Gość Anonymous Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Witam!Jak widać jestem jeszcze bardzo początkujący, w związku z tym mam pytanie:Ponieważ tak się składa, że pracuję zupełnie nie tam, gdzie mieszkam, to w domu jestem raz na tydzień, w weekend.Chciałbym zrobić kiełbasę, ale w przepisach stoi czarno na białym, że mięso powinno się peklować 2,3 dni, a mnie by pasowało 6. Czy jest na to jakiś sposób?Pozdrawiam i z góry dziękuję za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2044-przed%C5%82u%C5%BCone-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Chciałbym zrobić kiełbasę, ale w przepisach stoi czarno na białym, że mięso powinno się peklować 2,3 dni, a mnie by pasowało 6. Czy jest na to jakiś sposób? A żona nie może kupić i zapeklować mięsa w odpowiednim czasie. Nie wiem, w jakim środkiem lokomocji wracasz do domu ale ty kup mięso wracając. Po umyciu rąk bierzesz się za rozdrabnianie(odpowiednie sitka) i peklujesz. Jutro wędzisz. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2044-przed%C5%82u%C5%BCone-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-48708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Właśnie tak chciałem zrobić, tzn. poprosić żonę o zapeklowanie, ale boję się po tym co zrobiła dziś z jelitami, które też miała kupić. Kupiła, przywiozła do domu, i mimo tego, co jej mówiłem, zalała wodą i włożyła do słoika...... Ręce mi opadły....A mięso już zamówiłem w zaprzyjaźnionej ubojni na sobotę (pół świnki), więc nie będę ekstra kupował.W ostateczności wszystko odwarzę i napiszę na kartce, co trzeba zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2044-przed%C5%82u%C5%BCone-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-48712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Grudnia 2008 . Ręce mi opadły.... Jak pisał Pasiryj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=57246&highlight=#57246b będą bardziej elastyczne i bez zapachowe. :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2044-przed%C5%82u%C5%BCone-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-48726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Grudnia 2008 No to jest jakiś sposób :smile: Dziękuję bardzo i myślę, że jakoś dam sobie radę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2044-przed%C5%82u%C5%BCone-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-48727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Listopada 2009 Myślę ,że można ,ale chcę się upewnić. Czy mięso na kiełbasę żywiecką i tatrzańską można peklować 72h?Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2044-przed%C5%82u%C5%BCone-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-88608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Listopada 2009 Czy mięso na kiełbasę żywiecką i tatrzańską można peklować 72hOczywiście! Dodam jeszcze tylko tyle, że jeśli posiadasz odpowiednie warunki do peklowania suchego (niska temperatura <2 st.C.) oraz posiadasz bardzo świeże mięso, to z powodzeniem można peklować nawet dużo dłużej, co zresztą ma pozytywny wpływ na mięso do produkcji wszelkiego rodzaju kiełbas. Podkreślam, że przy długich czasach peklowania musisz być pewny co do jakości mięsa oraz zapewnić bardzo dobre warunki chłodnicze (a nie np. górna półka w lodówce, która jest otwierana kilkadziesiąt razy w ciągu dnia). Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2044-przed%C5%82u%C5%BCone-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-88610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Listopada 2009 Dzięki za odpowiedź .Mam oddzielną lodówkę do peklowania i mięso co prawda po odmrożeniu ,ale ze świeżej połóweczki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2044-przed%C5%82u%C5%BCone-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-88623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Wczoraj zapeklowałem mięso na kiełbasę ,dzisiej zmieliłem i miałem jutro wędzić ,ale pogoda paskudna.Czy mogę to zmielone mięso przetrzymać trochę dłużej jakieś 6 dni w lodówce. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2044-przed%C5%82u%C5%BCone-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-94941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Wczoraj zapeklowałem mięso na kiełbasę ,dzisiej zmieliłem i miałem jutro wędzić ,ale pogoda paskudna.Czy mogę to zmielone mięso przetrzymać trochę dłużej jakieś 6 dni w lodówce.Można, tylko odpowiednia temperatura przechowywania. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2044-przed%C5%82u%C5%BCone-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-94944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Stycznia 2010 To jaką ustawić?. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2044-przed%C5%82u%C5%BCone-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-94951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Stycznia 2010 To jaką ustawić?. Myślę że od 3-5 w plusie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2044-przed%C5%82u%C5%BCone-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-94955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Stycznia 2010 To jaką ustawić?.Wg mnie 0-3 st. Lodówka prawdopodobnie będzie otwierana :???: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2044-przed%C5%82u%C5%BCone-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-94968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Nie lodówka nie będzie otwierana bo mam oddzielną lodówkę do peklowania Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2044-przed%C5%82u%C5%BCone-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-94988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Ustaw minimalną jaką się da, to i tak będzie powyżej zera,a nawet jeśli by spadła lekko poniżej 0 to mieso nie zamarznie, Im bliżej zera, tym bezpieczniej Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2044-przed%C5%82u%C5%BCone-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-95001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Stycznia 2010 W temperaturze 0 st.C i niżej, proces peklowania ustaje. Postąpiłbym wg rady EAnny. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2044-przed%C5%82u%C5%BCone-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-95012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Stycznia 2010 W temperaturze 0 st.C i niżej, proces peklowania ustaje. Postąpiłbym wg rady EAnny. Zapewniam, że rozdrobnione mięso na pewno przepekluje (tym bardziej, że autor zapeklował już dzień wcześniej) pozdrawiam Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2044-przed%C5%82u%C5%BCone-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-95015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Stycznia 2010 ...a w temp. w przedziale 1-3 st.C proces peklowania jest spowolniony. Zresztą to logiczne. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2044-przed%C5%82u%C5%BCone-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-95016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Arkadiusz zadał konkretne pytanie i na nie konkretnie odpowiedziałem, nie wdając się w szczegóły procesu peklowania, :grin: Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2044-przed%C5%82u%C5%BCone-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-95020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Racja. Tylko to co podałem, to podstawowa informacja. Ale masz rację, już sie nie wcinam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2044-przed%C5%82u%C5%BCone-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-95021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Koledze zależy aby przetrzymać mięso kilka dni więcej - z technologicznego punktu widzenia jest już upeklowane więc teraz jest ważne aby zabezpieczyć je przed zepsuciemdlatego temperatura w okolicy zera jest bardzo wskazana Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2044-przed%C5%82u%C5%BCone-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-95032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Ponieważ zdania były podzielone to zdecydowałem się dzisiej nabić i jutro wędzić.Dziękuję wszystkim ,którzy starali się mi pomóc ,ale teraz temat jest nieaktualny. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2044-przed%C5%82u%C5%BCone-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-95051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 9 Stycznia 2010 zdecydowałem się dzisiej nabić i jutro wędzić.Dziękuję wszystkim ,którzy starali się mi pomóc ,ale teraz temat jest nieaktualny.z jednej strony to szkoda :wink: :lol: ale co się odwlecze to nie uciecze... :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2044-przed%C5%82u%C5%BCone-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-95057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.