EAnna Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Czy ktoś zna przepis na kiełbasę bielską?Wyszukiwarka na stronie głównej wyrzuciła mi tę nazwę w zestawieniu nory zużycia jelit. Jednak przepisu nigdzie nie znalazłam.Pamiętam, że w dawnych latach taka kiełbasa była w sprzedaży.Z góry dziękuję. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Chyba mam ten przepis. Jak znajdę, to wrzucę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-49037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Maxell, jesteś niezrównany. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-49038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-49039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-49040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Oooo! Nie było nic, a już są dwie. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-49041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Moja dokładniejsza bo z strzałkami by nie pomylić kierunków. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-49042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Grudnia 2008 :grin: Do mojej potrzeba nawigacji sat.Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-49043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Dziękuję Wam bardzo za błyskawiczną odpowiedź. Tak przeczuwałam, że jest to kiełbaska wołowa. O ile pamiętam, to koszt 1kg tej kiełbasy wynosił 68zł. Zważywszy na wydajność, cena była uzasadniona. Spróbuję ją zrobić ale dopiero na wiosnę, zamówiłam bowiem na wsi tylną ćwiartkę jałówki i będzie z czego :smile: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-49056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazurzak Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Tu powinien napisac Marek z ... Bielska On to (ponoc) robi pyszniutkie Cytuj Mazurzak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-49061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Grudnia 2008 W starych recepturach występuje inna klasyfikacja mięs drobnych wołowych nie wiem czy wszyscy ją znają . W latach 60-tych pracowałem na peklowni więc przybliżę ją, jaka obowiązywała w tym zakładzie . A trzeba było się nabiegać i naczytać by potrzebne klasy mięsa wydać do produkcji wędlin . 1 Mięso woł kl I nie ścięgniste ---------- obecnie mięso woł kl I - mięso pochodzące z bydła młodego jałówek, wolców i byczków2 Mięso woł. ścięg. kl I ,,J’’ -------- mięso z jałówek, wolców i byczków kl I3 Mięso woł .ścięg. kl II ,,J’’-------- mięso z jałówek , wolców i byczków kl II4 Mięso woł. kl I -----------------------mięso z krów kl I5.Mięso woł kl II -----------------------mięso z krów kl II6 Mięso woł kl III ----------------------mięso z krów kl III Obecnie poz. 2-6 -----Mięso woł kl II7 Mięso woł kl IV ------------------------Obecnie mięso woł kl III8 Mięso woł kl V --------------------------Obecnie mięso woł kl IVWniosek dobra klasyfikacja lepsze wędliny dawniejPozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-49062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Dla uzupełnienia wypowiedzi Dziadka dodam troche danych pozwalających rozszyfrować nazewnictwo: Nomenklatura obowiązująca w skupie zwierząt rzeźnych i w zakładach mięsnych Trzoda chlewna Ze względu na przeznaczenie dzieli się na: — świnie rzeźne białe — są to osobniki wszystkich typów użytkowych z wyjątkiem świń bekonowych, — świnie szynkowe — są to świnie białe, z których szynki i łopatki przeznacza się do produkcji szynek w puszkach, — świnie bekonowe — są to świnie ras szlachetnych, białe, dobrze umięśnione, o określonym wieku, masie i cechach morfologicznych. Podział trzody chlewnej ze względu na wiek i masę: — prosięta — osobniki młode obu płci, o masie do 25 kg, — warchlaki — osobniki obu płci, o masie 25—80 kg, — świnie białe — osobniki obu płci, o masie większej niż 80 kg. Podział trzody chlewnej ze względu na płeć: — loszka (maciorka) jest to młoda samica, która nie miała potomstwa (małe sutki), — locha (maciora) pierwiastka — samica, która dała tylko jeden miot prosiąt, — locha (maciora) wieloródka — samica, która miała dwa lub więcej miotów prosiąt, — wieprz — osobnik płci męskiej, kastrowany przed osiągnięciem dojrzałości płciowej, — knur — samiec niekastrowany, ma kły i tarcze łopatkowe, — późny kastrat — osobnik męski, wykastrowany po osiągnięciu dojrzałości płciowej, uprzednio używany do rozpłodu, —wnęter — osobnik płci męskiej, u którego jedno lub dwa jądra pozostały w jamie brzusznej. Bydło Ze względu na wiek i masę dzieli się na: — cielęta — osobniki obu płci w wieku ponad 10 dni (do 21 dni), karmione mlekiem, — młodzież (żarłaki, bukaty) — osobniki obu płci o masie do 200 kg, które z pokarmu mlecznego przeszły na pokarm roślinny, — jałówki rzeźne — osobniki płci żeńskiej, które się jeszcze nie ocieliły, o masie większej niż 200 kg, — byczki rzeźne — osobniki płci męskiej o masie 200—300 kg, — wolce rzeźne — osobniki płci męskiej, kastrowane za młodu, nie używane do pracy, o masie większej niż 200 kg, — krowy rzeźne — osobniki płci żeńskiej, które wydały potomstwo, — buhaje rzeźne — osobniki płci męskiej o masie większej niż 300 kg, — woły rzeźne — osobniki płci męskiej, wykastrowane, używane jako siła pociągowa. Owce Z uwagi na wiek i płeć, dzielą się na: — jagnięta rzeźne — osobniki obu płci w wieku poniżej 1 roku (jarliczki), — skopy rzeźne — osobniki płci męskiej, wykastrowane, — owce (maciorki) — osobniki płci żeńskiej w wieku powyżej 1 roku, — tryki rzeźne — osobniki płci męskiej, niekastrowane, w wieku powyżej 1 roku. Kozy Ze względu na wiek i płeć, dzieli się na: — koźlęta rzeźne (skoczki) — żarłaki kozie, osobniki obu płci, poniżej 1 roku życia, — kozy (maciorki) rzeźne — osobniki płci żeńskiej, poniżej 1 roku życia, — kozły (capy) — osobniki męskie. Konie W zależności od stopnia utuczenia dzieli się je tylko na klasy jakościowe. prof. dr Wincent Pezacki, Technologia mięsa, (praca zbiorowa) Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-49088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Dodam jeszcze że przy bydle do Jotek zaliczano niekiedy pierwiastki . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-49092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Gdyby, ktoś nie wiedział co, oznacza słowo "pierwiastka" to, chodzi o samicę, która tylko raz wydała potomstwo.Na dzień dzisiejszy obowiązuje klasyfikacja EUROP tak, dla bydła jak dla świń. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-49111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Podamy i nową klasyfikację. Chodziło o to, że poruszamy się tutaj w starych recepturach i taki wykaz pomoże w rozszyfrowaniu niektórych nazw. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-49112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Lutego 2009 Mam pytanko robię kiełbasę krakowską i czy osłonki białkowe ja mam akurat 65 mm przed użyciem wymagają jakiejś obróbki. Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-56754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Lutego 2009 Mam pytanko robię kiełbasę krakowską i czy osłonki białkowe ja mam akurat 65 mm przed użyciem wymagają jakiejś obróbki. Namoczyć w letniej wodzie, około 20 min. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-56755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Lutego 2009 Dzięki Papla Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-56764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zrobiłam kiełbasę bielską i jestem nią oczarowana. Wprawdzie pierwszy, rozkrojony baton miał wady, nie był dobrze związany, miał pustki powietrzne wewnątrz, ale nastepne były już prawidłowe. Jest to kiełbasa wołowa, której konsystencja została uszlachetniona dodatkiem tłuszczu wieprzowego. Wyrafinowany smak i delikatna, krucha konsystencja stawiają tę kiełbasę w ścisłej czołówce moich ulubionych wędlin. Jeżeli ktoś dysponuje wołowiną, to zachęcam do wykonania choćby niewielkich ilości dla urozmaicenia menu. Dodatek podgardla obniża koszt surowca. Poniżej przekrój po podsuszeniu: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-64009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Konsystencja,rozmieszczenie składników,wędzenie,obsuszka,-5..Smaku nie wyczuwam,a szkoda bo może,-6.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-64017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 EAnna, Ładne i z klasą :grin: Też bym chciała takie kiełbaski robić! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-64018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 EAnna, Ładne i z klasą :grin: Też bym chciała takie kiełbaski robić!Aniu skromność jest cnotą. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-64019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Nie wiem czemu kolega Technik dał tylko 5. Może to jakieś skrzywienie zawodowe Kiełbaska zasługuje na pełną 6 :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-64035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Kiełbaska zasługuje na pełną 6O nie. Pamiętamy z mężem wyglad tej kiełbaski z dawnych lat. Wołowina była wyraźnie ciemniejsza a tłuszcz bardziej skontrastowany w masie, podobnie jak w salami. Być może, po dłuzszym podsuszeniu tak się stanie. Zapewniam jednak, że połączenie wołowiny z podgardlem daje niebanalny efekt w smaku i konsystencji. Napaliłam się na tę kiełbasę i zaraz po Świetach zrobię większą ilość, aby poeksperymentować z suszeniem. Podgardle przed mieleniem miało temperature ok. zera. Zastanawiam się, gdyby zemleć podmrożone. Chociaż mała część tego podgardla wchodzi w skład kutrowanej masy więc ją rozjaśnia wizualnie. Mam nadzieję, że wątek kiełbasy BIELSKIEJ zostanie niebawem rozbudowany o doświadczenia następnych eksperymentatorów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-64039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Pięknie wygląda w przekroju, no i kolorek po wędzeniu super :wink: Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kie%C5%82basa-bielska/#findComment-64049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.