szrekPL Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 25 Stycznia 3 minuty temu, mamuśka napisał(a): Tego koszyka co Piotr pokazuje nigdy nie widziałam. To kawał grzmota, jak byłem mały właziłem do środka...opis niżej https://polskawiklina.pl/produkt/kosz-wiklinowy-gospodarczy-na-ziemniaki-zbiory-staropolski-z-raczka-wiklina-nieokorowana-mix/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 25 Stycznia To masz coś wspólnego z moim Michałem. 😄 Ty właziłeś do kosza na ziemniaki, a Michał (jak miał 2 czy 3 latka) właził do budy i tam spał razem z psem. Dobrze że buda miała zdejmowany dach i młodego śpiącego można było wyjąć. Wracając do mąk to teraz jeszcze muszę kupić: 00, orkiszową i 1400. Magazyn będzie full wypas. 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 25 Stycznia 12 minut temu, mamuśka napisał(a): Magazyn będzie full wypas. 😜 Do momentu kiedy z całej beczki kapusty kiszonej zrobisz pierogi😋. Lepiej kup jeszcze parę kg mąki żeby do pierogów nie zabrakło 😉. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 25 Stycznia Tylko kupię tą co pisałam, resztę mam. Ta reszta to takie zwykłe sklepowe, trzeba zużyć. Do pierogów starczy. Kapusty w beczce tak jest 12-13 kg, z pierwotnych 30kg. To mąka z dzisiejszej dostawy, z Dzierzgówka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 25 Stycznia 46 minut temu, mamuśka napisał(a): To mąka z dzisiejszej dostawy, z Dzierzgówka. Trochę tego jest zapewne na tydzień wystarczy 😉👍 w każdym razie do pozostalej kapuchy na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 25 Stycznia Oj, nigdy nie wiadomo. 😉 Jeszcze porządne sitko do mąki muszę kupić. Śp. Babunia miała takie z wysokimi bokami drewnianymi. Piękne i funkcjonalne było, no ale kuzyn letnią kuchnię Babuni wyrównał z ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 25 Stycznia Jak zabraknie kapusty zawsze można w koszykach przynieść ziemniaków na ruskie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 25 Stycznia 1 minutę temu, mamuśka napisał(a): takie z wysokimi bokami drewnianymi Oj i u mojej takie było pamiętam jak dziś chociaż minęło już trochę miesięcy... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wakor Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 25 Stycznia oj marzy mi się taki właśnie piec albo wedzareczka na podwórku - na razie jednak wszystko jest w trakcie zbierania materiałów do budowy więc jest na co czekać Cytuj https://streamonline.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 25 Stycznia Godzinę temu, mamuśka napisał(a): Jeszcze porządne sitko do mąki muszę kupić. Śp. Babunia miała takie z wysokimi bokami drewnianymi. Takie o jakim piszesz odziedziczyłem po babci, ale było już stare i w końcu skapitulowało, drugie podobne kupiłem tutaj... Drewniane sita Pamiętam jak na odpustach w latach 70` sprzedawali takie sita 🙂 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 25 Stycznia Marzenia się spełniają. 😄 Zbieraj materiały do budowy (te które będą uniwersalne, przy różnych typach np. wędzarni), czytaj forum. Będziesz musiał wybrać jaką wędzarnie, czy piec chlebowy chcesz. Przydatny jest też projekt (nawet taki zwykły, ołówkiem na kartce). Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 25 Stycznia Mariusz, jesteś WIELKI. 😚 Dziękuję bardzo. Piękne sitka mają. Ps. Jak możesz, to napisz wysokość sitka. Na stronie podają średnicę sitka, wielkość oczka w sitku, a wysokości nie podają (chyba że ślepa jestem). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 25 Stycznia Moje ma ok 10 cm, nie pamiętam dokładnie a zmierzyć nie mogę bo sito jest na działce, ale zawsze możesz przed zakupem zadać im pytanie. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 25 Stycznia Dziękuję za informację. 😃 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor z Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 25 Stycznia Kiedyś szukałem mąki typ oo do pizzy, ale uparłem się na polskiego producenta, oraz w miarę możliwości polskie zboże. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 25 Stycznia 2 godziny temu, MariuszB napisał(a): Pamiętam jak na odpustach w latach 70` sprzedawali takie sita Takie sito to przetak. Idealne do mąki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 25 Stycznia 5 godzin temu, mamuśka napisał(a): To mąka z dzisiejszej dostawy, W jakich warunkach będziesz ją przechowywać? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 25 Stycznia 1 minutę temu, EAnna napisał(a): Idealne do mąki. Do tego celu właśnie mi służy/ Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 25 Stycznia 43 minuty temu, EAnna napisał(a): W jakich warunkach będziesz ją przechowywać? Aniu, mąka wylądowała w nie ogrzewanym, zamkniętym pokoju na poddaszu. Do piwnicy specjalnie jej nie brałam, bo jest tam większa wilgotność i minimalnie inny zapach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 25 Stycznia Problemem mogą też być mole spożywcze przy takiej ilości . A to mój dzisiejszy chleb - jeszcze letni . 2 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 25 Stycznia Piękny chlebek. Normalnie cudo. WIELKIE Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 25 Stycznia Letni chleb zimą.🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 25 Stycznia W tym pokoju co jest mąka temperatura przy drzwiach od korytarza 14,8 stopnia. Popatrzyłam na tą mąkę 00 i tak: - Caputo tak troszkę więcej niż 7,00 zł/kg Caputo niebieska przeznaczona jest do długiej fermentacji. Nasi producenci nie podają informacji o krótkiej, czy długiej fermentacji. - Kopytów 9,90zł/kg - Łowicka 3,80 zł/kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 25 Stycznia Kto szuka to na naszym forum znajdzie. 😄 Przepis na ciasto do pizzy - Tusiaczek . Tusiaczku dziękuję bardzo. 😚 Przepis na 6 kulek po 275g Mąka (ja używam mąki typu 00 Caputo Pizzeria) - 999g Woda - musi być zimna z lodówki 4-8`C - 620g Sól - 31g Drożdże świeże - 0,5g (to nie pomyłka - pół grama) Ciasto wyrabiam w mikserze planetarnym przez 15 minut. Potem wkładam do szczelnej miski i trzymam w temp pokojowej (20-21`C) przez 6 godzin gdzie na początku trzykrotnie co pół godziny je "składam" (warto podpatrzeć na judupie) Potem ciasto w tej misce ląduje na 48 godzin do lodówki Rano w dniu wypieku wyciągam ciasto z lodówki, dzielę na porcje i formuję z nich kulki. Kulki wkładam do szczelnego pojemnika na ciasto i znowu lądują na 6 godzin w temp pokojowej. Potem tylko formujemy placki i pieczemy... jakieś 90 sekund w temp 450`C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 25 Stycznia Istotne przy cieście do pizzy jest rozciąganie ( ze względu na gluten) i zalecają ,że jeśli się wyrabia w mikserze to jeszcze trochę powyrabiać ręcznie rozciągając. W mąkach na pizzę istotny jest parametr W ale to są już szczegóły jeśli ktoś bardzo chce się wgryżć w "pizzerowanie" . Tu facet pokazuje prosty przepis i wykonanie - akurat też używa mąki Caputo Pizzeria 😁 1 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.