Darek1-63 Opublikowano 13 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Lutego 2024 Witam Kupiłem wędzarnię 2 poziomową, w załączeniu zdjęcie , jak ją przygotować do pierwszego wędzenia , czy trzeba przepalić , jeżeli tak to jakim drewnem? Proszę o porady. Czy rura paleniska, łącząca palenisko z wędzarnią nie powinna być zaizolowana? Będę wdzięczny za wszelkie porady. Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20554-w%C4%99dzarnia-przygotowanie-drewnianej-w%C4%99dzarni-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 13 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Lutego 2024 Witaj, trzeba przepalić drewnem liściastym, rura nie wymaga izolacji musisz tylko pamiętać żeby się nie dotknąć, oczywiście na zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20554-w%C4%99dzarnia-przygotowanie-drewnianej-w%C4%99dzarni-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-902180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Lutego 2024 (edytowane) 2 godziny temu, Darek1-63 napisał(a): Będę wdzięczny za wszelkie porady Jeśli wędzarnia będzie stała na zewnątrz to skrócił bym tą rurę o połowę i ją dodatkowo ocieplił.Jeszcze zlikwidował bym ten termometr .Temperatura powinna być mierzona na wysokości wędzonek w środku komory i nie takim kotłowym termometrem Edytowane 13 Lutego 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20554-w%C4%99dzarnia-przygotowanie-drewnianej-w%C4%99dzarni-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-902188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masarzysta Opublikowano 14 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Lutego 2024 Ciekawi mnie ile kosztowała ta "wędzarnia"? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20554-w%C4%99dzarnia-przygotowanie-drewnianej-w%C4%99dzarni-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-902210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoky91 Opublikowano 14 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Lutego 2024 (edytowane) 9 godzin temu, arkadiusz napisał(a): Jeśli wędzarnia będzie stała na zewnątrz to skrócił bym tą rurę o połowę i ją dodatkowo ocieplił.Jeszcze zlikwidował bym ten termometr .Temperatura powinna być mierzona na wysokości wędzonek w środku komory i nie takim kotłowym termometrem Termometr jest ok, to browin spożywczy, nie kotłowniczy, sam mam taki tymczasowo w wędzarce. Zaraz zastąpię go bezprzewodowym elektronicznym. Rury nie trzeba skracać ani izolować, wędzę na 2 odcinkach rury i jest ok. Ale umiejscowienie termometru do poprawy. Edytowane 14 Lutego 2024 przez smoky91 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20554-w%C4%99dzarnia-przygotowanie-drewnianej-w%C4%99dzarni-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-902222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Lutego 2024 Godzinę temu, Masarzysta napisał(a): Ciekawi mnie ile kosztowała ta "wędzarnia"? wejdź na alledrogo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20554-w%C4%99dzarnia-przygotowanie-drewnianej-w%C4%99dzarni-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-902223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoky91 Opublikowano 14 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Lutego 2024 10 godzin temu, Darek1-63 napisał(a): Witam Kupiłem wędzarnię 2 poziomową, w załączeniu zdjęcie , jak ją przygotować do pierwszego wędzenia , czy trzeba przepalić , jeżeli tak to jakim drewnem? Proszę o porady. Czy rura paleniska, łącząca palenisko z wędzarnią nie powinna być zaizolowana? Będę wdzięczny za wszelkie porady. Pozdrawiam Darek Generalnie kolego to uważaj bo na tym forum jest lincz na tego typu wędzarki Swego rodzaju nawet polowanie na czarownice 😅 Więc mało kto pomoże Ci w tym temacie. Jak masz jakieś pytania to wal na PW. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20554-w%C4%99dzarnia-przygotowanie-drewnianej-w%C4%99dzarni-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-902224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Lutego 2024 10 godzin temu, Darek1-63 napisał(a): Czy rura paleniska, łącząca palenisko z wędzarnią nie powinna być zaizolowana? Podaj proszę długość tej rury bo jest opcja że zdjęcie mylnie pokazuje jej długość, w mojej wędzarni jest ok 1m a na zdjęciach wygląda jakby miła służyć do zimnego wędzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20554-w%C4%99dzarnia-przygotowanie-drewnianej-w%C4%99dzarni-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-902225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Lutego 2024 2 minuty temu, smoky91 napisał(a): Generalnie kolego to uważaj bo na tym forum jest lincz na tego typu wędzarki Swego rodzaju nawet polowanie na czarownice 😅 Więc mało kto pomoże Ci w tym temacie. Jak masz jakieś pytania to wal na PW. Oj chyba demonizujesz ...😊 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20554-w%C4%99dzarnia-przygotowanie-drewnianej-w%C4%99dzarni-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-902226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoky91 Opublikowano 14 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Lutego 2024 8 minut temu, szrekPL napisał(a): Podaj proszę długość tej rury bo jest opcja że zdjęcie mylnie pokazuje jej długość, w mojej wędzarni jest ok 1m a na zdjęciach wygląda jakby miła służyć do zimnego wędzenia Pewnie 2x 50 cm. Tak jest standardowo wszędzie sprzedawane +20/30 cm kolano. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20554-w%C4%99dzarnia-przygotowanie-drewnianej-w%C4%99dzarni-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-902228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoky91 Opublikowano 14 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Lutego 2024 (edytowane) 10 minut temu, szrekPL napisał(a): Oj chyba demonizujesz ...😊 Oj nie. Na produkty typu Pan Kornik jest duży hejt, w stylu: nie da się w tym wędzić lub jak kupiłeś taką to się teraz męcz 🤣 Najwięcej osób na forum udziela się w tematach o wędzarkach elektrycznych lub kibelkach z paleniskiem murowanym pod spodem. Edytowane 14 Lutego 2024 przez smoky91 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20554-w%C4%99dzarnia-przygotowanie-drewnianej-w%C4%99dzarni-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-902229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Lutego 2024 No właśnie tak mam i ja więc dlatego twierdzę że ocieplanie zbędne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20554-w%C4%99dzarnia-przygotowanie-drewnianej-w%C4%99dzarni-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-902230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Lutego 2024 2 minuty temu, smoky91 napisał(a): Oj nie. Na produkty typu Pan Kornik jest duży hejt, w stylu: nie da się w tym wędzić lub jak kupiłeś taką to się teraz męcz 🤣 Ok ja nie doświadczyłem , wręcz przeciwnie kilka cennych porad dostałem stąd moje zdziwienie.☺️ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20554-w%C4%99dzarnia-przygotowanie-drewnianej-w%C4%99dzarni-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-902233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Lutego 2024 1 godzinę temu, smoky91 napisał(a): Oj nie. Na produkty typu Pan Kornik jest duży hejt Pamiętaj , nie ma tu ulubieńców ani potępieńców - wymieniamy się tylko doświadczeniem. Są wędzarnie przyjazne do wędzenia i kłopotliwe. Ot i wszystko. 3 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20554-w%C4%99dzarnia-przygotowanie-drewnianej-w%C4%99dzarni-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-902258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Lutego 2024 Godzinę temu, smoky91 napisał(a): Generalnie kolego to uważaj bo na tym forum jest lincz na tego typu wędzarki Swego rodzaju nawet polowanie na czarownice 😅 Więc mało kto pomoże Ci w tym temacie. Jak masz jakieś pytania to wal na PW. Bardzo mi miło dowiedzieć się, że na forum mamy wybitnego specjalistę od wędzarni Pana Kornika. Nie wykluczam, że może ja kiedyś będę potrzebował porady wtedym wiem do kogo napisać . 3 godziny temu, szrekPL napisał(a): Oj chyba demonizujesz ...😊 1 godzinę temu, Muski napisał(a): Pamiętaj , nie ma tu ulubieńców ani potępieńców - wymieniamy się tylko doświadczeniem. Są wędzarnie przyjazne do wędzenia i kłopotliwe. Ot i wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20554-w%C4%99dzarnia-przygotowanie-drewnianej-w%C4%99dzarni-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-902283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoky91 Opublikowano 14 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Lutego 2024 2 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Bardzo mi miło dowiedzieć się, że na forum mamy wybitnego specjalistę od wędzarni Pana Kornika. Nie wykluczam, że może ja kiedyś będę potrzebował porady wtedym wiem do kogo napisać . Daj dane kontaktowe gdybyś już namierzył Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20554-w%C4%99dzarnia-przygotowanie-drewnianej-w%C4%99dzarni-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-902286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1-63 Opublikowano 14 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Lutego 2024 Koledzy Jestem laikiem w wędzeniu w takiej wędzarni ( wędziłem w tzw beczkach gdzie kopało się dołek przy beczce ( od góry nakrywało) Miałem wiarę , nadzieję , że Wasze doświadczenie i porady pomogą , nie wprowadzą w dezorientację. Chciałbym ,żeby to, co chcę uwędzić było dobrze wykonane . Dziękuję za wszelkie podpowiedzi . Długość rury od paleniska do kolana to 100cm, dwie rury po 50cm + palenisko. Ps Nigdy nie używałem tzw . zrębek, zawsze wędziłem polanami drzewnymi . Jak się dozuje takie zrębki podczas wędzenia ,czym się różnią od normalnego drewna oraz ,czy przez cały proces wędzenia można używać tych zrębek? Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20554-w%C4%99dzarnia-przygotowanie-drewnianej-w%C4%99dzarni-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-902446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Lutego 2024 (edytowane) Jeśli chodzi o Twoją wędzarynę na początku przepal w niej suchyn drewnem liściastym i obserwuj. Jak szybko nabiera temperatury. Czy po osiągnięciu temp. trzyma ją stabilnie. Jaki jest przepływ dymu czy jest swobodny, czy się kłębi we wnętrzu. Czy na spodzie komory nie pojawiają się języki ognia. Jak "zachowuje" się palenisko itd. 36 minut temu, Darek1-63 napisał(a): Nigdy nie używałem tzw . zrębek, zawsze wędziłem polanami drzewnymi . Jak się dozuje takie zrębki podczas wędzenia ,czym się różnią od normalnego drewna oraz ,czy przez cały proces wędzenia można używać tych zrębek? Jak już wygrzejesz komorę to żar zasypujesz zrębkami lub trocinami, chodzi o uzyskanie dymu, temperaturę utrzymasz dokładając co jakiś czas kawałek drewna. Jeśli wędziłeś w beczce to nie będziesz miał problemu. Edytowane 14 Lutego 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20554-w%C4%99dzarnia-przygotowanie-drewnianej-w%C4%99dzarni-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-902454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Lutego 2024 13 godzin temu, smoky91 napisał(a): Termometr jest ok, to browin spożywczy, nie kotłowniczy, A czym się różnią (oczywiście prócz skali czy rozmiarów)? Te termometry na pewno super się sprawdzają jako... czop w wędzonce, żeby nie wypływały soki gdy wyciągnę sondę DT-34 (używam trzech tego typu) Nie miałem co prawda takiej wędzarni, ale używałem samej tej puszki jakiś czas temu. Zamieniaj kije w wędzarni w czasie wędzenia, bo np. boczek wiszący bezpośrednio nad rurą dymu potrafił mi się usmażyć zanim reszta wędzonek się uwędziła. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20554-w%C4%99dzarnia-przygotowanie-drewnianej-w%C4%99dzarni-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-902460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Lutego 2024 Dym z tej wędzarki prawdopodobnie będzie miał zbyt mały przepływ dlatego proponuję lekko unieść daszek i zablokować jakim patykiem(ja tak robię przy osuszaniu), masz deflektor nad wylotem w komorze więc temp. powinna się rozchodzić w miarę dobrze, popatrz przy pierwszej próbie co i jak, wędzę drewnem nie zrębkami ale przy okazji wypróbuję tą sztuczkę😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20554-w%C4%99dzarnia-przygotowanie-drewnianej-w%C4%99dzarni-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-902466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoky91 Opublikowano 15 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Lutego 2024 10 godzin temu, wróbel75 napisał(a): A czym się różnią (oczywiście prócz skali czy rozmiarów)? Nie wiem, nie zagłębiałem się w to. Może w kwestii przeznaczenia różnią się, że ten jest to pieca a drugi do celów spożywczych? Nie chcę wchodzić w żadną polemikę... Ja też miałem przez 1 wędzenie ten Browin ale zmieniłem na elektroniczny, bezprzewodowy ThermoPro. Zawsze też może sobie wymienić temometr na inny. Co tam komu pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20554-w%C4%99dzarnia-przygotowanie-drewnianej-w%C4%99dzarni-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-902508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.