Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 245
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

SZCZEPAN - nie rozumiem pytania , a w czym gotujesz kaszę?
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-5224
Udostępnij na innych stronach

no to osso chodzzzi? :???:

czyba ze miałeś na myśli to niefortunne zdanie Jurka

...czy odnośniki przyprawowe odnoszą się do końcowego wyrobu/kasza wymieszana już z podrobami i rosołem oraz krwią?/.

- niefortunne bo nie sądzę aby po ugotowaniu kaszy dolewał rosołu :rolleyes:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-5227
Udostępnij na innych stronach

W przepisie "stoi tak napisane" :wink: :

Kaszę jęczmienną gotuje się do stanu półmiękkiego biorąc 20-22 litry rosołu lub wody, a kaszę gryczaną - 18-20 l. rosołu lub wody na 10 kg kaszy. My mieliśmy na początku 2 kg kaszy więc odpowiednio bierzemy: ok. 4 - 4,4 l. rosołu do kaszy jęczmiennej i ok. 3,6 - 4 l. jeśli chodzi o kasze gryczaną. kaszę wsypujemy do wrzątku i stale mieszając gotujemy przez ok 1/2 godz.

Ugotowaną kaszę pozostawiamy na 1/2-1 godz. pod przykryciem.

Pozdrowionka

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-5230
Udostępnij na innych stronach

specjalnie pociągnąłem tę dyskusję aby ktoś "nowy" czytając ten temat wiedział o co chodzi - Jurek napisał to "dość nieprecyzyjnie"
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-5231
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie

 

.....widzę że temat cieszy się dużą popularnością tzn.że lubimy kaszaneczkę.

To moje niefortunne zdanie winno brzmieć "czy odnośniki przyprawowe odnoszą się do końcowego wyrobu /kasza ugotowana w rosole i wymieszana z podrobami,mięsem,oraz

krwią/".

Ale dyskusja jest ciekawa i napewno niejednego sprowokuje do zrobienia kaszanki.

pozdrawiam serdecznie

 

jurek :wink:

żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-5246
Udostępnij na innych stronach

....a swoją drogą o tej podsmażanej cebuli mogliście mi wspomnieć wcześniej.

następnym razem napewno tak zrobię .

 

jurek

żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-5247
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś zrobiłem kaszankę dodając zamiast surowej cebuli-smażona. Przyznam się szczerze, że bardziej smakuje mi zrobiona w sposób tradycyjny-cebula surowa. Może dlatego, że za mało jej dodałem. Kiedyś przy okazji spróbuję.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-5253
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wrzucasz kaszankę na gotującą wodę ( wtedy temperatura spadnie) i parzysz w temp. 80-85°C

 

ps. zmień podpis :!:

podpis w postach Savio to taki żarcik - każdemu użytkownikowi wyświetla się jego imię, czyli nie jest skierowany tylko do Ciebie

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-5542
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

,....Dziadek nie walnąłeś się tutaj z tą ilością krwi?

 

.....1 litr krwi na 11kg wyrobów?ma być chyba 1 litr krwi na 1 kg surowej kaszy?

 

......a może się mylę ,w końcu,jestem zwykły uczeń a nie maestro?

 

.....pozdrawiam /poza tym inne przepisy i rady masz wspaniałe :grin: :grin: :grin:

 

....jurek

żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-6605
Udostępnij na innych stronach

Robisz dla siebie i jak zrobisz tak będziesz miał , możesz robić nawet beż krwi i to co wyjdzie też nazywa się kaszanką -białą. Nie uczeń a czeladnik.Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-6607
Udostępnij na innych stronach

,....Dziadek nie walnąłeś się tutaj z tą ilością krwi?

.....1 litr krwi na 11kg wyrobów?ma być chyba 1 litr krwi na 1 kg surowej kaszy?

zobaczmy co Dziadek napisał:

Było powiedzenie ile nie gotowanej kaszy tyle krwi . Mój kolega używa 1l krwi na 11kg gotowego wyrobu.

ilość dodanej krwi zależy od indywidualnych upodobań,

jak napisał Dziadek przeważnie dodaje się tyle ile kaszy ale jeśli ktoś sobie życzy to może dać mniej (jak robi to kolega Dziadka)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-6611
Udostępnij na innych stronach

....ok,wszystko się zgadza,ale są pewne proporcje składu które mają decydujący

wpływ na smak docelowy wyrobu.

....bo w końcu można zadać sobie pytanie?-po co wogóle jest potrzebna ta krew?

....jak kakao w wyrobie czekoladopodobnym-ja to już mam za sobą.

....a tak poważnie,Dziadku jaki jest optymalny udział krwi?

 

pozdrawiam

 

Jurek :lol:

żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-6653
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

mam pytanie może głupie :blush:

czy można do kaszanki uzyć krwi od kaczki ( mam zapas w zamrażarce bo m. lubi czarninę) może da się ją inaczej wykorzystać niż na zupę :sad:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-7229
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam .

 

 

Pragnę poinformować smakoszy kaszaneczki :

 

Wczoraj robiłem kaszaneczkę z kaszy jęczmiennej i z braku świeżej krwi wykorzystałem krew zamrożoną dosłownie rok temu .Krew była zamrożona do temperatury około23st C bo tak jest ustawiona moja zamrażarka. Krew po rozmrożeniu wg mojej oceny niczym nie odbiegała od świeżej . Dlatego po tym sprawdzeniu śmiało mogę polecić mrożenie krwi jeżeli zaistnieje taka potrzeba.

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-8951
Udostępnij na innych stronach

Witam .

 

Być może moja daje więcej mam ustawione na połowę gwizdka . Muszę to przeanalizować .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/2/#findComment-8962
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.