Lolek_11 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Napisz jeszcze jakiego garnka używasz do peklowania,a najlepiej gdybyś wstawił zdjęcie.Był tu przypadek na forum, gdzie zalewa reagowała z nitami mocującymi uchwyty garnka. Gar zwyczajny emaliowany ponad 20L a zalewy 5L także ciecz nie ma kontaktu z nitami itp. Poniżej zdjęcie, ale mam tylko z 1 dnia peklowania - jutro postaram się wstawić aktualne http://test.e-konto.net/img/gar.jpg Edytowane 15 Grudnia 2015 przez Lolek_11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lolek_11 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 16 Grudnia 2015 (edytowane) jak pisałem wstawiam fotki z dnia dzisiejszego - dziś obracając zawartość gara wszystko zachowuje się bez zmian - brak piany - brak śluzu w zalewie jak i na mięsie - brak nieprzyjemnego zapachu (czuć przyprawy) mięso ma kolor jak na foto czyli chyba normalny - co o tym sądzicie. pekluje się już 11dzień a chciałbym bo jestem zmuszony do piątku http://www.test.e-konto.net/img/gar_1.jpg http://www.test.e-konto.net/img/gar_2.jpg http://www.test.e-konto.net/img/gar_3.jpg wiem nie wygląda to apetycznie ani ładnie ale tak się stało nie znam przyczyny, tłumaczę sytuację tym że wlałem do solanki nieprzecedzony wywar (czosnek-sporo !!, pieprz ziarna, ziele ang. ziarna. liść laurowy, kilka ziaren jałowca) a pytam o wasze rady, uwagi, spostrzeżenia aby unikać takich sytuacji na przyszłość - bo normalne to chyba nie jest Pozdrawiam Edytowane 16 Grudnia 2015 przez Lolek_11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 16 Grudnia 2015 (edytowane) czosnek-sporo !!, W jakiej formie był czosnek.W żąbkach czy roztarty.? Edytowane 16 Grudnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lolek_11 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 16 Grudnia 2015 W jakiej formie był czosnek.W żąbkach czy roztarty.? czosnek by w ząbkach w łupinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 16 Grudnia 2015 O żesz Mleko dosłownie. Mogę Ci tylko powiedzieć, że mam przyprawy i czosnek w beczce z mięsem i nic podobnego mi się nie dzieje. Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 16 Grudnia 2015 U mnie w polędwicach i szynkach jest podobnie. W boczkach ta sama zalewa jest czysta. Nie zmieniam, bo po za mętnością nie zauważam nic niepokojącego. Zmętniała praktycznie od razu, jednak z czasem mętnieje coraz mocniej. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lolek_11 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 17 Grudnia 2015 dzięki Pany za odp. w temacie, jak widzę znalazła się "podobna" reakcja u kolegi ZLeP jutro wyciągam wszystko z zalewy do obsuszenia - to wydaje mi się że wytrzyma, ale druga kwestia czy nawet jak mięso nie śmierdoli (pachnie przyprawami, nie jest lepkie, ma ładny kolor ) nadaje się do spożycia i nie zagrozi (zaszkodzi) to mojemu jak i spożywającym zdrowiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Też mam tak samo. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 17 Grudnia 2015 (edytowane) U mnie w polędwicach i szynkach jest podobnie.no właśnie u mnie w boczkach i polędwicach, bo pekluje je w tym samym stężeniu, a u karków i szynek zalewa jest przejrzysta, i dlatego ja podejrzewam od dawna polędwice ?! może są najczęściej nastrzykiwane, bo najwięcej schodzi, nie wiem ? ale schaboszczak z patelni to nasze niemalże narodowe danie LoLek_11 Moim zdaniem spokojnie możesz poczekać do jutra, jeśli nic ci się z mięskiem nie dzieje, Ja wędzonki (zwłaszcza świąteczne) pekluję (bez nastrzykiwania) od Sobotniego ranka, do Soboty za 2 tygodnie, łącznie z ociekaniem wychodzi mi 14 dni i jest ok. Też mam tak samo.u ciebie też polędwice czy jakiś inny element ?? Edytowane 17 Grudnia 2015 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Polędwice Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lolek_11 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 17 Grudnia 2015 jak widać (tz.trochę) na zdjęciach na 11,5 kg mięsiwa w tym kilka szynek 4x, spore płaty boczku 2x, karkówka 2x i polędwica 2x. wszystko w jednym garze jak widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lolek_11 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 17 Grudnia 2015 dzisiaj było ostatnie obracanie mięsa - i jest tak jak pisałem wcześniej brak jakichkolwiek zmian mimo tej mętnej ( mlecznej zalewy ) (12 dni w solance) - także wydaje mi się że może udać się to moje pierwsze peklowanie takiego mięsa (szynki, boczki itp. ) ale dzięki waszym opinią wiem już dużo więcej i postaram się uniknąć takiej wpadki jak teraz, a temat mam nadzieję przyda się innym aby uniknąć takiego efektu. Także jutro po robocie (ok. 16-tej) wyciągnę mięso z solanki dobrze opłuczę zimną wodą i przez noc powieszę w przewiewnym (chłodnym) miejscu do obsuszenia a w sobotę wędzenie. Jeśli macie jakieś rady co do wędzenia mojej zawartości gara to będę wdzięczny za rady - a nie chciałbym kolejnej mojej wpadki Pozdrawiam WESOŁYCH ŚWIĄT życzę ps. postaram się wstawić jakieś fotki po wędzeniu... ( oczywiście jak wyjdzie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lolek_11 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Witam Mimo moich obaw i kłopotów z solanką dotarłem do etapu wędzenia i moim skromnym zdaniem chyba wszystko się udało a i mięsko będzie wszystkim smakowało na święta. http://www.test.e-konto.net/img/wedzenie_mix.jpgfoto słabej jakości bo i smartfon lipny POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 20 Grudnia 2015 ...czy szyneczka jest w środku surowa..? kratka ....? ...to na jednego...? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lolek_11 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 20 Grudnia 2015 (edytowane) jak napisałem aparat lichy to i foto nie wyraźne, szynka jest jednakowego koloru na całości i nie jest surowa, mięsiwo sparzone po wędzeniu kilka osób już próbowało także nie miałem opinii surowości czy coś podobnego wydaje mi tylko się tylko że za długo trzymałem w wędzarni bo ponad 5h przy 55-60 stopni - a kratka na życzenie kobiety bo lubi płaty (filety) z ryby a na hakach różnie to bywa często spadają a kratka je łapie i na niej wędzę filety itp. nawet te zawieszone filety dorsza przy tym wędzeniu spadły mimo potrójnego haka, a łososia nawet nie nabijałem na hak bo zawsze spadał Edytowane 20 Grudnia 2015 przez Lolek_11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 20 Grudnia 2015 ....kratka piwa... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lolek_11 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kelt Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 24 Lutego 2016 Hej, Pytanie z innej beczki, nie chcę zakładać nowego tematu bo pewnie to już było poruszane. Wyszukiwarki używałem na 15 różnych haseł i nie mam pomysłu na to co tam wpisać, jakie hasło żeby było co szukam. Jeśli ktoś może podać właściwe "hasło" to chętnie skorzystam i przeczytam co znajdę.Poczytałem już trochę i wiem jak zapeklować ale pojawił się problem z naczyniemMam 1,5kg mięsa od szynki, zalane 0,6L według kalkulatora "peklowanie.exe" pobranego ze strony głównej na 5 dni wersja słona z cukrem <2% i nastrzykiwaniem. Mam zdaje się za duży garnek do tej szynki bo mięso jest przykryte w jakiś 80%, a reszta wystaje. Wstawiłem do garna wyparzone szklanki żeby zmniejszyć objętość ale to nie bardzo pomogło - mięso nie jest całkiem przykryte. Czy powinienem dodać więcej wody aby przykryć mięso, czy może czekać aż mięso puści solankę na zewnątrz ze swoimi sokami, czy jeszcze coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 24 Lutego 2016 Za szeroki garnek. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 24 Lutego 2016 (edytowane) Za szeroki garnek.+ tym co obciążasz ma mieć wagę czyli np. butelka z wodą Edytowane 24 Lutego 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 24 Lutego 2016 Jak nie masz innego naczynia, a masz woreczki do robienia lodu, napełnij je wodą i włóż do garnka.To powinno podnieść poziom zalewy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 24 Lutego 2016 Wstawiłem do garna wyparzone szklanki żeby zmniejszyć objętość ale to nie bardzo pomogło Jeśli już to butelkę, albo słoik z wodą , żeby wyprzeć solankę.A najlepiej to użyj mniejszy garnek Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 24 Lutego 2016 ...mogą być też używane w winiarstwie szklane kulki..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kelt Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 25 Lutego 2016 Nakombinowałem się trochę z tymi "dokładkami" do garnka ale ostatecznie znalazłem mniejsze plastikowe naczynie (może nawet za małe ) i już zalewa zakrywa całe mięso. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.