Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dylemat i jednocześnie pytanie odnośnie o zmiane koloru schabu po zewnatrz gdy przez 12 godzin ociekał po peklowaniu.Dodam że gdy naciołem nożem w miejscu zmienionej barwy to mięsko było różowe i zapach był jak powinienada935aba7c124ce1e55161215f35323.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/
Udostępnij na innych stronach

Wszystko jest ok. To skutek kontaktu z powietrzem. Być może było za ciepło.

  • Upvote 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910577
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, WędzonyBoczek napisał(a):

o zmiane koloru schabu po zewnatrz

Trudno coś powiedzieć ponieważ patrząc na fotkę nigdzie nie widać schabu🤔

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910594
Udostępnij na innych stronach

3 x polędwica jak znam życie :D Ta pierwsza od góry rzeczywiście wygląda dziwnie, miałem taki przypadek jak kupiłem filet w kurczaka (takie rozwarstwienie mięsa na włókna ) ale pojęcia nie mam skąd się wzięło zawsze z tego samego sprawdzonego sklepu brałem ....

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910633
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Trudno coś powiedzieć ponieważ patrząc na fotkę nigdzie nie widać schabu🤔

To druga sprawa. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910656
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, WędzonyBoczek napisał(a):

Niewiem jaka jest Wasza wiedza co do wędlin ale na zdjeciu sa 2 schaby i jedna szynka.jest to mięcho z prawego paragon

 

Ojojoj będzie się działo:facepalm:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910822
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

 

Ojojoj będzie się działo:facepalm:

Co się będzie działo. 😁 Chłop reklamówkę przepłacił 😁Ale o to kruszyć kopie 😁

A schab bez kości to i tak łagodne marketingowe określenie versus "schab po żydowsku" czy "polędwica z dorsza "😂

Edytowane przez Maciekzbrzegu
  • Like 1
  • Upvote 1
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910828
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, WędzonyBoczek napisał(a):

Niewiem jaka jest Wasza wiedza co do wędlin ale na zdjeciu sa 2 schaby i jedna szynka.jest to mięcho z prawego paragonu

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
 

Rzucę Ci koło ratunkowe - czym innym jest nazwa surowca a czym innym nazwa gotowego wyrobu - wędzonki masz naprawdę ładne ( też lubię takie mocno podpieczone bez parzenia) a fachowe nazewnictwo przy pomocy forum szybko ogarniesz i z uśmiechem będziesz wspominał swoje początki na forum :thumbsup:.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910830
Udostępnij na innych stronach

28 minut temu, WędzonyBoczek napisał(a):

sa 2 schaby

Fachowo odkostniony schab nazywamy tutaj polędwicą. Polecam "Atlas rozbioru półtuszy krok po kroku" i wszystko staje się jasne :thumbsup:

  • Upvote 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910831
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Też czekam 😁

Ja również tylko nie bardzo wiem na co 🤔.

 

1 godzinę temu, gluszec napisał(a):

czym innym jest nazwa surowca a czym innym nazwa gotowego wyrobu -

👍a jeszcze czym innym nazwa handlowa.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910848
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Muski napisał(a):

Fachowo odkostniony schab nazywamy tutaj polędwicą.

👍

 

2 godziny temu, Muski napisał(a):

Polecam "Atlas rozbioru półtuszy krok po kroku" i wszystko staje się jasne :thumbsup:

Również polecam 👍.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910852
Udostępnij na innych stronach

@WędzonyBoczek wybij komorę wędzarni dół tak 0,5 m lub więcej blachą. Starczy najcieńsza stalowa czarna.  Czerwony kur lubi takie bez.  Po kilku wędzeniach  , zwłaszcza z pieczeniem zobaczysz jak w dolnej partii osadziła się sądzą , licho nie śpi. Post 233

 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20673-kolor-po-ociekaniu/#findComment-910878
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.