szafarz Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Jak w temacie mamy możliwość kupienia połówki ok 80 kg . Dużo przepisów i porad jest na temat wieprzowiny a o wołowinie prawie nic. Co polecacie zrobić? Czy są przepisy na wołowinę w stylu pw16 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20758-jak-zagospodarowa%C4%87-p%C3%B3%C5%82tusz%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Kwietnia 2024 10 godzin temu, szafarz napisał(a): mamy możliwość kupienia połówki ok 80 kg Czy pytasz o młodą wołowinę? Kiedyś przerabiałam ćwiartkę młodego byczka. ROCZNY_BYCZEK Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20758-jak-zagospodarowa%C4%87-p%C3%B3%C5%82tusz%C4%99/#findComment-917854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Kwietnia 2024 12 godzin temu, szafarz napisał(a): Czy są przepisy na wołowinę w stylu pw16 Oczywiście ,że są , ale w niewielkiej ilości.Jest przepis na szynkę wołową ,kilka rodzajów kiełbas.Wołowina to na ogół mięso kulinarne lub jako dodatek do wieprzowiny.Na przykład czysto wołową kiełbasą jest kiełbasa "Bielska" Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20758-jak-zagospodarowa%C4%87-p%C3%B3%C5%82tusz%C4%99/#findComment-917876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Godzinę temu, arkadiusz napisał(a): czysto wołową kiełbasą jest kiełbasa "Bielska" To jest sztandarowa, przepyszna kiełbasa z mięsa wołowego. W wykonaniu @arkadiusza: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20758-jak-zagospodarowa%C4%87-p%C3%B3%C5%82tusz%C4%99/#findComment-917892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Kwietnia 2024 22 godziny temu, szafarz napisał(a): Dużo przepisów i porad jest na temat wieprzowiny a o wołowinie prawie nic. Co polecacie zrobić? Czy są przepisy na wołowinę w stylu pw16 Przepisy przepisami ale... najważniejsze to ustalić jakie elementy mięsne, gruby mięśni przeznaczymy do celów kulinarnych. Np. jeśli szponder, mostek przeznaczymy do wykrawania ( oddzielenia mięsa od kości) to otrzymamy znaczna ilość mięsa ścięgnistego, które nadaje się do zmielenia na najdrobniejszych siatkach- czyli na farsz wiążący. Jeśli uzyskamy kawałki mało ścięgniste z odrobiną tłuszczu możemy myśleć o kiełbasie średniorozdrobnionej np. zwyczajna plus dodatek tłustej wieprzowiny. Jeśli pozwoli asortyment można pokusić się szynkową i wędzonki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20758-jak-zagospodarowa%C4%87-p%C3%B3%C5%82tusz%C4%99/#findComment-917992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafarz Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Dziękuję za podpowiedzi będę próbował zrobić kiełbasę bielską i wędzonki mięso się pekluje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20758-jak-zagospodarowa%C4%87-p%C3%B3%C5%82tusz%C4%99/#findComment-918555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Kwietnia 2024 2 godziny temu, szafarz napisał(a): Dziękuję za podpowiedzi będę próbował zrobić kiełbasę bielską Bielska to trudny wyrób, ale życzę powodzenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20758-jak-zagospodarowa%C4%87-p%C3%B3%C5%82tusz%C4%99/#findComment-918579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafarz Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Kwietnia 2024 (edytowane) Zrobiłem ala bielską bo przez różne zawirowania i problemy z połamanym trybikiem w Zelmerze nie dodałem części podgardla mielonym na sitku 5 tylko 3 krotnie mielona wołowina i podgardle jak w przepisie ,ale i tak wyszła pyszna. Edytowane 22 Kwietnia 2024 przez szafarz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20758-jak-zagospodarowa%C4%87-p%C3%B3%C5%82tusz%C4%99/#findComment-919292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Kwietnia 2024 16 minut temu, szafarz napisał(a): ale i tak wyszła pyszna. Ale wygląd nieco odbiega od tego co powinno być.Ostrzegałem ,że to trudny wyrób, ale najważniejsze ,że smakuje. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20758-jak-zagospodarowa%C4%87-p%C3%B3%C5%82tusz%C4%99/#findComment-919294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafarz Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Kwietnia 2024 (edytowane) Może dlatego, że nie ma podgardla mielonego na 5. Pilnie się od was uczę dziękuję za rady. Edytowane 22 Kwietnia 2024 przez szafarz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20758-jak-zagospodarowa%C4%87-p%C3%B3%C5%82tusz%C4%99/#findComment-919298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Godzinę temu, arkadiusz napisał(a): Ale wygląd nieco odbiega od tego co powinno być.O Arek czepiasz się szczegółów, zrobił, zje, będzie smakowało i nic więcej w naszym temacie robienia wyrobów nie potrzeba Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20758-jak-zagospodarowa%C4%87-p%C3%B3%C5%82tusz%C4%99/#findComment-919313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafarz Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Poproszę krytykę i porady Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20758-jak-zagospodarowa%C4%87-p%C3%B3%C5%82tusz%C4%99/#findComment-919318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Kwietnia 2024 15 godzin temu, szafarz napisał(a): Może dlatego, że nie ma podgardla mielonego na 5. Chodzi o proces produkcyjny, ale i to ma znaczenie. 14 godzin temu, BazylWidzew napisał(a): Arek czepiasz się szczegółów, Podobno oczami też się je.😉 13 godzin temu, szafarz napisał(a): Poproszę krytykę i porady Jak będziesz robił drugi raz to odezwij się na PW . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20758-jak-zagospodarowa%C4%87-p%C3%B3%C5%82tusz%C4%99/#findComment-919449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafarz Opublikowano 23 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Kwietnia 2024 Odezwę się dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20758-jak-zagospodarowa%C4%87-p%C3%B3%C5%82tusz%C4%99/#findComment-919506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.