Skocz do zawartości

Przedłużone peklowanie mięsa na kiełbasę

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam!

Jak widać jestem jeszcze bardzo początkujący, w związku z tym mam pytanie:

Ponieważ tak się składa, że pracuję zupełnie nie tam, gdzie mieszkam, to w domu jestem raz na tydzień, w weekend.

Chciałbym zrobić kiełbasę, ale w przepisach stoi czarno na białym, że mięso powinno się peklować 2,3 dni, a mnie by pasowało 6. Czy jest na to jakiś sposób?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za porady.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2044-przed%C5%82u%C5%BCone-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/

Chciałbym zrobić kiełbasę, ale w przepisach stoi czarno na białym, że mięso powinno się peklować 2,3 dni, a mnie by pasowało 6. Czy jest na to jakiś sposób?

A żona nie może kupić i zapeklować mięsa w odpowiednim czasie.

Nie wiem, w jakim środkiem lokomocji wracasz do domu ale ty kup mięso wracając. Po umyciu rąk bierzesz się za rozdrabnianie(odpowiednie sitka) i peklujesz. Jutro wędzisz.

Gość Anonymous

Właśnie tak chciałem zrobić, tzn. poprosić żonę o zapeklowanie, ale boję się po tym co zrobiła dziś z jelitami, które też miała kupić. Kupiła, przywiozła do domu, i mimo tego, co jej mówiłem, zalała wodą i włożyła do słoika...... Ręce mi opadły....

A mięso już zamówiłem w zaprzyjaźnionej ubojni na sobotę (pół świnki), więc nie będę ekstra kupował.

W ostateczności wszystko odwarzę i napiszę na kartce, co trzeba zrobić.

• 11 miesięcy temu...
Myślę ,że można ,ale chcę się upewnić. Czy mięso na kiełbasę żywiecką i tatrzańską można peklować 72h?Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Czy mięso na kiełbasę żywiecką i tatrzańską można peklować 72h

Oczywiście!

Dodam jeszcze tylko tyle, że jeśli posiadasz odpowiednie warunki do peklowania suchego (niska temperatura <2 st.C.) oraz posiadasz bardzo świeże mięso, to z powodzeniem można peklować nawet dużo dłużej, co zresztą ma pozytywny wpływ na mięso do produkcji wszelkiego rodzaju kiełbas.

Podkreślam, że przy długich czasach peklowania musisz być pewny co do jakości mięsa oraz zapewnić bardzo dobre warunki chłodnicze (a nie np. górna półka w lodówce, która jest otwierana kilkadziesiąt razy w ciągu dnia).

Pozdrawiam

BonAir

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Dzięki za odpowiedź .Mam oddzielną lodówkę do peklowania i mięso co prawda po odmrożeniu ,ale ze świeżej połóweczki.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

• 1 miesiąc temu...
Wczoraj zapeklowałem mięso na kiełbasę ,dzisiej zmieliłem i miałem jutro wędzić ,ale pogoda paskudna.Czy mogę to zmielone mięso przetrzymać trochę dłużej jakieś 6 dni w lodówce.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Wczoraj zapeklowałem mięso na kiełbasę ,dzisiej zmieliłem i miałem jutro wędzić ,ale pogoda paskudna.Czy mogę to zmielone mięso przetrzymać trochę dłużej jakieś 6 dni w lodówce.

Można, tylko odpowiednia temperatura przechowywania.
To jaką ustawić?.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

To jaką ustawić?.

Myślę że od 3-5 w plusie .

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

To jaką ustawić?.

Wg mnie 0-3 st. Lodówka prawdopodobnie będzie otwierana :???:

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Nie lodówka nie będzie otwierana bo mam oddzielną lodówkę do peklowania

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Ustaw minimalną jaką się da, to i tak będzie powyżej zera,

a nawet jeśli by spadła lekko poniżej 0 to mieso nie zamarznie,

Im bliżej zera, tym bezpieczniej

pozdrawiam

TINEK

W temperaturze 0 st.C i niżej, proces peklowania ustaje. Postąpiłbym wg rady EAnny.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

W temperaturze 0 st.C i niżej, proces peklowania ustaje. Postąpiłbym wg rady EAnny.

Zapewniam, że rozdrobnione mięso na pewno przepekluje

(tym bardziej, że autor zapeklował już dzień wcześniej)

pozdrawiam

pozdrawiam

TINEK

...a w temp. w przedziale 1-3 st.C proces peklowania jest spowolniony. Zresztą to logiczne. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Arkadiusz zadał konkretne pytanie i na nie konkretnie odpowiedziałem, nie wdając się w szczegóły procesu peklowania,

:grin:

pozdrawiam

TINEK

Racja. Tylko to co podałem, to podstawowa informacja. Ale masz rację, już sie nie wcinam.

Koledze zależy aby przetrzymać mięso kilka dni więcej - z technologicznego punktu widzenia jest już upeklowane więc teraz jest ważne aby zabezpieczyć je przed zepsuciem

dlatego temperatura w okolicy zera jest bardzo wskazana

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Ponieważ zdania były podzielone to zdecydowałem się dzisiej nabić i jutro wędzić.Dziękuję wszystkim ,którzy starali się mi pomóc ,ale teraz temat jest nieaktualny.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

zdecydowałem się dzisiej nabić i jutro wędzić.Dziękuję wszystkim ,którzy starali się mi pomóc ,ale teraz temat jest nieaktualny.

z jednej strony to szkoda :wink: :lol: ale co się odwlecze to nie uciecze... :grin:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/