Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kiełbasy wędzone/parzone wykonuję z dodatkiem peklosoli w ilości 17g na 1kg mięsa peklowanego przez 48h. Ostatnio sąsiad wzamian za przysługę zażyczył sobie domowej kiełbasy tylko żebym zrobił mniej słoną niż zawsze. Produkt wykonany zawierał 16g peklosoli na 1kg. Sąsiad zadowolony był i stwierdził że słoność mu pasuje. Parę kiełbasek podsuszyłem i sąsiadowi taka forma kiełbaski się jeszcze bardziej spodobała, tylko stwierdził że zrobiła się trochę bardziej słona. Wiem że to normalne i powiedziałem sąsiadowi że następnym razem do kiełbasy z zamiarem podsuszania dla niego dodam jeszcze mniej peklosoli. Dzisiaj jednak zacząłem się zastanawiać czy 15g peklosoli na 1kg to przypadkiem nie za mało ze względów bakterio/konserwujących? Czy istnieje jakaś minimalna bezpieczna dawka peklosoli przy wyrobie kielbasy?

PXL_20240201_210908491.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam. Ja daję do kiełbasy 11.5g pękłosoli na kg farszu bo tak mi smakuje. Może w lodówce przeleżeć dwa tygodnie i się nie psuje. Także 15 g też będzie dobrze. 

Edytowane przez Jarzyna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/#findComment-914838
Udostępnij na innych stronach

W dniu 1.02.2024 o 23:08, MisioPysio napisał(a):

Czy istnieje jakaś minimalna bezpieczna dawka peklosoli przy wyrobie kielbasy?

Pytanie jest trochę źle postawione. Żeby zabezpieczyć mięso przed botuliną potrzebna jest odpowiednia dawka nitrytu.Nitryt to dodatek do peklosoli .I co kraj to obyczaj.Ponieważ nasza peklosól zawiera od 0,5-0,6 % nitrytu to u nas jest to dawka nitrytu na poziomie 50-150mg/kg co mniej więcej w połowie odpowiada 80 mg/kg mięsa co dalej odpowiada 15 g polskiej peklosoli /kg mięsa.

  • Upvote 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/#findComment-914845
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, arkadiusz napisał(a):

0,5-0,6 % nitrytu to u nas jest to dawka nitrytu na poziomie 50-150mg/kg

Arku , coś mi w pamięci trochę inne wyniki wychodzą , sprawdź proszę jeszcze raz 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/#findComment-914849
Udostępnij na innych stronach

 

33 minuty temu, Muski napisał(a):

Arku , coś mi w pamięci trochę inne wyniki wychodzą , sprawdź proszę jeszcze raz 

Może inaczej.Te wyliczenia są na 1 kg mięsa.To jest peklowanie na sucho.Żeby uzyskać stężenie 80mg/kg mięsa trzeba użyć 15 g/kg peklosoli

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/#findComment-914855
Udostępnij na innych stronach

29 minut temu, Muski napisał(a):

Arku , coś mi w pamięci trochę inne wyniki wychodzą , sprawdź proszę jeszcze raz 

Nie zgadza Ci się minimalna i maxymalna dawka bo nie bardzo rozumiem.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/#findComment-914858
Udostępnij na innych stronach

Arku kolega Muski ma rację , wynik musi się nie zgadzać , wg. składu peklosoli :

cytat "Warto wiedzieć, jakie procentowe wartości zawiera w sobie sól peklowa. Skład mieszanki do peklowania to zazwyczaj aż 99 do nawet 99,5% zwykłej soli kuchennej i od 0,5 do 1% azotynu sodu. Warto przypomnieć, że zwykła sól to nic innego jak chlorek sodu z różnymi substancjami dodatkowymi, zależnie od pochodzenia i rodzaju soli."

Czyli 0,5% to 5 gramów lub 5000 miligramów- taka ilość azotynu zawiera 1 kilogram peklosoli , a może zawierać skrajnie 10g ( 1 % ) ,Wyliczając z treści , którą przytoczyłem wyżej. Kupuje  peklosól , mam zaufanie do sprzedawcy, nigdy nie sprawdzam składu. 

Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/#findComment-914866
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, Pacan Wojciech napisał(a):

Arku kolega Muski ma rację , wynik musi się nie zgadzać , wg. składu peklosoli :

cytat "Warto wiedzieć, jakie procentowe wartości zawiera w sobie sól peklowa. Skład mieszanki do peklowania to zazwyczaj aż 99 do nawet 99,5% zwykłej soli kuchennej i od 0,5 do 1% azotynu sodu. Warto przypomnieć, że zwykła sól to nic innego jak chlorek sodu z różnymi substancjami dodatkowymi, zależnie od pochodzenia i rodzaju soli."

Czyli 0,5% to 5 gramów lub 5000 miligramów- taka ilość azotynu zawiera 1 kilogram peklosoli , a może zawierać skrajnie 10g ( 1 % ) ,Wyliczając z treści , którą przytoczyłem wyżej. Kupuje  peklosól , mam zaufanie do sprzedawcy, nigdy nie sprawdzam składu. 

Pozdrawiam 

W zakładach produkcyjnych gdzie używa się czystego nitrytu do produkcji peklosoli są bardzo restrykcyjne przepisy. Miałem do czynienia z takim przypadkiem gdzie klucze do szafki z nitrytem miała osoba odpowiedzialna służbowo i druga osoba to lekarz weterynarii. Nitryt był odważany i wydany tylko na podstawie odpowiedniego dokumentu potwierdzonym podpisami tych dwóch osób. O ile wiem w handlu są dwa rodzaje peklosoli z zawartością nitrytu na poziomie 0,5-0,6%  i 0,8-0,9%. Nie może być większej różnicy niż podana. 

Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/#findComment-914957
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Woytas napisał(a):

O ile wiem w handlu są dwa rodzaje peklosoli z zawartością nitrytu na poziomie 0,5-0,6%  i 0,8-0,9%.

Bez problemu do kupienia trzy :

https://www.ciechsol.com/produkty/produkty-peklujace-przetworstwo

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/#findComment-914977
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Woytas napisał(a):

W zakładach produkcyjnych gdzie używa się czystego nitrytu do produkcji peklosoli są bardzo restrykcyjne przepisy.

Kilogram nitrytu 18 zł również dostępny na naszym rynku :

https://allegro.pl/oferta/azotyn-sodu-czysty-nitryt-1-kg-bioskamed-11194395121

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/#findComment-914980
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, szrekPL napisał(a):

Masakra...:facepalm:

Dlaczego masakra przecież to nie pistolet nie zastrzelisz nikogo. Jedyny problem w tym, żeby wiedzieć i być świadomym jak używać nitrytu i soli peklującej. Skończmy już z tym, że wszystko jest zabronione a jak nie to musisz przejść 150 tysięcy kursów zdobyć 150 tysięcy certyfikatów i wydać 150 tysięcy złotych żeby inni mieli zarobek. Tam gdzie to naprawdę zagraża życiu i zdrowiu to się zgodzę, że potrzebny jest jakiś papier ale w przypadku nitrytu lub peklosoli nie musisz jej używać a jak już chcesz to wiedzy nie brakuje.  

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/#findComment-914986
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za taką informację. Kupując peklosól prawdopodobnie mało kto zwraca uwagę na coś takiego. Zresztą większość nie zdaje sobie sprawy że można kupić peklosól z różną zawartością nitrytu. Dla mnie sól peklująca to sól peklująca i do tej pory myślałem że to jest standard i każda jest taka sama jeśli chodzi o zawartość nitrytu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/#findComment-914995
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, bobok napisał(a):

Dla mnie sól peklująca to sól peklująca i do tej pory myślałem że to jest standard i każda jest taka sama jeśli chodzi o zawartość nitrytu.

I prawidłowo. Te mieszanki peklujące przeznaczone są do różnego rodzaju wyrobów, łącznie z wyrobami dojrzewającymi (gdzie czasem dochodzi jeszcze dodatek azotanu). Wszystkie one zawierają tytko tyle nitrytu, by zabezpieczyć mięso, a nie szkodzić konsumentowi. Zawartość azotynu mieści się w wymogach przepisów, które rygorystycznie są nadzorowane przez UE.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/#findComment-914997
Udostępnij na innych stronach

56 minut temu, Grzewlod napisał(a):

 Tam gdzie to naprawdę zagraża życiu i zdrowiu to się zgodzę, że potrzebny jest jakiś papier ale w przypadku nitrytu lub peklosoli nie musisz jej używać a jak już chcesz to wiedzy nie brakuje.  

No chyba właśnie zagraża skoro w Tarnowie stało się co się stało a u nas w instytucie wykazali użycie 100% nitrytu, peklosól zgadzam się z Tobą jak najbardziej jak ktoś chce jego wybór tylko że za tym nie idzie żadna wiedza odnośnie użycia o czym niejednokrotnie można poczytać na forum...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/#findComment-915003
Udostępnij na innych stronach

Dlatego używajmy wyłącznie peklosoli z pewnych źródeł. Moim zdaniem, handel nitrytem na wolnym rynku powinien być całkowicie zakazany. Już w latach powojennych, ten środek był dozowany pod ścisłym nadzorem, wyłącznie przez osoby specjalnie w tym celu przeszkolone.

  • Like 4

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/#findComment-915009
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, szrekPL napisał(a):

No chyba właśnie zagraża skoro w Tarnowie stało się co się stało a u nas w instytucie wykazali użycie 100% nitrytu

Problem nie leży w nitrycie tylko w osobie która bez pojęcia go dawkowała.

2 godziny temu, Maxell napisał(a):

Moim zdaniem, handel nitrytem na wolnym rynku powinien być całkowicie zakazany.

 Ja mam zupełnie inne zdanie. Idąc tym tokiem myślenia to i saletra potasowa powinna być zakazana gdzie wszyscy wiemy, że jest bardziej szkodliwa od nitrytu. Jest jeszcze wiele innych środków funkcyjnych też szkodliwych i używanych przez nas przy wyrobie wędlin. Wniosek jest taki, że trzeba wiedzieć co się robi i jak zanim się zrobi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/#findComment-915065
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Kilogram nitrytu 18 zł również dostępny na naszym rynku :

https://allegro.pl/oferta/azotyn-sodu-czysty-nitryt-1-kg-bioskamed-11194395121

No i?, nigdzie nie napisałem że nitryt nie jest ogólnie dostępny. Napisałem jakie są procedury wewnątrz zakładu (a przynajmniej w tych których wiem), a to zupełnie inna sprawa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/#findComment-915067
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, Grzewlod napisał(a):

saletra potasowa powinna być zakazana gdzie wszyscy wiemy, że jest bardziej szkodliwa od nitrytu.

Chyba jednak nie. :D Sprawdź dopuszczalne dawki saletry (azotanu) i dawki azotynu (nitrytu). Dlaczego dozwolony jest dodatek kilku procent saletry, a zaledwie nieco ponad pół procenta nitrytu? Poza tym, saletra nigdy nie była w zakładach mięsnych tak chroniona jak nitryt. Saletrę spożywczą możemy spokojnie używać w kuchni, ale nitrytu już nie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/#findComment-915069
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio kupiona pekla, nic nawet słowem o użyciu i bezpieczeństwie poza zdaniem że nie do bezpośredniego...a gdzie cała reszta , temperatura , ilość itd... niestety odnoszę wrażenie że więcej wyczyta alergik niż potencjalny domowy wytwórca jedzenia...

IMG_20240403_140830.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/#findComment-915075
Udostępnij na innych stronach

A tu opis ze strony sprzedawcy czystego

 

- Azotyn sodu stosuje się przy tworzeniu organicznych pochodnych kwasu azotawego, barwników, oraz jako dodatek do żywności, służący do peklowania mięsa. Przeciwdziała on namnażaniu bakterii oraz utrwala czerwono-różową barwę mięsa. Uwaga: w przypadku nadmiaru tego konserwantu, podczas obróbki (zwłaszcza gotowania), azotyny mogą reagować z produktami rozkładu aminokwasów z utworzeniem nitrozoamin, które mają właściwości rakotwórcze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/#findComment-915077
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, szrekPL napisał(a):

nic nawet słowem o użyciu i bezpieczeństwie poza zdaniem że nie do bezpośredniego.

A co jest głównym składnikiem tej peklosoli? ;) Kto odważy się dodać jej więcej niż 20-25 g/kg mięsa? Po to wymyślono peklosól, by nie było możliwości jej przedawkowania.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/#findComment-915080
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Maxell napisał(a):

A co jest głównym składnikiem tej peklosoli? ;) Kto odważy się dodać jej więcej niż 20-25 g/kg mięsa? Po to wymyślono peklosól, by nie było możliwości jej przedawkowania.

Tak to się zgadza tylko że wg mnie jest trochę za mało informacji o bezpieczeństwie na etykiecie, choćby o temperaturze do jakiej powinno się stosować, nie jestem przeciwnikiem pekli bardzo dobrze że powstała, używam zgodnie z recepturą bez dzielenia trochę soli trochę pekli...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/#findComment-915084
Udostępnij na innych stronach

41 minut temu, Maxell napisał(a):
57 minut temu, Grzewlod napisał(a):

 

Chyba jednak nie.

Chyba jednak tak.

5 minut temu, Maxell napisał(a):

Kto odważy się dodać jej więcej niż 20-25 g/kg mięsa?

Mi nie chodzi o dawkowanie.

Ja mogę się nie zać i pewnie tak jest dlatego zawsze słucham specjalisty, który jednoznacznie wskazuje co jest zdrowsze.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/#findComment-915085
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.