WędzonyBoczek Opublikowano 16 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Marca 2024 Mam dylemat i jednocześnie pytanie odnośnie o zmiane koloru schabu po zewnatrz gdy przez 12 godzin ociekał po peklowaniu.Dodam że gdy naciołem nożem w miejscu zmienionej barwy to mięsko było różowe i zapach był jak powinien Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Marca 2024 Wszystko jest ok. To skutek kontaktu z powietrzem. Być może było za ciepło. 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Marca 2024 9 godzin temu, WędzonyBoczek napisał(a): o zmiane koloru schabu po zewnatrz Trudno coś powiedzieć ponieważ patrząc na fotkę nigdzie nie widać schabu🤔. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WędzonyBoczek Opublikowano 17 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Marca 2024 Kolego Grzewlod a według Ciebie co jest na zdjęciu ???Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Marca 2024 3 x polędwica jak znam życie Ta pierwsza od góry rzeczywiście wygląda dziwnie, miałem taki przypadek jak kupiłem filet w kurczaka (takie rozwarstwienie mięsa na włókna ) ale pojęcia nie mam skąd się wzięło zawsze z tego samego sprawdzonego sklepu brałem .... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Marca 2024 3 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Trudno coś powiedzieć ponieważ patrząc na fotkę nigdzie nie widać schabu🤔. To druga sprawa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Marca 2024 9 godzin temu, szrekPL napisał(a): 3 x polędwica jak znam życie 👍I boczek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WędzonyBoczek Opublikowano 17 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Marca 2024 Niewiem jaka jest Wasza wiedza co do wędlin ale na zdjeciu sa 2 schaby i jedna szynka.jest to mięcho z prawego paragonuWysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Marca 2024 3 minuty temu, WędzonyBoczek napisał(a): Niewiem jaka jest Wasza wiedza co do wędlin ale na zdjeciu sa 2 schaby i jedna szynka.jest to mięcho z prawego paragon Ojojoj będzie się działo Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WędzonyBoczek Opublikowano 17 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Marca 2024 Wrzuce fotke z wędzenia to ocenicie fachowym okiem bo ja to dopiero zaczynam fach dymiarzaJest to moje 4 wędzenieWysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Marca 2024 6 minut temu, BazylWidzew napisał(a): Ojojoj będzie się działo Też czekam 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Marca 2024 (edytowane) 18 minut temu, BazylWidzew napisał(a): Ojojoj będzie się działo Co się będzie działo. 😁 Chłop reklamówkę przepłacił 😁Ale o to kruszyć kopie 😁. A schab bez kości to i tak łagodne marketingowe określenie versus "schab po żydowsku" czy "polędwica z dorsza "😂 Edytowane 17 Marca 2024 przez Maciekzbrzegu 1 1 Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Marca 2024 25 minut temu, WędzonyBoczek napisał(a): Niewiem jaka jest Wasza wiedza co do wędlin ale na zdjeciu sa 2 schaby i jedna szynka.jest to mięcho z prawego paragonu Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Rzucę Ci koło ratunkowe - czym innym jest nazwa surowca a czym innym nazwa gotowego wyrobu - wędzonki masz naprawdę ładne ( też lubię takie mocno podpieczone bez parzenia) a fachowe nazewnictwo przy pomocy forum szybko ogarniesz i z uśmiechem będziesz wspominał swoje początki na forum . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Marca 2024 28 minut temu, WędzonyBoczek napisał(a): sa 2 schaby Fachowo odkostniony schab nazywamy tutaj polędwicą. Polecam "Atlas rozbioru półtuszy krok po kroku" i wszystko staje się jasne 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WędzonyBoczek Opublikowano 17 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Marca 2024 Dzięki Panowie za fachowe słowo.jak pisałem wcześniej - to moje poczatkiWysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Marca 2024 2 godziny temu, szrekPL napisał(a): Też czekam 😁 Ja również tylko nie bardzo wiem na co 🤔. 1 godzinę temu, gluszec napisał(a): czym innym jest nazwa surowca a czym innym nazwa gotowego wyrobu - 👍a jeszcze czym innym nazwa handlowa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Marca 2024 2 godziny temu, Maciekzbrzegu napisał(a): czy "polędwica z dorsza "😂 Lub szynka z indyka 🤣. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Marca 2024 2 godziny temu, Muski napisał(a): Fachowo odkostniony schab nazywamy tutaj polędwicą. 👍 2 godziny temu, Muski napisał(a): Polecam "Atlas rozbioru półtuszy krok po kroku" i wszystko staje się jasne Również polecam 👍. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Marca 2024 Krótki kurs podstawowy.przed rejestracją. 🤣🤣🤣 Myślę że każdy miał problem z nazewnictwem. 😛 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 18 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Marca 2024 (edytowane) @WędzonyBoczek wybij komorę wędzarni dół tak 0,5 m lub więcej blachą. Starczy najcieńsza stalowa czarna. Czerwony kur lubi takie bez. Po kilku wędzeniach , zwłaszcza z pieczeniem zobaczysz jak w dolnej partii osadziła się sądzą , licho nie śpi. Post 233 Edytowane 18 Marca 2024 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.