szafarz Opublikowano 8 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Stycznia 2024 (edytowane) Witam, Planuję zrobić pieczoną golonkę wcześniej marynowaną w solance, mam pytanie ilu procętowej solanki użyć.Myślałem o 10% na 24 h czy nie będzie za słone? Będę nastrzykiwał .Jak znacie dobry przepis na klasyczną golonkę bez udziwnień to poproszę o przepis. Edytowane 8 Stycznia 2024 przez szafarz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20483-pieczona-golonka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 9 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Stycznia 2024 (edytowane) Pieczona to chyba nie będzie dobra. Golonka to dużo kolagenu spieczesz i będzie wiór . Jeżeli już to bym ugotował i podpiekał ewentualnie . Mi taką najbardziej smakuję długo gotowana w niskiej temperaturze w warzywach. Może być duszana , gotowana , a na koniec podpieczona tak aby skórka się przyrumieniła . Co do marynowanie w solance z nastrzykiwania osobiście to mocno bym nastrzyknął w gotowaniu nawet jak ciut za dużo soli to się rozejdzie w pieczeniu nie więc dał bym mniejsze stężenie ale duży nastrzyk . Z tym że to domniemanie bo golonek nie piekę Edytowane 9 Stycznia 2024 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20483-pieczona-golonka/#findComment-892713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Stycznia 2024 (edytowane) Godzinę temu, Maciekzbrzegu napisał(a): długo gotowana w niskiej temperaturze w warzywach. Może być duszana , gotowana , a na koniec podpieczona tak aby skórka się przyrumieniła 3 godziny rosołowo w warzywach i zapieczona do chrupkiej skórki =rarytas. Solanka 10% OK Edytowane 9 Stycznia 2024 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20483-pieczona-golonka/#findComment-892726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Stycznia 2024 (edytowane) Można SV do worka wkładasz przyprawione golonko wakujesz i do gara na 10-12h temp. 65C. Po 8h należy co jakiś czas sprawdzać twardość. Po zakończonej obróbce golonko na kilka minut wrzucasz na gorącą patelnię żeby przypiec skórkę 😋. Można również w piekarniku przypiec. Edytowane 9 Stycznia 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20483-pieczona-golonka/#findComment-892734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Stycznia 2024 4 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Można SV Testowane 55 st 36 h , zapieczone krótko w 300 st - Pyszotto Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20483-pieczona-golonka/#findComment-892737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Stycznia 2024 kiedyś była na forum pieczona wg.Tinka bardzo dobra na warzywach w niskiej temp. ale czasowo wychodziło chyba ponad 6h Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20483-pieczona-golonka/#findComment-892753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Stycznia 2024 Godzinę temu, szrekPL napisał(a): kiedyś była na forum pieczona wg.Tinka bardzo dobra na warzywach w niskiej temp. ale czasowo wychodziło chyba ponad 6h Bardzo dobry przepis, który z powodzeniem kilka razy stosowałem. Golonka jest tutaj przygotowywana dwuetapowo i cała procedura trwa naprawdę długo. Sprawdzę, czy przepis jest na forum - jeśli nie, odszukam i wrzucę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20483-pieczona-golonka/#findComment-892780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Stycznia 2024 Teraz, Maxell napisał(a): Bardzo dobry przepis, który z powodzeniem kilka razy stosowałem. Golonka jest tutaj przygotowywana dwuetapowo i cała procedura trwa naprawdę długo. Sprawdzę, czy przepis jest na forum - jeśli nie, odszukam i wrzucę. Bardzo dziękuję jak się nie uda postaram się wrzucić skan, trochę poplamiony ale gdzieś mam😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20483-pieczona-golonka/#findComment-892782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Stycznia 2024 Przepis na Golonkę wg Tinka jest tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-według-tinka/ Uzupełnię tylko zdjęcia. 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20483-pieczona-golonka/#findComment-892783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Stycznia 2024 Zdjęcia w przepisie zostały uzupełnione. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20483-pieczona-golonka/#findComment-892789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 9 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Stycznia 2024 3 godziny temu, Muski napisał(a): 3 godziny rosołowo w warzywach i zapieczona do chrupkiej skórki =rarytas. Solanka 10% OK Robię golonki w ten sposób od kilku ładnych lat, wszyscy się zajadają. 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20483-pieczona-golonka/#findComment-892806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Stycznia 2024 Zapach i widok powoduje ślinotok i chęć spróbowania przez osoby które zazwyczaj kręcą nosem że tłuste, że golonka czy coś tam...😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20483-pieczona-golonka/#findComment-892808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafarz Opublikowano 9 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Stycznia 2024 Dziękuję za odpowiedzi na sobotę będę musiał przygotować kilka sztuk dla gości . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20483-pieczona-golonka/#findComment-892938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.