Skocz do zawartości

Praktyczne porady Dziadka dla niewtajemniczonych


Rekomendowane odpowiedzi

dla dziadka wielkie dzięki z takim opisem nie można źle uwędzić, dla nas początkujących twoje porady są bezcenne,

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/3/#findComment-74029
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 238
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nie ma potrzeby nastrzykiwać tak małych szynek.

 

W tabeli jest napisane że jest potrzeba, lecz nie oto mi chodzi, ta 1 kg szynki to tylko przykładowe założenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/3/#findComment-74030
Udostępnij na innych stronach

Pyt. 1. Co w Tabeli Dziadka podstawiając powyższe dane oznacza „ilość nastrzyków 1,00 – 1,50”

wartości liczbowe oznaczają: wykonać dodatkowy nastrzyk jedną strzykawkę(60ml) lub półtorej.

Pyt. 2. Po podstawieniu danych do tabeli wychodzi mi w jednym nastrzyku 60 ml. i łącznie też 60 ml., czy wobec tego mam zastosować jeden nastrzyk 60 ml.? i na tym koniec, czy też powtarzać przez 5 dni ?

 

nastrzykujemy raz na sam początku procesu peklowania.

Pyt. 3. Czy 1 nastrzyk 60 ml. mogę zastąpić 3 nastrzykami po 20 ml. ?

można, czyli wedle życzenia. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/3/#findComment-74032
Udostępnij na innych stronach

Jakubie,

Głowny Technolog wyjaśnił Ci już wszystko. Ja dodam jeszcze trochę opisówki.

Nastrzykiem wprowadzasz solankę do środka szyneczki. Zatem proces peklowania już od pierwszego dnia zaczyna się zarówno od zewnątrz jak i od wewnątrz szynki. Dzięki nastrzykom można skrócić czas peklowania. Dawniej peklowano mięsa przez wiele tygodni ponieważ nie znano nastrzyków i sól powoli przemieszczała sie wgłąb mięśnia. Wspomagano ten proces energicznym masowaniem :grin: .

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/3/#findComment-74039
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
Jestem pierwszy raz na forum,i muszę przyznać że poruszam się zupełnie po omacku!Jak dziecko we mgle,ale Wiem czego chcę i czego szukam przepisu na schab suszony ala parmeński.Proszę starych wyjadaczy o pomoc. bojandy
bojandy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/3/#findComment-93261
Udostępnij na innych stronach

Mówisz i masz :)

Przepis na schab suszony a'la wędliny parmeńskie dostępny jest pod tym linkiem:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=560

 

Znalazłem go korzystając z wyszukiwarki:

http://wedlinydomowe.pl/search.php

(zapytanie o: 'schab suszony')

 

Samo forum ma niezależną wyszukiwarkę, dostępną tu:

https://wedlinydomowe.pl/forum/search.php

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/3/#findComment-93267
Udostępnij na innych stronach

Ostatnie do wody wędrują polędwice również powiązane, ponieważ będą najkrócej parzone do temp. 60 st. st C wewnątrz batonu z doświadczenia najbardziej soczyste.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/3/#findComment-93354
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

A ja mam takie pytanie z ciekawosci czy dobrze zrozumiałam-mianowicie moja (chyba ;) przyszła teściowa też robi szynki zazwyczj na święta ale nie wędzi tylko pekluje i potem parzy -a tu już niewiem gdzie bo czytam tyle wątków -że jeżeli się nie zrobi tego wstrzyku to po przekroju są właśnie takie szarawe place na szynce -czy to dlatego ?Bo ona prawdopodobnie nie robi tego

 

I ten wstrzyk to normalnie igłą do środka ?

 

 

Dzięki że was znalazłam -zafascynowało mnie to wszystko bardziuchno -jesteście bardziej wciągajacy niż popularny portal klasowy:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/3/#findComment-100697
Udostępnij na innych stronach

Tak ten "wstrzyk" (nastrzyk) :wink: trzeba robić , by nie mieć nie dopeklowanej szynki w środku.

A robi się strzykawką z grubą igłą (groszowa sprawa do kupienia w aptece).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/3/#findComment-100700
Udostępnij na innych stronach

To te plamy przez niedopeklowanie?

 

[ Dodano: Pią 19 Lut, 2010 17:02 ]

Zresztą na wielkanoc pewnie coś dostanę to zrobię fotki i powiecie co nie tak to moze być :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/3/#findComment-100709
Udostępnij na innych stronach

Ja np generalnie nie stosuję nastrzyku ale też staram się by elementy do peklowania miały ok 1 kg i pekluję 10-14 dni jeśli elementy są większe lub czas krótki to bez nastrzyku się nie obejdzie ( chyba ,że Twoja przyszła teściowa trzyma mięso w solance z dodatkiem wyłącznie soli-po prostu dopytaj się )

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/3/#findComment-100720
Udostępnij na innych stronach

Dopytam dopytam ale chyba nie tylko sól to jest jakaś mieszanka tylko niewiem czy ona to gotowe w sklepie kupuje czy sama robi pekluje około tygodnia z tego co mi wiadomo -:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/3/#findComment-100796
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Jestem juz nie za mlody ale w wedzarnictwie poczatkujacy.

Zanim jednak zbudowalem moj zadymiacz, znalazlem w necie te stronke i poczytalem co nieco. Tak samo przed pierwszym wedzeniem bardzo dlugo przesiedzialem przed PC.

Niestety, pomimo ze kozystalem z wyszukiwarki, nie udalo mi sie uzyskac odpowiedzi na moje pytania powstale wlasnie przy pierwszym wedzeniu.

Nasze forum jest tak obszerne, ze naprawde trudno znalezc odpowiedz na niektore pytania. Czasami znajduje cele mnostwo czasami sprzecznych odpowiedzi a czasami zadnej.

Chodzi mi o podstawowe pytania, ktore dla starych wyjadaczy sa tak oczywiste, ze takich tematow w ogole nie poruszaja a dla mnie to czarna magia.

Przyklady:

Jak regulowac temperature: dolnymi czy gornymi drzwiczkami czy tez gorna klapa w kominie.

Czy ryby przeznaczone do wedzenia mozna wlozyc do wedzarnika przed czy po napaleniu.

Czy w lato wedzarnik murowany koniecznie trzeba przed wedzeniem nagrzac?

Podobnie jesli chodzi o temperatury wedzenia. Podawane sa calkiem rozne recepty, czasami przeczace sobie.

Wedze wylacznie pstragi o wadze 250 gram kazdy (kupne, bardzo gleboko mrozone).

Czy ktos moglby mi zaoszczedzic skaplikowanych poszukiwan i pomoc mi co nieco???

Dolaczam fotke mojego dziela

 

[ Dodano: Sro 28 Lip, 2010 11:03 ]

Niestety fotka nie doszla wiec dolaczam teraz

 

[ Dodano: Sro 28 Lip, 2010 11:04 ]

no nie wiem co z ta fotka

 

[ Dodano: Sro 28 Lip, 2010 11:06 ]

a teraz?

 

[ Dodano: Sro 28 Lip, 2010 11:15 ]

Dodam jeszcze, ze trzymalem w zalewie cala noc, suszylem 4 godz, wedzilem ok 3,5 godz, temp 60 - 90 (10 min). Pstragi wyszly bardzo dobre ale byly nieco okopcone, Juz mi powiedziano, ze nastapilo zjawisko Refluxu. I ze mialem za szczelny piec. Czy byla to wina ze mialem klape w kominie bardzo malo otwarta???

Zrodzony by żyć w dziczy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/3/#findComment-118638
Udostępnij na innych stronach

Jak regulowac temperature: dolnymi czy gornymi drzwiczkami czy tez gorna klapa w kominie.

Dolne drzwiczki + szyber w kominie. Między nimi jest zależność. I tak, przy osuszaniu szyber ( klapa ) otwarty na max. ( duży przepływ powietrza i szybkie odprowadzenie wilgoci ), regulacja temp. dolnymi drzwiczkami. Przy wędzeniu właściwym, regulujesz i szybrem i drzwiczkami.

Czy ryby przeznaczone do wedzenia mozna wlozyc do wedzarnika przed czy po napaleniu.

Zdecydowanie po napaleniu.

Czy w lato wedzarnik murowany koniecznie trzeba przed wedzeniem nagrzac?

Tak, ponieważ w nocy ( różnica temp. ) mogła zebrać sie wilgoć.

wyszly bardzo dobre ale byly nieco okopcone

Po włożeniu do wędzarki musisz osuszyć ryby bez dymu, przy otwartym szyberku. Dym dajesz dopiero po tym, jak skóra ryb bedzie w dotyku jak pergamin.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/3/#findComment-118642
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Przeczytałem cały wątek i jeszcze więcej, nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie: ile czasu parzyć boczek i grubości ca 3 cm?
Pozdrawiam Bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/3/#findComment-125765
Udostępnij na innych stronach

Przeczytałem cały wątek i jeszcze więcej, nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie: ile czasu parzyć boczek i grubości ca 3 cm?

metodą przemysłową,czy metodą aby był mięciutki :question:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/3/#findComment-125767
Udostępnij na innych stronach

Taką metodą, aby był smaczniutki :grin: . Widzę, że reguły nie ma, pytałem bo nie chcę by był wygotowany i suchy(chude) a z drugiej strony, nie wiem co dzieje się z tłustą częścią.

Reasumując, kłuć drania aż zmięknie :devil:

Pozdrawiam Bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/3/#findComment-125772
Udostępnij na innych stronach

Taką metodą, aby był smaczniutki :grin: . Widzę, że reguły nie ma, pytałem bo nie chcę by był wygotowany i suchy(chude) a z drugiej strony, nie wiem co dzieje się z tłustą częścią.

Reasumując, kłuć drania aż zmięknie :devil:

Na pewno powinieneś kontrolowac temperaturę i nie gotować tylko parzyć .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/3/#findComment-125773
Udostępnij na innych stronach

Boczek a 3cm prawie jak kiełbasa, daj mu 20-35 minut w 75C i będzie ok.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/3/#findComment-125775
Udostępnij na innych stronach

nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie: ile czasu parzyć boczek i grubości ca 3 cm?

Proponuję parzyć przez dwie godz. w temperaturze 80-85 C.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/3/#findComment-125803
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.