Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem wędzarnię 2 poziomową, w załączeniu zdjęcie , jak ją przygotować do pierwszego wędzenia , czy trzeba przepalić , jeżeli tak to jakim drewnem? Proszę o porady. Czy rura paleniska, łącząca palenisko z wędzarnią nie powinna być zaizolowana?

Będę wdzięczny za wszelkie porady.

Pozdrawiam

Darek

palenisko.jpg

wędzarna wewnątrz.jpg

wędzarnia całość.jpg

wędzarnia palenisko 1.jpg

Witaj, trzeba przepalić drewnem liściastym, rura nie wymaga izolacji musisz tylko pamiętać żeby się nie dotknąć, oczywiście na zewnątrz...

2 godziny temu, Darek1-63 napisał(a):

Będę wdzięczny za wszelkie porady

Jeśli wędzarnia będzie stała na zewnątrz to skrócił bym tą rurę o połowę i ją dodatkowo ocieplił.Jeszcze zlikwidował bym ten termometr .Temperatura powinna być mierzona na wysokości wędzonek w środku komory i nie takim kotłowym termometrem

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

9 godzin temu, arkadiusz napisał(a):

Jeśli wędzarnia będzie stała na zewnątrz to skrócił bym tą rurę o połowę i ją dodatkowo ocieplił.Jeszcze zlikwidował bym ten termometr .Temperatura powinna być mierzona na wysokości wędzonek w środku komory i nie takim kotłowym termometrem

Termometr jest ok, to browin spożywczy, nie kotłowniczy, sam mam taki tymczasowo w wędzarce. Zaraz zastąpię go bezprzewodowym elektronicznym. Rury nie trzeba skracać ani izolować, wędzę na 2 odcinkach rury i jest ok. Ale umiejscowienie termometru do poprawy.

termo.jpg

Edytowane przez smoky91
10 godzin temu, Darek1-63 napisał(a):

Witam

Kupiłem wędzarnię 2 poziomową, w załączeniu zdjęcie , jak ją przygotować do pierwszego wędzenia , czy trzeba przepalić , jeżeli tak to jakim drewnem? Proszę o porady. Czy rura paleniska, łącząca palenisko z wędzarnią nie powinna być zaizolowana?

Będę wdzięczny za wszelkie porady.

Pozdrawiam

Darek

palenisko.jpg

wędzarna wewnątrz.jpg

wędzarnia całość.jpg

wędzarnia palenisko 1.jpg

Generalnie kolego to uważaj bo na tym forum jest lincz na tego typu wędzarki ;)Swego rodzaju nawet polowanie na czarownice 😅

Więc mało kto pomoże Ci w tym temacie. Jak masz jakieś pytania to wal na PW.

• Downvote 1
10 godzin temu, Darek1-63 napisał(a):

Czy rura paleniska, łącząca palenisko z wędzarnią nie powinna być zaizolowana?

Podaj proszę długość tej rury bo jest opcja że zdjęcie mylnie pokazuje jej długość, w mojej wędzarni jest ok 1m a na zdjęciach wygląda jakby miła służyć do zimnego wędzenia

2 minuty temu, smoky91 napisał(a):

Generalnie kolego to uważaj bo na tym forum jest lincz na tego typu wędzarki ;)Swego rodzaju nawet polowanie na czarownice 😅

Oj chyba demonizujesz ...😊

• Upvote 1
8 minut temu, szrekPL napisał(a):

Podaj proszę długość tej rury bo jest opcja że zdjęcie mylnie pokazuje jej długość, w mojej wędzarni jest ok 1m a na zdjęciach wygląda jakby miła służyć do zimnego wędzenia

Pewnie 2x 50 cm. Tak jest standardowo wszędzie sprzedawane +20/30 cm kolano.

10 minut temu, szrekPL napisał(a):

Oj nie. Na produkty typu Pan Kornik jest duży hejt, w stylu: nie da się w tym wędzić lub jak kupiłeś taką to się teraz męcz 🤣

Najwięcej osób na forum udziela się w tematach o wędzarkach elektrycznych lub kibelkach z paleniskiem murowanym pod spodem.

Edytowane przez smoky91
2 minuty temu, smoky91 napisał(a):

Oj nie. Na produkty typu Pan Kornik jest duży hejt, w stylu: nie da się w tym wędzić lub jak kupiłeś taką to się teraz męcz 🤣

Ok ja nie doświadczyłem , wręcz przeciwnie kilka cennych porad dostałem stąd moje zdziwienie.☺️

1 godzinę temu, smoky91 napisał(a):

Oj nie. Na produkty typu Pan Kornik jest duży hejt

Pamiętaj , nie ma tu ulubieńców ani potępieńców - wymieniamy się tylko doświadczeniem. Są wędzarnie przyjazne do wędzenia i kłopotliwe. Ot i wszystko.

• Upvote 3

Muskie - to ryba 🙃

Godzinę temu, smoky91 napisał(a):

Bardzo mi miło dowiedzieć się, że na forum mamy wybitnego specjalistę od wędzarni Pana Kornika. Nie wykluczam, że może ja kiedyś będę potrzebował porady wtedym wiem do kogo napisać :thumbsup:.

3 godziny temu, szrekPL napisał(a):

1 godzinę temu, Muski napisał(a):

Pamiętaj , nie ma tu ulubieńców ani potępieńców - wymieniamy się tylko doświadczeniem. Są wędzarnie przyjazne do wędzenia i kłopotliwe. Ot i wszystko.

:thumbsup:

2 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Bardzo mi miło dowiedzieć się, że na forum mamy wybitnego specjalistę od wędzarni Pana Kornika. Nie wykluczam, że może ja kiedyś będę potrzebował porady wtedym wiem do kogo napisać :thumbsup:.

:thumbsup:

Daj dane kontaktowe gdybyś już namierzył ;)

Koledzy 

Jestem laikiem w wędzeniu w takiej wędzarni ( wędziłem w tzw beczkach  gdzie kopało się dołek przy beczce ( od góry nakrywało) Miałem wiarę , nadzieję , że Wasze doświadczenie i porady pomogą , nie wprowadzą w dezorientację. Chciałbym ,żeby to, co chcę uwędzić było dobrze wykonane . Dziękuję za wszelkie podpowiedzi . Długość rury od paleniska do kolana to 100cm, dwie rury po 50cm + palenisko.

Ps

Nigdy nie używałem tzw . zrębek, zawsze wędziłem polanami drzewnymi . Jak się dozuje takie zrębki podczas wędzenia ,czym się różnią od normalnego drewna oraz ,czy przez cały proces wędzenia można używać tych zrębek?

Pozdrawiam

Darek

Jeśli chodzi o Twoją wędzarynę na początku przepal w niej suchyn drewnem liściastym i obserwuj.

Jak szybko nabiera temperatury.  Czy po osiągnięciu temp. trzyma ją stabilnie. Jaki jest przepływ dymu czy jest swobodny, czy się kłębi we wnętrzu. Czy na spodzie komory nie pojawiają się języki ognia. Jak "zachowuje" się palenisko itd. 

36 minut temu, Darek1-63 napisał(a):

Nigdy nie używałem tzw . zrębek, zawsze wędziłem polanami drzewnymi . Jak się dozuje takie zrębki podczas wędzenia ,czym się różnią od normalnego drewna oraz ,czy przez cały proces wędzenia można używać tych zrębek?

Jak już wygrzejesz komorę to żar zasypujesz zrębkami lub trocinami, chodzi o uzyskanie dymu, temperaturę utrzymasz dokładając co jakiś czas kawałek drewna. Jeśli wędziłeś w beczce to nie będziesz miał problemu.

Edytowane przez Grzewlod
13 godzin temu, smoky91 napisał(a):

Termometr jest ok, to browin spożywczy, nie kotłowniczy,

A czym się różnią (oczywiście prócz skali czy rozmiarów)?

Te termometry na pewno super się sprawdzają jako... czop w wędzonce, żeby nie wypływały soki gdy wyciągnę sondę DT-34 (używam trzech tego typu)

Nie miałem co prawda takiej wędzarni, ale używałem samej tej puszki jakiś czas temu. Zamieniaj kije w wędzarni w czasie wędzenia, bo np. boczek wiszący bezpośrednio nad rurą dymu potrafił mi się usmażyć zanim reszta wędzonek się uwędziła.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Dym z tej wędzarki prawdopodobnie będzie miał zbyt mały przepływ dlatego proponuję lekko unieść daszek i zablokować jakim patykiem(ja tak robię przy osuszaniu), masz deflektor nad wylotem w komorze więc temp. powinna się rozchodzić w miarę dobrze, popatrz przy pierwszej próbie co i jak, wędzę drewnem nie zrębkami ale przy okazji wypróbuję tą sztuczkę😁

10 godzin temu, wróbel75 napisał(a):

A czym się różnią (oczywiście prócz skali czy rozmiarów)?

Nie wiem, nie zagłębiałem się w to. Może w kwestii przeznaczenia różnią się, że ten jest to pieca a drugi do celów spożywczych? Nie chcę wchodzić w żadną polemikę... Ja też miałem przez 1 wędzenie ten Browin ale zmieniłem na elektroniczny, bezprzewodowy ThermoPro. Zawsze też może sobie wymienić temometr na inny. Co tam komu pasuje.