Grzes7908 Opublikowano 18 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Marca 2024 Witam, Jako, że dotychczas zawsze stosowałem świeżą krew do kaszanki nie mam doświadczenia z suszoną krwią, a niestety teraz muszę takiej użyć. Jak wynika ze sposobu użycia na opakowaniu należy ją rozpuścić w odpowiednich proporcjach i z tym nie polemizuję. Czy ktoś może stosował suszoną krew bez rozpuszczania tzn. wsypał w postaci sypkiej do farszu? Jednocześnie proszę o ewentualne podpowiedzi na co powinienem zwrócić szczególną uwagę przy stosowaniu suszonej krwi. Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20686-suszona-krew/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Marca 2024 (edytowane) Zawsze staram się stosować do specyfikacji. Będziesz musiał użyć blendera bo hemoglobina z zimną wodą lubi się zbijać w grudki.Możesz rozpuścić w zimnym rosole w którym gotowało się mięso.Ja wole ten drugi sposób. Edytowane 18 Marca 2024 przez arkadiusz 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20686-suszona-krew/#findComment-910960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes7908 Opublikowano 18 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Marca 2024 Kolego Arkadiusz, rozmawiałem też z właścicielem jednej masarni, który powiedział, że oni nie rozpuszczają suszonej krwi, tylko posypują na gorącą kaszę i pod wpływem tej temperatury dobrze się rozpuszcza. Szczerze powiem że mam dylemat którą metodę zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20686-suszona-krew/#findComment-910963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 18 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Marca 2024 (edytowane) Cześć, stosowałem suszoną bezpośrednio na kaszę (ciepła w stopniu znacznym) i wg mnie lepszym sposobem jest podany przez Arkadiusza , niby grudek nie było ale zdecydowanie lepiej się miesza rozrobioną z letnią woda(tu kolega znowu ma rację rosół lepszy) przy pomocy blendera. Strasznie brudzi uważaj żeby nie rozsypać Edytowane 18 Marca 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20686-suszona-krew/#findComment-910974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Marca 2024 2 godziny temu, Grzes7908 napisał(a): Kolego Arkadiusz, rozmawiałem też z właścicielem jednej masarni, który powiedział, że oni nie rozpuszczają suszonej krwi, Zgadza się. Niektóre masarnie tak robią, ale jak napisałełem ja ją rozpuszczam. My na ogół mieszamy ręcznie i łatwiej się miesza farsz jak krew jest w stanie płynnym. Po drugie jak wsypiesz krew to będziesz musiał dodać dodatkowo rosołu lub wody, żeby uzupełnić brakującą ilość.Każdy ma swoją technologię . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20686-suszona-krew/#findComment-910996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 18 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Marca 2024 Ja również rozpuszczam przed użyciem. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20686-suszona-krew/#findComment-911029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes7908 Opublikowano 18 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Marca 2024 To raczej będę rozpuszczał w "rosole" 🙂. Lepiej w zimnym czy ciepłym? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20686-suszona-krew/#findComment-911044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes7908 Opublikowano 18 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Marca 2024 A może gorącym? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20686-suszona-krew/#findComment-911045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 18 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Marca 2024 Letni co najwyżej... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20686-suszona-krew/#findComment-911052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Marca 2024 Godzinę temu, Grzes7908 napisał(a): A może gorącym? Zrobią się krupy Z suszonej krwi należy zrobić płynną (mikser) a tę dopiero zaparzyć gorącą kaszą. 1 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20686-suszona-krew/#findComment-911059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Marca 2024 2 godziny temu, Grzes7908 napisał(a): Lepiej w zimnym czy ciepłym? Już Ci pisałem . 7 godzin temu, arkadiusz napisał(a): Możesz rozpuścić w zimnym rosole w którym gotowało się mięso.Ja wole ten drugi sposób. Rosół powinien mieć góra 25 C lub niżej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20686-suszona-krew/#findComment-911074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes7908 Opublikowano 18 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Marca 2024 Dziękuję za pomoc icierpliwość do mnie 😉🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20686-suszona-krew/#findComment-911083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.