Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, szrekPL napisał(a):

takie , kupione na szybko i chybił trafił więc wyszło jak wyszło, smak rekompensuje :D

Serki ekstraliga 👏. Do zebrania ricotty zastosuj worek filtracyjny np. stosowany w prasekach ręcznych do filtracji soku z owoców.

 

Edytowane przez Grzewlod
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909800
Udostępnij na innych stronach

28 minut temu, Romeciarz napisał(a):

Brawo Ty, następny krok w samorozwój zrobiony :clap:

Bardzo dziękuję to dopiero mały kroczek w świat którego zupełnie nie pojmuję (jeszcze:D)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909801
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Serki ekstraliga 👏. Do zebrania ricotty zastosuj worek filtracyjny np. stosowany w prasekach ręcznych do filtracji soku z owoców.

 

Bardzo dziękuję, super pomysł z workiem na pewno wykorzystam, potrzebuję jeszcze bardzo dużo podpowiedzi odnośnie potrzebnych gadżetów...foremek, właśnie takich chust/worków itp.  podpuszczkę kupiłem póki co z biowinu dopiero później się zorientowałem że są inne nie wiem czy lepsze inne . Czytam oglądam przeglądam i myślę nad następnym bo wolne jutro się kończy  i mam chwile na zastanowienie. Mleko mam swojskie prosto z cyca w ilości  stado krów.:D

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909808
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Radek. zrobił wrzutę w momencie kiedy się podniecałem tym swoim dziełem no więc wlazłem na jego wyroby  popatrzyłem i popełniłem plagiat...serek oscypek, mam nadzieje że się nie obrazi...wykonałem punkt po punkcie uwzględniając jego poprawki i konwersacje z innymi, oto rezultat

Brawo !!! Idziesz jak burza :thumbsup: :clap: 

A co do obrazy... :D :laugh: 

 

17 godzin temu, szrekPL napisał(a):

wykonałem ricotte, wyszło 850g z 10L serwatki...foremki niestety posiadałem tylko takie , kupione na szybko i chybił trafił więc wyszło jak wyszło, smak rekompensuje :D

Ja od początku do ricotty nie stosowałem żadnych foremek. Przekładam do chusty, wiążę ją nad zlewem i do rana kapie. 

Żeby ładnie wyszła z chusty, nie można jej wyciskać.

 

17 godzin temu, szrekPL napisał(a):

podpuszczkę kupiłem póki co z biowinu dopiero później się zorientowałem że są inne nie wiem czy lepsze inne .

Stosuję taką podpuszczkę. Innych nie próbowałem. Skandalicznie przekraczam termin ważności :laugh: Można powiedzieć, że co roku dodawałem jej ciut więcej. Ale to były minimalne ilości. Już nie ma problemu, bo się skończyła ;)

Dopiero co kupowałem "nową", a już za miesiąc mija termin ważności następnej.

Ale uwaga ! Nie wiem jak się zachowuje inna podpuszczka.  

 

Jeszcze raz gratuluję serków i nie tylko :clap: :clap: :clap:

 

 

100_1365 (Copy).jpg

  • Like 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909985
Udostępnij na innych stronach

52 minuty temu, Radek. napisał(a):

Ja od początku do ricotty nie stosowałem żadnych foremek. Przekładam do chusty, wiążę ją nad zlewem i do rana kapie. 

Żeby ładnie wyszła z chusty, nie można jej wyciskać.

 

Stosuję taką podpuszczkę. Innych nie próbowałem. Skandalicznie przekraczam termin ważności :laugh: Można powiedzieć, że co roku dodawałem jej ciut więcej. Ale to były minimalne ilości. Już nie ma problemu, bo się skończyła ;)

Dopiero co kupowałem "nową", a już za miesiąc mija termin ważności następnej.

Ale uwaga ! Nie wiem jak się zachowuje inna podpuszczka. 

Bardzo dziękuję za słowa uznania 😊

Ricotte niestety odcisneliśmy z braku wiedzy/niedoczytania... na szczęście zrobiły to kobiece dłonie a nie te moje,, tłuki"  :D więc po przełożeniu do foremek spokojnie sobie obciekały do rana i wydaje mi się że nic nie straciły...Następna pójdzie zgodnie ze wskazówkami, ale potrzebuję jakiegoś albo jakichś cedzaków bo przy 15l trochę tego skrzepu było i wyciągnęliśmy chyba wszystkie lniane ścierki jakie były w domu, do tego jakieś chusty,klinek czy coś, cedzak z ociekaczem...Podpuszczkę wykończę tą którą mam a jak znam życie i małżonkę długo to nie potrwa, mleka pod dostatkiem...:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910000
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, BazylWidzew napisał(a):

 

Łyżka, łyżce nie równa i tak samo z łyżeczką.

O nie nie panowie nie zmusicie żebym wstał i poszedł ważyć moje łyżki :D (później to zrobię i wstawię )😊

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910005
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

Łyżka, łyżce nie równa i tak samo z łyżeczką.

 

21 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Łyżka ok. 20g, łyżeczka ok. 7g ale to nie jest obligo

🙉😂

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910007
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, szrekPL napisał(a):

Ricotte niestety odcisneliśmy z braku wiedzy/niedoczytania... na szczęście zrobiły to kobiece dłonie a nie te moje,, tłuki"  :D więc po przełożeniu do foremek spokojnie sobie obciekały do rana i wydaje mi się że nic nie straciły...Następna pójdzie zgodnie ze wskazówkami, ale potrzebuję jakiegoś albo jakichś cedzaków bo przy 15l trochę tego skrzepu było i wyciągnęliśmy chyba wszystkie lniane ścierki jakie były w domu, do tego jakieś chusty,klinek czy coś, cedzak z ociekaczem...Podpuszczkę wykończę tą którą mam a jak znam życie i małżonkę długo to nie potrwa, mleka pod dostatkiem...:D

No i elegancko. Tutaj masz dużo o tym, jak sobie inni radzą

https://wedlinydomowe.pl/forum/search/?q=odcedzanie ricotty&quick=1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910010
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

 

Oscypek super:clap::thumbsup:

 

 

Dobre mleko masz. 

Dziękuję bardzo 😊 oglądałem Twoje sery też będę chciał takie popełnić bo są super o chlebie nie wspominając.:thumbsup:

Co do mleka, zupełnie się nie znam, moje szczęście rodzinne wykonało tel do siostry bo jej sąsiadka ma stado więc bez problemu każda ilość... tyle o nim wiem:D

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910014
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, Radek. napisał(a):

No i elegancko. Tutaj masz dużo o tym, jak sobie inni radzą

https://wedlinydomowe.pl/forum/search/?q=odcedzanie ricotty&quick=1

O super dzięki, jest tego tyle że na przegląd wszystkiego chyba życia nie wystarczy....(zwłaszcza jak kogoś czytanie złości):D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910017
Udostępnij na innych stronach

No dobra, to teraz jakie chusty, klinki, foremki, ociekacze, cedzaki bo tyle tego jest a podejrzewam kila tylko potrzebne/niezbędne do tych najczęściej wykonywanych serów, oscypek zostaje na bank w repertuarze bo popyt przebił podaż :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910026
Udostępnij na innych stronach

56 minut temu, szrekPL napisał(a):

15l trochę tego skrzepu było i wyciągnęliśmy chyba wszystkie lniane ścierki jakie były

Są specjalne worki i chusty ,bardzo praktyczne

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910033
Udostępnij na innych stronach

Podpowiem jeszcze bardzo praktyczne pojemniki. Niekoniecznie akurat te, ale o takiej pojemności. Od lat używam. Jeden do przewozu mleka, a drugi do solanki  https://allegro.pl/oferta/pojemnik-fermentator-33l-skala-opcje-dodatkowe-kranik-rurka-fermentacyjna-8168003027 

Sery zwykle robię z 30 l mleka, bo tak jestem usprzętowiony. Najważniejszy w tym jest garnek. Mój ma około 40 l pojemności. Jest szeroki i niski. 

Widząc tempo, to w przyszłym tygodniu będziesz miał serowarnię ;) :D 

  • Like 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910041
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Radek. napisał(a):

 

Widząc tempo, to w przyszłym tygodniu będziesz miał serowarnię ;) :D 

:facepalm: już posiadam te pojemniki 3x 30l (w tym 2 z kranikami):D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910043
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

To jest mój cały sprzęt serowarski, nic specjalnie nie kupowałem do serów, wykorzystałem to co miałem w domu:) Jeszcze bańki 5 l po wodzie do przywiezienia mleka.

To ja póki co mam bardzo podobny, wiadro z otworkami kupione czy sam robiłeś?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910049
Udostępnij na innych stronach

21 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

 

Sam zrobiłem, parę dziur wywiercone i jest forma;)

 

PS: sprzęt serowarski kosztował mnie równe 0 zł

No i super, mam sporo takich małych wiaderek więc może i ja sobie coś ponawiercam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910058
Udostępnij na innych stronach

Szreku idziesz jak burza :clap:

 

Łyżki, łyżeczki sprawdź. Tych małych to ja mam cztery, czy pięć rodzajów. I teraz 1/4, 1/3, 1/2, wklęsła, płaska, mała górka większa górka, kopiasta 😜 No musiałam, sorry.

Na poważnie. Do receptur na wyroby ważę, a na codzień w kuchni z typowej rąsi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910101
Udostępnij na innych stronach

31 minut temu, mamuśka napisał(a):

 No musiałam, sorry.

Na poważnie. Do receptur na wyroby ważę, a na codzień w kuchni z typowej rąsi.

Bardzo Ci dziękuję

Na poważnie. To robię dokładnie tak jak Ty, żeby mieć powtarzalność wyrobu musi być zgodnie z rec. ale pozostałe tak jak w przypadku tej nieszczęsnej ziemniaczano/mięsnej łyżka i zobaczymy co dalej nie na sztywno :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910113
Udostępnij na innych stronach

Teraz, bilu72 napisał(a):

Górale będą mieć konkurencję przed sezonem.

Hahaha...dziękuję, mogą spać spokojnie ten region nie jest zbyt często odwiedzany przez moją skromną osobę (wystarczy że miałem pod górkę do szkoły :D)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910116
Udostępnij na innych stronach

Dostałem 1,8kg szynki z jelenia(zamrożona), co z tym mam zrobić? Uwędzić w całości, dodać boczku zrobić kiełbasę,nie przerabiałem (poza dodawaniem do pasztetu)  wcześniej jelenia chociaż dostęp do dziczyzny mam w miarę dobry...

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910134
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.