Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ja będę przechowywał garnek z zalewą w piwnicy , jeszcze nie wiem w którym dokładnie pomieszczeniu bo mam zakres temperatur od około 5 do 8 stopni .

Na dworze jest bardziej optymalna temperatura około 2 st. :grin:

U nas nocą obecnie spada nawet poniżej zera , nie wiem czy takie wahania temperatury nie będą miały wpływu na zalewę i na mięso .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2041-problem-z-zalew%C4%85-pekluj%C4%85c%C4%85/page/3/#findComment-49104
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 123
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam

 

 

mam zakres temperatur od około 5 do 8 stopni .

Myślę że te 5 stopni do peklowania będzie najlepsze .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2041-problem-z-zalew%C4%85-pekluj%C4%85c%C4%85/page/3/#findComment-49105
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się ,że wg tabeli powinno być 4 litry wody i 640 g pekolosoli , jednakże sam nie wiem wg tej tabeli będę miał za mało tej zalewy i mięso nie będzie całkiem przykryte .

też nie wierzyłam, że 2l zalewy przykryje 5 kg mięsa, a jednak ... :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2041-problem-z-zalew%C4%85-pekluj%C4%85c%C4%85/page/3/#findComment-49108
Udostępnij na innych stronach

Najszybciej i najdrożej Kaufland Cieszyn tylko opakowania a 10g ceny niestety nie pamiętam ale w przeliczeniu na 1 kg było bardzo drogo

Kupuję w sklepie Mirmax'u w Pielgrzymowicach. Cena 1,50/kg.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2041-problem-z-zalew%C4%85-pekluj%C4%85c%C4%85/page/3/#findComment-49124
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Mam zamiar wędzić w dniu 20.12.2008r. , jutro tj. 15.12.

Czyli z tabeli peklowanie trzy dniowe lub cztero dniowe

 

Poważnie :question:

Andrzej co daje taki post ?

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2041-problem-z-zalew%C4%85-pekluj%C4%85c%C4%85/page/3/#findComment-49130
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Tomuś . Od małego wolałem się wygadać jak wypisać . Chodziło o to że kolega kupuje mięsko 15.12. a chce wędzić 20. 12 i okres peklowania ma być trzy lub czterodniowy . Źle zaznaczyłem ale z głębszej treści to wynikało . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2041-problem-z-zalew%C4%85-pekluj%C4%85c%C4%85/page/3/#findComment-49133
Udostępnij na innych stronach

głębszej treści to wynikało .

Sory Andrzeju mimo różnicy wieku z pełnym szacunkiem gdzie Ty widzisz w tym poście "głębszą treść " ,bo ja nie ,do pięciu to chyba nie trudno policzyć :wink:

Prośba do " miotełek " , ja wiem ,że czas świąteczny i mnóstwo roboty ale "cierp ciało jakżeś chciało " do "pieca " takie nabijanie postów ,z tym włącznie.

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2041-problem-z-zalew%C4%85-pekluj%C4%85c%C4%85/page/3/#findComment-49134
Udostępnij na innych stronach

Magda!!!

Zadzwoń do mnie w ciągu dnia (poniedziałek) to podam Ci kilka adresów w Warszawie i opkolicach gdzie mozna zaopatrzyć się w akcesoria które Cię interesują.

tel. 501 292 289

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2041-problem-z-zalew%C4%85-pekluj%C4%85c%C4%85/page/3/#findComment-49135
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie !

Po poszukiwaniach udało mi się kupić sól peklową w Strumieniu ( niestety dosyć drogo 5zł za kg) popołudniem zrobiłem zalewę wg tabeli Dziadka .Okazało się ,że mięsa mam łącznie 13,7 kg ,więc wyszło mi 5,5 litra wody a do tego dałem 84dkg peklosoli .

Dałem również główkę czosnku ,kilka ziaren ziela ang, liści laurowych ,ale mam jeszcze takie pytanie czy można dać cukru , jeżeli tak to ile ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2041-problem-z-zalew%C4%85-pekluj%C4%85c%C4%85/page/3/#findComment-49173
Udostępnij na innych stronach

Nie musisz dawać cukru, ale jesli koniecznie chcesz to ok. 1% w stosunku do objetości (wagi) zalewy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2041-problem-z-zalew%C4%85-pekluj%C4%85c%C4%85/page/3/#findComment-49181
Udostępnij na innych stronach

O cukier pytałem z powodów ewentualnych walorów smakowych, ale już to zostawię jak jest,może spróbuję następnym razem .

W sobotę wielki dzień ,zaczynam z samego rana ,więc myślę,że wieczorem będę mógł się czymś pochwalić .

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2041-problem-z-zalew%C4%85-pekluj%C4%85c%C4%85/page/3/#findComment-49193
Udostępnij na innych stronach

Magda!!!

Zadzwoń do mnie w ciągu dnia (poniedziałek) to podam Ci kilka adresów w Warszawie i opkolicach gdzie mozna zaopatrzyć się w akcesoria które Cię interesują.

tel. 501 292 289

MirekB dopiero dziś przeczytałam twojego posta i trochę żałuję bo o kiełbaskach na święta mogę już zapomnieć, ale będę pamiętała na przyszłość. A w sobotę wędzenie nie mogę doczekać się efektu :). muszę jeszcze tylko raz poczytać o parzeniu, żebym znowu czegoś nie przekombinowała.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2041-problem-z-zalew%C4%85-pekluj%C4%85c%C4%85/page/3/#findComment-49480
Udostępnij na innych stronach

powiedzcie mi jeszcze czy może coś stać się mięsu jeżeli będzie dwa dni ociekało. wynika to z tego, że wędzenie przesunęło się niespodziewanie z soboty na niedzielę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2041-problem-z-zalew%C4%85-pekluj%C4%85c%C4%85/page/3/#findComment-49664
Udostępnij na innych stronach

Ja bym trzymał dłużej w solance, a nie przedłużał osuszania. Bałbym się zbyt długiego dostępu powietrza do mięska, ale jeśli już wyjate i nie można wsadzić spowrotem - trudno. Trzymaj w chłodzie, temperatura jak do peklowania.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2041-problem-z-zalew%C4%85-pekluj%C4%85c%C4%85/page/3/#findComment-49672
Udostępnij na innych stronach

Magda!!!

Zadzwoń do mnie w ciągu dnia (poniedziałek) to podam Ci kilka adresów w Warszawie i opkolicach gdzie mozna zaopatrzyć się w akcesoria które Cię interesują.

tel. 501 292 289

Mam prośbę, podobno wiesz gdzie można zakupić jelita w Warszawie na Pradze płd, cos słyszałem o rondzie Wiatraczna. Możesz pomoc?
majo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2041-problem-z-zalew%C4%85-pekluj%C4%85c%C4%85/page/3/#findComment-49679
Udostępnij na innych stronach

Ja bym trzymał dłużej w solance, a nie przedłużał osuszania. Bałbym się zbyt długiego dostępu powietrza do mięska, ale jeśli już wyjate i nie można wsadzić spowrotem - trudno. Trzymaj w chłodzie, temperatura jak do peklowania.

dokładnie, mięso wyjęte a zalewa wylana... mam nadzieję, że się nie popsuje
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2041-problem-z-zalew%C4%85-pekluj%C4%85c%C4%85/page/3/#findComment-49682
Udostępnij na innych stronach

Jeśli juz kiedyś wedziłaś, to możesz pokusić się o zmianę metody tradycyjnej na sposób Ligawy, a mianowicie najpierw (czyli dzisiaj lub rano) sparzyć mięsko do wymaganej tempe. wewnatrz, a dopiero uwędzić. Mięso wyjęte z wody po parzeniu jest gorące i szybko samo się na powierzchni obsuszy (odparuje).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2041-problem-z-zalew%C4%85-pekluj%C4%85c%C4%85/page/3/#findComment-49683
Udostępnij na innych stronach

magda, jeśli tylko mięso było na prawdę świeże, a proces peklowania odbywał się prawidłowo, to nic mięsku nie będzie.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2041-problem-z-zalew%C4%85-pekluj%C4%85c%C4%85/page/3/#findComment-49684
Udostępnij na innych stronach

..lub postapić wg rady BonAir'a. Mięso dalej się wewnątrz pekluje.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2041-problem-z-zalew%C4%85-pekluj%C4%85c%C4%85/page/3/#findComment-49685
Udostępnij na innych stronach

Trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu i powinno być wszystko w porządku . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2041-problem-z-zalew%C4%85-pekluj%C4%85c%C4%85/page/3/#findComment-49688
Udostępnij na innych stronach

Trzymać w ciemnym

Bardzo często można przeczytać o konieczności przechowywania jakiegoś produktu m.in. w ciemnym miejscu.

Jaki ma negatywny wpływ "światło" na mięso ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2041-problem-z-zalew%C4%85-pekluj%C4%85c%C4%85/page/3/#findComment-49691
Udostępnij na innych stronach

Czy na stronie/forum mozna gdzieś poczytać o negatywnym wpływie szeroko pojętego "światła" (UV?) na mięso ?

Jak dobrze pamiętam to, nie ma konkretnego artu na ten temat.

Mięso i wędliny od dawien dawna przechowywano w chłodnym miejscu( brak energii słonecznej - chłodniej), gdyż był mniejszy wzrost drobnoustrojów.

Mięso(kawałek) nie składa się tylko z tkanki mięsnej ale i ... z tłuszczu, który nie "powinien widzieć" promieni słonecznych. Promieniowanie UV powoduje szybsze psuciu się tłuszczu a o tym, można poczytać w goodle.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2041-problem-z-zalew%C4%85-pekluj%C4%85c%C4%85/page/3/#findComment-49694
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.