Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie mamy możliwość kupienia połówki ok 80 kg .

Dużo przepisów i porad jest na temat wieprzowiny a o wołowinie prawie nic.

Co polecacie zrobić?

Czy są przepisy na wołowinę w stylu pw16

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20758-jak-zagospodarowa%C4%87-p%C3%B3%C5%82tusz%C4%99/
Udostępnij na innych stronach

  • Maxell zmienił(a) tytuł na Jak zagospodarować półtuszę
10 godzin temu, szafarz napisał(a):

mamy możliwość kupienia połówki ok 80 kg

Czy pytasz o młodą wołowinę?

Kiedyś przerabiałam ćwiartkę młodego byczka.

ROCZNY_BYCZEK

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20758-jak-zagospodarowa%C4%87-p%C3%B3%C5%82tusz%C4%99/#findComment-917854
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, szafarz napisał(a):

Czy są przepisy na wołowinę w stylu pw16

Oczywiście ,że są , ale w niewielkiej ilości.Jest przepis na szynkę wołową ,kilka rodzajów kiełbas.Wołowina to na ogół mięso kulinarne lub jako dodatek do wieprzowiny.Na przykład czysto wołową kiełbasą jest kiełbasa "Bielska"

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20758-jak-zagospodarowa%C4%87-p%C3%B3%C5%82tusz%C4%99/#findComment-917876
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, arkadiusz napisał(a):

czysto wołową kiełbasą jest kiełbasa "Bielska"

To jest sztandarowa, przepyszna kiełbasa z mięsa wołowego.

W wykonaniu @arkadiusza:

b0994d8bec93c60amed.jpg

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20758-jak-zagospodarowa%C4%87-p%C3%B3%C5%82tusz%C4%99/#findComment-917892
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, szafarz napisał(a):

Dużo przepisów i porad jest na temat wieprzowiny a o wołowinie prawie nic.

Co polecacie zrobić?

Czy są przepisy na wołowinę w stylu pw16

  Przepisy przepisami ale... najważniejsze to ustalić jakie elementy mięsne, gruby mięśni przeznaczymy do celów kulinarnych. Np. jeśli szponder, mostek przeznaczymy do wykrawania ( oddzielenia mięsa od kości) to otrzymamy znaczna ilość mięsa ścięgnistego, które nadaje się do zmielenia na najdrobniejszych siatkach- czyli na  farsz wiążący. Jeśli uzyskamy kawałki  mało ścięgniste z odrobiną tłuszczu możemy myśleć o kiełbasie średniorozdrobnionej np. zwyczajna plus dodatek tłustej wieprzowiny. Jeśli pozwoli asortyment można pokusić się szynkową i wędzonki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20758-jak-zagospodarowa%C4%87-p%C3%B3%C5%82tusz%C4%99/#findComment-917992
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, szafarz napisał(a):

Dziękuję za podpowiedzi będę próbował zrobić kiełbasę bielską

Bielska to trudny wyrób, ale życzę powodzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20758-jak-zagospodarowa%C4%87-p%C3%B3%C5%82tusz%C4%99/#findComment-918579
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem ala bielską bo przez różne zawirowania i problemy z połamanym trybikiem w Zelmerze nie dodałem części podgardla mielonym na sitku  5 tylko 3 krotnie mielona wołowina i podgardle jak w przepisie ,ale i tak wyszła pyszna.20240420_232507.thumb.jpg.b0c79aea63463b23872172f898fbe5ae.jpg20240422_210559.thumb.jpg.d31f714f717566ef81c46b9cdf33f188.jpg

Edytowane przez szafarz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20758-jak-zagospodarowa%C4%87-p%C3%B3%C5%82tusz%C4%99/#findComment-919292
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, szafarz napisał(a):

ale i tak wyszła pyszna.

Ale wygląd nieco odbiega od tego co powinno być.Ostrzegałem ,że to trudny wyrób, ale najważniejsze ,że smakuje.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20758-jak-zagospodarowa%C4%87-p%C3%B3%C5%82tusz%C4%99/#findComment-919294
Udostępnij na innych stronach

Może dlatego, że nie ma podgardla mielonego na 5.

Pilnie się od was uczę dziękuję za rady.

Edytowane przez szafarz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20758-jak-zagospodarowa%C4%87-p%C3%B3%C5%82tusz%C4%99/#findComment-919298
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, arkadiusz napisał(a):

Ale wygląd nieco odbiega od tego co powinno być.O

Arek czepiasz się szczegółów, zrobił, zje, będzie smakowało i nic więcej w naszym temacie robienia wyrobów nie potrzeba:D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20758-jak-zagospodarowa%C4%87-p%C3%B3%C5%82tusz%C4%99/#findComment-919313
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, szafarz napisał(a):

Może dlatego, że nie ma podgardla mielonego na 5.

Chodzi o proces produkcyjny, ale i to ma znaczenie.

 

14 godzin temu, BazylWidzew napisał(a):

Arek czepiasz się szczegółów,

Podobno oczami też się je.😉

 

13 godzin temu, szafarz napisał(a):

Poproszę krytykę i porady

Jak będziesz robił drugi raz to odezwij się na PW .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20758-jak-zagospodarowa%C4%87-p%C3%B3%C5%82tusz%C4%99/#findComment-919449
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.