Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, mamuśka napisał(a):

Jeszcze porządne sitko do mąki muszę kupić.

Śp. Babunia miała takie z wysokimi bokami drewnianymi.

Takie o jakim piszesz odziedziczyłem po babci, ale było już stare i w końcu skapitulowało, drugie podobne kupiłem tutaj...

Drewniane sita

 

Pamiętam jak na odpustach w latach 70` sprzedawali takie sita 🙂 

  • Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986175
Udostępnij na innych stronach

Marzenia się spełniają. 😄:clap:

Zbieraj materiały do budowy (te które będą uniwersalne, przy różnych typach np. wędzarni), czytaj forum. 

Będziesz musiał wybrać jaką wędzarnie, czy piec chlebowy chcesz. Przydatny jest też projekt (nawet taki zwykły, ołówkiem na kartce).

Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986177
Udostępnij na innych stronach

Mariusz, jesteś WIELKI. 😚:clap::hug:

Dziękuję bardzo. Piękne sitka mają.

 

Ps. Jak możesz, to napisz wysokość sitka.

Na stronie podają średnicę sitka, wielkość oczka w sitku, a wysokości nie podają (chyba że ślepa jestem).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986182
Udostępnij na innych stronach

Moje ma ok 10 cm, nie pamiętam dokładnie a zmierzyć nie mogę bo sito jest na działce, ale zawsze możesz przed zakupem zadać im pytanie.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986185
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, MariuszB napisał(a):

Pamiętam jak na odpustach w latach 70` sprzedawali takie sita

Takie sito to przetak.

Idealne do mąki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986208
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, mamuśka napisał(a):

To mąka z dzisiejszej dostawy,

W jakich warunkach będziesz ją przechowywać?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986209
Udostępnij na innych stronach

43 minuty temu, EAnna napisał(a):

W jakich warunkach będziesz ją przechowywać?

Aniu, mąka wylądowała w nie ogrzewanym, zamkniętym pokoju na poddaszu.

Do piwnicy specjalnie jej nie brałam, bo jest tam większa wilgotność i minimalnie inny zapach. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986220
Udostępnij na innych stronach

Problemem mogą też być mole spożywcze przy takiej ilości  . 

 A to mój dzisiejszy chleb - jeszcze letni .

474770159_9068038243285532_6225436612182420994_n.thumb.jpg.a2656a96fbfd79d4bdb53799d42f859a.jpg

 

474759421_986251056731430_7136518373503719084_n.jpg.a43f1a79b984c172eda025f4b779640b.jpg

  • Like 2

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986227
Udostępnij na innych stronach

W tym pokoju co jest mąka temperatura przy drzwiach od korytarza 14,8 stopnia.

 

Popatrzyłam na tą mąkę 00 i tak:

- Caputo tak troszkę więcej niż 7,00 zł/kg

   Caputo niebieska przeznaczona jest do długiej fermentacji.

 

Nasi producenci nie podają informacji o krótkiej, czy długiej fermentacji.

- Kopytów 9,90zł/kg

- Łowicka 3,80 zł/kg.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986251
Udostępnij na innych stronach

Kto szuka to na naszym forum znajdzie. 😄

 

Przepis na ciasto do pizzy - Tusiaczek :clap:.

Tusiaczku dziękuję bardzo. 😚

 

Przepis na 6 kulek po 275g

 

Mąka (ja używam mąki typu 00 Caputo Pizzeria) - 999g

Woda - musi być zimna z lodówki 4-8`C - 620g

Sól - 31g

Drożdże świeże - 0,5g (to nie pomyłka - pół grama)

 

Ciasto wyrabiam w mikserze planetarnym przez 15 minut.

Potem wkładam do szczelnej miski i trzymam w temp pokojowej (20-21`C) przez 6 godzin gdzie na początku trzykrotnie co pół godziny je "składam" (warto podpatrzeć na judupie)

Potem ciasto w tej misce ląduje na 48 godzin do lodówki

Rano w dniu wypieku wyciągam ciasto z lodówki, dzielę na porcje i formuję z nich kulki. Kulki wkładam do szczelnego pojemnika na ciasto i znowu lądują na 6 godzin w temp pokojowej.

 

Potem tylko formujemy placki i pieczemy... jakieś 90 sekund w temp 450`C

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986260
Udostępnij na innych stronach

Istotne przy cieście do pizzy jest rozciąganie ( ze względu na gluten)  i zalecają ,że jeśli się wyrabia w mikserze to jeszcze trochę powyrabiać ręcznie rozciągając.  W mąkach na pizzę istotny jest parametr W ale to są już szczegóły jeśli ktoś bardzo chce się wgryżć w "pizzerowanie" .

Tu  facet pokazuje prosty przepis i wykonanie - akurat też używa mąki Caputo Pizzeria  😁

 

 

 

  • Like 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986262
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Wam kochani. 😚

Film bardzo fajny.

Jestem ciekawa, czy używając mąki 00 naszych krajowych producentów zostawialiście ciasto na pizzę, na 12, czy 24 godziny na "dojrzewanie".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986296
Udostępnij na innych stronach

W dniu 24.01.2025 o 17:54, mamuśka napisał(a):

Jeszcze jakąś kupić?

Widzisz zapomniałem o jednej mące, którą używam jako dodatek domieszkę do innych mąk. Jest to mąka ryżowa. Ja jej używam jako dodatek dlatego, że u nas w Chinatown produktami z mąki ryżowej są zapełnione regały ale znam osoby co z mąki ryżowej robią makarony i różne ciasta. W każdym razie warto mieć torebkę ryżowej w domu. Przykładowo pierożki chińskie ciasto z mąki ryżowej bardzo delikatne w ustach się rozpływa😋.

20250125_162602.thumb.jpg.ab5ecef281ebab0c50897edafc9ff550.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986366
Udostępnij na innych stronach

40 minut temu, Grzewlod napisał(a):

pierożki chińskie ciasto z mąki ryżowej bardzo delikatne w ustach się rozpływa😋.

To ja Grzesiu ładnie poproszę o przepis na takie pierożki.

Mąkę ryżową w jakimś markecie kupić, czy ściągać jakąś konkretną firmę?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986390
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.