Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuję zrobić pieczoną golonkę wcześniej marynowaną w solance, mam pytanie ilu procętowej solanki użyć.Myślałem o 10% na 24 h czy nie będzie za słone? Będę nastrzykiwał .Jak znacie dobry przepis na klasyczną golonkę bez udziwnień to poproszę o przepis.

Edytowane przez szafarz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20483-pieczona-golonka/
Udostępnij na innych stronach

Pieczona to chyba nie będzie dobra. Golonka to dużo kolagenu spieczesz i będzie wiór . Jeżeli już to bym ugotował i podpiekał ewentualnie . Mi taką najbardziej smakuję długo gotowana w niskiej temperaturze w warzywach. Może  być duszana , gotowana  , a na koniec podpieczona tak aby skórka się przyrumieniła . Co do marynowanie w solance z nastrzykiwania osobiście to mocno bym  nastrzyknął  w gotowaniu nawet jak ciut za dużo soli to się rozejdzie w pieczeniu nie więc dał bym mniejsze stężenie ale duży nastrzyk . Z tym że to domniemanie bo golonek nie piekę 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20483-pieczona-golonka/#findComment-892713
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

długo gotowana w niskiej temperaturze w warzywach. Może  być duszana , gotowana  , a na koniec podpieczona tak aby skórka się przyrumieniła

3 godziny rosołowo w warzywach i zapieczona do chrupkiej skórki =rarytas. Solanka 10% OK

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20483-pieczona-golonka/#findComment-892726
Udostępnij na innych stronach

Można SV do worka wkładasz przyprawione golonko wakujesz i do gara na 10-12h temp. 65C. Po 8h należy co jakiś czas sprawdzać twardość. Po zakończonej obróbce golonko na kilka minut wrzucasz na gorącą patelnię żeby przypiec skórkę 😋. Można również w piekarniku przypiec.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20483-pieczona-golonka/#findComment-892734
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, szrekPL napisał(a):

kiedyś była na forum pieczona wg.Tinka bardzo dobra na warzywach w niskiej temp. ale czasowo  wychodziło chyba ponad 6h

Bardzo dobry przepis, który z powodzeniem kilka razy stosowałem. Golonka jest tutaj przygotowywana dwuetapowo i cała procedura trwa naprawdę długo. Sprawdzę, czy przepis jest na forum - jeśli nie, odszukam i wrzucę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20483-pieczona-golonka/#findComment-892780
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Maxell napisał(a):

Bardzo dobry przepis, który z powodzeniem kilka razy stosowałem. Golonka jest tutaj przygotowywana dwuetapowo i cała procedura trwa naprawdę długo. Sprawdzę, czy przepis jest na forum - jeśli nie, odszukam i wrzucę.

Bardzo dziękuję jak  się nie uda postaram się wrzucić skan, trochę poplamiony ale gdzieś mam😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20483-pieczona-golonka/#findComment-892782
Udostępnij na innych stronach

Przepis na Golonkę wg Tinka jest tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-według-tinka/

Uzupełnię tylko zdjęcia.

 

  • Like 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20483-pieczona-golonka/#findComment-892783
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcia w przepisie zostały uzupełnione.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20483-pieczona-golonka/#findComment-892789
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Muski napisał(a):

3 godziny rosołowo w warzywach i zapieczona do chrupkiej skórki =rarytas. Solanka 10% OK

Robię golonki w ten sposób od kilku ładnych lat, wszyscy się zajadają.

  • Upvote 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20483-pieczona-golonka/#findComment-892806
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.