wdw Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 23 Października 2008 Dzisiaj napchałem 2 maćki i jeszcze się parzą, a że surowca miałem za dużo - to jeszcze 3 słoiki 1-dno litrowe. składniki: 3 połówki głów wieprzowych 2 serca wieprzowe 1 kg. podgarla 4 przyprawy Po obgotowaniu 2 godz. w tem 90 st. odzieliłem mięso od kości i pokroiłem w kostkę, skórki przez maszynkę z sitkiem fi 3 do tego przyprawy, 1 litr rosołu i do macków, po zaszyciu do gara i 90 min. w temp. 90 st. Jutro wkleję zdjecia z mojej porażki. :grin: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 23 Października 2008 Witam po zaszyciu do gara i 90 min. w temp. 90 st. Jeżeli to są maćki wieprzowe to 90min parzenia będzie mało . Pozdrawiam Teraz zauważyłem że to jest biały salceson , 90min powinno wystarczyć Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 23 Października 2008 w temp. 90 st.Temperatura za wysoka, mogą popękać! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 23 Października 2008 w temp. 90 st.Temperatura za wysoka, mogą popękać! W odpowiednim czasie były dziurkowane. :grin: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 23 Października 2008 Obym sie myliła. Zalecana temp. to 80-85st i czas 2-3h.W ubiegłym tygodniu robiłam salcesony i chwila nieuwagi spowodowała wzrost temp. do 90 st i niestety, oba pękły. Były również przekłuwane. Może Twoje żołądki bedą lepsze? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 23 Października 2008 Z osłonkami naturalnymi jest często kłopot, bo mogą pęknąć. Sam wiem z własnego doświadczenia, że nigdy nie wiadomo, dlaczego pękają.Salceson w żołądku robię dość często i napełniam ... czasami na maksimum a czasami dość luźno.Pękają, o dziwo luźno nadziane. Nie przekuwam przed parzeniem, jeśli tylko to w czasie obróbki cieplnej, celem usunięcia powietrza. Ważną czynnością jest częste mieszanie salcesonu w żołądku (i nie tylko) w czasie parzenia.Czas parzenia zależy od wielkości osłonki i temp. wody. Parzenie kończę po sprawdzeniu temp. wewnątrz osłonki swoim termometrem. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 23 Października 2008 Obym sie myliła. Zalecana temp. to 80-85st i czas 2-3h. W ubiegłym tygodniu robiłam salcesony i chwila nieuwagi spowodowała wzrost temp. do 90 st i niestety, oba pękły. Były również przekłuwane. Może Twoje żołądki bedą lepsze? nie wiem czy lepsze, ale już się wystudzają. rano będzie komisyjna degustacja. :grin: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 24 Października 2008 Witam ale już się wystudzają. rano będzie komisyjna degustacja. :grin: Jeżeli nie popękały to tylko życzyć smacznego :!: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 24 Października 2008 Parzenie kończę po sprawdzeniu temp. wewnątrz osłonki swoim termometrem. Czyli przekłuwasz żołądek termometrem, a po wyjęciu bagnetu dziurka się zasklepia, tak? PS. Bagno, przypomniał mi się Twój termometr nadgarstkowy. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 24 Października 2008 Witam PS. Bagno, przypomniał mi się Twój termometr nadgarstkowy. Właśnie miałem się zapytać bo zapomniałem ? Jaką temperaturę oczywiście w przybliżeniu określa ten termometr nadgarstkowy Bagno . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 24 Października 2008 Witam PS. Bagno, przypomniał mi się Twój termometr nadgarstkowy. Właśnie miałem się zapytać bo zapomniałem ? Jaką temperaturę oczywiście w przybliżeniu określa ten termometr nadgarstkowy Bagno . Pozdrawiam WYCIĄGAĆ NATYCHMIAST - BARDZO DOBRE - DOBRE - JESZCZE CHWILKA - DOŁOŻYĆ DREWNA :grin: Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 24 Października 2008 Witam WYCIĄGAĆ NATYCHMIAST - BARDZO DOBRE - DOBRE - JESZCZE CHWILKA - DOŁOŻYĆ DREWNA Super , uśmiałem się . :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 24 Października 2008 Jaką temperaturę oczywiście w przybliżeniu określa ten termometr nadgarstkowy Bagno . WYCIĄGAĆ NATYCHMIAST - BARDZO DOBRE - DOBRE - JESZCZE CHWILKA - DOŁOŻYĆ DREWNA Taaak, nasz Główny Technolog to uniwersalna maszyna. :lol: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 24 Października 2008 Moi drodzy, żartujecie :grin: sobie z mojego termometru a ja przyzwyczaiłem się.Gdyby większość z was nauczyła się posługiwania tym prostym narzędziem, nie musielibyście mieć dylematu: jaki termometr wybrać? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 24 Października 2008 Witam Moi drodzy, żartujecie :grin: sobie z mojego termometru a ja przyzwyczaiłem się. Ja wiem że to jest trudno , bo każdy inaczej reaguje na bodźce powiedzmy temperatury . Możesz jednak chociaż w kilku zdaniach objaśnić "działanie " tego termometru . Powiedzmy jeżeli mocno parzy to jaka może być temperatura w batonie . No właśnie co to znaczy mocno , sam się zapętliłem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 24 Października 2008 Andrzej !!Jeżeli masz termometr to możesz to sam wybadać. Tylko się nie zagalopuj, bo do Siemianowic daleko. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 24 Października 2008 :lol: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 24 Października 2008 Moi drodzy, żartujecie sobie z mojego termometru a ja przyzwyczaiłem się. Gdyby większość z was nauczyła się posługiwania tym prostym narzędziem Andrzeju czy można zamówić u Ciebie taki "termometr" ,choćby jeden :wink: :lol: :lol: :lol: ubyło by mi wiele problemów. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 24 Października 2008 Pisząc o salcesonie w żołądkach nikt nie napisał kiedy jego powinniśmy nakłuwać. Mogę odpowiedzieć ale stawiam pytanie ..Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 24 Października 2008 Witam isząc o salcesonie w żołądkach nikt nie napisał kiedy jego powinniśmy nakłuwać. Mogę odpowiedzieć ale stawiam pytanie Myślę że jak zaczynają wypływać podczas parzenia Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 25 Października 2008 Andrzeju czy można zamówić u Ciebie taki "termometr" ,choćby jeden ubyło by mi wiele problemów.Wykonać możesz we własnym zakresie, gorzej z nauką. Musi ktoś Ci pokazać, jak należy go używać. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 25 Października 2008 Gdzieś o tym pisaliśmy z Andrzejem ale to chyba na Oliwce. Było to urządzenie gdzie o termometrach bagnetowych nawet się nie marzyło gorzej nie wiedziało się że takie mogą być. Jak to wygląda taki termometr nadgarstkowy czy językowy zależnie czym będziemy sprawdzać to sobie wyobraźcie . Jak znajdę odpowiedni materiał to zrobię na pokaz a tak w ogóle to trochę szacunku do starych instrumentów . Andrzej K- Twoja odpowiedź co do nakłuwania salcesonów w celu pozbycia się powietrza jest nie zgodna z zaleceniami technologicznymi -jednym słowem błąd. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 25 Października 2008 Witam Andrzej K- Twoja odpowiedź co do nakłuwania salcesonów w celu pozbycia się powietrza jest nie zgodna z zaleceniami technologicznymi -jednym słowem błąd. Pozdrawiam Wiedzę tą zdobyłem ze strony głównej z działu Salcesony -salceson wiejski pk.6 gotowanie Może źle zrozumiałem . :blush: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 25 Października 2008 Twoja odpowiedź co do nakłuwania salcesonów w celu pozbycia się powietrza jest nie zgodna z zaleceniami technologicznymi -jednym słowem błąd.Wiedzę tą zdobyłem ze strony głównej z działu Salcesony -salceson wiejski pk.6 gotowanieDziadek cały czas nas zaskakuje :rolleyes: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-44005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 26 Października 2008 Wypływające salcesony nakłuwa się cienką igłą. Pytanie - co powoduje, że salceson wypływa? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-44016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.