak wyżej napisałem. Proszę o rady, wędzenie w bradleyu oczywiście, dlatego tutaj zamieściłem wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/13/#findComment-216388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 4 Maja 2012 Ile osadzałeś i ile osuszałeś czasowo kiełbasę ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/13/#findComment-216403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szam1953 Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 4 Maja 2012 Osadzanie połączone z osuszaniem 6-7 godz z wentylatorem w temp. pokojowej ok 20 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/13/#findComment-216406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 5 Maja 2012 Osadzanie połączone z osuszaniem 6-7 godz z wentylatorem w temp. pokojowej ok 20 stopni. Wydaje mi się, że tu jest problem. Osadzanie połączone z osuszaniem... Spróbuj osadzać 2-3 h, w temp. pokojowej, a suszyć w wędzarni około 30-40 minut. A potem dym. Ja nie znam tej wędzarni, ani składu "swojskiej Szczepana", ale 4 h do uzyskania koloru, to trochę długo. Popatrz jeszcze tu : http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasy . Pozdrawiam. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/13/#findComment-216476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 5 Maja 2012 4 h do uzyskania koloru, to trochę długo.Myślę że bradley jest przeładowany. Dlatego kiepsko łapie kolor. szam1953, Daj foto takie załadunku. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/13/#findComment-216490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fishtrace Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 3 Lipca 2013 Witam i od razu przepraszam za odkopywanie tematu, ale posiadam bradley-a od ponad dwoch lat i chcialem sie podzielic swoimi uwagami na temat tej grilo-wedzarki. Zanim dokonalem zakupu zastanawialem sie rowniez nad borniakiem, ale na szczescie (choc nie do konca)zdecydowalem sie na bradley-a. Bradley ma moim zdaniem lepiej wyizolowana komore wedzarnicza i latwiej oraz szybciej osiaga sie wyzsze temperatury a co za tym idzie latwiej ta temp. utrzymac.Prostota obslugi, gotowosc do wedzenia w 5-10 min. i mobilnosc to glowne zalety tej wedzarki.Niestety 6 miesiecy po zakupie spalila sie grzalka komory wedzarniczej, koszt nowej nie wielki bo 16 zlotych plus przesylka. Po okolo poltora roku padl suwak regulacji temperatury w komorze i nie dziala do tej pory, po przemysleniu sprawy zamowilem termostat elektroniczny ktory niebawem zamontuje.Ale to sa szczegoly, najwieksza wada bradley-a sa wklady trocinowe a dokladniej ich cena.Za 120 szt. musze zaplacic z przesylka okolo 50 euro, nie wiem jak dla was ale dla mnie to gruba przesada i wychodzilo mi 150 euro na rok za same wklady (czesto wedze ryby). Dlatego kupilem DG borniaka, zamontowalem do komory bradley-a i jak na razie to wedzenie sprawia mi czysta przyjemnosc. Na koniec moge powiedziec ze nie zaluje tego zkupu. Jezeli ktos mnie zapyta to odpowiem: "Tak kupuj" bo wiem ze sie nie zawiedzie na tym sprzecie.Czasami griluje w bradley-u zeberka w 140C plus dym i powiem wam ze wychodza zaj...efajne. Pozniej wstawie zdjecia.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/13/#findComment-291017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 3 Lipca 2013 fishtrace, Tak ale od razu trzeba kupić generator borniaka. Samego bradleya bez ich generatora nie kupisz. Też tak kiedyś zrobiłem i jest lepiej, chociaż od dawna nie używam. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/13/#findComment-291018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 3 Lipca 2013 Gdzieś na forum (chyba) widziałem patent jak samemu zrobić sobie wkłady do Bradleya. Koszt wykonania znikomy a oszczędność w porównaniu z ceną oryginałów gigantyczna. Nie lepiej było Ci pójść tą droga niż dokupować DG Borniaka który to w mojej opinii raczej do bani jest? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/13/#findComment-291019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 3 Lipca 2013 Gdzieś na forum (chyba) widziałem patent jak samemu zrobić sobie wkłady do Bradleyamusiałbyś mieć dostęp do wysokociśnieniowej prasy (chyba że pojedynczo w imadle natomiast owszem kiedyś był taki temat aby ciąć na plasterki wytoczone z drewna wałki .... jednak uzycie takich krążków wymagało przeprogramowania układu podającego - inne czasy żarzenia Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/13/#findComment-291022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 3 Lipca 2013 No własnie że nie. Był podany patent jak zrobić sobie formę i potem w niej prasować zrębki. I chyba nie było to za pomocą jakiejś mega prasy tylko bardziej przystępnie. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/13/#findComment-291023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 3 Lipca 2013 I chyba nie było to za pomocą jakiejś mega prasy tylko bardziej przystępnie.być może coś przeoczyłem :tongue: jak wspomniałem można pojedynczo robić w imadle, uprzednio wykonując/zamawiając sobie odpowiednią formę.... inaczej bez spoiwa nie sprasujesz "na sucho" drobnych wiórków tak aby się nie rozpadły Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/13/#findComment-291032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 3 Lipca 2013 inaczej bez spoiwa nie sprasujesz "na sucho" drobnych wiórków tak aby się nie rozpadły Sprasujesz, sprasujesz Za "spoiwo" robi temperatura. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/13/#findComment-291034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.