Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, mamuśka napisał(a):

Tego koszyka co Piotr pokazuje nigdy nie widziałam. 

To kawał grzmota, jak byłem mały właziłem do środka...opis niżej

https://polskawiklina.pl/produkt/kosz-wiklinowy-gospodarczy-na-ziemniaki-zbiory-staropolski-z-raczka-wiklina-nieokorowana-mix/

 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986129
Udostępnij na innych stronach

To masz coś wspólnego z moim Michałem. 😄

Ty właziłeś do kosza na ziemniaki, a Michał (jak miał 2 czy 3 latka) właził do budy i tam spał razem z psem. Dobrze że buda miała zdejmowany dach i młodego śpiącego można było wyjąć.

 

Wracając do mąk to teraz jeszcze muszę kupić: 00, orkiszową i 1400. Magazyn będzie full wypas. 😜

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986132
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, mamuśka napisał(a):

Magazyn będzie full wypas. 😜

Do momentu kiedy z całej beczki kapusty kiszonej zrobisz pierogi😋. Lepiej kup jeszcze parę kg mąki żeby do pierogów nie zabrakło 😉.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986135
Udostępnij na innych stronach

Tylko kupię tą co pisałam, resztę mam.

Ta reszta to takie zwykłe sklepowe, trzeba zużyć. :facepalm: Do pierogów starczy. Kapusty w beczce tak jest 12-13 kg, z pierwotnych 30kg.

To mąka z dzisiejszej dostawy, z Dzierzgówka.

mms_img1765131906(4).jpg.27f6a17fd7f0f79b240f2e9df3e0fbf5.jpg

  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986141
Udostępnij na innych stronach

46 minut temu, mamuśka napisał(a):

To mąka z dzisiejszej dostawy, z Dzierzgówka.

Trochę tego jest zapewne na tydzień wystarczy 😉👍 w każdym razie do pozostalej kapuchy na pewno.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986150
Udostępnij na innych stronach

Oj, nigdy nie wiadomo. 😉

 

Jeszcze porządne sitko do mąki muszę kupić.

Śp. Babunia miała takie z wysokimi bokami drewnianymi. Piękne i funkcjonalne było, no ale kuzyn letnią kuchnię Babuni wyrównał z ziemią.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986155
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, mamuśka napisał(a):

Jeszcze porządne sitko do mąki muszę kupić.

Śp. Babunia miała takie z wysokimi bokami drewnianymi.

Takie o jakim piszesz odziedziczyłem po babci, ale było już stare i w końcu skapitulowało, drugie podobne kupiłem tutaj...

Drewniane sita

 

Pamiętam jak na odpustach w latach 70` sprzedawali takie sita 🙂 

  • Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986175
Udostępnij na innych stronach

Marzenia się spełniają. 😄:clap:

Zbieraj materiały do budowy (te które będą uniwersalne, przy różnych typach np. wędzarni), czytaj forum. 

Będziesz musiał wybrać jaką wędzarnie, czy piec chlebowy chcesz. Przydatny jest też projekt (nawet taki zwykły, ołówkiem na kartce).

Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986177
Udostępnij na innych stronach

Mariusz, jesteś WIELKI. 😚:clap::hug:

Dziękuję bardzo. Piękne sitka mają.

 

Ps. Jak możesz, to napisz wysokość sitka.

Na stronie podają średnicę sitka, wielkość oczka w sitku, a wysokości nie podają (chyba że ślepa jestem).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986182
Udostępnij na innych stronach

Moje ma ok 10 cm, nie pamiętam dokładnie a zmierzyć nie mogę bo sito jest na działce, ale zawsze możesz przed zakupem zadać im pytanie.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986185
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, MariuszB napisał(a):

Pamiętam jak na odpustach w latach 70` sprzedawali takie sita

Takie sito to przetak.

Idealne do mąki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986208
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, mamuśka napisał(a):

To mąka z dzisiejszej dostawy,

W jakich warunkach będziesz ją przechowywać?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986209
Udostępnij na innych stronach

43 minuty temu, EAnna napisał(a):

W jakich warunkach będziesz ją przechowywać?

Aniu, mąka wylądowała w nie ogrzewanym, zamkniętym pokoju na poddaszu.

Do piwnicy specjalnie jej nie brałam, bo jest tam większa wilgotność i minimalnie inny zapach. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986220
Udostępnij na innych stronach

Problemem mogą też być mole spożywcze przy takiej ilości  . 

 A to mój dzisiejszy chleb - jeszcze letni .

474770159_9068038243285532_6225436612182420994_n.thumb.jpg.a2656a96fbfd79d4bdb53799d42f859a.jpg

 

474759421_986251056731430_7136518373503719084_n.jpg.a43f1a79b984c172eda025f4b779640b.jpg

  • Like 2

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986227
Udostępnij na innych stronach

W tym pokoju co jest mąka temperatura przy drzwiach od korytarza 14,8 stopnia.

 

Popatrzyłam na tą mąkę 00 i tak:

- Caputo tak troszkę więcej niż 7,00 zł/kg

   Caputo niebieska przeznaczona jest do długiej fermentacji.

 

Nasi producenci nie podają informacji o krótkiej, czy długiej fermentacji.

- Kopytów 9,90zł/kg

- Łowicka 3,80 zł/kg.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986251
Udostępnij na innych stronach

Kto szuka to na naszym forum znajdzie. 😄

 

Przepis na ciasto do pizzy - Tusiaczek :clap:.

Tusiaczku dziękuję bardzo. 😚

 

Przepis na 6 kulek po 275g

 

Mąka (ja używam mąki typu 00 Caputo Pizzeria) - 999g

Woda - musi być zimna z lodówki 4-8`C - 620g

Sól - 31g

Drożdże świeże - 0,5g (to nie pomyłka - pół grama)

 

Ciasto wyrabiam w mikserze planetarnym przez 15 minut.

Potem wkładam do szczelnej miski i trzymam w temp pokojowej (20-21`C) przez 6 godzin gdzie na początku trzykrotnie co pół godziny je "składam" (warto podpatrzeć na judupie)

Potem ciasto w tej misce ląduje na 48 godzin do lodówki

Rano w dniu wypieku wyciągam ciasto z lodówki, dzielę na porcje i formuję z nich kulki. Kulki wkładam do szczelnego pojemnika na ciasto i znowu lądują na 6 godzin w temp pokojowej.

 

Potem tylko formujemy placki i pieczemy... jakieś 90 sekund w temp 450`C

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986260
Udostępnij na innych stronach

Istotne przy cieście do pizzy jest rozciąganie ( ze względu na gluten)  i zalecają ,że jeśli się wyrabia w mikserze to jeszcze trochę powyrabiać ręcznie rozciągając.  W mąkach na pizzę istotny jest parametr W ale to są już szczegóły jeśli ktoś bardzo chce się wgryżć w "pizzerowanie" .

Tu  facet pokazuje prosty przepis i wykonanie - akurat też używa mąki Caputo Pizzeria  😁

 

 

 

  • Like 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986262
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.