Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Marek . Jak to pisze kempes w jakiej wersji kasza palona -brązowa czy biała .

Ja robie z prażonej, choć myślę że ze zdobyciem nieprażonej nie było by problemu bo przynajmniej dwa razy w tygodniu jestem w pobliżu kaszarni.

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-32345
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 245
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

witam

tak narobilem sobie wczoraj smaku czytajac o tych kaszach ze postanowilem

cos zrobic i wyszlo to super.

podaje przepis

0,5 szklanki kaszy jeczmiennej wiejskiej

pare plastrow boczku wedzonego

skora z boczku

paroweczka

1 szklanka wody

1 lyzeczka vegety

pieprz do smaku

maggi do smaku

kilka plasterkow boczku wedzonego wlasnej roboty plus jedna paroweczka co

Marcysia nie zjadla :lol:

w rondelku malym zagotowalem szklanke wody,dodalem 1lyzeczke vegety

calosc zagotowalem tak do wrzenia.w miedzy czasie przeplukalem z nieczystosci

kasze jeczmienna,po przeplukaniu odsaczona dalem do rondelka z woda i na

malym gazie tak sobie to pyrkalo co chwile mieszajac.

w miedzy czasie znalazlem w lodowce wsadzik tj boczek wedzony pokrojony

w plastry takie grubsze,potem na kosteczke acha dorzucilem jeszcze pocieta

paroweczke,nastepnie do rondelka z peczniejaca kasza wszystko razem

mieszajac aby sie nie przypalilo.

w czasie mieszania kosztowalem smak i postanowilem dodac jeszcze 0,5

lyzeczki vegetty,pieprzu i maggi jak smak juz byl pozadany przykrylem

pod koniec rondelek pokrywka,gaz po chwili wylaczylem,po tym nalalem

sobie piwko tatre i ruszylem do stolu,polecam kazdemu pyszne jedzonko

 

nastepnym razem moze zrobie na kostce rosolowej lub dodam troche

smalcu z cebulka plus kielbaska w kosteczke bedzie tez dobre.

 

przepis powstal z tzw.braku laku cos trzeba bylo zjesc :wink:

 

slonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-32349
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie tylko nie palona, chociaż są problemy z kupnem.

Kasza gryczana niepalona bywa w wiejskich sklepach, również na peryferiach miast (tam, gdzie ludzie robią krupnioki) ale przede wszystkim na targowiskach. W sklepach sieciowych bywa jako produkt tak zw. ekologiczny w cenie 25 zł/kg!!! W torebkach kilogramowych i w cenie ok. 4,5zł/kg w sklepach tych nie istnieje. Podobno bywa też w hurtowniach masarskich.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-32355
Udostępnij na innych stronach

Witam

Nie mam z tym trudności mogę kupić u siebie na rynku tam gdzie kupuję mąkę i jelita .

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-32356
Udostępnij na innych stronach

Kasza gryczana niepalona bywa w wiejskich sklepach, również na peryferiach miast (tam, gdzie ludzie robią krupnioki) ale przede wszystkim na targowiskach.

Kaszę gryczaną nieprażoną kupuję przy okazji kupna mąki na chleb w młynie w Ustroniu Hermanicach w cenie 4 zł za kilogram. Mąka chlebowa typ 750 - 1,20 zł/kg, mąka żytnia typ 720 1,80/kg, mąka pszenna graham typ 1850 1,80 zł/kg. Są jeszcze inne mąki i kasze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-32357
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Dzisiaj widziałem w sklepie kaszę gryczaną nie prażoną czyli tzw białą i właściwie wszystko by grało ale nie grała cena Paczuszka 400gr kosztowała 3,99 zł . W związku z tym mam pytanie , czy ta cena jest ceną normalną czy bardzo zawyżoną .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-32530
Udostępnij na innych stronach

W torebkach kilogramowych lub na wagę kosztuje ok. 4,5zl/kg.

Na stoiskach z żywnością tak zw. ekologiczną (o czym już wcześniej pisałam), bywa kasza nawet po 6,5zł za paczszkę 0,25kg.

Takiej nie kupuj; poszukaj na targu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-32534
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 3 miesiące temu...

Witam serdecznie wszystkich smakoszy dobrej kaszanki!!!!!!!!

 

Dzisiaj czeka mnie ta....no wiecie robota.

Przeczytałem od A-Z Akademię Dziadka na ten temat i będę się na niej wzorował.

Mam zrobić kaszankę perfekcyjną /to moje fix obsesion/.

Robiłem ją już kilka razy,ale zawsze coś brakuje w smaku.

W ub.roku zadałem pytanie odnośnie solenia krwi -ile soli i na jakim etapie-czy tak jak do mięs tj.ok17-20gr na kg krwi?Jakoś pytanie wszystkim umknęło...

Dziadku,a może byś się odezwał i sprecyzował bo w swym opisie piszesz o soleniu krwi,następnie podajesz ilości soli dodawanej do mięs,zaznaczając jednocześnie że ilość

ta nie dotyczy krwi.Będę zobowiązany za szybką odpowiedż.

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie ,jednocześnie życząc sobie udanego wyrobu :tongue: :grin:

żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-86389
Udostępnij na innych stronach

W ub.roku zadałem pytanie odnośnie solenia krwi -ile soli i na jakim etapie-czy tak jak do mięs tj.ok17-20gr na kg krwi?Jakoś pytanie wszystkim umknęło...

Jeśli ty i twoja rodzina posiada normalny smak słony, to proponuję dodać do wsadu( z surowców ugotowanych i zmielonych) 1,8%soli, dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu farsz powinien być lekko zasłony.

Napełnić krótki odcinek jelita, sparzyć i spróbować.

Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-86453
Udostępnij na innych stronach

Witajcie

Jestem już po wyrobie kaszanki,żona mówi że mi wyszła najlepsza z dotychczasowych.Co do soli to przyjąłem jednak proporcję jak przy soleniu mięsa

t.j.17 gr.na litr krwi.Po wykonaniu wyrobów uważam że proporcja była właściwa.

Kaszanka jest w sam raz.Krew soliłem bezpośrednio przed rozbiciem mikserem,a

następnie wlewałem -jak Dziadek przykazał-bezpośrednio na gorącą kaszę.

Bagno,dzięki za cenną uwagę

pozdrawiam :wink:

żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-86534
Udostępnij na innych stronach

Co do soli to przyjąłem jednak proporcję jak przy soleniu mięsa

 

Ja samej krwi nie solę , jednak do ogółu wsadu dodaję np litr krwi jako kilogram i po kłopocie . Do kaszanki daję do 19g soli na kilogram wsadu .

 

 

pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-86545
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Do kaszanki daję do 19g soli na kilogram wsadu .

To znaczy do wanny wsypać kaszę , wywar , wątrobę itd i wszystko zważyć.

Następnie dodać na 1 kg tą ilość soli i wszystko wymieszać.

Czy dobrze rozumuje. :rolleyes:

Jedna dorosła osoba w Polsce zijada 2 kg proszku do prania (chemii) za rok 2012 w produktach spożywczych.Zrób coś z Tym korzystając z wiedzy i praktyki Wędzarniczego Bractwa.Życzę Smacznego ;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-91227
Udostępnij na innych stronach

Cytat:

Do kaszanki daję do 19g soli na kilogram wsadu .

 

To znaczy do wanny wsypać kaszę , wywar , wątrobę itd i wszystko zważyć.

Następnie dodać na 1 kg tą ilość soli i wszystko wymieszać.

Czy dobrze rozumuje.

Tak. Dobrze rozumujesz, tylko na pierwszy raz nie dodawaj całej ilości soli, by móc ocenić, czy taka wielkość jest dla ciebie i twoich degustatorów akceptowalna.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-91228
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ponieważ przejadły mi się świąteczne luksusy zatęskniłam do kaszanki. Gdy o niej pomyślałam to poczułam, że mi "pypeć wyrośnie" jeżeli jej natychmiast nie zrobię.

I oto wynik, prawie 10kg kaszaneczki:

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-95249
Udostępnij na innych stronach

czy myślałaś np. pieć lat temu, że będziesz własnoręcznie w domu robić kaszankę ?

Powiem tak: pięć lat temu pracowałam po 12-16h na dobę w międzynarodowej korporacji i byłam współczesnym niewolnikiem. Niewolnikom pozostają tylko marzenia. I marzyłam czasami, że kiedyś będę robić domowe wędliny, chociaż to marzenie nie było podparte ani wiedzą teoretyczną a tym bardziej praktyką. Ponieważ w moim długim życiu udawało mi się zrobić zwykle wszystko, co zaplanowałam (jestem nieskromna, ale chodzi mi tutaj o rolę woli i włożoną pracę), czułam gdzieś w podświadomości ten zapach kaszanki.

Wracając do kaszanki, zrobiona jest w wersji luksusowej, na mięsie z głowy i podrobach. Krwi mogłoby być więcej ale nie było :sad: :grin:

Trochę eksperymentowałam z parzeniem kaszy z dobrym skutkiem.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-95335
Udostępnij na innych stronach

EAnno,cudności ,równiutkie jak szereg żołnierzy na apelu :lol:

Żal, że nie jestem bliżej,chętnie bym skosztowała :lol:

Czy dajesz do kaszanki czosnek? my zawsze,a wiem,że i w SDM takowa smakowała.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-95336
Udostępnij na innych stronach

Ela, ja powodowany ciekawością zrobiłem na święta jako kaszankowy fan :lol: dwie wersje.

Z czosnkiem na ciepło nie dla mnie, a na zimno no cóż jak ktoś przeżyje tyle co ja :wink: wychowany na kaszance bez dodatku czosnku to niestety, nie wchodzi mi.

Zjem i jest zjadliwa ale drugi raz już nie zrobię, chyba, że wcześniej będę wiedział iż odwiedzą mnie przyjaciele z zachodniopomorskiego :lol:

Ale dla tych co nie próbowali to warto właśnie zrobić sobie taką próbę bo może jak raz komuś przypasuje :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-95339
Udostępnij na innych stronach

Czy dajesz do kaszanki czosnek?

Eluniu,

czosnku nie daję tylko majeranek, pieprz ziele angielskie i dużo przysmażonej cebuli. Staram się dodawać cebulę o mocnym smaku, dawniej nazywało się ją familijną lub ruską. To jest taka cebula, która składa się z cząstek dość podobnie do czosnku.

Cały wywar z mięs (podroby parzę osobno) wchodzi do kaszy.

W wyrobie są dwa serca, płucka, wątroba, maska z 1/2 głowy, podgardle i skórki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-95341
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.