Jump to content
Przypominam Państwu, iż celem ochrony naszych unikatowych zasobów, dostęp do działu z recepturami branżowymi możliwy jest dopiero po osiągnięciu liczby co najmniej 35 postów na forum. ×

Recommended Posts

4 godziny temu, WędzonyBoczek napisał(a):

.pekluje 5 dni

Trochę przykrótko 🙄 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20650-ceny-w%C4%99dzonek/#findComment-909537
Share on other sites

Sam zrób kalkulację..... wiesz po ile kupujesz mięso, ceny przypraw są ogólnie znane, dolicz pozostałe materiały i robociznę, na końcu zysk i podatek, i masz kalkulację, tu nikt nie poda ci ceny na gotowo ponieważ w różnych regionach Polski są różne ceny na ten sam produkt.

 

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20650-ceny-w%C4%99dzonek/#findComment-909642
Share on other sites

Odnośnie czasu peklowania to już na początku swojej wędzarniczej kariery popełniasz błąd..... słuchaj ludzi którzy dobrze radzą abyś później nie znalazł się na pierwszych stronach portali i TV.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20650-ceny-w%C4%99dzonek/#findComment-909643
Share on other sites

Godzinę temu, WędzonyBoczek napisał(a):

Dobra mniejsze o wieksze . Watek założyłem odnośnie cen

To nie tak. Z mięsem nie ma zabawy. Na tym forum przestrzegamy zasad bezpiecznego przetwórstwa mięsa. Najpierw poczytaj o prawidłach sztuki masarskiej, a dopiero potem zajmij się zakupem mięsa. Zawsze pamiętaj o tym, iż nie jesteś sam i poza Tobą ktoś jeszcze z rodziny będzie spożywał to co zrobisz.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20650-ceny-w%C4%99dzonek/#findComment-909657
Share on other sites

21 godzin temu, WędzonyBoczek napisał(a):

Witam.czy ktoś orientuje sìę w jakiejj cenie moge sprzedawać wędzonki 

 

Witam.Przy Twoim podejściu do samego peklowania szczerze mówiąc bał bym się od Ciebie cokolwiek kupić. Jak chcesz sprzedawać to chociaż zapoznaj się z podstawami technologii wytwarzania wędlin żeby nie skończyło się tak jak ze słynną galaretą z targu. Widzę ,że jesteś zainteresowany tylko kasą , ale nie bardzo chcesz zadbać o to żeby Twoje wędliny były zdrowe. PIęciodniowe peklowanie takie nie jest.

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20650-ceny-w%C4%99dzonek/#findComment-909741
Share on other sites

18 godzin temu, arkadiusz napisał(a):

 

Witam.Przy Twoim podejściu do samego peklowania szczerze mówiąc bał bym się od Ciebie cokolwiek kupić. Jak chcesz sprzedawać to chociaż zapoznaj się z podstawami technologii wytwarzania wędlin żeby nie skończyło się tak jak ze słynną galaretą z targu. Widzę ,że jesteś zainteresowany tylko kasą , ale nie bardzo chcesz zadbać o to żeby Twoje wędliny były zdrowe. PIęciodniowe peklowanie takie nie jest.

Dlaczego 5 dni peklowania to mało?

 

Wydawało mi się że wystarczy zwiększyć stężenie i ewentualnie nastrzyki

tabelka-peklowania.jpg

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20650-ceny-w%C4%99dzonek/#findComment-909934
Share on other sites

30 minut temu, buchta napisał(a):

Dlaczego 5 dni peklowania to mało?

 

Wydawało mi się że wystarczy zwiększyć stężenie i ewentualnie nastrzyki

tabelka-peklowania.jpg

Masz rację wydawało Ci się. 

ps. tak awaryjnie rzekł bym mocno awaryjnie i przemysłowo to tak ale ja tam preferuję 14 dni. 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20650-ceny-w%C4%99dzonek/#findComment-909947
Share on other sites

Godzinę temu, gluszec napisał(a):

Masz rację wydawało Ci się. 

ps. tak awaryjnie rzekł bym mocno awaryjnie i przemysłowo to tak ale ja tam preferuję 14 dni. 

Ok czyli lepiej stosować się do peklowania 11-13 dni i wtedy wszystko będzie dobrze?

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20650-ceny-w%C4%99dzonek/#findComment-909961
Share on other sites

14 minut temu, buchta napisał(a):

stosować się do peklowania 11-13 dni

10-14 dni

14 minut temu, buchta napisał(a):

wtedy wszystko będzie dobrze?

Poszukaj na forum za pomocą szukajki tematu peklowanie, jak zapoznasz się z procesami i przemianami które przebiegają podczas peklowania to zrozumiesz.

  • Upvote 1
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20650-ceny-w%C4%99dzonek/#findComment-909966
Share on other sites

Dobrze, poczytam.

Po prostu sugerowałem się przepisami które są w książce pana Winckiewicza, a tam częst

40 minut temu, Grzewlod napisał(a):

10-14 dni

Poszukaj na forum za pomocą szukajki tematu peklowanie, jak zapoznasz się z procesami i przemianami które przebiegają podczas peklowania to zrozumiesz.

o  w przepisach jest właśnie peklowanie 5 dni. Pozdrawiam 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20650-ceny-w%C4%99dzonek/#findComment-909976
Share on other sites

3 godziny temu, buchta napisał(a):

Dlaczego 5 dni peklowania to mało?

Podpowiem tylko ,że wyrównanie stężeń następuje 8 dnia. Resztę doczytasz. Miłej lektury.

  • Like 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20650-ceny-w%C4%99dzonek/#findComment-909989
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.