Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś zna przepis na kiełbasę bielską?

Wyszukiwarka na stronie głównej wyrzuciła mi tę nazwę w zestawieniu nory zużycia jelit. Jednak przepisu nigdzie nie znalazłam.

Pamiętam, że w dawnych latach taka kiełbasa była w sprzedaży.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Chyba mam ten przepis. Jak znajdę, to wrzucę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-49037
Udostępnij na innych stronach

Maxell, jesteś niezrównany.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-49038
Udostępnij na innych stronach

Oooo! Nie było nic, a już są dwie. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-49041
Udostępnij na innych stronach

Moja dokładniejsza bo z strzałkami by nie pomylić kierunków. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-49042
Udostępnij na innych stronach

:grin: Do mojej potrzeba nawigacji sat.

Pozdrawiam

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-49043
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Wam bardzo za błyskawiczną odpowiedź. Tak przeczuwałam, że jest to kiełbaska wołowa. O ile pamiętam, to koszt 1kg tej kiełbasy wynosił 68zł. Zważywszy na wydajność, cena była uzasadniona. Spróbuję ją zrobić ale dopiero na wiosnę, zamówiłam bowiem na wsi tylną ćwiartkę jałówki i będzie z czego :smile:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-49056
Udostępnij na innych stronach

W starych recepturach występuje inna klasyfikacja mięs drobnych wołowych nie wiem czy wszyscy ją znają . W latach 60-tych pracowałem na peklowni więc przybliżę ją,

jaka obowiązywała w tym zakładzie . A trzeba było się nabiegać i naczytać by potrzebne klasy mięsa wydać do produkcji wędlin .

1 Mięso woł kl I nie ścięgniste ---------- obecnie mięso woł kl I -

mięso pochodzące z bydła młodego jałówek, wolców i byczków

2 Mięso woł. ścięg. kl I ,,J’’ -------- mięso z jałówek, wolców i byczków kl I

3 Mięso woł .ścięg. kl II ,,J’’-------- mięso z jałówek , wolców i byczków kl II

4 Mięso woł. kl I -----------------------mięso z krów kl I

5.Mięso woł kl II -----------------------mięso z krów kl II

6 Mięso woł kl III ----------------------mięso z krów kl III

Obecnie poz. 2-6 -----Mięso woł kl II

7 Mięso woł kl IV ------------------------Obecnie mięso woł kl III

8 Mięso woł kl V --------------------------Obecnie mięso woł kl IV

Wniosek dobra klasyfikacja lepsze wędliny dawniej

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-49062
Udostępnij na innych stronach

Dla uzupełnienia wypowiedzi Dziadka dodam troche danych pozwalających rozszyfrować nazewnictwo:

 

Nomenklatura obowiązująca w skupie zwierząt rzeźnych i w zakładach mięsnych

 

Trzoda chlewna

 

Ze względu na przeznaczenie dzieli się na:

— świnie rzeźne białe — są to osobniki wszystkich typów użytkowych z wyjątkiem świń bekonowych,

— świnie szynkowe — są to świnie białe, z których szynki i łopatki przeznacza się do produkcji szynek w puszkach,

— świnie bekonowe — są to świnie ras szlachetnych, białe, dobrze umięśnione, o określonym wieku, masie i cechach morfologicznych.

 

Podział trzody chlewnej ze względu na wiek i masę:

— prosięta — osobniki młode obu płci, o masie do 25 kg,

— warchlaki — osobniki obu płci, o masie 25—80 kg,

— świnie białe — osobniki obu płci, o masie większej niż 80 kg.

 

Podział trzody chlewnej ze względu na płeć:

— loszka (maciorka) jest to młoda samica, która nie miała potomstwa (małe sutki),

— locha (maciora) pierwiastka — samica, która dała tylko jeden miot prosiąt,

— locha (maciora) wieloródka — samica, która miała dwa lub więcej miotów prosiąt,

— wieprz — osobnik płci męskiej, kastrowany przed osiągnięciem dojrzałości płciowej,

— knur — samiec niekastrowany, ma kły i tarcze łopatkowe,

— późny kastrat — osobnik męski, wykastrowany po osiągnięciu dojrzałości płciowej, uprzednio używany do rozpłodu,

—wnęter — osobnik płci męskiej, u którego jedno lub dwa jądra pozostały w jamie brzusznej.

 

Bydło

 

Ze względu na wiek i masę dzieli się na:

— cielęta — osobniki obu płci w wieku ponad 10 dni (do 21 dni), karmione mlekiem,

— młodzież (żarłaki, bukaty) — osobniki obu płci o masie do 200 kg, które z pokarmu mlecznego przeszły na pokarm roślinny,

— jałówki rzeźne — osobniki płci żeńskiej, które się jeszcze nie ocieliły, o masie większej niż 200 kg,

— byczki rzeźne — osobniki płci męskiej o masie 200—300 kg,

— wolce rzeźne — osobniki płci męskiej, kastrowane za młodu, nie używane do pracy, o masie większej niż 200 kg,

— krowy rzeźne — osobniki płci żeńskiej, które wydały potomstwo,

— buhaje rzeźne — osobniki płci męskiej o masie większej niż 300 kg,

— woły rzeźne — osobniki płci męskiej, wykastrowane, używane jako siła pociągowa.

 

Owce

 

Z uwagi na wiek i płeć, dzielą się na:

— jagnięta rzeźne — osobniki obu płci w wieku poniżej 1 roku (jarliczki),

— skopy rzeźne — osobniki płci męskiej, wykastrowane,

— owce (maciorki) — osobniki płci żeńskiej w wieku powyżej 1 roku,

— tryki rzeźne — osobniki płci męskiej, niekastrowane, w wieku powyżej 1 roku.

 

Kozy

 

Ze względu na wiek i płeć, dzieli się na:

— koźlęta rzeźne (skoczki) — żarłaki kozie, osobniki obu płci, poniżej 1 roku życia,

— kozy (maciorki) rzeźne — osobniki płci żeńskiej, poniżej 1 roku życia,

— kozły (capy) — osobniki męskie.

 

Konie

 

W zależności od stopnia utuczenia dzieli się je tylko na klasy jakościowe.

 

prof. dr Wincent Pezacki, Technologia mięsa, (praca zbiorowa)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-49088
Udostępnij na innych stronach

Dodam jeszcze że przy bydle do Jotek zaliczano niekiedy pierwiastki . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-49092
Udostępnij na innych stronach

Gdyby, ktoś nie wiedział co, oznacza słowo "pierwiastka" to, chodzi o samicę, która tylko raz wydała potomstwo.

Na dzień dzisiejszy obowiązuje klasyfikacja EUROP tak, dla bydła jak dla świń.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-49111
Udostępnij na innych stronach

Podamy i nową klasyfikację. Chodziło o to, że poruszamy się tutaj w starych recepturach i taki wykaz pomoże w rozszyfrowaniu niektórych nazw.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-49112
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Mam pytanko robię kiełbasę krakowską i czy osłonki białkowe ja mam akurat 65 mm przed użyciem wymagają jakiejś obróbki.

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-56754
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanko robię kiełbasę krakowską i czy osłonki białkowe ja mam akurat 65 mm przed użyciem wymagają jakiejś obróbki.

Namoczyć w letniej wodzie, około 20 min.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-56755
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zrobiłam kiełbasę bielską i jestem nią oczarowana.

Wprawdzie pierwszy, rozkrojony baton miał wady, nie był dobrze związany, miał pustki powietrzne wewnątrz, ale nastepne były już prawidłowe.

Jest to kiełbasa wołowa, której konsystencja została uszlachetniona dodatkiem tłuszczu wieprzowego.

Wyrafinowany smak i delikatna, krucha konsystencja stawiają tę kiełbasę w ścisłej czołówce moich ulubionych wędlin.

Jeżeli ktoś dysponuje wołowiną, to zachęcam do wykonania choćby niewielkich ilości dla urozmaicenia menu. Dodatek podgardla obniża koszt surowca.

Poniżej przekrój po podsuszeniu:

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-64009
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czemu kolega Technik dał tylko 5. Może to jakieś skrzywienie zawodowe ;)

Kiełbaska zasługuje na pełną 6 :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-64035
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska zasługuje na pełną 6

O nie. Pamiętamy z mężem wyglad tej kiełbaski z dawnych lat. Wołowina była wyraźnie ciemniejsza a tłuszcz bardziej skontrastowany w masie, podobnie jak w salami. Być może, po dłuzszym podsuszeniu tak się stanie.

Zapewniam jednak, że połączenie wołowiny z podgardlem daje niebanalny efekt w smaku i konsystencji. Napaliłam się na tę kiełbasę i zaraz po Świetach zrobię większą ilość, aby poeksperymentować z suszeniem.

Podgardle przed mieleniem miało temperature ok. zera. Zastanawiam się, gdyby zemleć podmrożone. Chociaż mała część tego podgardla wchodzi w skład kutrowanej masy więc ją rozjaśnia wizualnie.

Mam nadzieję, że wątek kiełbasy BIELSKIEJ zostanie niebawem rozbudowany o doświadczenia następnych eksperymentatorów.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-64039
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.