Marek_ Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Marek . Jak to pisze kempes w jakiej wersji kasza palona -brązowa czy biała . Ja robie z prażonej, choć myślę że ze zdobyciem nieprażonej nie było by problemu bo przynajmniej dwa razy w tygodniu jestem w pobliżu kaszarni. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-32345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 witamtak narobilem sobie wczoraj smaku czytajac o tych kaszach ze postanowilemcos zrobic i wyszlo to super.podaje przepis0,5 szklanki kaszy jeczmiennej wiejskiejpare plastrow boczku wedzonegoskora z boczkuparoweczka1 szklanka wody1 lyzeczka vegetypieprz do smakumaggi do smakukilka plasterkow boczku wedzonego wlasnej roboty plus jedna paroweczka coMarcysia nie zjadla :lol: w rondelku malym zagotowalem szklanke wody,dodalem 1lyzeczke vegetycalosc zagotowalem tak do wrzenia.w miedzy czasie przeplukalem z nieczystoscikasze jeczmienna,po przeplukaniu odsaczona dalem do rondelka z woda i namalym gazie tak sobie to pyrkalo co chwile mieszajac.w miedzy czasie znalazlem w lodowce wsadzik tj boczek wedzony pokrojonyw plastry takie grubsze,potem na kosteczke acha dorzucilem jeszcze pocietaparoweczke,nastepnie do rondelka z peczniejaca kasza wszystko razemmieszajac aby sie nie przypalilo.w czasie mieszania kosztowalem smak i postanowilem dodac jeszcze 0,5 lyzeczki vegetty,pieprzu i maggi jak smak juz byl pozadany przykrylempod koniec rondelek pokrywka,gaz po chwili wylaczylem,po tym nalalemsobie piwko tatre i ruszylem do stolu,polecam kazdemu pyszne jedzonko nastepnym razem moze zrobie na kostce rosolowej lub dodam trochesmalcu z cebulka plus kielbaska w kosteczke bedzie tez dobre. przepis powstal z tzw.braku laku cos trzeba bylo zjesc :wink: slonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-32349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Dla mnie tylko nie palona, chociaż są problemy z kupnem. Kasza gryczana niepalona bywa w wiejskich sklepach, również na peryferiach miast (tam, gdzie ludzie robią krupnioki) ale przede wszystkim na targowiskach. W sklepach sieciowych bywa jako produkt tak zw. ekologiczny w cenie 25 zł/kg!!! W torebkach kilogramowych i w cenie ok. 4,5zł/kg w sklepach tych nie istnieje. Podobno bywa też w hurtowniach masarskich. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-32355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Witam Nie mam z tym trudności mogę kupić u siebie na rynku tam gdzie kupuję mąkę i jelita .Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-32356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Kasza gryczana niepalona bywa w wiejskich sklepach, również na peryferiach miast (tam, gdzie ludzie robią krupnioki) ale przede wszystkim na targowiskach. Kaszę gryczaną nieprażoną kupuję przy okazji kupna mąki na chleb w młynie w Ustroniu Hermanicach w cenie 4 zł za kilogram. Mąka chlebowa typ 750 - 1,20 zł/kg, mąka żytnia typ 720 1,80/kg, mąka pszenna graham typ 1850 1,80 zł/kg. Są jeszcze inne mąki i kasze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-32357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Witam Dzisiaj widziałem w sklepie kaszę gryczaną nie prażoną czyli tzw białą i właściwie wszystko by grało ale nie grała cena Paczuszka 400gr kosztowała 3,99 zł . W związku z tym mam pytanie , czy ta cena jest ceną normalną czy bardzo zawyżoną . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-32530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 11 Kwietnia 2008 W torebkach kilogramowych lub na wagę kosztuje ok. 4,5zl/kg. Na stoiskach z żywnością tak zw. ekologiczną (o czym już wcześniej pisałam), bywa kasza nawet po 6,5zł za paczszkę 0,25kg.Takiej nie kupuj; poszukaj na targu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-32534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Dzięki Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-32536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 15 Lipca 2009 Witam. Dziś trochę "kaszany" :grin: Część w grube jelita i do piekarnika, część w cienkie i do odparzenia. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-73976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 15 Lipca 2009 Pychota zlizałem wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-73977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 15 Lipca 2009 Gonzo, kaszaneczka przepięknie fotogeniczna :wink: ... no a deklaracja kol.jacekna...gwarantuje Ci, że i blacha lśnić będzie jak nowa... :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-73999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 16 Lipca 2009 Gonzo, trzeba było uprzedzić to bym przyjechał i Ci pomógł - zjeść :grin: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-74007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 4 Listopada 2009 Witam serdecznie wszystkich smakoszy dobrej kaszanki!!!!!!!! Dzisiaj czeka mnie ta....no wiecie robota.Przeczytałem od A-Z Akademię Dziadka na ten temat i będę się na niej wzorował.Mam zrobić kaszankę perfekcyjną /to moje fix obsesion/.Robiłem ją już kilka razy,ale zawsze coś brakuje w smaku.W ub.roku zadałem pytanie odnośnie solenia krwi -ile soli i na jakim etapie-czy tak jak do mięs tj.ok17-20gr na kg krwi?Jakoś pytanie wszystkim umknęło...Dziadku,a może byś się odezwał i sprecyzował bo w swym opisie piszesz o soleniu krwi,następnie podajesz ilości soli dodawanej do mięs,zaznaczając jednocześnie że ilośćta nie dotyczy krwi.Będę zobowiązany za szybką odpowiedż.Pozdrawiam Wszystkich serdecznie ,jednocześnie życząc sobie udanego wyrobu :tongue: :grin: Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-86389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 4 Listopada 2009 W ub.roku zadałem pytanie odnośnie solenia krwi -ile soli i na jakim etapie-czy tak jak do mięs tj.ok17-20gr na kg krwi?Jakoś pytanie wszystkim umknęło...Jeśli ty i twoja rodzina posiada normalny smak słony, to proponuję dodać do wsadu( z surowców ugotowanych i zmielonych) 1,8%soli, dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu farsz powinien być lekko zasłony. Napełnić krótki odcinek jelita, sparzyć i spróbować. Powodzenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-86453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 5 Listopada 2009 WitajcieJestem już po wyrobie kaszanki,żona mówi że mi wyszła najlepsza z dotychczasowych.Co do soli to przyjąłem jednak proporcję jak przy soleniu mięsat.j.17 gr.na litr krwi.Po wykonaniu wyrobów uważam że proporcja była właściwa.Kaszanka jest w sam raz.Krew soliłem bezpośrednio przed rozbiciem mikserem,a następnie wlewałem -jak Dziadek przykazał-bezpośrednio na gorącą kaszę.Bagno,dzięki za cenną uwagępozdrawiam :wink: Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-86534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 5 Listopada 2009 No to gratulacje :smile: U mnie mama do kaszanki dodawała podroby wieprzowe gotowane i krojone w małą kostkę . Bardzo to poprawiało smak kaszanki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-86535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 5 Listopada 2009 Co do soli to przyjąłem jednak proporcję jak przy soleniu mięsa Ja samej krwi nie solę , jednak do ogółu wsadu dodaję np litr krwi jako kilogram i po kłopocie . Do kaszanki daję do 19g soli na kilogram wsadu . pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-86545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio.1974 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Do kaszanki daję do 19g soli na kilogram wsadu .To znaczy do wanny wsypać kaszę , wywar , wątrobę itd i wszystko zważyć. Następnie dodać na 1 kg tą ilość soli i wszystko wymieszać. Czy dobrze rozumuje. :rolleyes: Cytuj Jedna dorosła osoba w Polsce zijada 2 kg proszku do prania (chemii) za rok 2012 w produktach spożywczych.Zrób coś z Tym korzystając z wiedzy i praktyki Wędzarniczego Bractwa.Życzę Smacznego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-91227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Cytat: Do kaszanki daję do 19g soli na kilogram wsadu . To znaczy do wanny wsypać kaszę , wywar , wątrobę itd i wszystko zważyć. Następnie dodać na 1 kg tą ilość soli i wszystko wymieszać. Czy dobrze rozumuje. Tak. Dobrze rozumujesz, tylko na pierwszy raz nie dodawaj całej ilości soli, by móc ocenić, czy taka wielkość jest dla ciebie i twoich degustatorów akceptowalna. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-91228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Ponieważ przejadły mi się świąteczne luksusy zatęskniłam do kaszanki. Gdy o niej pomyślałam to poczułam, że mi "pypeć wyrośnie" jeżeli jej natychmiast nie zrobię. I oto wynik, prawie 10kg kaszaneczki: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-95249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 13 Stycznia 2010 czy myślałaś np. pieć lat temu, że będziesz własnoręcznie w domu robić kaszankę ?Powiem tak: pięć lat temu pracowałam po 12-16h na dobę w międzynarodowej korporacji i byłam współczesnym niewolnikiem. Niewolnikom pozostają tylko marzenia. I marzyłam czasami, że kiedyś będę robić domowe wędliny, chociaż to marzenie nie było podparte ani wiedzą teoretyczną a tym bardziej praktyką. Ponieważ w moim długim życiu udawało mi się zrobić zwykle wszystko, co zaplanowałam (jestem nieskromna, ale chodzi mi tutaj o rolę woli i włożoną pracę), czułam gdzieś w podświadomości ten zapach kaszanki. Wracając do kaszanki, zrobiona jest w wersji luksusowej, na mięsie z głowy i podrobach. Krwi mogłoby być więcej ale nie było :sad: :grin: Trochę eksperymentowałam z parzeniem kaszy z dobrym skutkiem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-95335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 13 Stycznia 2010 EAnno,cudności ,równiutkie jak szereg żołnierzy na apelu :lol: Żal, że nie jestem bliżej,chętnie bym skosztowała :lol: Czy dajesz do kaszanki czosnek? my zawsze,a wiem,że i w SDM takowa smakowała. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-95336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Ela, ja powodowany ciekawością zrobiłem na święta jako kaszankowy fan :lol: dwie wersje. Z czosnkiem na ciepło nie dla mnie, a na zimno no cóż jak ktoś przeżyje tyle co ja :wink: wychowany na kaszance bez dodatku czosnku to niestety, nie wchodzi mi. Zjem i jest zjadliwa ale drugi raz już nie zrobię, chyba, że wcześniej będę wiedział iż odwiedzą mnie przyjaciele z zachodniopomorskiego :lol: Ale dla tych co nie próbowali to warto właśnie zrobić sobie taką próbę bo może jak raz komuś przypasuje :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-95339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Czy dajesz do kaszanki czosnek?Eluniu, czosnku nie daję tylko majeranek, pieprz ziele angielskie i dużo przysmażonej cebuli. Staram się dodawać cebulę o mocnym smaku, dawniej nazywało się ją familijną lub ruską. To jest taka cebula, która składa się z cząstek dość podobnie do czosnku. Cały wywar z mięs (podroby parzę osobno) wchodzi do kaszy. W wyrobie są dwa serca, płucka, wątroba, maska z 1/2 głowy, podgardle i skórki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-95341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Eanno na jakich sitkach mieliłaś mięsa i co z solą i pieprzem jakie ilości wagowe czy może bardziej na smak?Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/5/#findComment-95345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.