Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Może nie trzeba będzie ich już gotować? :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-949109
Udostępnij na innych stronach

Ale to mrozić trzeba surowe strąki ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-949126
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Trochę fasolki na zimę, próżnia i do zamrażalki (zobaczymy co wyjdzie)

Nic jej nie będzie , ja mrożę od lat.

Potem taką zamrożona wrzucam do gorącej wody i po ugotowaniu jest jak swieża.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-949168
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, gruby7074 napisał(a):

Podziel się przepisem na kompocik bo u mnie też już dobry,i na sałatkę też

Kompot to prościzna, myje, obrywam, pakuje do słoika, dosypuję łyżkę cukru uzupełniam wodą i do gara wieczkiem do dołu, parzenie  15 min w temp 80°C do max 90 °C  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-949172
Udostępnij na innych stronach

Sałatka:

- kapusta biała

- marchewka

-  ogórek

- papryka

- cebula

- zielona pietruszka

Zalewa:

- 2 szklanki octu 10%

- 2 litry wody

- 1 szklanka cukru

- łyżka miodu

- 2 pełne łyżki soli kamiennej

- 6 liści laurowych

- 12 ziaren ziela ang.

- 1 łyżeczka pieprzu czarnego

Zalewę zagotować, wystudzić. Przygotowane warzywa wymieszać zalać wystudzoną zalewą odcedzając przyprawy, pozostawić na 12 godz. (my zostawiamy na noc). Przełożyć do słoików, uzupełnić zalewą i pasteryzować 15/20 minut w temp 80/90 °C

1894209146686653164.jpg

  • Like 2
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-949175
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Sałatka

No i chyba mnie przekonałeś. A miałam tylko skupić się na burakach i kiszonej kapuście 🙈

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-949225
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

 A miałam tylko skupić się na burakach

Właśnie, nieuchronnie nadchodzi czas buraka...jakieś sugestie, sprawdzone przepisy na zimę, podpowiedzi...widziałem te z papryką(Maxell) chyba zrobimy w tym roku bo mało wymagające...:D

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-949337
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, szrekPL napisał(a):

buraka...jakieś sugestie, sprawdzone przepisy na zimę

Wrzucę przepis. 

Z papryką nam nie wchodzi ale to jest kwestia gustu 😊

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-949352
Udostępnij na innych stronach

Nagroda wypróbowana/sprawdzona, bardzo pomocny sprzęt, różnica temp względem DT-34 wynosi 2°C na+, duży czytelny wyświetlacz,szczelna pokrywa. Jeszcze raz bardzo dziękuję.:frantics:

Na pierwszy ,,strzał" wykonałem Kiełbasa drobiowa nie wędzona wg przepisu Bogumiła Sztuczki, bardzo smaczna .😊

7485916134535818063.jpg

8704387752713501199.jpg

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-949471
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Na pierwszy ,,strzał" wykonałem Kiełbasa drobiowa nie wędzona

A jak oceniasz poziom słoności i przypraw tej kiełbasy (o ile dałeś tak jak w przepisie)

pod względem spożywania jej przez dzieci.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-949512
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Azizi napisał(a):

A jak oceniasz poziom słoności i przypraw tej kiełbasy (o ile dałeś tak jak w przepisie)

pod względem spożywania jej przez dzieci.

Miałem pewne opory co do dodania 20g ale zaryzykowałem i wyszło super, gdyby to była osłonka poliamidowa pewnie byłoby zbyt słone natomiast w tej jest okej, jeśli miałbym doradzać to jeśli dla dzieci to zmniejsz ilość pieprzu białego, używam świeżo mielonego i jest dość mocno wyczuwalny, dla dzieci może być za dużo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-949517
Udostępnij na innych stronach

No więc po tygodniu mrożenia fasolka została wyjęta i wrzucona prosto do gotującej się wody...różnica pomiędzy taką prosto z krzaka a z zamrażalnika jest znikoma:w00t: czuć delikatną różnicę ale mogła być spowodowana czasem gotowania może ciut krócej było by w punkt...niemniej jednak będziemy mrozić i zobaczymy po dłuższym czasie czy będzie jakaś zmiana :)

3438958588420874536.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-950219
Udostępnij na innych stronach

28 minut temu, quadro555 napisał(a):

Czyli kolor ok i nie trzeba blanszować. 

Wykorzystam patent w przyszłym roku ( jeżeli dożyję).

No na to wychodzi że nie trzeba, sami jesteśmy zaskoczeni...aaa dla większej trudności do gara trafiła mrożona i nie mrożona i ciężko było stwierdzić która to która....:w00t:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-950240
Udostępnij na innych stronach

Zielono fasolka mrożona nie trzeba blanszowac żółta chyba lepsza blanszowana , tak samo jak brokol

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-950247
Udostępnij na innych stronach

W dniu 29.08.2024 o 22:18, szrekPL napisał(a):

Za kilka dni będzie próba, opiszę i udokumentuję :D

Od kilku lat mrożę próżniowo, po ugotowaniu nie do odróżnienia od nie mrożonej. 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-952026
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.