Grzewlod Opublikowano 13 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 13 Marca 2024 (edytowane) 32 minuty temu, szrekPL napisał(a): takie , kupione na szybko i chybił trafił więc wyszło jak wyszło, smak rekompensuje Serki ekstraliga 👏. Do zebrania ricotty zastosuj worek filtracyjny np. stosowany w prasekach ręcznych do filtracji soku z owoców. Edytowane 13 Marca 2024 przez Grzewlod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 13 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 13 Marca 2024 28 minut temu, Romeciarz napisał(a): Brawo Ty, następny krok w samorozwój zrobiony Bardzo dziękuję to dopiero mały kroczek w świat którego zupełnie nie pojmuję (jeszcze) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 13 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 13 Marca 2024 2 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Serki ekstraliga 👏. Do zebrania ricotty zastosuj worek filtracyjny np. stosowany w prasekach ręcznych do filtracji soku z owoców. Bardzo dziękuję, super pomysł z workiem na pewno wykorzystam, potrzebuję jeszcze bardzo dużo podpowiedzi odnośnie potrzebnych gadżetów...foremek, właśnie takich chust/worków itp. podpuszczkę kupiłem póki co z biowinu dopiero później się zorientowałem że są inne nie wiem czy lepsze inne . Czytam oglądam przeglądam i myślę nad następnym bo wolne jutro się kończy i mam chwile na zastanowienie. Mleko mam swojskie prosto z cyca w ilości stado krów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 14 Marca 2024 17 godzin temu, szrekPL napisał(a): Radek. zrobił wrzutę w momencie kiedy się podniecałem tym swoim dziełem no więc wlazłem na jego wyroby popatrzyłem i popełniłem plagiat...serek oscypek, mam nadzieje że się nie obrazi...wykonałem punkt po punkcie uwzględniając jego poprawki i konwersacje z innymi, oto rezultat Brawo !!! Idziesz jak burza A co do obrazy... 17 godzin temu, szrekPL napisał(a): wykonałem ricotte, wyszło 850g z 10L serwatki...foremki niestety posiadałem tylko takie , kupione na szybko i chybił trafił więc wyszło jak wyszło, smak rekompensuje Ja od początku do ricotty nie stosowałem żadnych foremek. Przekładam do chusty, wiążę ją nad zlewem i do rana kapie. Żeby ładnie wyszła z chusty, nie można jej wyciskać. 17 godzin temu, szrekPL napisał(a): podpuszczkę kupiłem póki co z biowinu dopiero później się zorientowałem że są inne nie wiem czy lepsze inne . Stosuję taką podpuszczkę. Innych nie próbowałem. Skandalicznie przekraczam termin ważności Można powiedzieć, że co roku dodawałem jej ciut więcej. Ale to były minimalne ilości. Już nie ma problemu, bo się skończyła Dopiero co kupowałem "nową", a już za miesiąc mija termin ważności następnej. Ale uwaga ! Nie wiem jak się zachowuje inna podpuszczka. Jeszcze raz gratuluję serków i nie tylko 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 14 Marca 2024 52 minuty temu, Radek. napisał(a): Ja od początku do ricotty nie stosowałem żadnych foremek. Przekładam do chusty, wiążę ją nad zlewem i do rana kapie. Żeby ładnie wyszła z chusty, nie można jej wyciskać. Stosuję taką podpuszczkę. Innych nie próbowałem. Skandalicznie przekraczam termin ważności Można powiedzieć, że co roku dodawałem jej ciut więcej. Ale to były minimalne ilości. Już nie ma problemu, bo się skończyła Dopiero co kupowałem "nową", a już za miesiąc mija termin ważności następnej. Ale uwaga ! Nie wiem jak się zachowuje inna podpuszczka. Bardzo dziękuję za słowa uznania 😊 Ricotte niestety odcisneliśmy z braku wiedzy/niedoczytania... na szczęście zrobiły to kobiece dłonie a nie te moje,, tłuki" więc po przełożeniu do foremek spokojnie sobie obciekały do rana i wydaje mi się że nic nie straciły...Następna pójdzie zgodnie ze wskazówkami, ale potrzebuję jakiegoś albo jakichś cedzaków bo przy 15l trochę tego skrzepu było i wyciągnęliśmy chyba wszystkie lniane ścierki jakie były w domu, do tego jakieś chusty,klinek czy coś, cedzak z ociekaczem...Podpuszczkę wykończę tą którą mam a jak znam życie i małżonkę długo to nie potrwa, mleka pod dostatkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 14 Marca 2024 2 minuty temu, BazylWidzew napisał(a): Łyżka, łyżce nie równa i tak samo z łyżeczką. O nie nie panowie nie zmusicie żebym wstał i poszedł ważyć moje łyżki (później to zrobię i wstawię )😊 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 14 Marca 2024 (edytowane) 10 minut temu, BazylWidzew napisał(a): Łyżka, łyżce nie równa i tak samo z łyżeczką. 21 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Łyżka ok. 20g, łyżeczka ok. 7g ale to nie jest obligo 🙉😂 Edytowane 14 Marca 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 14 Marca 2024 13 minut temu, szrekPL napisał(a): Ricotte niestety odcisneliśmy z braku wiedzy/niedoczytania... na szczęście zrobiły to kobiece dłonie a nie te moje,, tłuki" więc po przełożeniu do foremek spokojnie sobie obciekały do rana i wydaje mi się że nic nie straciły...Następna pójdzie zgodnie ze wskazówkami, ale potrzebuję jakiegoś albo jakichś cedzaków bo przy 15l trochę tego skrzepu było i wyciągnęliśmy chyba wszystkie lniane ścierki jakie były w domu, do tego jakieś chusty,klinek czy coś, cedzak z ociekaczem...Podpuszczkę wykończę tą którą mam a jak znam życie i małżonkę długo to nie potrwa, mleka pod dostatkiem... No i elegancko. Tutaj masz dużo o tym, jak sobie inni radzą : https://wedlinydomowe.pl/forum/search/?q=odcedzanie ricotty&quick=1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 14 Marca 2024 (edytowane) 8 minut temu, BazylWidzew napisał(a): Oscypek super Dobre mleko masz. Dziękuję bardzo 😊 oglądałem Twoje sery też będę chciał takie popełnić bo są super o chlebie nie wspominając. Co do mleka, zupełnie się nie znam, moje szczęście rodzinne wykonało tel do siostry bo jej sąsiadka ma stado więc bez problemu każda ilość... tyle o nim wiem Edytowane 14 Marca 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 14 Marca 2024 10 minut temu, Radek. napisał(a): No i elegancko. Tutaj masz dużo o tym, jak sobie inni radzą : https://wedlinydomowe.pl/forum/search/?q=odcedzanie ricotty&quick=1 O super dzięki, jest tego tyle że na przegląd wszystkiego chyba życia nie wystarczy....(zwłaszcza jak kogoś czytanie złości) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 14 Marca 2024 Teraz, BazylWidzew napisał(a): Ja stosuje Beaugel 50, kupiłem w Agrovisie. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 14 Marca 2024 No dobra, to teraz jakie chusty, klinki, foremki, ociekacze, cedzaki bo tyle tego jest a podejrzewam kila tylko potrzebne/niezbędne do tych najczęściej wykonywanych serów, oscypek zostaje na bank w repertuarze bo popyt przebił podaż Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 14 Marca 2024 56 minut temu, szrekPL napisał(a): 15l trochę tego skrzepu było i wyciągnęliśmy chyba wszystkie lniane ścierki jakie były Są specjalne worki i chusty ,bardzo praktyczne Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 14 Marca 2024 Tak teraz to już wiem, życie zweryfikowało ,,wiedzę serowara " już doczytałem tylko mają różne rozmiary i chyba skupię się na tych większych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 14 Marca 2024 Podpowiem jeszcze bardzo praktyczne pojemniki. Niekoniecznie akurat te, ale o takiej pojemności. Od lat używam. Jeden do przewozu mleka, a drugi do solanki https://allegro.pl/oferta/pojemnik-fermentator-33l-skala-opcje-dodatkowe-kranik-rurka-fermentacyjna-8168003027 Sery zwykle robię z 30 l mleka, bo tak jestem usprzętowiony. Najważniejszy w tym jest garnek. Mój ma około 40 l pojemności. Jest szeroki i niski. Widząc tempo, to w przyszłym tygodniu będziesz miał serowarnię 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 14 Marca 2024 1 minutę temu, Radek. napisał(a): Widząc tempo, to w przyszłym tygodniu będziesz miał serowarnię już posiadam te pojemniki 3x 30l (w tym 2 z kranikami) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 14 Marca 2024 10 minut temu, BazylWidzew napisał(a): To jest mój cały sprzęt serowarski, nic specjalnie nie kupowałem do serów, wykorzystałem to co miałem w domu Jeszcze bańki 5 l po wodzie do przywiezienia mleka. To ja póki co mam bardzo podobny, wiadro z otworkami kupione czy sam robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 14 Marca 2024 21 minut temu, BazylWidzew napisał(a): Sam zrobiłem, parę dziur wywiercone i jest forma PS: sprzęt serowarski kosztował mnie równe 0 zł No i super, mam sporo takich małych wiaderek więc może i ja sobie coś ponawiercam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 14 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 14 Marca 2024 Szreku idziesz jak burza Łyżki, łyżeczki sprawdź. Tych małych to ja mam cztery, czy pięć rodzajów. I teraz 1/4, 1/3, 1/2, wklęsła, płaska, mała górka większa górka, kopiasta 😜 No musiałam, sorry. Na poważnie. Do receptur na wyroby ważę, a na codzień w kuchni z typowej rąsi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 14 Marca 2024 31 minut temu, mamuśka napisał(a): No musiałam, sorry. Na poważnie. Do receptur na wyroby ważę, a na codzień w kuchni z typowej rąsi. Bardzo Ci dziękuję Na poważnie. To robię dokładnie tak jak Ty, żeby mieć powtarzalność wyrobu musi być zgodnie z rec. ale pozostałe tak jak w przypadku tej nieszczęsnej ziemniaczano/mięsnej łyżka i zobaczymy co dalej nie na sztywno Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 14 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 14 Marca 2024 4 godziny temu, szrekPL napisał(a): oscypek zostaje na bank w repertuarze bo popyt przebił podaż Górale będą mieć konkurencję przed sezonem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 14 Marca 2024 Teraz, bilu72 napisał(a): Górale będą mieć konkurencję przed sezonem. Hahaha...dziękuję, mogą spać spokojnie ten region nie jest zbyt często odwiedzany przez moją skromną osobę (wystarczy że miałem pod górkę do szkoły ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 14 Marca 2024 (edytowane) Dostałem 1,8kg szynki z jelenia(zamrożona), co z tym mam zrobić? Uwędzić w całości, dodać boczku zrobić kiełbasę,nie przerabiałem (poza dodawaniem do pasztetu) wcześniej jelenia chociaż dostęp do dziczyzny mam w miarę dobry... Edytowane 14 Marca 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 22 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 22 Marca 2024 Kiełbasa myśliwska , pierwsze wędzenie ( szynka jeleń + łopatka dzik +boczek i golonka świnka) jeszcze raz i suszenie 😊 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-912087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 23 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 23 Marca 2024 Bardzo dziękuję😊 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-912198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.