Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, szrekPL napisał(a):

Ricotte niestety odcisneliśmy z braku wiedzy/niedoczytania... na szczęście zrobiły to kobiece dłonie a nie te moje,, tłuki"  :D więc po przełożeniu do foremek spokojnie sobie obciekały do rana i wydaje mi się że nic nie straciły...Następna pójdzie zgodnie ze wskazówkami, ale potrzebuję jakiegoś albo jakichś cedzaków bo przy 15l trochę tego skrzepu było i wyciągnęliśmy chyba wszystkie lniane ścierki jakie były w domu, do tego jakieś chusty,klinek czy coś, cedzak z ociekaczem...Podpuszczkę wykończę tą którą mam a jak znam życie i małżonkę długo to nie potrwa, mleka pod dostatkiem...:D

No i elegancko. Tutaj masz dużo o tym, jak sobie inni radzą

https://wedlinydomowe.pl/forum/search/?q=odcedzanie ricotty&quick=1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/10/#findComment-910010
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

 

Oscypek super:clap::thumbsup:

 

 

Dobre mleko masz. 

Dziękuję bardzo 😊 oglądałem Twoje sery też będę chciał takie popełnić bo są super o chlebie nie wspominając.:thumbsup:

Co do mleka, zupełnie się nie znam, moje szczęście rodzinne wykonało tel do siostry bo jej sąsiadka ma stado więc bez problemu każda ilość... tyle o nim wiem:D

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/10/#findComment-910014
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, Radek. napisał(a):

No i elegancko. Tutaj masz dużo o tym, jak sobie inni radzą

https://wedlinydomowe.pl/forum/search/?q=odcedzanie ricotty&quick=1

O super dzięki, jest tego tyle że na przegląd wszystkiego chyba życia nie wystarczy....(zwłaszcza jak kogoś czytanie złości):D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/10/#findComment-910017
Udostępnij na innych stronach

19 godzin temu, szrekPL napisał(a):

podpuszczkę kupiłem póki co z biowinu dopiero później się zorientowałem że są inne nie wiem czy lepsze inne

 

Ja stosuje Beaugel 50, kupiłem w Agrovisie.

  • Like 1

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/10/#findComment-910023
Udostępnij na innych stronach

No dobra, to teraz jakie chusty, klinki, foremki, ociekacze, cedzaki bo tyle tego jest a podejrzewam kila tylko potrzebne/niezbędne do tych najczęściej wykonywanych serów, oscypek zostaje na bank w repertuarze bo popyt przebił podaż :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/10/#findComment-910026
Udostępnij na innych stronach

56 minut temu, szrekPL napisał(a):

15l trochę tego skrzepu było i wyciągnęliśmy chyba wszystkie lniane ścierki jakie były

Są specjalne worki i chusty ,bardzo praktyczne

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/10/#findComment-910033
Udostępnij na innych stronach

Podpowiem jeszcze bardzo praktyczne pojemniki. Niekoniecznie akurat te, ale o takiej pojemności. Od lat używam. Jeden do przewozu mleka, a drugi do solanki  https://allegro.pl/oferta/pojemnik-fermentator-33l-skala-opcje-dodatkowe-kranik-rurka-fermentacyjna-8168003027 

Sery zwykle robię z 30 l mleka, bo tak jestem usprzętowiony. Najważniejszy w tym jest garnek. Mój ma około 40 l pojemności. Jest szeroki i niski. 

Widząc tempo, to w przyszłym tygodniu będziesz miał serowarnię ;) :D 

  • Like 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/10/#findComment-910041
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Radek. napisał(a):

 

Widząc tempo, to w przyszłym tygodniu będziesz miał serowarnię ;) :D 

:facepalm: już posiadam te pojemniki 3x 30l (w tym 2 z kranikami):D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/10/#findComment-910043
Udostępnij na innych stronach

40 minut temu, szrekPL napisał(a):

No dobra, to teraz jakie chusty, klinki, foremki, ociekacze, cedzaki bo tyle tego jest a podejrzewam kila tylko potrzebne/niezbędne do tych najczęściej wykonywanych serów,

 

20240314_162459_HDR.thumb.jpg.9dd314edf4558fc3d51124f817ce6aff.jpg

 

To jest mój cały sprzęt serowarski, nic specjalnie nie kupowałem do serów, wykorzystałem to co miałem w domu:) Jeszcze bańki 5 l po wodzie do przywiezienia mleka.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/10/#findComment-910046
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

To jest mój cały sprzęt serowarski, nic specjalnie nie kupowałem do serów, wykorzystałem to co miałem w domu:) Jeszcze bańki 5 l po wodzie do przywiezienia mleka.

To ja póki co mam bardzo podobny, wiadro z otworkami kupione czy sam robiłeś?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/10/#findComment-910049
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, szrekPL napisał(a):

wiadro z otworkami kupione czy sam robiłeś?

 

Sam zrobiłem, parę dziur wywiercone i jest forma;)

 

PS: sprzęt serowarski kosztował mnie równe 0 zł

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/10/#findComment-910053
Udostępnij na innych stronach

21 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

 

Sam zrobiłem, parę dziur wywiercone i jest forma;)

 

PS: sprzęt serowarski kosztował mnie równe 0 zł

No i super, mam sporo takich małych wiaderek więc może i ja sobie coś ponawiercam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/10/#findComment-910058
Udostępnij na innych stronach

Szreku idziesz jak burza :clap:

 

Łyżki, łyżeczki sprawdź. Tych małych to ja mam cztery, czy pięć rodzajów. I teraz 1/4, 1/3, 1/2, wklęsła, płaska, mała górka większa górka, kopiasta 😜 No musiałam, sorry.

Na poważnie. Do receptur na wyroby ważę, a na codzień w kuchni z typowej rąsi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/10/#findComment-910101
Udostępnij na innych stronach

31 minut temu, mamuśka napisał(a):

 No musiałam, sorry.

Na poważnie. Do receptur na wyroby ważę, a na codzień w kuchni z typowej rąsi.

Bardzo Ci dziękuję

Na poważnie. To robię dokładnie tak jak Ty, żeby mieć powtarzalność wyrobu musi być zgodnie z rec. ale pozostałe tak jak w przypadku tej nieszczęsnej ziemniaczano/mięsnej łyżka i zobaczymy co dalej nie na sztywno :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/10/#findComment-910113
Udostępnij na innych stronach

Teraz, bilu72 napisał(a):

Górale będą mieć konkurencję przed sezonem.

Hahaha...dziękuję, mogą spać spokojnie ten region nie jest zbyt często odwiedzany przez moją skromną osobę (wystarczy że miałem pod górkę do szkoły :D)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/10/#findComment-910116
Udostępnij na innych stronach

Dostałem 1,8kg szynki z jelenia(zamrożona), co z tym mam zrobić? Uwędzić w całości, dodać boczku zrobić kiełbasę,nie przerabiałem (poza dodawaniem do pasztetu)  wcześniej jelenia chociaż dostęp do dziczyzny mam w miarę dobry...

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/10/#findComment-910134
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, Azizi napisał(a):

Super wyroby.

Zdradź dlaczego wiążesz każdy kawałek kiełbasy sznurkiem.

A dlatego że nie było mnie przy odkręcaniu a jak wróciłem to sprytne palce mojej żony już ją powiązały

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/10/#findComment-912218
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.