EAnna Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Gunnar napisał/a: aż termometr pokazał w środku piersi 70 stopni. Gunnar napisał/a: Piersi (osznurkowałem filet - podwójne piersi) także jest surowy w środku. to ściemniasz z tą surowością.Albo z tym pomiarem temperatury w środku :???: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/7/#findComment-198934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udka, piersi i skrzydełka spaarzyłem razem, aż termometr pokazał w środku piersi 70 stopni.I chcesz powiedzieć że: wydawało mi się blade. Koniec końców wszystko siedziało w Borniaku około 5 godzin przy temperaturze 45 stopni. Nadal miałem wrażenie, że kurczak na udkach jest surowy, więc zostawiłem jeszcze na godzinę, ale podbiłem temperaturę do 70 stopni.Nie uwierzę. :smile: Po pierwsze nie czytasz uważnie.Było napisane do 72C ,ale nawet te 70C jest wystarczające.Sprawdź termometr,może źle pokazuje.Po drugie to skórka ma być kleista nie po parzeniu tylko po osuszeniu w wędzarni i wtedy zaczynasz wędzić.Po trzecie napisałem ,że nie wędzi się na czas tylko do uzyskania porządanego koloru.Po piąte.Kurczaka nie uwędzisz do miekkości .Będzie surowy.Do tego służy parzenie. Zrobiła się chyba tylko kiełbasa, chociaż mam wrażenie, że jest gorzka.Prawdopodobnie masz problemy z wędzeniem.Poczytaj Akademię Dziadka i potraktuj to jako lekturę obowiązkową :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/7/#findComment-198938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gunnar Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Być może termometr źle pokazuje - był pożyczony, bo zakupiony przeze mnie jeszcze nie doszedł. No cóż przede wszystkim następne wędzenie od rana w dzień wolny od pracy gdy nie będzie mnie gonić późna godzina, no i jeszcze raz lektura dziadkowych poradników. Zostaje jednak jedna kwestia - czy da się "dowędzić" udka, bądź piersi, czy jednak towar na wyrzucenie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/7/#findComment-198963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Co to znaczy dowędzić?Jak uważasz,że są surowe to je doparz.Dowędzenie na surowość nic nie pomoże. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/7/#findComment-198967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gunnar Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 26 Stycznia 2012 @arkadiusz - dzięki. Właśnei myślałem, że jak wsadzę jeszcze raz na godzinę do wędzarni na jakieś 50-60 stopni to mi się "dowędzi" w sensie że nie będzie surowe w środku. Rozumiem, że nie ma to sensu, oraz że należy piersi sparzyć. Udka też? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/7/#findComment-198985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 26 Stycznia 2012 że jak wsadzę jeszcze raz na godzinę do wędzarni na jakieś 50-60 stopni to mi się "dowędzi"Jest takowa możliwość, ale temperatura w komorze musi być większa i wtedy taki proces końcowy wedzenia gorącego nazywa się pieczeniem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/7/#findComment-198986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 26 Stycznia 2012 No jak są surowe to też. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/7/#findComment-198988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gunnar Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 26 Stycznia 2012 @ ArkadiuszNo raczej są, więc też. @ Maxell Ok ,dzięki. TO poproszę o maleńką podpowiedź: jeśli nie chcę, by piersi były za suche, to lepiej je sparzyć czy upiec w wędzarce? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/7/#findComment-198995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Sparzyć.Następnym razem, jeśli chcesz mieć soczystego i smacznego kurczaka, zrób go wg przepisu Dziadka - "Kurczak aromatyczny weekendowy" (znajdziesz na stronie głównej, o ile pamiętam w dziale Wędzonki inne). W przepisie tym, kurczak jest najpierw parzony, a dopiero potem wędzony do czasu uzyskania wymaganego koloru. Będziesz miał jednak pewność, że mięso (szczególnie przy okostnej) nie będzie surowe, a sam kurczak na stałe zagości w Twoim jadłospisie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/7/#findComment-198996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Gunnar, a mówiłem poledwica i serki Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/7/#findComment-199016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Gunnar, a mówiłem poledwica i serki A ja wspominałem o boczku :grin: :grin: Kolego Gunnar , wieczorkiem miał byś kogoś z książką na bank . :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/7/#findComment-199027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Gunnar, a mówiłem poledwica i serki A ja wspominałem o boczku Jakby trzymał się przepisu i porad ,które są powyżej to nie ma bata.Też by się udało :tongue: Ale się nie przejmuj.Pierwsze koty za płoty.Jak będziesz się pilnie uczył to niedługo bedziesz weteran :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/7/#findComment-199032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gunnar Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 26 Stycznia 2012 @ all Dzięki za miłe słowa i za baty (serek, polędwica, boczek). Całość udało się odratować poprzez dopieczenie... ale w piekarniku :grin: Nie jest to efekt, który być powinien, ale cóż, na pierwszy raz jestem z siebie w miarę zadowolony. Błędem decydującym w tym przypadku był zły pomiar temperatury - mięso nie sparzyło się tak jak powinno i było surowe w środku. Termometr wylądował już u właściciela (pożyczony był) a funkiel nówka cyfrowe cudo jutro ma dotrzeć. Całość akcji oceniam 4/10, ale nie poddaję się. p.s. przybyła rodzina skosztowała udek i stwierdziła, że chcą takich samych. Mają jutro przynieść do zapeklowania a w sobotę podejście drugie do kurczaka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/7/#findComment-199104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 26 Stycznia 2012 p.s. przybyła rodzina skosztowała udek i stwierdziła, że chcą takich samych. No to kolego , rodzinka najlepszym degustatorem . Teraz przy wędzarni będziesz 8 razy w tygodniu :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/7/#findComment-199116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gunnar Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 26 Stycznia 2012 No to kolego , rodzinka najlepszym degustatorem . Teraz przy wędzarni będziesz 8 razy w tygodniu Też zacząłem się obawiać. Chociaż z drugiej strony materiał za friko :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/7/#findComment-199126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Dziadku, drogi Dziadku my nie chcemy jeszcze ...... Dziadku! gdzie jesteś! larum grają i na szańce wędzarni wzywają, a Ty śpisz. Wstań pomóż dymić, pomóż wędzić, prowadź i z obłędu wyprowadź! :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/7/#findComment-199134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Jakby trzymał się przepisu i porad ,które są powyżej to nie ma bata.Też by się udało :tongue:no przecie się trzymał :rolleyes: tylko mu termometr psikusa zrobił albo niezbyt dokładnie umieścił sondę :rolleyes: , bo termometr musiałby być nieźle "skopany" żeby aż tak źle pokazać - denaturacja białek rozpoczyna się zdecydowanie wcześniej pozdrawiam :tongue: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/7/#findComment-199142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gunnar Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Podejście drugie (z nowo zakupionym termometrem) udane w 100% Raz jeszcze podziękowania dla wszystkich, którzy udzielili dobrych porad i wszystkich, którzy opieprzyli w dobrej wierze - przydało się :grin: Po wypłacie rzucam się na wieprzowinę. Może boczek, hm..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/7/#findComment-199672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr S Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 8 Lutego 2012 Czyste złoto pierwsze koty za ploty teraz będzie tylko lepiej. Cytuj http://emotikona.pl/emotikony/pic/0drinks.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/2flaga.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/7/#findComment-201522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rynias1945 Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 22 Lipca 2012 \\witam serdecznie,kurczak wyglada smakowicie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/7/#findComment-228946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik45 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 11 Listopada 2012 Pytanie laika powolne z prośbą o super szybką fachowca odpowiedź Mam zapeklowaną karkówkę, ale mam też problem: jutro chciałbym ja wędzić, zajrzałem jeszcze raz w Wasze/nasze przepisy baleronowe i w każdym jest mowa o osłonce + sznurowanie. Zamiast sznurowania uzyję siatkę, ale z osłonką problem, nigdzie mie można jej dostać, stąd pytanie: czy można użyć osłonki takiej jaka jest dostępna, taką jak uzywa się do salcesonów i podobnych wyrobów, jesli nie to czym można zastąpić. FDrugie pytanie: czy ktoś z Was próbował zrobić własną paprykę wędzoną. Pierwsze próby poczyniłem (patrz mój blog) z papryką surową, jutro chcę uwędzić mieloną, sporządziłem odpowiedni pokrowiec, oczywiście jeśli będzie skutek zadowalający pochwalę się, jeśli plajta też , chociaż " ... nie czyni błędów, kto nic nie czyni ..." Cytuj Obawiać się trzeba nie tych co mają inne zdanie, lecz tych, co maja inne zdanie, ale są zbyt tchórzliwi by je wypowiedzieć.http://czarkuchnirymowany.blogspot.com/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/7/#findComment-248872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zamiast sznurowania uzyję siatkę I wystarczy. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/7/#findComment-248874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zamiast sznurowania uzyję siatkę, A ja baleron na hak lub przewlekam pętelkę i do wędzarni. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/7/#findComment-248879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik45 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 11 Listopada 2012 Czyli, jeśli dobrfze zrozumiałem: wystarczy sama siatka (obwiązanie). Peklowanie było na sucho, więc naszprycowanie mięsa lekką solanką, dopuszczalne? Cytuj Obawiać się trzeba nie tych co mają inne zdanie, lecz tych, co maja inne zdanie, ale są zbyt tchórzliwi by je wypowiedzieć.http://czarkuchnirymowany.blogspot.com/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/7/#findComment-248881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 11 Listopada 2012 Peklowanie było na sucho, więc naszprycowanie mięsa lekką solanką, dopuszczalne? A po co? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/7/#findComment-248883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.