szrekPL Opublikowano 11 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 11 Marca 2024 Teraz, Grzewlod napisał(a): To prawda ładne wyroby , teraz przyszedł czas na naukę odkręcania 🤔 Tak to prawda nie idzie mi/nam to najlepiej dlatego zabezpieczyłem sznurkiem, niby odkręcam jak na filmiku instruktażowym a jednak się to nie trzyma jak powinno zwłaszcza przy parówkach, parówkowa poszedłem za ciosem bo sznureczków zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 11 Marca 2024 Idziesz na mistrza.👍 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 11 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 11 Marca 2024 14 minut temu, arkadiusz napisał(a): Idziesz na mistrza.👍 Dziękuję bardzo 😊 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 13 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 13 Marca 2024 (edytowane) Dzisiaj na obiad kiełbasa ziemniaczano-mięsna 😊(podobna do kiszki ziemniaczanej) Edytowane 13 Marca 2024 przez szrekPL 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 13 Marca 2024 3 godziny temu, szrekPL napisał(a): kiełbasa ziemniaczano-mięsna Ciekawa , jakiś skład ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 13 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 13 Marca 2024 Kiełbasa mięsno/ziemniaczana Ziemniaki ugotowanie 1,5 kg Mięso (tym razem łopatka) 0,5 kg Czosnek ok 5 ząbków Majeranek 1 łyżka Sól 1 łyżka Pieprz czarny Pieprz ziołowy Mięso i ziemniaki zmielone na sitku fi 6, przyprawy do smaku, jelita wieprzowe, piekarnik góra dół na 180*C na jakąś 1 godz. ewentualnie do większego zarumienienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 13 Marca 2024 58 minut temu, szrekPL napisał(a): Kiełbasa mięsno/ziemniaczana Ziemniaki ugotowanie 1,5 kg Mięso (tym razem łopatka) 0,5 kg Czosnek ok 5 ząbków Majeranek 1 łyżka Sól 1 łyżka Pieprz czarny Pieprz ziołowy Mięso i ziemniaki zmielone na sitku fi 6, przyprawy do smaku, jelita wieprzowe, piekarnik góra dół na 180*C na jakąś 1 godz. ewentualnie do większego zarumienienia Dzięki Zaczynasz być nasz😁, jeszcze kilka zlotów😉 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 13 Marca 2024 2 minuty temu, Muski napisał(a): jeszcze kilka zlotów😉 Do tego łyżkę wymieni na gramy i gitara😁. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 13 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 13 Marca 2024 2 minuty temu, Muski napisał(a): Dzięki Zaczynasz być nasz😁, jeszcze kilka zlotów😉 Kurcze niezmiernie mi miło już na tym etapie, jakiś zlot na bank odwiedzę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 13 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 13 Marca 2024 Teraz, Grzewlod napisał(a): Do tego łyżkę wymieni na gramy i gitara😁. Hahaha...wiedziałem, czekałem tylko kiedy...😁 niestety w tym przypadku posługuje się gramaturą orientacyjną ale może rzeczywiście następnym razem zanim wrzucę to najpierw zważę 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 13 Marca 2024 3 minuty temu, szrekPL napisał(a): wrzucę to najpierw zważę Łyżka ok. 20g, łyżeczka ok. 7g ale to nie jest obligo. Np. Majeranek jest lekki i na łyżkę wejdzie wagowo mało itd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 13 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 13 Marca 2024 Teraz, Grzewlod napisał(a): Łyżka ok. 20g, łyżeczka ok. 7g ale to nie jest obligo. Np. Majeranek jest lekki i na łyżkę wejdzie wagowo mało itd. Tak, tak już to czytałem, znam temat dlatego się poprawię następnym razem a póki co przytnę sobie palce w szufladzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 13 Marca 2024 1 minutę temu, szrekPL napisał(a): póki co przytnę sobie palce w szufladzie 🤣. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 13 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 13 Marca 2024 (edytowane) No więc tak, jako że lubię wyzwania tym razem poszło na sery...jeszcze ze 3 tygodnie temu tylko je zjadałem...ale to już przeszłość(znaczy zjadam nadal) teraz sobie wydumałem że zrobię i ja. Pierwsze wędzone już widzieliście kol. Grzewlod podrzucił pomysł (jeszcze raz dziękuję) ale nie był bym sobą, kolega Radek. zrobił wrzutę w momencie kiedy się podniecałem tym swoim dziełem no więc wlazłem na jego wyroby popatrzyłem i popełniłem plagiat...serek oscypek, mam nadzieje że się nie obrazi...wykonałem punkt po punkcie uwzględniając jego poprawki i konwersacje z innymi, oto rezultat Edytowane 13 Marca 2024 przez szrekPL 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 13 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 13 Marca 2024 Ale nie tylko oscypki zrobiłem, poszedłem za ciosem i również tak jak Radek. wykonałem ricotte, wyszło 850g z 10L serwatki...foremki niestety posiadałem tylko takie , kupione na szybko i chybił trafił więc wyszło jak wyszło, smak rekompensuje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 13 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 13 Marca 2024 Brawo Ty, następny krok w samorozwój zrobiony Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 13 Marca 2024 (edytowane) 32 minuty temu, szrekPL napisał(a): takie , kupione na szybko i chybił trafił więc wyszło jak wyszło, smak rekompensuje Serki ekstraliga 👏. Do zebrania ricotty zastosuj worek filtracyjny np. stosowany w prasekach ręcznych do filtracji soku z owoców. Edytowane 13 Marca 2024 przez Grzewlod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 13 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 13 Marca 2024 28 minut temu, Romeciarz napisał(a): Brawo Ty, następny krok w samorozwój zrobiony Bardzo dziękuję to dopiero mały kroczek w świat którego zupełnie nie pojmuję (jeszcze) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 13 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 13 Marca 2024 2 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Serki ekstraliga 👏. Do zebrania ricotty zastosuj worek filtracyjny np. stosowany w prasekach ręcznych do filtracji soku z owoców. Bardzo dziękuję, super pomysł z workiem na pewno wykorzystam, potrzebuję jeszcze bardzo dużo podpowiedzi odnośnie potrzebnych gadżetów...foremek, właśnie takich chust/worków itp. podpuszczkę kupiłem póki co z biowinu dopiero później się zorientowałem że są inne nie wiem czy lepsze inne . Czytam oglądam przeglądam i myślę nad następnym bo wolne jutro się kończy i mam chwile na zastanowienie. Mleko mam swojskie prosto z cyca w ilości stado krów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 14 Marca 2024 17 godzin temu, szrekPL napisał(a): Radek. zrobił wrzutę w momencie kiedy się podniecałem tym swoim dziełem no więc wlazłem na jego wyroby popatrzyłem i popełniłem plagiat...serek oscypek, mam nadzieje że się nie obrazi...wykonałem punkt po punkcie uwzględniając jego poprawki i konwersacje z innymi, oto rezultat Brawo !!! Idziesz jak burza A co do obrazy... 17 godzin temu, szrekPL napisał(a): wykonałem ricotte, wyszło 850g z 10L serwatki...foremki niestety posiadałem tylko takie , kupione na szybko i chybił trafił więc wyszło jak wyszło, smak rekompensuje Ja od początku do ricotty nie stosowałem żadnych foremek. Przekładam do chusty, wiążę ją nad zlewem i do rana kapie. Żeby ładnie wyszła z chusty, nie można jej wyciskać. 17 godzin temu, szrekPL napisał(a): podpuszczkę kupiłem póki co z biowinu dopiero później się zorientowałem że są inne nie wiem czy lepsze inne . Stosuję taką podpuszczkę. Innych nie próbowałem. Skandalicznie przekraczam termin ważności Można powiedzieć, że co roku dodawałem jej ciut więcej. Ale to były minimalne ilości. Już nie ma problemu, bo się skończyła Dopiero co kupowałem "nową", a już za miesiąc mija termin ważności następnej. Ale uwaga ! Nie wiem jak się zachowuje inna podpuszczka. Jeszcze raz gratuluję serków i nie tylko 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 14 Marca 2024 52 minuty temu, Radek. napisał(a): Ja od początku do ricotty nie stosowałem żadnych foremek. Przekładam do chusty, wiążę ją nad zlewem i do rana kapie. Żeby ładnie wyszła z chusty, nie można jej wyciskać. Stosuję taką podpuszczkę. Innych nie próbowałem. Skandalicznie przekraczam termin ważności Można powiedzieć, że co roku dodawałem jej ciut więcej. Ale to były minimalne ilości. Już nie ma problemu, bo się skończyła Dopiero co kupowałem "nową", a już za miesiąc mija termin ważności następnej. Ale uwaga ! Nie wiem jak się zachowuje inna podpuszczka. Bardzo dziękuję za słowa uznania 😊 Ricotte niestety odcisneliśmy z braku wiedzy/niedoczytania... na szczęście zrobiły to kobiece dłonie a nie te moje,, tłuki" więc po przełożeniu do foremek spokojnie sobie obciekały do rana i wydaje mi się że nic nie straciły...Następna pójdzie zgodnie ze wskazówkami, ale potrzebuję jakiegoś albo jakichś cedzaków bo przy 15l trochę tego skrzepu było i wyciągnęliśmy chyba wszystkie lniane ścierki jakie były w domu, do tego jakieś chusty,klinek czy coś, cedzak z ociekaczem...Podpuszczkę wykończę tą którą mam a jak znam życie i małżonkę długo to nie potrwa, mleka pod dostatkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 14 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 14 Marca 2024 21 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Łyżka ok. 20g, łyżeczka ok. 7g Łyżka, łyżce nie równa i tak samo z łyżeczką. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 14 Marca 2024 2 minuty temu, BazylWidzew napisał(a): Łyżka, łyżce nie równa i tak samo z łyżeczką. O nie nie panowie nie zmusicie żebym wstał i poszedł ważyć moje łyżki (później to zrobię i wstawię )😊 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 14 Marca 2024 (edytowane) 10 minut temu, BazylWidzew napisał(a): Łyżka, łyżce nie równa i tak samo z łyżeczką. 21 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Łyżka ok. 20g, łyżeczka ok. 7g ale to nie jest obligo 🙉😂 Edytowane 14 Marca 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 14 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 14 Marca 2024 19 godzin temu, szrekPL napisał(a): serek oscypek Oscypek super 19 godzin temu, szrekPL napisał(a): wykonałem ricotte, wyszło 850g z 10L serwatki Dobre mleko masz. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.