Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Robię od lat identycznie choć niektórzy parzą rybę przed zapuszkowaniem co uważam za błąd gdyż wtedy paprykarz wychodzi nieco suchawy.Ryba i tak zaparzy się w czasie pasteryzacji lub tyndalizacji.

Paprykarz szczeciński

 

1.Filet z mintaja 1kg -surowy mielony na sitku 5mm

2.Ryż - 200g gotowany długoziarnisty

3.Dwie puszki szprotek podwędzanych w oleju.

4.Cebula - 2 szt duże, zeszklone na oleju

 

 

Przyprawy

 

1.Koncentrat pomidorowy - 4 puszki 30g

2. Sól - 10g

3. Chili - do smaku

4.Papryka słodka - do smaku

 

Słoiki pasteryzowane dwa dni.Pierwszego dnia 1h a drugiego 40min. w temp. 100C

Edytowane przez arkadiusz
  • Upvote 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-961077
Udostępnij na innych stronach

22 minuty temu, arkadiusz napisał(a):

Robię od lat identycznie choć niektórzy parzą rybę przed zapuszkowaniem co uważam za błąd 

Dziękuję za przepis, to mój pierwszy paprykarz więc zupełnie nie mam doświadczenia w tym temacie ale przeczytałem cały wątek i doszedłem do wniosku że ryba puści swój smak właśnie w paprykarza co będzie bardziej korzystne niż parowanie oddzielnie i dodawanie później wody z tego parowania. ☺️

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-961085
Udostępnij na innych stronach

37 minut temu, quadro555 napisał(a):

@arkadiusz

@szrekPL

Wasze przepisy zawierają koncentrat pomidorowy. Jakiej firmy stosujecie?

U mnie dodany był z firmy Pudliszki, ale co chyba istotne  najpierw była zeszklona cebula, zestawiona na chwilę z ognia i dodane papryki a po nich dopiero koncentrat i sos sojowy ciemny. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-961097
Udostępnij na innych stronach

57 minut temu, quadro555 napisał(a):

@arkadiusz

@szrekPL

Wasze przepisy zawierają koncentrat pomidorowy. Jakiej firmy stosujecie?

Ja Kani.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-961102
Udostępnij na innych stronach

Jak to po łykendzie przyszło popróbować co to tam wyszło w tych moich praskach. Goloneczka(dziękuję kolegom Radek i Grzewlod za podpowiedź odnośnie czasu parzenia golonki, różnica kolosalna:clap: ) i szynka prasowana ☺️(przepraszam za nieprofesjonalne cięcie)

-4380633291411166227.jpg

8715053557905752186.jpg

  • Like 1
  • Upvote 4
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-962431
Udostępnij na innych stronach

Wyroby na 5 z plusem 👌, ale to rezanie to zbezczeszczenie wyrobu 😠

 

..... żartuję 😉😁

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-962461
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Muski napisał(a):

Do ogóra też tak tnę 😁:thumbsup:

Siekierą 😉🤔. Szreku ma tak samo ostre noże jak moje😯, brak czasu na ostrzenie w weekend się za nie wezmę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-962468
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

brak czasu na ostrzenie w weekend się za nie wezmę.

O to to...święte słowa, łykend z nożami będzie i u mnie ☺️

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-962471
Udostępnij na innych stronach

W dniu 21.10.2024 o 19:28, szrekPL napisał(a):

przepraszam za nieprofesjonalne cięcie)

W tym też jest urok :thumbsup: 

Goloneczka i szynka - LUX :clap: 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-962814
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Radek. napisał(a):

W tym też jest urok :thumbsup: 

Goloneczka i szynka - LUX :clap: 

Dzięki za dobre słowo i podpowiedź(czas parzenia), następna prawdopodobnie będzie rolada le... coś tam bo praska się już robi :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-962817
Udostępnij na innych stronach

18 godzin temu, szrekPL napisał(a):

następna prawdopodobnie będzie rolada le... coś tam bo praska się już robi :D

LAZ DI JAJ SKA :D 

  • Like 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-962980
Udostępnij na innych stronach

Paprykarz Szczeciński by kolega Arkadiusz :clap: Wg nas bardziej rybny niż moja poprzednia próba i bardziej zwarta konsystencja (oczywiście smarowny jak najbardziej) , bardzo smaczny zostaje z nami, dziękuję za przepis:thumbsup::D

 

Paprykarz szczeciński

 

1.Filet z mintaja 1kg -surowy mielony na sitku 5mm

2.Ryż - 200g gotowany długoziarnisty

3.Dwie puszki szprotek podwędzanych w oleju.

4.Cebula - 2 szt duże, zeszklone na oleju

 

 

Przyprawy

 

1.Koncentrat pomidorowy - 4 puszki 30g

2. Sól - 10g

3. Chili - do smaku

4.Papryka słodka - do smaku

-5541946881840181538.jpg

-6581650826730890007.jpg

  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-963006
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie do kolegów i koleżanek wykonujących paprykarze, jako że jeżdżę na ryby i czasami uda mi się coś wyciągnąć z wody  a nie zabieram to:

Czy można wykonać czy ktoś z Was próbował zrobić taki prawie Szczeciński z ryb słodkowodnych i czy coś z tego wyszło ? (tak wiem że przepis jasno ,,morskie").  Chodzi mi o ryby typu ,,Wiślane"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-963015
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, szrekPL napisał(a):

Chodzi mi o ryby typu ,,Wiślane"

Ze słodkowodnych : szczupak, sandacz, okoń - z tych robiłem 😁

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-963020
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, szrekPL napisał(a):

czasami uda mi się coś wyciągnąć z wody

 

10 minut temu, szrekPL napisał(a):

Chodzi mi o ryby typu ,,Wiślane"

 

Nie wiem jak teraz, ale jak byłem w 1980 na rejsie po Wiśle to ryby raczej się nie nadawały do jedzenia:D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-963022
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Muski napisał(a):

Ze słodkowodnych : szczupak, sandacz, okoń - z tych robiłem 😁

Dziękuję za szybką odpowiedź ale ale... czy np leszcz też by się sprawdził...szczupak, tak jest to myśl na pozbycie się tych luźnych ości:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-963023
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.