SZCZEPAN Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Listopada 2006 do czegoco uzupełniamy? Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-5222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 17 Listopada 2006 Tylko kasze zalewamy rosołem Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-5223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 17 Listopada 2006 SZCZEPAN - nie rozumiem pytania , a w czym gotujesz kaszę? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-5224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 17 Listopada 2006 Ok abratek; Ja kaszę zalewam rosołem i paruje ją Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-5226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 17 Listopada 2006 no to osso chodzzzi? :???: czyba ze miałeś na myśli to niefortunne zdanie Jurka ...czy odnośniki przyprawowe odnoszą się do końcowego wyrobu/kasza wymieszana już z podrobami i rosołem oraz krwią?/. - niefortunne bo nie sądzę aby po ugotowaniu kaszy dolewał rosołu :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-5227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 17 Listopada 2006 no ja tak pomyślałem Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-5228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 17 Listopada 2006 abratek nie powinno się pisać dodawanie rosołu tylko zalewać kasze rosołem,bo można to rozumieć na różne sposoby. Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-5229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 17 Listopada 2006 W przepisie "stoi tak napisane" :wink: :Kaszę jęczmienną gotuje się do stanu półmiękkiego biorąc 20-22 litry rosołu lub wody, a kaszę gryczaną - 18-20 l. rosołu lub wody na 10 kg kaszy. My mieliśmy na początku 2 kg kaszy więc odpowiednio bierzemy: ok. 4 - 4,4 l. rosołu do kaszy jęczmiennej i ok. 3,6 - 4 l. jeśli chodzi o kasze gryczaną. kaszę wsypujemy do wrzątku i stale mieszając gotujemy przez ok 1/2 godz. Ugotowaną kaszę pozostawiamy na 1/2-1 godz. pod przykryciem. Pozdrowionka Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-5230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 17 Listopada 2006 specjalnie pociągnąłem tę dyskusję aby ktoś "nowy" czytając ten temat wiedział o co chodzi - Jurek napisał to "dość nieprecyzyjnie" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-5231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 18 Listopada 2006 Witam serdecznie .....widzę że temat cieszy się dużą popularnością tzn.że lubimy kaszaneczkę.To moje niefortunne zdanie winno brzmieć "czy odnośniki przyprawowe odnoszą się do końcowego wyrobu /kasza ugotowana w rosole i wymieszana z podrobami,mięsem,orazkrwią/".Ale dyskusja jest ciekawa i napewno niejednego sprowokuje do zrobienia kaszanki.pozdrawiam serdecznie jurek :wink: Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-5246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 18 Listopada 2006 ....a swoją drogą o tej podsmażanej cebuli mogliście mi wspomnieć wcześniej.następnym razem napewno tak zrobię . jurek Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-5247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 18 Listopada 2006 Kiedyś zrobiłem kaszankę dodając zamiast surowej cebuli-smażona. Przyznam się szczerze, że bardziej smakuje mi zrobiona w sposób tradycyjny-cebula surowa. Może dlatego, że za mało jej dodałem. Kiedyś przy okazji spróbuję. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-5253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Listopada 2006 za wysopka temperatura parzenia, W jakiej temperaturze należy parzyć kaszankę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-5541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 30 Listopada 2006 Wrzucasz kaszankę na gotującą wodę ( wtedy temperatura spadnie) i parzysz w temp. 80-85°C ps. zmień podpis :!: podpis w postach Savio to taki żarcik - każdemu użytkownikowi wyświetla się jego imię, czyli nie jest skierowany tylko do Ciebie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-5542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 4 Stycznia 2007 ,....Dziadek nie walnąłeś się tutaj z tą ilością krwi? .....1 litr krwi na 11kg wyrobów?ma być chyba 1 litr krwi na 1 kg surowej kaszy? ......a może się mylę ,w końcu,jestem zwykły uczeń a nie maestro? .....pozdrawiam /poza tym inne przepisy i rady masz wspaniałe :grin: :grin: :grin: ....jurek Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-6605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Robisz dla siebie i jak zrobisz tak będziesz miał , możesz robić nawet beż krwi i to co wyjdzie też nazywa się kaszanką -białą. Nie uczeń a czeladnik.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-6607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 4 Stycznia 2007 ,....Dziadek nie walnąłeś się tutaj z tą ilością krwi? .....1 litr krwi na 11kg wyrobów?ma być chyba 1 litr krwi na 1 kg surowej kaszy? zobaczmy co Dziadek napisał: Było powiedzenie ile nie gotowanej kaszy tyle krwi . Mój kolega używa 1l krwi na 11kg gotowego wyrobu. ilość dodanej krwi zależy od indywidualnych upodobań, jak napisał Dziadek przeważnie dodaje się tyle ile kaszy ale jeśli ktoś sobie życzy to może dać mniej (jak robi to kolega Dziadka) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-6611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 6 Stycznia 2007 A ja jestem ciekaw przepisu lessy Lesso podziel sie z nami! -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-6646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 6 Stycznia 2007 ....ok,wszystko się zgadza,ale są pewne proporcje składu które mają decydujący wpływ na smak docelowy wyrobu.....bo w końcu można zadać sobie pytanie?-po co wogóle jest potrzebna ta krew?....jak kakao w wyrobie czekoladopodobnym-ja to już mam za sobą.....a tak poważnie,Dziadku jaki jest optymalny udział krwi? pozdrawiam Jurek :lol: Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-6653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 18 Stycznia 2007 mam pytanie może głupie :blush: czy można do kaszanki uzyć krwi od kaczki ( mam zapas w zamrażarce bo m. lubi czarninę) może da się ją inaczej wykorzystać niż na zupę :sad: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-7229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 18 Stycznia 2007 Uważam że tak,zrób i napisz jak wyszła. Kiedyś z mięsa z kaczki ugotowałem strogonowa był super. :grin: Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-7230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 18 Stycznia 2007 @Anetko. :grin: Wydaje mi się, że jeżeli chcesz wykorzystać krew z kaczki to trzeba dodać trochę więcej przypraw, bo krew kacza jest bardziej słodka niż wieprzowa :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-7262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 21 Lutego 2007 Witam . Pragnę poinformować smakoszy kaszaneczki : Wczoraj robiłem kaszaneczkę z kaszy jęczmiennej i z braku świeżej krwi wykorzystałem krew zamrożoną dosłownie rok temu .Krew była zamrożona do temperatury około23st C bo tak jest ustawiona moja zamrażarka. Krew po rozmrożeniu wg mojej oceny niczym nie odbiegała od świeżej . Dlatego po tym sprawdzeniu śmiało mogę polecić mrożenie krwi jeżeli zaistnieje taka potrzeba. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-8951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 21 Lutego 2007 Ja też wykorzystuję krew mrożoną :grin: :grin: Tylko moja zamrażarka idzie do minus 32 st. Dzięki temu można dłużej przechować. :devil: :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-8956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 21 Lutego 2007 Witam . Być może moja daje więcej mam ustawione na połowę gwizdka . Muszę to przeanalizować . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-8962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.