Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Grzewlod napisał(a):

To prawda ładne wyroby , teraz przyszedł czas na naukę odkręcania 🤔

Tak to prawda nie idzie mi/nam to najlepiej dlatego zabezpieczyłem sznurkiem, niby odkręcam jak na filmiku instruktażowym a jednak się to nie trzyma jak powinno zwłaszcza przy parówkach, parówkowa poszedłem za ciosem bo sznureczków zostało.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909237
Udostępnij na innych stronach

Idziesz na mistrza.👍

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909258
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa mięsno/ziemniaczana

Ziemniaki ugotowanie 1,5 kg

Mięso (tym razem łopatka) 0,5 kg

Czosnek ok 5 ząbków

Majeranek 1  łyżka

Sól 1 łyżka

Pieprz czarny

Pieprz ziołowy

Mięso i ziemniaki zmielone na sitku fi 6, przyprawy do smaku, jelita wieprzowe, piekarnik góra dół na 180*C na jakąś 1 godz. ewentualnie do większego zarumienienia

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909747
Udostępnij na innych stronach

58 minut temu, szrekPL napisał(a):

Kiełbasa mięsno/ziemniaczana

Ziemniaki ugotowanie 1,5 kg

Mięso (tym razem łopatka) 0,5 kg

Czosnek ok 5 ząbków

Majeranek 1  łyżka

Sól 1 łyżka

Pieprz czarny

Pieprz ziołowy

Mięso i ziemniaki zmielone na sitku fi 6, przyprawy do smaku, jelita wieprzowe, piekarnik góra dół na 180*C na jakąś 1 godz. ewentualnie do większego zarumienienia

Dzięki :thumbsup: Zaczynasz być nasz😁, jeszcze kilka zlotów😉

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909763
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Muski napisał(a):

Dzięki :thumbsup: Zaczynasz być nasz😁, jeszcze kilka zlotów😉

Kurcze niezmiernie mi miło już na tym etapie, jakiś zlot na bank odwiedzę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909765
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Grzewlod napisał(a):

Do tego łyżkę wymieni na gramy i gitara😁.

Hahaha...wiedziałem, czekałem tylko kiedy...😁 niestety w tym przypadku posługuje się gramaturą orientacyjną ale może rzeczywiście następnym razem zanim wrzucę to najpierw zważę 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909767
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, szrekPL napisał(a):

wrzucę to najpierw zważę

Łyżka ok. 20g, łyżeczka ok. 7g ale to nie jest obligo. Np. Majeranek jest lekki i na łyżkę wejdzie wagowo mało itd.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909768
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Grzewlod napisał(a):

Łyżka ok. 20g, łyżeczka ok. 7g ale to nie jest obligo. Np. Majeranek jest lekki i na łyżkę wejdzie wagowo mało itd.

Tak, tak już to czytałem, znam temat dlatego się poprawię następnym razem a póki co przytnę sobie palce w szufladzie :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909769
Udostępnij na innych stronach

No więc tak, jako że lubię wyzwania tym razem poszło na sery...jeszcze ze 3 tygodnie temu tylko je zjadałem...ale to już przeszłość(znaczy zjadam nadal) teraz sobie wydumałem że zrobię i ja. Pierwsze wędzone już widzieliście kol. Grzewlod podrzucił pomysł (jeszcze raz dziękuję) ale nie był bym sobą, kolega Radek. zrobił wrzutę w momencie kiedy się podniecałem tym swoim dziełem no więc wlazłem na jego wyroby  popatrzyłem i popełniłem plagiat...serek oscypek, mam nadzieje że się nie obrazi...wykonałem punkt po punkcie uwzględniając jego poprawki i konwersacje z innymi, oto rezultat

4630100121320385743.jpg

-878800761010846815.jpg

Edytowane przez szrekPL
  • Like 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909788
Udostępnij na innych stronach

Ale nie tylko oscypki zrobiłem, poszedłem za ciosem i również tak jak Radek. wykonałem ricotte, wyszło 850g z 10L serwatki...foremki niestety posiadałem tylko takie , kupione na szybko i chybił trafił więc wyszło jak wyszło, smak rekompensuje :D

IMG_20240310_222737.jpg

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909790
Udostępnij na innych stronach

32 minuty temu, szrekPL napisał(a):

takie , kupione na szybko i chybił trafił więc wyszło jak wyszło, smak rekompensuje :D

Serki ekstraliga 👏. Do zebrania ricotty zastosuj worek filtracyjny np. stosowany w prasekach ręcznych do filtracji soku z owoców.

 

Edytowane przez Grzewlod
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909800
Udostępnij na innych stronach

28 minut temu, Romeciarz napisał(a):

Brawo Ty, następny krok w samorozwój zrobiony :clap:

Bardzo dziękuję to dopiero mały kroczek w świat którego zupełnie nie pojmuję (jeszcze:D)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909801
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Serki ekstraliga 👏. Do zebrania ricotty zastosuj worek filtracyjny np. stosowany w prasekach ręcznych do filtracji soku z owoców.

 

Bardzo dziękuję, super pomysł z workiem na pewno wykorzystam, potrzebuję jeszcze bardzo dużo podpowiedzi odnośnie potrzebnych gadżetów...foremek, właśnie takich chust/worków itp.  podpuszczkę kupiłem póki co z biowinu dopiero później się zorientowałem że są inne nie wiem czy lepsze inne . Czytam oglądam przeglądam i myślę nad następnym bo wolne jutro się kończy  i mam chwile na zastanowienie. Mleko mam swojskie prosto z cyca w ilości  stado krów.:D

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909808
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Radek. zrobił wrzutę w momencie kiedy się podniecałem tym swoim dziełem no więc wlazłem na jego wyroby  popatrzyłem i popełniłem plagiat...serek oscypek, mam nadzieje że się nie obrazi...wykonałem punkt po punkcie uwzględniając jego poprawki i konwersacje z innymi, oto rezultat

Brawo !!! Idziesz jak burza :thumbsup: :clap: 

A co do obrazy... :D :laugh: 

 

17 godzin temu, szrekPL napisał(a):

wykonałem ricotte, wyszło 850g z 10L serwatki...foremki niestety posiadałem tylko takie , kupione na szybko i chybił trafił więc wyszło jak wyszło, smak rekompensuje :D

Ja od początku do ricotty nie stosowałem żadnych foremek. Przekładam do chusty, wiążę ją nad zlewem i do rana kapie. 

Żeby ładnie wyszła z chusty, nie można jej wyciskać.

 

17 godzin temu, szrekPL napisał(a):

podpuszczkę kupiłem póki co z biowinu dopiero później się zorientowałem że są inne nie wiem czy lepsze inne .

Stosuję taką podpuszczkę. Innych nie próbowałem. Skandalicznie przekraczam termin ważności :laugh: Można powiedzieć, że co roku dodawałem jej ciut więcej. Ale to były minimalne ilości. Już nie ma problemu, bo się skończyła ;)

Dopiero co kupowałem "nową", a już za miesiąc mija termin ważności następnej.

Ale uwaga ! Nie wiem jak się zachowuje inna podpuszczka.  

 

Jeszcze raz gratuluję serków i nie tylko :clap: :clap: :clap:

 

 

100_1365 (Copy).jpg

  • Like 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-909985
Udostępnij na innych stronach

52 minuty temu, Radek. napisał(a):

Ja od początku do ricotty nie stosowałem żadnych foremek. Przekładam do chusty, wiążę ją nad zlewem i do rana kapie. 

Żeby ładnie wyszła z chusty, nie można jej wyciskać.

 

Stosuję taką podpuszczkę. Innych nie próbowałem. Skandalicznie przekraczam termin ważności :laugh: Można powiedzieć, że co roku dodawałem jej ciut więcej. Ale to były minimalne ilości. Już nie ma problemu, bo się skończyła ;)

Dopiero co kupowałem "nową", a już za miesiąc mija termin ważności następnej.

Ale uwaga ! Nie wiem jak się zachowuje inna podpuszczka. 

Bardzo dziękuję za słowa uznania 😊

Ricotte niestety odcisneliśmy z braku wiedzy/niedoczytania... na szczęście zrobiły to kobiece dłonie a nie te moje,, tłuki"  :D więc po przełożeniu do foremek spokojnie sobie obciekały do rana i wydaje mi się że nic nie straciły...Następna pójdzie zgodnie ze wskazówkami, ale potrzebuję jakiegoś albo jakichś cedzaków bo przy 15l trochę tego skrzepu było i wyciągnęliśmy chyba wszystkie lniane ścierki jakie były w domu, do tego jakieś chusty,klinek czy coś, cedzak z ociekaczem...Podpuszczkę wykończę tą którą mam a jak znam życie i małżonkę długo to nie potrwa, mleka pod dostatkiem...:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910000
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, BazylWidzew napisał(a):

 

Łyżka, łyżce nie równa i tak samo z łyżeczką.

O nie nie panowie nie zmusicie żebym wstał i poszedł ważyć moje łyżki :D (później to zrobię i wstawię )😊

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910005
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

Łyżka, łyżce nie równa i tak samo z łyżeczką.

 

21 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Łyżka ok. 20g, łyżeczka ok. 7g ale to nie jest obligo

🙉😂

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910007
Udostępnij na innych stronach

19 godzin temu, szrekPL napisał(a):

serek oscypek

 

Oscypek super:clap::thumbsup:

 

19 godzin temu, szrekPL napisał(a):

wykonałem ricotte, wyszło 850g z 10L serwatki

 

Dobre mleko masz. 

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/9/#findComment-910008
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.